Vandring i Malmö – 5 fina vandringsleder

Är du ute efter vandringsleder i södra Sverige ger Malmö dig vandringsmöjligheter både i stan men också i närheten av Malmö.

Det finns många naturområden i närheten med fina vandringsleder. Du har även tillgång till både vindskydd, rast- och eldplatser längs de flesta lederna. Du kan lätt ta dig till områdena med kollektivtrafiken.

De bästa vandringslederna som finns i Malmö är Skåneleden, vandringsleder från Torups bokskog, Hovdalaleden, historisk vandring i Malmö och Eksholmssjön runt.

1. Skåneleden

Längd: 1300km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Skåneleden är en vandring som totalt är 1300km och går genom hela Skåne. Leden är även indelad i sex delleder och har 119 etapp. Den delled som går via Malmö är Skåneleden (SL2) som går från Hårsjö i norr till Trelleborg i syd.

Delleden (SL2) som heter norr till syd är 325km och är indelad i 33 etapp. Det går att övernatta i vindskydd som finns längs med leden. Annars finns vandrarhem och hotell på vissa ställen om du inte vill släpa på för mycket packning och ha det lite mer bekvämt.

Etappen är allt från 2-22km. Naturen är omväxlande och du vandrar bland annat genom olika typer av skog, betesmark, öppna landskap och längs med sjöar.

Etapp på Skåneleden (Malmö):

  • Etapp 15: Häckeberga-Sturup (11km)
  • Etapp 16: Sturup-Eksholmssjön (7km)
  • Etapp 17: Eksholmssjön-Torup (7km)
  • Etapp 18: Torup-Malmö Bulltofta (14km)

2. Vandra i Torups bokskog

vandring i tourps bokskog
Längd: 8-30km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Öster om Malmö ligger Torups bokskog som är ett populärt område att vandra och motionera i. Här finns det vandringsleder i olika längd. Du kan ta dig hit med både bil och buss från Malmö.

Naturen i Torups bokskog är lummig och mysig och har en lätt terräng med breda och fina skogsstigar. I Torups bokskog finns det stigar och leder som passar för alla även för barn. Det finns sex olika leder som utgår från Torup som är allt från 8-30km långa.

Vandringsleder i Torups bokskog:

  • Torup-Eksholmssjön (8km)
  • Torup-Svedala (8,5km)
  • Torup-Malmö (10km)
  • Torup-Sturup (14,5km)
  • Torup-Glamberga (15km)
  • Torup-Trelleborg (30km)

3. Hovdalaleden

Längd: 57km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 8 mil nordost om Malmö i Hässleholm ligger Hovdala naturområde. Här kan du vandra Hovdalaleden som är en vandring på 57km. Leden är en blandning av det bästa från alla rundslingor som finns här. Det tar ungefär 3-4 dagar att gå hela leden. Vindskydd och eldplatser finns.

Det är en lättvandrad terrängen som går genom öppna landskap, skog, betesängar och längs sjöar. Leden är markerad med skyltar och färgmarkeringar.

Leden startar vid två olika platser antingen vid Hovdala slott där parkering finns. Eller så kan du starta vid Boketorp som ligger lite söder om Hovdala slottet.

4. Historisk vandring i Malmö

historisk vandring i malmö
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Är du intresserad av historia ska du passa på att gå en guidad historisk vandring i Malmö som går genom de centrala delarna av stan.

Vandringen är cirka 2km och tar 2 timmar. Du går tillsammans med en guide som berättar historien bakom byggnader, personer, viktiga händelser och hur det var att leva i Malmö förr i tiden.

Du vandrar i Malmö stad och startar utanför S:t Petri kyrkan. Kom ihåg att du måste förboka denna vandring och den går i grupper, är ni en större grupp kan ni även boka privata turer. Bokningen gör du hos Kulturcentralen.

5. Eksholmssjön runt

vandring nära malmö
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Tar du dig cirka 3mil utanför Malmö kommer du till Eksholmssjön som är formad som ett hjärta. Här kan du gå en rundslinga runt sjön på 2km. Extra fint är det att vandra här på våren.

Du kommer se sjön nästa hela tiden och naturen är både vacker och lugn här. Du går genom både bokskog och barrskog.

Ta med dig matsäck och ät på bryggan om du är här på våren annars kan du ta dig ett bad därifrån en varm sommardag. Rundslingan är inte markerad men det är lätt att ta sig runt genom att följa stigen runt sjön. Du startar vid parkeringen och följer vägen som går ner mot sjön.

vandringsleder malmö

Varför vi rekommenderar att vandra i Malmö

Det finns bra med fina naturområden att vandra på som ligger i närheten av Malmö. Det vi gillar extra mycket är att det är enkelt att ta sig ut till lederna med kollektivtrafiken så du behöver inte ha tillgång till bil.

Här kan du vandra på kortare leder som är perfekta att gör som en dagsutflykt eller så kan du välja leder som är längre där du även kan övernatta med tält eller i vindskydd som finns längs vissa leder.

gator i malmö
fina vandrinmg i malmö

Vanliga frågor

Hur tar man sig till de olika lederna i Malmö?

Du kan ta dig dit med bil eller buss som utgår från Malmö. Det finns ofta bra med parkering vid många av naturområdena där du kan parkera om du tar bilen.

Finns det vindskydd längs Malmös vandringsleder?

Ja det gör det, inte på alla men på många av lederna finns det vindskydd. Kolla först på kartan för att se exakt vart vindskydd ligger de är oftast utmarkerade där.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar