Vandring i Åre – 11 fina vandringsleder

Åre är en populär fjällort som drar många skidåkare under vintersäsongen. Men i Åre finns även fin vandring som ger dig vackra fjällvyer och många höjdmeter.

Det finns vandringsleder som passar för alla åldrar, både lättare leder men även mer krävande och tekniska leder finns. Det är inte bara i Åre du hittar fin fjällvandring utan även i närområdena kring Åre.

Den bästa vandringen i Åre är bland annat att bestiga de tre topparna Åreskutan, Totthummeln och Mullfjället.

Andra fina vandringsleder i Åre är Nalleklippan, Stendalsrundan, Björnens Triangel, Tegfjället runt, Blanktjärnrundan (Vålådalen), Jämtlandstriangeln (Storulvån), Norra Ridvadsrundan (Ottsjö) och Renfjällsrundan (Edsåsdalen).

1. Vandra upp på Åreskutan

vandring till åreskutan
Längd: 6,7-8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra till Åreskutans topp är ett populärt mål bland många som besöker Åre under sommar och höst. Du kan starta vandringen från tre olika platser, starta direkt från Åre by, ta bilen upp till Fjällgården, Kabinbanan eller VM8:an och sedan Gondolen upp till toppen.

Vandringsleder till Åreskutan

Följ vandringsled 214 (röd) för en lättare men längre vandring upp till toppen eller led 215 (svart) för en kortare vandring men med en brantare terräng.

Vi rekommenderar att ta led 214 (röd) den passar för de flesta. Vill du inte vandra leden både upp och ner kan du välja att ta liften upp eller tillbaka ner.

När vi vandrade Åreskutan tog vi bilen till Fjällgården och följde led 214 upp. Eftersom det är mycket stigning lovar vi att du kommer känna av i låren. Vissa delar är lite svåra men inget man inte klarar av.

Tips! Stanna till vid Mörvikshummeln som ligger halvvägs upp till toppen. Här finns Åreskylten som är en känd utsiktplats – med utsikt ner över Åredalen och Åresjön.

Besök Sveriges högst belägna Café

Du bjuds på magiska fjällvyer under hela vandringen speciellt en klar och solig dag, passa på att pausa lite på vägen och njut av utsikten. På toppen ligger Sveriges högst belägna café som är öppet när liftarna går.

2. Totthummeln Runt

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan populär vandring att göra i Åre är Totthummeln runt. Startar du nere i Åre by är det en vandring på 6km. Du kan även välja att ta dig upp till Fjällgården med bil eller med bergbanan och starta vandringen därifrån för en kortare tur på cirka 3km.

Det här är en perfekt vandring att göra om du inte vill ta dig ända upp på skutan eller har ont om tid men ändå vill njuta av fin fjällutsikter.

Tips! Ta med dig middagen upp till Totthummeln en fin och klar sommarkväll och njuta av den vackra solnedgången.

Så tar du dig upp till Totthummeln

Startar du nerifrån byn följer du först Trollstigen (led 212) upp till Hotell Fjällgården och sedan går du över på led (213) för att ta dig till Totthummeln.

Du kommer först att vandra i en tät och grönskande skog innan du kommer upp på toppen med kalfjäll. Uppe på toppen av Totthummeln kan du tälta till den magiska utsikten över Åresjön. Ett vindskydd med eldplats ligger precis innan sista stigningen upp på toppen.

3. Mullfjället Runt

Här är en video från när vi går led 203 från Ullådalens parkering till Forsaskalet. Det är ungefär halva delen av Mullfjället runt.
Längd: 19km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En fin heldagsvandring att göra är att vandra Mullfjället runt. Leden går att starta från tre olika ställen, Ullådalen, Duved och Tegefjäll.

Det är en vandring som bjuder på det mesta som kuperad terräng, branta stigningar och öppna fjällvyer.

Under vandringen kommer du passera Ullån som är ett populärt ställe att bada på, Lillåstugan där du kan fika eller äta en lättare lunch och vindskyddet som ligger vid Forsaskalet.

Tips! Gör en avstickare till Mullfjällets topp när du går Mullfjället runt. Det blir några kilometer extra men så värt det.

Mullfjällets topp

Den tredje toppen att bestiga i Åre är Mullfjällets topp. Som du även kan gå till utan att behöva vandra hela Mullfjället runt.

Lättast är att startar från Duveds ledcentral eller från parkeringen vid Hamreliften. Följ lederna 203/205 som går på en brant grusväg upp till toppen.

Är det sommar och varmt. Passa på att bada i tjärnen som ligger på toppen. Det är riktigt skönt!

När du når toppen har du en vacker utsikt över Åredalen. Ta en paus här och njut av utsikten en stund. Vid dåligt väder eller vid för mycket vind finns ett vindskydd på toppen du kan ta skydd i mot vädret.

4. Nalleklippan

nalleklippan åre
Utsikt från Nalleklippan i Åre, Bilden tog vi under en vandring till Nalleklippan i Juli månad.
Längd: 1,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du till en av Åres allra bästa utsiktsplatser ska du ta dig till Nalleklippan. Det är en lättvandrad led på cirka 1,2km. En perfekt led för dig som inte vill vandra långt men vill njuta av fin utsikt över Åre. Det är också en bra led att vandra med barn.

På sommaren kan det vara mycket mygg och knott här så ett tips är att smörja in dig med myggmedel.

Ta bilen eller bergbanan upp till Hotell Fjällgården där du startar vandringen, börja med att följa led 213 mot Totthummeln följ leden tills den delar på sig, följ därefter skyltning mot Nalleklippan.

Magisk utsikt vid eldplatsen

När du kommer till Nalleklippan finns en eldplats som du kan nyttja för att exempelvis grilla eller elda vid men du behöver ta med dig egen ved dit. Annars är det ett perfekt ställe att pausa på för att äta en god matsäck.

5. Stendalsrundan

Video från en av våra vandringar i Stendalen – En magisk sommardag!
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stendalsrundan är en vandring på 10km som går på transportvägarna i liftsystemet i Stendalen. Du kan starta vandringen på Stendalsrundan på lite olika platser. Starta direkt från Åre by, ta dig till Hotell Fjällgården och starta därifrån.

Vill du ha en kortare vandring kan du ta VM6:an upp och Mörvikshummeln och gå på leden därifrån. Följ led 210. Ett annat sätt att nå Stendalen på är att ta bilen till Ullådalen och därifrån gå till Stendalen.

OBS! Du kan stöta på cyklister i första- och sista delen av vandringsleden då leden korsar Åre Bike Park.

Det är en lätt vandring med en fin terräng av stigar och grusväg, kan vara blöt på vissa ställen. Leden kan de flesta gå även barn. Vandrar du leden med barn skulle vi välja att ta liften upp till Mörvikshummeln för en kortare tur.

Vandringen bjuder på tät björkskog, fjällmiljö och vackra vyer. Packa med lunch och pausa någonstans på leden, det finns flera fina platser att slå sig ner vid i naturen vid fint väder.

6. Björnens Triangel

Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En fin vandring i Björnen är att vandra Björnens triangel. Det är en vandring på 17km, utmärkt som en heldags vandring. Du kan startar från både Björnen och Fröågruva, följ led 221. Här får du vandra genom en tät skog och öppna fina fjällandskap.

Precis som namnet på leden går du i en triangel med tre punkter som är Björnen, Fröågruva och Blåstens vindskydd. Längs leden finns stor chans att se betande renar sommartid.

Terrängen runt Björnens triangel är lättvandrad men just delen mellan Lillådammen och Blåstens vindskydd är det otroligt lerigt och blött.

Fröåtjärnen i Björnen som du passerar när du vandrar Björnens Triangel. Här kan du ta en paus eller ett dopp en varm sommardag.

Fina fjällupplevelser längs leden

Du kommer passera tre magiska sjöar Fröåtjärn, Byxtjärn och Lillådammen som du kan bada i på sommaren om vädret tillåter. Från alla tre sjöar har du utsikt mot Åreskutan vid klart väder.

När du kommer till Blåstens vindskydd växer Blåstenen sig stor och du känner dig otroligt liten mot naturen vilket är häftigt. Här har du även en fin utsikt över Kallsjön.

Eftersom det är en heldags vandring är det bra om du packar med dig både vatten, lunch och snacks. Extra kläder är bra att ha då vädret i fjällen snabbt kan ändras från sol till blåst och regn.

7. Tegefjället runt

fina vandring i åre tyskhuvudet
Utsikt från Tyskhuvudet mot Åre by och Åresjön
Längd: 13,5km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

En annan heldags vandring att göra är att vandra Tegefjället Runt, det är en vandring på ungefär 13,5km. Du startar och slutar vandringen vid Duveds ledcentral, leden är en kortare variant av Mullfjället runt.

Det är en svår terräng som är brantare, stenigare och blötare än vad Mullfjället Runt är, speciellt vid ledens högsta punkt Tyskhuvudet och ner till Lillåstugan.

Utsikt åt alla väderstreck

Vandringen startar på grusväg längs transportvägen upp i skidsystemet i Duved. Sedan kommer du upp på kalfjället där bjuds på vackra fjällvyer åt alla väderstreck. Det finns flera platser på fjället att stanna vid för en paus eller för att äta medtagen matsäck.

Annars är ett tips att ta en frasig våffla i Lillåstugan som du passerar på vägen ner mot Tegefjäll. Ett par vattentäta vandringskängor är att rekommendera när du vandrar Tegefjället Runt.

8. Blanktjärnsrundan (Vålådalen)

Video från en höstvandring vi gjorde till Blanktjärn.
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ungefär 4mil söder om Årefjällen ligger Vålådalens naturreservat. Här hittar du en av Åres populäraste vandringsled nämligen Blanktjärnsrundan som är en vandring på 12km där målet är att vandra till Blanktjärn.

Hit tar du dig med bil och det finns gott om parkeringsplatser vid Vålådalens fjällstation och naturum. Leden har tydliga ledmarkeringar av skyltar, följ led 283.

Blanktjärn är helt klart Åres finaste sjö!

Terrängen är varierande med fina skogsstigar där det på vissa ställen förekommer både rötter och stenar även lite höjdskillnader när du kommer fram till Blanktjärn.

Flera fina platser finns att pausa vid längs leden där du kan äta medtagen matsäck även eldplatser och vindskydd finns. Vill du utforska naturreservatet lite mer finns det flera vandringsleder att vandra i Vålådalen.

9. Jämtlandstriangeln (Storulvån)

jämtlandstriangeln i storulvån
Bild vi tagit under en vandring i Storulvån uppe på Getryggen. I bakgrunden ser man Sylarna som är en av etapperna i Jämtlandstriangeln och även vandringsleden som går till blåhammarens fjällstation som är en annan dagsetapp.
Längd: 47km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat fin och populärt naturreservat som ligger i Åre är Storulvån. Ta bilen cirka 6mil nordväst om Åre eller ta tåget till Duved och sedan buss därifrån till Storulvån. Här kan du vandra populära Jämtlandstriangeln som är en vandring på 47km.

Jämtlandstriangeln är en vandring de flesta kan göra även nybörjare. Det är en lättvandrad och vid varje etapp slut kommer du till en fjällstation där du kan övernatta.

Kom ihåg att boka boende i förväg. Det går även bra att tälta här till en billig avgift och du får då tillgång till bland annat kök, dusch och toalett.

När du vandrar Jämtlandstriangeln får du uppleva vackra fjällvyer, dalgångar och fjällsjöar. Förutom Jämtlandstriangeln finns det också kortare vandring i Storulvån om du vill besöka naturområdet över dagen som en heldags utflykt.

10. Norra Ridvadsrundan (Ottsjö)

vandring ottsjö
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 3mil söder om Åre i Åres södra fjäll ligger Ottsjö. Här kan du vandra den fina och historiska leden Norra Ridvadsrundan som är en vandring på 5,5km. Leden är lättvandrad och går bland skogsstigar, lingonris och myrar.

Starta vid Ica Ottsjö Bua och följ asfaltsvägen tills du ser en skylt där det står Ridvadet där svänger du av och följer led 262. Du börjar med att vandra genom skogen innan du kommer ut till Ottsjön och där går du längsmed sjökanten.

Vandrar du här på sommaren får du inte glömma badkläder!

Gör en avstickare till Ridvadet (Gå över sjön till andra sidan)

Vid vägvalet kan du göra en avstickare och gå till vänster istället för att följa leden till höger. Gå tills du kommer fram till Ridvadet.

Förr red man tvärs över Ottsjön till Härjedalen härifrån. Du kan idag gå över till andra sidan från Ridvadet som är långgrunt. Vattnet går som djupast upp till låren.

11. Renfjällsrundan (Edsåsdalen)

renfjällsrundan edsåsdalen
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat fjällområde som ligger i Åres södrafjäll är Edsåsdalen. Här kan du vandra på flera leder men den vi gillar mest är Renfjällsrundan som är en vandringsleden på 12km. Målet med vandringen är att nå Renfjällets topp där du får magiska fjällvyer.

Du kan starta från två ställen, Dalen och Hotel Köjagården. Där finns det parkeringar, men var ute i god tid på sommaren eftersom parkeringarna kan bli fulla snabbt vid bra väder.

Terrängen på leden är varierande men lättvandrad med bra preparerad stigar och spänger. Den sista biten upp till toppen är den delen som är jobbigast av stigning och ojämnt underlag.

Gör en paus på Vita Renen

Innan du tar dig upp den sista biten till toppen får du inte missa att fika på Vita Renen. Vi kan verkligen rekommendera deras morotskaka, den är magiskt god! Ät den på deras stora uteterass om vädret är fint.

Varför vi gillar att vandra i Åre

Åre är ett ställe vi har vandrat mycket i och som bjuder på fin fjällvandring med vackra vyer och fin fjällmiljö.

Åre lockar inte bara besökare på vintern utan även på sommaren med sina vandringsleder. Du kan hitta leder som passar alla allt från barn till den som söker mer utmanade vandring.

Du kan lätt nå många av lederna direkt från Åre by och vandra rundslingor där du startat och slutar på samma ställe. Men det är inte bara i Åre som det finns bra vandring utan även fjällen i närheten av Åre.

Besök närliggande vandringsparadisen Storulvån & Vålådalen

Har du möjlighet tycker vi du ska besöka bland annat Storulvån, Vålådalen och Edsåsdalen som är naturområden som ligger några mil utanför Åre.

Andra vandringsleder du inte får missa i Åre är att vandra uppför Åreskutan, Totthummlen runt, Nalleklippan och Blanktjärnrundan. Glöm inte att packa ner matsäck och vatten som du kan äta på något av alla vackra rastplatser som finns här.

Vill du ha fler tips? Kolla in andra vandringsleder i norra delen av Sverige

Bilder från våra vandringar i Åre

blanktjärnrundan åre
Blanktjärn – Bild tagen på en vandring vi gjorde i augusti
sommarvandring åre
Blommor i Björnen i Åre
stendalsrundan åre
Bilden är från en av våra sommarvandringar i Stendalen, i bakgrunden ser man Tyskhuvudet och Mullfjället.
fin vandring i åre
Ren vi mötte uppe på Åreskutan i Juli
totthummeln runt åre
Ledskyltar en bit in på på leden mot Totthummelns topp
vandring totthummeln runt i åre
Vandring upp till totthummeln
vandring i närheten av åre
Fin sommardag när vi vandrade upp på Ottfjällets topp i Vålådalen
vandring i närheten av Åre
På toppen av Getryggen i Storulvån (6 mil från Åre)
tre toppar åre vandring

Vanliga frågor

När är den bästa tiden att vandra i Åre?

Bästa tiden att vandra i Åre är från juni till början på oktober. Sommarmånaderna är fina med ett blomstrande fjäll och ljusa kvällar. Hösten är krispig och myggfri med ett fjäll i skiftande färger.

Finns det vandringsleder i Åre på vintern?

Ja det gör det. Ta dig till Åres södrafjäll Edsåsdalen, här finns led 124 som heter ”vintervandring” som du kan vandra på vintern. Det är en pistad vandringsled på 7km. Annars är det svårt att vandra i Åre på vintern då det antingen är pistade skidpackar eller preparerade längdskidspår.

Kan man vandra i Åre med barn?

Ja det kan du. Det finns flera kortare leder i Åre som passar för barn som inte är så utmanade. Exempel på kortare och lätta leder är att vandra till Nalleklippan och till Fröåtjärn fram och tillbaka. Vill ni upp till Åreskutan kan ni ta Gondolen eller Kabinbanan upp och vandra runt på Skutan för att sedan åka ner igen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

4 svar på ”Vandring i Åre – 11 fina vandringsleder”

  1. Har gjort en vandring på 221 i år väldigt mycket av leden var sönderkörd av cyklar, vi som vandrar får gå stora omvägar / Morgan &Petra

    Svara
  2. Hej!
    Hur mycket mygg och knott är det längs vandringslederna kring Åre? Finns det perioder under sommaren då det är mindre mygg och knott?

    Vänliga hälsningar
    Malin

    Svara
    • Hej Malin,

      Under sommaren (slutet på juni-mitten på augusti är det ofta ganska mycket mygg). Det kan dock skilja en del beroende på väder och temperatur, så fort det är kalla nätter blir myggen färre.

      Om du vill slippa mygg på sommaren är det bättre att vandra leder uppe på fjället/Kalfjället eftersom det blåser mer där. Vind gör stor skillnad och håller myggen borta.

      Den optimala vandring här uppe Åre är att välja en torr vandringsled som ligger öppet (typ uppe på fjället), en solig och blåsig dag. Då är förutsättningarna som bäst! 🙂

      Om du vill ha lite fler tips kan du läsa vårat inlägg om att undvika myggen på vandringen.

      Om du har fler frågar är det bara fråga på så gör vi vårat bästa för att svara! 🙂

      Svara

Lämna en kommentar