Vandring i Ångermanland – 8 fina vandringsleder

Vill du vandra på östkusten är det till Ångermanland du ska ta dig till. Här finns flera fina vandringsleder som går vid kusten. Terrängen på lederna är både tekniskt svåra men också lättvandrad.

I Ångermanland bjuds du på häftig natur som inlandsisen lämnat efter sig och på vackra vyer. Den populäraste platsen att vandra på i Ångermanland är helt klart Höga Kusten.

De bästa vandringslederna i Ångermanland är Höga Kustenleden, Världsarvsleden, Hörnöleden, Nipleden, Vildmarksleden och Urskogsleden. Missa inte fina vandringsleder i naturreservatet Smitningen i Härnösand.

1. Höga Kusten

vandra i ångermanland höga kusten

Höga Kusten är ett världsarv som ligger på östkusten i Ångermanland. Här går flera fina leder som är korta men också längre vandring finns som är indelade i flera etapp. Du kan också välja att gå en etapp av någon lång led om du inte vill vandra hela.

Vandringslederna på Höga Kusten är bra markerade med skyltar och färgmarkeringar. Naturen här är otroligt vacker och häftig av höga klippor och fina vyer. Landskapet som finns på Höga Kusten har bildats efter istiden. Det finns vandringsleder som passar för barnfamiljen men också för dig som söker utmaningar.

Den mest populära vandringen är just Höga Kustenleden. Det är en vandring som tar dig genom Höga Kusten bort till Örnsköldsvik. Du kan även vandra delar av den om du vill göra en dagsutflykt.

Bästa vandringslederna på Höga Kusten

  • Höga Kustenleden (128km)
  • Världsarvsleden (100km)
  • Valkallen (4km)

2. Härnösand

vandra i härnösand ångermanland

Härnösand ligger också precis vid östkusten i Ångermanland och inte alls långt från Höga Kusten. Därför är det en liknande natur som finns i Härnösand som på Höga Kusten. Naturen du passerar när du vandrar här är omväxlande av djupa skogar, höga klippor, sandstränder, lugna sjöar till livligt hav.

Ut med lederna finns det eldplatser, vindskydd, utkiksplatser, dass och olika sevärdheter. Här kan du vandra både korta och långa vandringsleder vissa mer tekniskt svåra medans andra leder är lätta. Det finns vandring oavsett ålder och erfarenhet.

Härnöleden är en populär vandring som många går när de är här. Annars är Smitningen naturreservat ett bra område att besöka för dagsvandring och som passar bra för barnfamiljer.

Bästa vandringslederna i Härnösand

  • Härnöleden (20km)
  • Smitningen Naturreservat (0,6-3,5km)
  • Gådeåleden (5,6km)

3. Sollefteå

En annan fin plats att vandra på i Ångermanland är Sollefteå som ligger lite mer in i landet. Det är inte samma kustnära vandring i Sollefteå som på det andra platserna. Men det spelar ingen roll för naturen här är av vacker skog, älv och med fina utsikter.

En fin vandringsled i Sollefteå som du inte får missa är Nipleden. Det är en vandring på 27km och som går längs Ångermansälven. Under vandringen kommer du vandra genom skog och på högre höjder som bjuder på fina utsikter.

Vindskydd och eldplatser finns längs leden om du vill övernatta. Terrängen är varierande men lätt så den passar alla att vandra oavsett erfarenhet.

Bästa vandringsleden i Sollefteå

  • Nipleden (27km)

4. Ullånger

Ullånger är en ort som ligger på Höga Kusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Förutom att Höga Kustenleden går igenom här så kan du vandra en led som ligger lite mer in i landet som heter Vildmarksleden.

Vildmarksleden är en vandring på 40km som du kan dela in i olika etapp. Det är en vandring som både startat och slutar i Ullånger och du kan ta dig hit med buss vilket är super smidigt. Det finns både vindskydd och eldplatser längs leden som du kan övernatt i om du vill.

Terrängen varierar med grusvägar, skogsstigar och höjdskillnader. Att vandra Vildmarksstigen i Ullånger kan du göra vår, sommar och höst.

Bästa vandringsleden i Ullånger

  • Vildmarksleden (40km)

5. Örnsköldsvik

vandra i örnsköldsvik ångermanland

Efter Ullånger ligger Örnsköldsvik som också ligger vid kusten och det är även här Höga Kustenleden slutar. Förutom Höga Kustenleden finns det två andra fina vandringar att göra som är Arnäsleden och Urskogsleden.

Båda lederna är långa att gå och delas in i olika etapp. Eller så kan du vandra någon enstaka etapp om du inte vi vandra hela lederna. Under vandringen på Örnsköldsviks vandringsleder kommer du uppleva natur som bland annat skog, grottor, badplatser och utsikts platser.

Båda vandringslederna är bra markerade med färgmarkering och skyltar så du lätt ska hitta på leden. Terrängen är varierande men kan vandras av alla oavsett erfarenhet.

Bästa vandringslederna i Örnsköldsvik

  • Arnäsleden (70km)
  • Urskogsleden (45km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Ångermanland

Det stora dragplåstret till att vandra i Ångermanland är så klart vandring kring Höga Kusten och Världsarvsleden. Lederna bjuder på vacker och häftig natur med vackra vyer över hav och landskap.

Det bästa är att alla kan få uppleva denna natur som bildades efter istiden. Eftersom det finns både kortare dagsturer men också längre leder.

Längs lederna finns vindskydd, övernattningsstugor och eldplatser för dig som vill övernatta i naturen. För dig som vill bo lite bekvämare finns det olika boendealternativ längs lederna som hotell vandrarhem och stugor.

vandringsleder i Ångermanland

Vanliga frågor

Hur lång är Höga Kustenleden?

Hela Höga Kustenleden är 128km och indelad i 13 etapp. Det cirka 5-7 dagar att vandra hela leden som sträcker sig mellan Härnösand till Örnsköldsvik.

Finns det boende längs vandringsleder i Ångermanland?

Ja vid vissa leder kan du boka boenden som hotell, vandrarhem eller stugor. Annars finns det vindskydd och övernattningsstugor som du kan övernatta i.

Vad får man inte missa om man ska vandra i Ångermanland?

Du får inte missa Höga Kustenleden. Du kan vandra rundslingor och kortare etapp på den om du inte vill vandra hela leden. Även i Härnösand finns det fina naturreservat att besöka som har kortare leder att vandra.

När är bästa årstiden att vandra i Ångermanland?

I Ångermanland kan du vandra alla årstider och varje årstid har sin egen charm. Men vi tycker det är som finast här på sommaren då du även kan passa på att bada på flera fina badplatser.

Får man tälta i Ångermanlands naturreservat?

Ja det får du om inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller och du får tälta i enstaka dygn så länge du inte skadar naturen eller stör markägare.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar