Vandring i Ångermanland – 8 fina vandringsleder

Vill du vandra på östkusten så är det till Ångermanland du ska ta dig till. Här finns flera fina vandringsleder som går vid östkusten. Du kan göra långa vandringar men också korta.

Terrängen varierar då vissa leder är lite mer tekniskt svåra och andra går på platt- och lätt terräng. I Ångermanland bjuds du på häftig natur som inlandsisen har lämnat efter sig och på vackra vyer.

De bästa vandringslederna i är bland annat Ångermanland är Höga Kusten, Världsarvsleden, Hörnöleden, Nipleden, Vildmarksleden och Urskogsleden. Missa inte fina vandringsleder i naturreservatet Smitningen. i Härnösand.

1. Höga Kusten

vandra i ångermanland höga kusten

Höga Kusten är ett världsarv som ligger på östkusten i Ångermanland. Här ifrån går flera fina vandringsleder både korta och långa leder som är indelade i flera etapp. Du kan också välja att gå en etapp av någon lång led om du inte vill vandra hela.

Vandringslederna på Höga Kusten är bra markerade med skyltar och färgmarkeringar. Naturen på Höga Kusten är otroligt vacker och häftig av höga klippor och fina vyer. Landskapet som finns här har bildats efter istiden. Det finns vandringsleder som passar för barnfamiljen men också för dig som söker utmaningar.

Den mest populäraste vandringsleden är just Höga Kusten leden. Det är en vandring som tar dig igenom höga kusten bort till Örnsköldsvik. Du kan även vandra delar av den om du vill göra en dagsutflykt.

Bästa vandringslederna på Höga Kusten

  • Höga Kusten leden (128km)
  • Världsarvsleden (100km)
  • Valkallen (4km)

2. Härnösand

vandra i härnösand ångermanland

Härnösand ligger också precis vid östkusten i Ångermanland och inte alls långt från Höga Kusten. Därför är det en liknande natur som finns i Härnösand som på Höga Kusten. Naturen du passerar när du vandrar i Härnösand är omväxlande av djupa skogar, höga klippor, sandstränder, lugna sjöar till livligt hav.

Ut med lederna finns det eldplatser, vindskydd, utkiksplatser, dass och olika sevärdheter. Här kan du vandra både korta och långa vandringsleder vissa mer tekniskt svåra medans andra leder är lätta. Så här kan alla vandra oavsett ålder och erfarenhet.

Härnöleden är en populär vandringsled som många vandra när de är här. Annars är Smitningen Naturreservat ett bra område att besöka. Här finns lite kortare leder som du kan vandra för att uppleva den fina naturen som finns och som även passar bra för barnfamiljen.

Bästa vandringslederna i Härnösand

  • Härnöleden (20km)
  • Smitningen Naturreservat (0,6-3,5km)
  • Gådeåleden (5,6km)

3. Sollefteå

En annan fin plats att vandra på i Ångermanland är Sollefteå som ligger lite mer in i landet. Det är inte samma kustnära vandring i Sollefteå som på det andra platserna. Men det spelar ingen roll för naturen här är av vacker skog, älv och med fina utsikter.

Det finns en en fin vandringsled i Sollefteå som du inte får missa och det är Nipleden. Det är en vandring som är 27km lång och som går längs med Ångermansälven. Under din vandring här kommer du vandra genom skog och på högre höjder som bjuder på fina utsikter.

Det finns flera vindskydd och eldplatser längsmed leden om du vill övernatta. Terrängen på leden är varierande men lätt så den passar för alla att vandra oavsett erfarenhet.

Bästa vandringsleden i Sollefteå

  • Nipleden (27km)

4. Ullånger

Ullånger är en ort som ligger på Höga Kusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Förutom att Höga Kusten leden går igenom här så kan du vandra en led som ligger lite mer in i landet som heter Vildmarksleden.

Vildmarksleden är en vandring på 40km som du kan dela in i olika etapp. Det är en vandring som både startat och slutar i Ullånger och du kan ta dig hit med buss vilket är super smidigt. Det finns både vindskydd och eldplatser längs med leden som du kan övernatt i.

Terrängen varierar med grusvägar, skogsstigar och höjdskillnader. Att vandra Vildmarksstigen i Ullånger kan du göra vår, sommar och höst.

Bästa vandringsleden i Ullånger

  • Vildmarksleden (40km)

5. Örnsköldsvik

vandra i örnsköldsvik ångermanland

Efter Ullånger ligger Örnsköldsvik som också ligger på östkusten och det är även här Höga Kusten leden slutar. Förutom Höga Kusten leden finns det två andra fina vandringar att göra som är Arnäsleden och Urskogsleden.

Båda lederna är långa att vandra och delas in i olika etapp. Eller så kan du vandra någon enstaka etapp om du inte vi vandra hela lederna. Under din vandring på Örnsköldsviks vandringsleder så kommer du uppleva natur som bland annat skog, grottor, badplatser och utsikts platser.

Båda vandringslederna är bra markerade med färgmarkering och skyltar så du ska hitta rätt på leden. Terrängen är varierande men kan vandras av alla oavsett erfarenhet.

Bästa vandringslederna i Örnsköldsvik

  • Arnäsleden (70km)
  • Urskogsleden (45km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Ångermanland

Det stora dragplåstret till att vandra i Ångermanland är så klart Höga Kusten leden och Världsarvsleden som går på östkusten och förbli flera orter. Båda lederna bjuder på vacker och häftig natur med vackra vyer över hav och landskap.

Det bästa är att alla kan få uppleva denna natur som skapats efter istiden då det finns korta och lätta leder men också svåra och längre leder.

Längs med lederna finns vindskydd, övernattningstugor och eldplatser för dig som vill övernatta i naturen, för dig som vill bo lite bekvämare finns det olika boendealternativ längs med lederna som hotell vandrarhem och stugor.

vandringsleder i Ångermanland

Vanliga frågor om vandring i Ångermanland

Hur lång är Höga Kusten leden?

Hela Höga Kusten leden är 128km och är indelad i 13 etapp. Det cirka 5-7 dagar att vandra hela leden som sträcker sig mellan Härnösand till Örnsköldsvik.

Finns det boende längs med vandringsleder i Ångermanland?

Ja vid vissa leder kan du boka boenden som hotell, vandrarhem eller stugor. Annars finns det vindskydd och övernattninsstugor som du kan övernatta i.

Vad får man inte missa om man ska vandra i Ångermanland?

Du får inte missa Höga Kusten leden. Du kan vandra rundslingor och kortare etapp på den om du inte vill vandra hela leden. Även i Härnösand finns det fina naturreservat att besöka som har kortare leder att vandra.

När är bästa årstiden att vandra i Ångermanland?

I Ångermanland kan du vandra alla årstider och varje årstid har sin egen charm. Men vi tycker det är som finast här på sommaren då du även kan passa på att bada på flera fina badplatser.

Får man täta i Ångermanlands naturreservat?

Ja det får du om inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller och du får tälta i enstaka dygn så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Kom även ihåg att alltid ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer