Vandring i Blekinge – 5 fina vandringsleder

Passa på att vandra i skärgården när du är i Blekinge. Det finns fin dagsvandring ute på öarna kring Blekinge även gott om badplatser finns. Bästa tiden för att vandra här är helt klart på sommaren.

Vill du inte vandra vid havet finns även skog och höjder med utsikt. Den populäraste leden är Blekingeleden som går från Sölvesborg bort till Brömsö. Det är en fin och varierande led som tar dig genom hela Blekinge.

Bästa vandringslederna i Blekinge är Blekingeleden, Wämöleden, Lyckåleden, Hobyleden, Allböleden, Laxaleden, Sölvesborgsleden, Olsarundan, Halenrundan och Rödhultsrundan.

1. Karlskrona

bra vandring i karlskrona

Genom Karlskrona går Blekningeleden men du kan även hitta andra fina vandringsleder här som passar för dagsvandring. Lederna går både på öar i skärgården men också i skog och stadsmiljö.

En led du inte får missa i Karlskrona är Wämöleden som är 10km och går ute på Wämö, kallas även för Blekinges skansen. Vandringen går längs vattnet men också bland byggnader och skog.

Tips! Stanna till i Wämöpark när du är här. Där finns också två eldplatser och vid studentviken kan du bada.

I Karlskrona finns 25 naturreservat. Karlskronas vandringsleder och rundslingor är i olika längd och terräng.

Tälta i Karlskrona

Tätning är tillåtet i Karlskrona och allemansrätten gäller. I vissa naturreservat kan det vara tältförbud, vad som gäller står på informationsskyltarna innan du går in i ett naturreservat.

Bästa vandringslederna i Karlskrona:

 • Blekingeleden (270km)
 • Lyckåleden (7km)
 • Wämöleden (10,5km)

2. Ronneby

vandring i ronneby

Brunnskogen är ett fint område att vandra i när du är i Ronneby. Här finns olika längd på leder men vandrar du runt hela Brunnskogen får du en vandring på 5km. Vid Trollsjön finns en fin eldplats att pausa vid.

Lite utanför Ronneby kan du vandra Hobyleden som går mellan Hoby och Bräkne och är 18km. Det är en varierande terräng som passerar flera sjöar, badplats finns vid Salsjön och Blanksjön.

Vill du vandra delar av Blekingeleden som går genom Ronneby är det etapp 9 och 10 du ska vandra som bland annat går genom Brunnskogen.

Bästa vandringslederna i Ronneby:

 • Blekingeleden (etapp 9 och 10)
 • Vandra runt Brunnskogen (5km)
 • Hobyleden (18km)

3. Karlshamn

vandring i karlshamn

Karlshamn har 25 naturreservat där det finns varierande längd på vandringsleder som går i skog och längs med vattnet. Förutom att vandra Blekingeleden genom Karlshamn får du inte missa att vandra Laxaleden och Allböleleden.

En av de finaste vandringslederna i Karlshamn är utan tvekan Allböleleden som är cirka 8km. Här får du vandra längs kusten och leden tar dig ut till Allböleudden. En eldplats finns vid Gräsvik Eriksberggs naturreservat där du kan grilla och passa på att vila benen en stund.

Laxleden går genom flera naturreservat och startar i Elleholm och slutar i Mörrum eller tvärtom. Vindskydd finns i Åkeholm om du vill övernatta, annars finns Ebbamåla Bruk B&B eller Mörrums Kronolax stugor.

Bästa vandringslederna i Karlshamn:

 • Allböleleden (8km)
 • Laxaleden (30km)
 • Strandpromenaden (2km)

4. Sölvesborg

vandring i sölvesborg

Sölvesborgsleden får du inte missa när du är i Sölvesborg. Det är en lagomt lång vandringsslinga på 8km som går runt stan och ut mot havet i Valje naturreservat. I Valje finns det även fyra eldplatser som ligger så du ser vattnet.

Ett fint naturreservat att vandra i är Ryssberget. Där finns två leder som är runt 3-4km lång men också några mindre avstickade leder. Nära parkeringen i Ryssberget finns både eld- och rastplats att äta matsäck vid.

Behöver du fylla på med vatten under promenaden på Ryssberget kan du göra det i Ryssbergsstugan. Här kan du läsa vår artikel om fler vandringsleder i Sölvesborg.

Bästa vandringslederna i Sölvesborg:

 • Sölvesborgsleden (8km)
 • Vandra i Ryssberget (3-4km)
 • Blekingeleden (98km)

5. Olofström

hallevik blekinge

Det bästa stället att vandra i Olofström är i Halens friluftsområden. Här kan du vandra på Halenrundan, Rödhultsrundan och Olsarundan.

Den absoluta favoriten av dessa tre leder är Halenrundan som är 6km. Under en vandring på Halenrundan får du uppleva fina utsikter och du går längs med vattnet nästan hela tiden.

I Halens friluftsområde finns vindskydd, rast- och eldplatser. Alla leder är tydligt markerade så du lätt ska hitta.

Vindskydd i Olofström:

 • Myllevik längerplats
 • Bergtorpets lägerplats
 • Fuglabackens lägerplats
 • Östafors vindskydd
 • Vinterberget

Bästa vandringslederna i Olofström:

 • Olsarundan (7km)
 • Halenrundan (6km)
 • Rödhultsrundan (11km)
mörrum

Varför vi rekommenderar att vandra i Blekinge

Det är en varierande och fin natur i Blekinge där du inte bara vandrar i skog utan kan också vandra i skärgården med havet i närheten.

Blekingeleden är en populär vandringsled som går genom hela Blekinges kommuner. Det är tillåtet att tälta vid Blekingeleden men du kan också boka boenden längs leden om du vill slippa bära med dig tält och sova lite bekvämare.

Läs mer: Missa inte vår stora artikel och guide med de finaste platserna att vandra på i Sverige

Får man tälta i Blekinge?

Ja, du får tälta en till två dygn så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Allemansrätten gäller men tänk på att inte tälta nära någons privata hus eller tomt och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Vad som gäller i naturreservat kan skilja sig åt och kan vara förbjudet. Vid varje naturreservat finns en informationsskylt där det står om det är tältförbud eller om du ska tälta på anvisad plats.

Vill du vara förberedd kan du gå in på länstyrelsen Blekinge för att läsa vad som gäller i de olika naturreservaten i kommunen.

hjorthammar blekinge
fin vandring i blekninge

Vanliga frågor

Hur lång är Blekingeleden?

Totalt är hela Blekingeleden 279km lång. Leden är indelad i 15 etapper

Vilken är den bästa årstiden att vandra i Blekinge?

Sommaren är bästa tiden att vandra i Blekinge. Eftersom havet ligger nära och det finns gott om badplatser att svalka sig i. Självklart går det att vandra i Blekinge året runt.

Vart startar och slutar Blekingeleden?

Ledden startar i Sölvesborg och slutar i Bröms.

Vart kan man bo om man vandrar Blekingeleden?

Du får tälta längs hela led. Det finns också vindskydd att sova i om du vill sova enkelt ute. Vill du ha det bekvämare och vandra med en lätt packning kan du boka boenden på hotell, vandrarhem, stugor och B&B som ligger i städerna i du passerar. Se till att boka innan du börjar vandra.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar