Vandring i Grövelsjön – 8 fina vandringsleder

Grövelsjön är en liten by till Idre och ligger på gränsen till Norge. Grövelsjön är ett populärt område för vandrare. Det är många som tar sig hit på sommaren och hösten just för att vandra i den vackra naturen. Det finns leder för 2-3 dagars vandring, dagsvandring och lättare barnvänliga vandringsleder.

I Grövelsjön finns det 8 fina vandringsleder som passar alla och som går i varierad terräng och är olika ansträngande. Här finns vandringslederna Hävlingen, Storvättershågna, Långfjället runt, Silverfallet, Naturstigen, Jakobshöjden, Valdalsbygget och Södra Kungsleden går även förbi här.

1. Hävlingen

Längd: 26km ToR
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en vandringsled som tar dig lång bort från civilisationen ut i vildmarken. Leden är 26km lång tur och retur och startar vid Grövelsjöns fjällstation. Leden är inte svår att gå och heller inte särskit brant förutom att den är lång. Här får du vandra omväxlande terräng som fjällslätt och myrmark.

Vandra längs med Södra Kungsleden norrut cirka 13km så kommer du till Hävlingen. Här är naturen helt oslagbar och du är verkligen mitt ute i ingenstans vilket är en häftig känsla.

Vill du kan du tälta här eller bo i någon av övernattningsstugorna. Eller så går du ledenen som en längre dagstur.

2. Toppen av Storvätteshågna

vandra grövelsjön
Längd: 24km ToR
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Storvätteshågna mäter 1204 meter över havet och är det största berget i Svealand. Att vandra den här leden fram och tillbaka är en heldags tur på 24km tur och retur.

Leden är ansträngande att vandra då det går brant uppför men det är det värt. Väl på toppen bjuds du på en otroligt fin utsikt över fjällvärlden.

Vandringsleden till Storvätteshågna startar vid Fjällstationen i Grövelsjön. Glöm inte att ta med dig mat och fika på vandringen så du kan fylla på med energi.

3. Långfjället runt

vandringsleder grövelsjön
Längd: 30km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Nej

Att vandra Långfjället runt är en vandring på 30km i blandad terräng på fjället. Du kan exempel göra vandringen på 2 till 3 dagar och dela in vandringen i olika etapper.

För att vandra denna led krävs att du är en van vandrare eller har koll på hur kompass och karta används då du behöver det här. På den här leden finns inga ledmarkeringar.

Börja med att ta båten M/S Sylöra till Ryvang. Gå sedan till gården Sylen, därifrån börjar din vandring och du kommer uppleva vacker natur och fina fjällvyer.

4. Silverfallet

Längd: 7km ToR
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra till Silverfallet är en lätt vandrad led som går på breda stigar genom fjällskog, myrmark och lite på kalfjället. Leden är 7km lång tur och retur och passar för alla att vandra.

Leden är markerad med vinterledskryssen och sedan följer du skyltar mot Silverfallet. Till Silverfallet är det många som vandrar och det är ett populärt utflyktsmål för familjen.

5. Naturstigen

naturstigen grövelsjön
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Naturstigen är en lätt vandringsled som går i fjällskogen på fina stigar och upp på kalfjället. Leden är 4km lång och kan vandras av alla.

Längs med vandringsleden stöter du på lite frågor som är utplacerad där du får lära dig en del om naturen. Vandringsleden startar vid Grövelsjöns Fjällstation och det är skyltat vart du ska gå.

6. Jakobshöjden

vandrare grövelsjön
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Jakobshöjden är en relativt lätt led att vandra men kan vara stenig på vissa håll. Leden är 7km lång och är perfekt om du vill utforska området kring Grövelsjön eller för att ta med familjen på sin första topptur.

Leden börjar vid Grövelsjöns Fjällstation. Börja med att följa skyltarna mot Hävlingen för att sen vika av mot Jakobshöjden. Ta med en god matsäck och ät den upp på toppen där det finns ett vindskydd.

7. Valdalsbygget

vandring grövelsjön idre
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta bilvägen mot Norge, precis innan den norska gränsen finns en stor parkering och där börjar vandringsleden. Följ den kryssmarkerade leden den kommer ta dig till Valdalsbygget.

Valdalsbygget är en enkel vandring på 6km som går på skogsstigar som kan vara steniga på vissa håll. Det som är speciellt med denna vandring är de gamla tallarna och gammelskogen du kommer att passera.

Passa på att ta en paus när du kommer fram till Valdalsbygget där det finns en raststuga innan du går tillbaka via Gammeldalen.

8. Södra Kungsleden

grövelsjön vandringsleder
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Södra delen av den klassiska Kungsleden går genom Dalarna och Grövelsjön. Terrängen är varierande och går genom vacker fjällnatur, både platta platåer och stigningar bjuds det på. Totalt är hela Södra Kungsleden 34 mil lång då den går från Sälen ända upp till Storilen.

Vill du vandra en del av Södra Kungsleden kan du gå etappen Högfjället (Sälen) till Grövelsjön. Det är en vandring på 16,5 mil enkel väg. Kungsleden är väl markerad.

Varför gillar vi att vandra i Grövelsjön?

Det finns många fina vandringsleder i Grövelsjön som bjuder på det mesta, vacker natur och vackra fjällvyer. Vandringslederna är mesta dels lätt vandrade med vissa partier som är lite knepigare.

Att hitta en tältplats är lätt här och du kommer garanterat att hitta en plats där du får en fin morgon utsikt att vakna till. Grövelsjön är litet och mysigt men med en storslagen natur. Här kan du verkligen komma ut i ingenstans som du vill ha total tystnad och lugn.

Om du vill ha lite bekvämare boende ett par dagar kan vi rekommendera att kombinera vandringen i Grövelsjön med lite vandring i Idre Fjäll. Där har vi haft mycket lättare att hitta stuga och ofta är det rätt billigt på sommaren.

åka båt över grövelsjön

Vanliga frågor om vandring i Grövelsjön

När kan man vandra i Grövelsjön?

På sommaren, våren och hösten kan du vandra här i Grövelsjön.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer