Vandring i Åre – 11 fina vandringsleder

Åre är en populär fjällort som drar många skidåkare under vintersäsongen. Men i Åre finns även fin vandring som ger dig vackra fjällvyer och många höjdmeter.

Det finns vandringsleder som passar för alla åldrar, både lättare leder och mer krävande och tekniska leder finns. Det är inte bara i Åre du hittar fin fjällvandring utan även i närområdena kring Åre.

Den bästa vandringen i Åre är bland annat att bestiga de tre topparna Åreskutan, Totthummeln och Mullfjället. Andra fina vandringsleder i Åre är Nalleklippan, Stendalsrundan, Björnens Triangel, Tegfjället runt, Blanktjärnrundan (Vålådalen), Jämtlandstriangeln (Storulvån), Norra Ridvadsrundan (Ottsjö) och Renfjällsrundan (Edsåsdalen).

1. Vandra upp på Åreskutan

Längd: 6,7-8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra till Åreskutans topp är ett populärt mål bland många som besöker Åre under sommaren och hösten, du kan starta vandringen från tre olika platser, starta direkt från Åre by, ta bilen upp till Fjällgården eller ta VM8:an och sedan Gondolen upp till toppen.

Följ vandringsled 214 (röd) för en lättare men längre vandring upp till toppen eller led 215 (svart) för en kortare vandring men med en brantare terräng. Vi rekommenderar att ta den 214 (röd) den passar för alla även barn. Vill du inte vandra leden både upp och ner så kan du välja att ta liften upp eller tillbaka ner.

När vi vandrade upp till Åreskutan tog vi bilen till Fjällgården och följde led 214 upp. Eftersom det är mycket stigning så lovar vi att du kommer känna av i låren. Vissa delar är lite svåra men inget man inte klarar av.

Tips! Stanna till vid Mörvikshummeln som ligger halvvägs upp till toppen. Här finns Åreskylten som är en känd utsiktplats – med utsikt ner över Åredalen och Åresjön.

Besök Sveriges högst belägna Café

Du bjuds på magiska fjällvyer under hela vandringen speciellt en klar och solig dag, passa på att pausa lite på vägen och njut av utsikten. På toppen ligger Sveriges högst belägna café som är öppet när liftarna går.

2. Totthummeln Runt

totthummeln runt åre
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan populär vandring att göra i Åre är Totthummeln runt. Startar du nere i Åre by så är det en vandring på cirka 6km, du kan även välja att ta dig upp till Fjällgården med bil eller med bergbanan och starta din vandring därifrån för en kortare tur på cirka 3km.

Det här är en perfekt vandring att göra om du inte vill ta dig ända upp på skutan eller har ont om tid men ändå vill få njuta av fin utsikt.

Startar du nerifrån byn så följer du först Trollstigen (led 212) upp till Hotell Fjällgården och sedan går du på led (213) för att ta dig till Totthummeln. Det är en del stigning och smala stigar där det förekommer både rötter och stenar så kolla vart du sätter fötterna.

Du kommer först att vandra i en tät och grönskande skog innan du kommer upp på toppen med kalfjäll. Uppe på toppen av Totthummeln kan du tälta till den magiska utsikten över Åresjön. Det finns även vindskydd här om hellre föredrar att övernatta i det.

Tips! Ta med dig middagen upp till Totthummeln en fin och klar sommarkväll och njuta av den vackra solnedgången.

3. Mullfjället Runt

Här är en video från när vi går led 203 från Ullådalens parkering till Forsaskalet. Det är ungefär halva delen av Mullfjället runt.
Längd: 19km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den tredje toppen att bestiga i Åre är Mullfjället som ligger i Duved några kilometer norr om Åre by. Du kan starta vandringen upp på Mullfjället vid Duveds ledcentral eller från parkeringen vid Hamreliften. Följ lederna 203/205 för att nå toppen.

tre toppar åre vandring

Du kan välja att gå grusvägen upp men du kan även gå rakt upp i pisten om du känner för det. Leden kan vara blöt på vissa ställen speciellt vid myrarna, ett par bra skor som står emot vatten bra är nästan ett måste när du ska vandra upp på Mullfjället.

När du når Mullfjällets topp så har du en vacker utsikt över Åredalen. Ta en paus på toppen och njut av utsikten när du är här. Vid dåligt väder eller vid för mycket vind finns ett vindskydd på toppen du kan sitta i för att ta skydd mot vädret.

4. Nalleklippan

nalleklippan åre
Utsikt från Nalleklippan i Åre, Bilden tog vi under en vandring till Nalleklippan i Juli månad.
Längd: 1,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du till en av Åres allra bästa utsiktsplatser ska du ta dig till Nalleklippan som är en lätt vandring på cirka 1,2km fram och tillbaka. Det är en perfekt led för dig som inte vill vandra så långt men vill njuta av en fin utsikt över Åre, det är också en bra led att vandra med barn. Det är en upptrampad fin stig med lite stigning som gör att alla kan ta sig fram här.

Ta bilen eller bergbanan upp till Hotell Fjällgården där du startar din vandring, börja med att följa led 213 mot Totthummeln och följ leden tills den delar på sig, håll sedan vänster tills skyltning mot Nalleklippan kommer.

Magisk utsikt vid eldplatsen

När du kommer till Nalleklippan finns en eldplats som du kan nyttja för att exempelvis grilla eller elda vid men du behöver ta med dig egen ved dit. Annars är det ett perfekt ställe att pausa för att äta en god matsäck.

På sommaren kan det vara mycket mygg och knott här så ett tips är att smörja in dig med myggmedel.

5. Stendalsrundan

Video från en av våra vandringar i Stendalen – En magisk sommardag!
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stendalsrundan är en led på 10km som går på transportvägarna i liftsystemet i Stendalen. Du kan starta din vandring på Stendalsrundan på lite olika platser. Starta direkt från Åre by, ta dig till Hotell Fjällgården och starta därifrån.

Vill du ha en kortare vandring kan du ta VM6:an upp och Mörvikshummeln och gå på leden därifrån. Följ led 210. Ett annat sätt att nå Stendalen på är att ta bilen till Ullådalen och därifrån gå till Stendalen.

stendalsrundan åre
Bilden är från en av våra sommarvandringar i Stendalen, i bakgrunden ser man Tyskhuvudet och Mullfjället.

Det är en lätt vandring med en fin terräng av stigar och grusväg, kan vara blöt på vissa ställen så bra skor är att rekommendera. Här kan alla vandra även barn. Vandrar du leden med barn skulle vi välja att ta liften upp till Mörvikshummeln för en kortare tur.

Vandringen bjuder på tät björkskog, fjällmiljö och vackra vyer. Packa med lunch och pausa någonstans på leden, det finns flera fina platser att slå sig ner vid i naturen vid fint väder.

OBS! Du kan stöta på cyklister i första- och sista delen av vandringsleden då den går över Åre Bike Park.

6. Björnens Triangel

Fröåtjärnen i Björnen som du passerar när du vandrar Björnens Triangel. Här kan du ta en paus eller ett dopp en varm sommardag.
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En fin vandring att göra i Björnen är att vandra Björnens Triangel, en led på cirka 17km som passar utmärkt för en heldags vandring. Du startar och slutar leden 221 vid Björnens spårcentral där du även kan parkera bilen. Här får du vandra genom en tät skog och öppna fina fjällandskap.

Leden går bakom Åreskutan där du har stor chans att se renar sommartid då de gillar att beta här. Du kommer även att passera två små sjöar Byxtjärn och Lillådammen som du kan bada i på sommaren om vädret tillåter. Passa även på att ta en paus när du kommer till Blåstens vindskydd, här är utsikten magisk.

Utmanande terräng

Terrängen runt Björnens Triangel är varierande med en del stigning och stigar där det kan förekomma stenar på vissa ställen, det kan även vara blött på vissa håll speciellt kring Lillådammen och Blåsten.

Då det är en heldags vandring så är det bra om du packar med dig både vatten, lunch och snacks. Extra kläder är bra att ha med sig då vädret i fjällen snabbt kan ändras från sol till blåst och regn.

7. Tegefjället runt

fina vandring i åre tyskhuvudet
Utsikt från Tyskhuvudet mot Åre by och Åresjön
Längd: 13,5km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

En annan heldags vandring att göra är att vandra Tegefjället Runt, det är en vandring på ungefär 13,5km. Du startar och slutar vandringen vid Duveds ledcentral, leden är en kortare variant av Mullfjället runt. Men med en brantare, stenigare och blötare terräng som är vid ledens högsta punkt Tyskhuvudet och ner till Lillåstugan.

Vandringen startar på skogsväg längs med transportvägen upp i skidsystemet. Sedan kommer du upp på kalfjället och där bjuds på vackra fjällvyer åt alla väderstreck. Det finns flera fina platser på fjället att stanna till vid för en paus eller för att äta medtagen matsäck.

Annars är ett tips att ta en frasig våffla i Lillåstugan som du passerar på vägen ner mot Tegefjäll. Ett par bra vandringskängor är att rekommendera när du vandrar denna led som även står emot vatten bra.

8. Blanktjärnsrundan (Vålådalen)

Video från en höstvandring vi gjorde till Blanktjärn.
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ungefär 4mil söder om Årefjällen ligger Vålådalens naturreservat. Här hittar du en av Åres mest populäraste vandringsleder nämligen Blanktjärnsrundan som är en vandring på 12km där målet är att vandra till Blanktjärn.

Hit tar du dig med bil och det finns gott om parkeringsplatser vid Vålådalens Fjällstation och Naturum.

blanktjärnrundan åre
Blanktjärn – Bild tagen på en vandring vi gjorde i augusti

Leden är markerad med tydliga skyltar som det står Blanktjärn på och det är led 283 du ska följa. Terrängen är varierande med fina skogsstigar där det på vissa ställen förekommer både rötter och stenar även höjdskillnader förekommer när du kommer fram till Blanktjärn.

Det finns flera fina platser att pausa vid längs med vandringsleden där du kan äta medtagen matsäck eller fika även eldplatser och vindskydd finns. Vill du utforska naturreservatet lite mer så finns det flera vandringsleder att vandra i Vålådalen.

9. Jämtlandstriangeln (Storulvån)

jämtlandstriangeln i storulvån
Bild vi tagit under en vandring i Storulvån uppe på Getryggen. I bakgrunden ser man Sylarna som är en av etapperna i Jämtlandstriangeln och även vandringsleden som går till blåhammarens fjällstation som är en annan dagsetapp.
Längd: 47km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat fin och populärt naturreservat som ligger i Åre är Storulvån. Ta bilen cirka 6mil nordväst om Åre eller ta tåget till Duved och sedan buss därifrån till Storulvån. Den mest populära vandringsleden som finns i Storulvån är Jämtlandstriangeln som är en vandring på 47km och indelad i tre etapp.

Jämtlandstriangeln är en vandring som alla kan göra även du som är nybörjare inom vandring. Det är en lätt terräng att ta sig fram på och vid varje etapps slut kommer du till en fjällstation där du kan övernatta. Kom ihåg att boka boende i förväg. Det går även bra att tälta här till en billig avgift och du får då tillgång till kök, dusch och toalett.

När du vandrar Jämtlandstriangeln får du bland annat uppleva vackra fjällvyer, dalgångar och fjällsjöar. Förutom Jämtlandstriangeln finns det även kortare vandring i Storulvån om du vill besöka naturområdet över dagen som en heldags utflykt.

10. Norra Ridvadsrundan (Ottsjö)

vandring ottsjö
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig 3mil söder om Åre hamnar du i Åres södrafjäll och där ligger bland annat Ottsjö. Här kan du vandra den fina och historiska leden Norra Ridvadsrundan som är en led på 5,5km vandringen och går på en lätt terräng bland skogsstigar, lingonris och myrar. Förr red man tvärs över sjön till Härjedalen härifrån. Mer om ledens historia kan du ta del av under vandringen.

Du startar vandringen vid Ica Ottsjö Bua och följer landsvägen tills du ser en skylt där det står Ridvadet där svänger du av och följer led 262. Du börjar med att vandra genom skogen innan du kommer ut till Ottsjön och där går du längsmed sjökanten. Här får du vackra fjällvyer över sjön.

Packa med dig fika och stanna vid någon av rastplatserna som finns utmed vandringsleden för en paus. Eller ta med dig badkläder en varm sommardag och ta ett dopp i sjön. Vandrar du här på sensommaren så har du goda chanser att hitta både bär och svamp längs med leden.

11. Renfjällsrundan (Edsåsdalen)

renfjällsrundan edsåsdalen
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat fjällområde som ligger i Åres södrafjäll är Edsåsdalen. Här kan du vandra på flera leder men den vi gillar mest är Renfjällsrundan som är en vandringsleden på 12km. Målet med vandringen är att nå Renfjällets topp där du kommer få magiska fjällvyer.

Terrängen på leden är varierande med en del stigning, det är stigningen som är jobbigast själva underlaget är lätt att ta sig fram på men kan vara blött på vissa ställen. Starta vandringen på Renfjällsrundan vid Hotel Köjagården och vandra upp för en slingrig stig genom björkskog och öppna fjällandskap.

När du kommer fram till Renfjällstugan kan du passa på att göra en paus och njuta av naturen. För dig som gillar att plocka bär och svamp så kommer det här att vara ett paradis för dig. Härifrån fortsätter du upp mot Renfjällets topp i en varierande fjällterräng. Vandra sedan samma väg tillbaka.

Varför gillar att vi att vandra i Åre?

Åre är ett ställe vi har vandrat mycket i och som bjuder på en fin fjällvandring med vackra vyer och fin fjällmiljö. Åre lockar inte bara besökare på vintern utan även på sommaren med sina vandringsleder. Du kan hitta leder som passar alla allt från barn till den som söker mer utmanade vandring.

Du kan lätt nå många av lederna direkt från Åre by och vandra rundslingor där du startat och slutar på samma ställe. Men det är inte bara Åre som har bra vandring utan även fjällen i närheten av Åre.

Har du möjlighet så tycker vi att du ska besöka bland annat Storulvån, Vålådalen och Edsåsdalen som är naturområden som ligger några mil utanför Åre.

Andra vandringsleder du inte får missa när du är i Åre är att vandra upp för Åreskutan, Totthummlen runt, Nalleklippan och Blanktjärnrundan. Glöm inte att packa ner matsäck och vatten som du kan inta på något av alla vackra rastplatser som finns med fjällvyer.

Vill du ha fler tips? Kolla in andra vandringsleder i norra delen av Sverige

Bilder från våra vandringar i Åre

sommarvandring åre
Blommor i Björnen i Åre
fin vandring i åre
Ren vi mötte uppe på Åreskutan i Juli
vandring totthummeln runt i åre
Vandring upp till totthummeln
vandring i närheten av åre
Fin sommardag när vi vandrade upp på Ottfjällets topp i Vålådalen
vandring i närheten av Åre
På toppen av Getryggen i Storulvån

Vanliga frågor om vandring i Åre

När är den bästa tiden att vandra i Åre?

Bästa tiden att vandra i Åre är tidigt på sommaren då det är ljust längre på kvällarna och fjället börjar blomma. Hösten är också en fin period att vandra på i Åre då det är lite krispigare i luften träden börjar ändra färg och myggen börjar försvinna.

Finns det vandringsleder i Åre på vintern?

Ja det gör det. Ta dig till Åres södrafjäll Edsåsdalen, här finns led 124 som heter ”vintervandring” som du kan vandra på vintern. Det är en pistad vandringsled på 7km. Annars är det svårt att vandra i Åre på vintern då det antingen är pistade skidpackar eller preparerade längdskidspår.

Kan man vandra i Åre med barn?

Ja det kan du. Det finns flera kortare leder i Åre som passar för barn att vandra och som inte är så utmanade. Exempel på kortare och lätta leder är att vandra till Nalleklippan och till Fröåtjärn fram och tillbaka. Vill ni upp till Åreskutan kan ni ta Gondolen eller Kabinbanan upp och vandra runt på Skutan för att sedan åka ner igen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Åre – 11 fina vandringsleder”

  1. Har gjort en vandring på 221 i år väldigt mycket av leden var sönderkörd av cyklar, vi som vandrar får gå stora omvägar / Morgan &Petra

    Svara

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer