Vandring i Malmö – 5 fina vandringsleder

Är du ute efter vandringsleder i södra Sverige så erbjuder Malmö vandringsmöjligheter både i staden men också i närheten av Malmö. Här kan du vandra kortare dagsturer, heldagsvandring men också flerdagars vandring går att göra. Det finns flera naturområden i närheten att besöka som har fina vandringsleder att välja på. Du har även tillgång till både vindskydd, rastplatser och eldplatser längs med många av lederna. Du kan lätt ta dig till områdena med kollektivtrafiken.

De bästa vandringslederna som finns i och i närheten av Malmö är bland annat Skåneleden, vandringsleder från Tourps bokskog, Hovdalaleden, historisk vandring i Malmö och Eksholmssjön runt.

1. Skåneleden

Längd: 1300km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Skåneleden är en vandringsled som totalt är 1300km lång och som går genom hela Skåne. Leden är även indelad i sex delleder och med hela 119 etapp. Den delled som går via Malmö är Skåneleden (SL2) som går från Hårsjö i norr till Trelleborg i syd.

Delleden (SL2) som heter norr till syd är totalt 325km lång och är indelad i 33 olika etapp. Vandra någon enstaka etapp eller hela leden och övernatta i vindskydd som finns längs med leden. Annars finns vandrarhem och hotell på vissa ställen om du vill slippa släpa på för mycket packning och ha det lite mer bekvämt.

Terrängen på leden är varierande vissa av etappen har en lätt terräng medans andra har en svårare terräng med mer tekniska partier att ta sig fram på. Etappen är allt från 2-22km långa. Naturen är omväxlande och du vandrar bland annat genom olika typer av skog, betesmark, öppna landskap och längs med sjöar.

Etapp på Skåneleden som ligger i närheten av Malmö:

  • Etapp 15: Häckeberga-Sturup (11km)
  • Etapp 16: Sturup-Eksholmssjön (7km)
  • Etapp 17: Eksholmssjön-Torup (7km)
  • Etapp 18: Torup-Malmö Bulltofta (14km)

2. Vandra i Torups bokskog

vandring i tourps bokskog
Längd: 8-30km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 2mil öster om Malmö ligger Tourps bokskog som är ett populärt område att vandra och motionera i. Här finns det flera vandringsleder med olika längd men också promenadslingor och markerade motionsrundor. Du kan ta dig hit med både bil och buss från Malmö.

Naturen i Tourps bokskog är lummig och mysig och har en lätt terräng att ta sig fram på då det är breda och fina skogsstigar. På vissa ställen kan marken vara blöt och det kan förekomma lite stenar och rötter. I Torups bokskog finns det stigar och leder som passar för alla även för barn.

Det finns sex olika vandringsleder som utgår från Tourp som är allt från 8-30km långa. Terrängen på dessa leder är varierande men lättframkomliga så inga svåra partier du behöver ta dig fram på.

Vandringsleder som utgår från Tourps bokskog:

  • Tourp-Eksholmssjön (8km)
  • Tourp-Svedala (8,5km)
  • Tourp-Malmö (10km)
  • Tourp-Sturup (14,5km)
  • Tourp-Glamberga (15km)
  • Tourp-Trelleborg (30km)

3. Hovdalaleden

Längd: 57km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 8mil nordost om Malmö hittar du Hovdala naturområde som ligger i Hässleholms kommun. Här kan du vandra Hovdalaleden som är en vandringsled på totalt 57km, leden är en blandning av det bästa från alla rundslingor som finns i området.

Terrängen är varierande och du vandrar på spänger, skogsstigar som är både breda och smala där det på vissa ställen kan förekomma rötter och stenar. Terrängen är mesta dels lätt att vandra. Du vandrar i öppna landskap, skog, betesängar och längs med sjöar. Leden är markerad med skyltar och färgmarkeringar.

Att vandra Hovdalaleden tar ungefär 3-4 dagar och du kan övernatta i vindskydd som finns i området eller tälta, även eldplatser finns som gör det möjligt för dig att grilla. Du kan startar leden vid två olika platser antingen vid Hovdala slott där du även kan parkera om du kommer med bil. Eller så kan du startat vid Boketorop som ligger lite söder om Hovdala slottet.

4. Historisk vandring i Malmö

historisk vandring i malmö
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Är du intresserad av historia så ska du passa på att gå en guidad historisk vandring i Malmö som går genom de centrala delarna av stan, vandringen är cirka 2km lång och tar 2 timmar. Du går tillsammans med en guide som berättar historien bakom byggnader, personer, viktiga händelser och hur det var att leva i Malmö förr i tiden.

Terrängen är lätt och går på asfalt därför passar vandringen alla som är intresserad av historia. Du vandrar i Malmö stad och ni startar utanför S:t Petri kyrkan. Kom ihåg att du måste förboka denna vandring och den går i grupper, är ni en större grupp kan ni även boka privata turer. Bokningen gör du hos Kulturcentralen.

Då vandringsturerna oftast går på eftermiddagar är ett tips att avsluta dagen på någon av Malmös restauranger för att avnjuta en god middag innan du/ni tar er hemåt igen.

5. Eksholmssjön runt

vandring nära malmö
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Tar du dig cirka 3mil utanför Malmö så kommer du till Eksholmssjön som är formad som ett hjärta. Här kan du gå en rundslinga runt sjön som är 2km. Terrängen är lätt att ta sig runt och går på en fin skogsstig men kan vara väldigt blöt på vissa ställen så bra skor är bra att ha.

Du kommer se sjön nästa hela tiden när du vandrar och naturen är både vacker och lugnt här. Du går genom både bokskog och barrskog. Det går utmärkt att vandra runt Eksholmssjön året runt men extra fint är det på våren.

Ta med dig matsäck och ät den på bryggan om du är här på våren annars kan du ta dig ett dopp därifrån en varm sommardag. Rundslingan är inte markerad men det är lätt att ta sig runt genom att följa stigen som går runt sjön. Du startar vid parkeringen och följer vägen som går ner mot sjön.

vandringsleder malmö

Varför vi rekommenderar att vandra i Malmö

Det finns gott om fina naturområden att vandra i som ligger i närheten av Malmö. Det vi gillar extra mycket är att det är enkelt att ta sig ut till dessa områden med kollektivtrafiken så du behöver inte ha tillgång till bil.

Här kan du vandra på kortare vandringsleder som är perfekta att gör som en dagsutflykt eller så kan du välja leder som är längre där du även kan övernatta med tält eller i vindskydd som finns längs med vissa leder. I Malmö kan du hitta vandringsleder som passar för alla att vandra även för barn.

gator i malmö
fina vandrinmg i malmö

Vanliga frågor om vandring i Malmö

Hur tar man sig till de olika naturområdena i Malmö?

Du kan ta dig dit med bil eller med buss som utgår från Malmö. Det finns ofta bra med parkering vid många av naturområdena där du kan parkera om du tar bilen.

Finns det vindskydd längs med Malmös vandringsleder?

Ja det gör det, inte på alla men på många av lederna finns det vindskydd. Kolla först på kartan för att se exakt vart vindskydd ligger de är oftast utmarkerade där.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer