Vandring i Österlen – 4 fina vandringsleder

Att vandra i Österlen är verkligen idyllisk med en känsla av att befinna sig utomlands men det finns även fina och mysiga naturreservat här. Terrängen på Österlens vandringsleder är relativt lätta att ta sig fram på, det som kan vara jobbigt är när du behöver vandra på sanddyner.

Flera caféer, restauranger och vandrarhem finns tillgängligt speciellt på sommaren. Det är även på sommaren det är som vackrast att vandra här.

Den bästa vandringen i Österlen är Österlenleden som är en delled av Skåneleden, Österlencirkel, Backaleden och Glimmebodaleden. Många av lederna i Österlen är snarlika då de passerar samma vackra platser men med lite olika vägar dit och med olika längd.

1. Österlenleden (Skåneleden)

Längd: 93km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Österlenleden är en delled av Skåneleden och en av Sveriges signaturleder. Österlenleden är totalt 188km lång som både startar och slutar i Ystad.

Vill du vandra signaturleden så startar den i Nybrostrand och går till Kaskhausen, en sträcka på 93km. Leden är indelar i 7 olika etapp som är allt från 5-19km långa, det tar 5-7 dagar att vandra Österlenleden veroende hur många etapp du går per dag.

Både terrängen och naturen är omväxlande, du vandra bland annat på skogsstigar, grusvägar, stränder och klippor. Den största delen av leden är kustnära och du ser havet nästan hela tiden. Du kommer även att vandra genom ängar och betesmarker, fina tillfällen för vackra utsikter finns längs med leden.

Etapp på Österlenleden

Här nedan kommer vi att skiva de olika etappen som finns på Österlenleden och du kan själv välja från vilket håll du vill vandra. Leden är markerad med Skåneledens markeringar som är orangea skyltar eller orangea färgmarkeringar.

Etapp 1 (Nybrostrand-Backåkra): Starta vandringen i Nybrostrand och vandra till Backåkra, det är en vandring på 19km. På den här etappen kommer du att passera Sveriges största Skeppssättning (Ale Stenar) Du kommer att passera både cafe och restaurang på vägen där du kan fylla på med energi.

Etapp 2 (Backåkra-Borrby Strandbad): Andra dagen kommer du att vandra mellan Backåkra till Borrby strandbad som är en vandring på cirka 11km. Under den här delen av vandringen vandrar du genom ekskogslandskap och sanddyner. Längs med denna etapp finns ingen möjlighet till mat eller vatten förens du kommer till Borrbystrands camping.

Etapp 3 (Borrby Strandbad-Brantevik): Den här etappen är 13km lång och går på cykelvägar och längs med kustvägen. Ett tips är att ta dig till det idylliska fiskeläget Gislövshammar när du vandrar denna etapp. Ungefär halvvägs på etappen kommer du att passera ett cafe och matbutik.

Etapp 4 (Brantevik-Baskemölla): Även denna etapp är 13km och går vid kusten, sandstränder och över ängar. Det är en fin och lättvandrad terräng att ta sig fram på. När du är framme i Baskemölla kan du övernatta på Baskemölla vandrarhem.

Etapp 5 (Baskemölla-Kivik): Här är en 15km lång vandring som dels går genom Stenshuvuds nationalpark. Det är också här du får ta dig upp för berget Stenhuvud, belöningen blir den vackra utsikten över havet. Du kommer också passera några caféer längs med etappen men även Kiviks musteri.

Etapp 6 (Kivik-Haväng): Det här är den kortaste etappen på Österlenleden som är 5km. Här kan du välja om du vill och orkar gå etappen samma dag som antingen etapp 5 eller etapp 6. Annars kan du passa på att sola och bada längs med leden om det är fint väder.

Etapp 7 (Haväng-Kuskahusen): Den sista etappen är 18km lång och lämnar du kusten och går inåt landet. Du kommer att passera Verkeåns naturreservat som är ett mysigt och lummigt reservat som påminner om en sagoskog. När du kommer till Hallamölla passera du Skånes högsta vattenfall.

2. Österlencirkeln

Längd: 34km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du inte vandra hela Österlenleden men vill ändå få uppleva det fina som Österlen har att erbjuda? Då ska du göra en heldagsvandring på Österlencirkeln. Det är en vandring på 34km som är en kombination av olika etapp från Österlenleden.

Starta vandringen i Vantalängan och vandra till Torparebron eller tvärt om. Du kan också starta Österlencirkeln från Kivik och vandra först till Vantalängan och sedan vandra Österlencirkeln. Det blir en vandring på 15km extra och då rekommenderar vi att du övernattar i Vantalängan innan du börjar vandra Österlencirkel.

Fika på Skånes äldsta kaffestuga

Att vandra Österlencirkeln bjuder på en omväxlande terräng och vacker natur. Du kommer bland annat att passera flera kulturlämningar blanda annat Alunbruket som är Skånes äldsta kaffestuga. Passa på att ta en fika i deras mysiga trädgård eller inne på caféet när du är här. Andra kulturlämningar som du också kommer passera är Agusastugan, Alunbruket och Hallamölla.

3. Backaleden

backaleden österlen
Längd: 19km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Brösarp som ligger cirka 30mil norr om Österlen kan du vandra Backaleden som ligger parallellt med Skåneleden. Backaleden är en vandring på 19km som startar vid Verkeån och går bort till Haväng vid kusten.

Leden är tydligt markerad med gul färgmarkering så du ska hitta rätt väg. Och du kommer vandra genom en omväxlande natur av skog, äng, betesmark och kultlämningar. Terrängen är även den varierande men inte svårt att ta sig fram på och kan vandras av alla oavsett erfarenhet och ålder.

Under vandringen på Backaleden kommer du passera Brösarps Backar och det är utsikten över Brösarps södra backar och kullar som ger den idylliska bilden av just Österlen och Skåne. Brösarps backar har även varit motiv på ett frimärke från Carl von Linnés resa genom Skåne.

4. Glimmebodaleden

fina vandringsleder i österlen
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det finns många backar i Brösarp och en av dom som har fått en egen led heter Glimmebodaleden. Det är en vandring som går upp på Brösarps norra backar och är 5km lång. Leden är tydligt markerad med blå markeringsfärg så du lätt ska hitta.

Det är en lätt terräng med lite stigningar, leden kan vandras av alla oavsett ålder. Öppna landskap, skog och vackra vyer bjuds du på. Ett tips är att pack ner lite matsäck eller fika som du kan äta vid fint väder uppe på kullen och njuta av den fina utsikten.

vandringsleder i österlen

Varför vi rekommenderar att vi att vandra i Österlen

Österlen är en riktigt skåneidyll som ligger nära havet med långa breda sandstränder som påminner om medelhavet. Men det är inte det enda som finns här utan även flera naturreservat som Österlenleden passerar. Verkeåns naturreservat påminner om en mysig sagoskog.

Det finns goda möjligheter att tälta, ta in på vandrarhem eller B&B längs med lederna. Gott om caféer och restauranger finns som är öppet under sommaren.

Det är som mest folk på Österlen under sommaren och vandrar och det förstår vi. Med det är även otroligt fint här på våren och hösten om du vill uppleva Österlen när det är lite lugnare.

strandpromenad österlen

Vanliga frågor om vandring i Österlen

Får man tälta på Österlen?

Ja det får du i enstaka dagar. Så länge du inte skadar naturen eller stör markägare få du tälta fritt om inget annat står. Kom ihåg att alltid ta med dig ditt skräp när du lämnar tältplatsen.

Vart startar Österlenleden?

Vanligast är att starta i Nybrostrand och vandra till Kuskahusen. Men du kan också starta vid Kuskahusen och vandra till Nybrostrand.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer