Vandring i Helsingborg – 7 fina vandringsleder

Helsingborg är en fin och kustnära stad som bjuder på fina vandring i södra Sverige. Det finns både korta och längre leder med varierande terräng som passar för alla. Det är lätt att ta sig ut till många av lederna med buss om du inte har tillgång till bil. I Helsingborg kan du även göra en historievandring om du är intresserad av historia.

Den bästa vandringen i Helsingborg är bland annat Kullaleden, Tallskogsleden, Landborgspromenaden, Mörarp runt, vandra från Mölle till Helsingborg, Slottsvandringen (Domsten-Sofiero) och Söderåsens Nationalpark. Det finns även gott om naturområden i Helsningborg som bjuder på fina vandringsstråk i olika längd.

1. Kullaleden

Längd: 70km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kullaleden är en delled på Skåneleden (SL5) som är 70km lång och går runt Kullhalvön från Helsingborg, Höganäs, Kullaberg, Arlid och Utvälinge. Kullaleden erbjuder en varierande terräng att vandra på med fina upplevelser längs med leden.

Leden är indelad i sex etapp, vill du inte vandra hela Kullaleden så kan du välja att vandra en etapp som passar perfekt som en heldags utflykt. Vandringen på Kullaleden går längs med kusten hela vägen så ett tips är att packa ner badkläder för du kommer vilja stanna till för ett dopp vid fint väder.

Vill du slippa att bära på tält när du vandrar så finns det flera olika boendealternativ ut med Kullaleden som passar för alla plånböcker och smaker, även restauranger och fik finns på vägen.

Etapp på Kullaleden:

  • Etapp 1: Helsingborg-Höganäs (22km)
  • Etapp 2: Höganäs-Mölle (12km)
  • Etapp 3: Mölle-Kullens fyr (5km)
  • Etapp 4: Kullens fyr-Arlid (12km)
  • Etapp 5: Arlid-Jonstorp (10km)
  • Etapp 6: Jonstorp-Utvälinge (11km)

2. Tallskogsleden

tallskogsleden
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tallskogsleden ligger i centrala Helsingborg och går från Råå i söder till Planteringen i norr. Det är en vandring på 5,5km som går på en lätt terräng som består av bland annat asfalt och grusväg. Då det är asfalt och grusväg du vandra på så är leden även tillgänglig för rullstolar och barnvagnar.

Vandringsleden går genom naturområden, parker, bostadsområden och industriområden. Längs med leden finns lekplatser, utegym, grillplatser och vindskydd som du kan nyttja om du vill.

Just i det här området och den marken du vandrar på när du går Tallskogsleden planterades det en hel del tall på under 1800-talet för att förhindra sandflykt, det innebär att fin sand flyttas av vinden och bildar sanddyner som i sin tur bland annat kan förstöra jordbruk.

3. Landborgspromenaden

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Landborgspromenaden är en vandring som går genom hela Helsingborg längs med kusten. Hela promenaden är cirka 13km lång och går på en varierande men lätt terräng som är barnvagnsvänlig. Vissa höjdskillnader förekommer på enstaka ställen.

Landborgen är speciell då den ligger ungefär 20 till 40 meter över havet och har fått sin form efter att inlandsisen smälte bort och är en formation som kännetecknar just Helsingborg. Naturen du kommer passera är omväxlande av parker, skogsdungar och åkermark.

Vandra Landborgspromenaden en vår eller sommar och packa med dig fika eller lunch i en ryggsäck och passa på att stanna till på någon av de fina rastplasterna som finns och njut. Det finns också möjlighet för bad om du vill.

4. Mörarp runt

mörarp runt helsingborg vandringsleder
Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Mörarp runt är en vandringsslinga på 2,5km som ligger lite utanför Helsingborg men som du lätt kan ta dig till med buss om du inte har tillgång till bil. Terrängen på slingan är lätt att ta sig fram på och är därför både rullstol- och barnvagnsvänlig.

Du kommer att passera hagar, landsbygd, bäckar och små parker under din vandring. Längs med leden finns även 30 olika träslag som du kan lära dig mer om när du vandrar Mörarp runt. Finast är det att vandra här på sommaren.

5. Historisk stadsvandring

historisk stadsvandring helsingborg
Längd: -
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Är du intresserad av historia så ska du passa på att göra en historisk stadsvandring i Helsingborg. Det finns både guidade turer att göra i grupp men du kan också göra en historisk vandring själv med hjälp av en guide du laddar ner och följer. Där olika platser är beskrivna.

Historievandringen går i centrala Helsingborg och har en lätt terräng som är lätt att ta sig fram på och kan därför göras av alla. Hur lång en historisk stadsvandring är vet vi inte men den kan variera i längd beroende på vilken vandring du väljer.

6. Vandra Mölle till Helsingborg

vandringsled kullaberget mölle
Längd: 31km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

En fin vandring att göra när du är i Helsingborg är att vandra till Mölle som ligger på Kullahalvön från Helsingborg. Det är en vandring på cirka 31km och kräver ett stopp på vägen för att återhämtning och för en natts sömn. Det finns flera boendealternativ längs med vägen om du inte vill bära på ett tält.

Terrängen är lätt att vandra och går mest på asfalt och grusvägar. Leden går ut med kusten och bjuder på vackra vyer och fina solnedgångar över havet. Det är inte en utmarkerad led så det är bra om du har koll på kartan.

Mölle är en liten mysig ort som ligger vid kusten. Passa på att stanna i byn några dagar och ta dig ut till Kullens fyr. Extra fint är det här på sommaren.

7. Slottsvandring (Domsten-Sofiero)

Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du slott så ska du passa på att göra en slottsvandring mellan den vackra kustorten Domsten till Sofiero Slott och slottsträdgård. Det är en vandring på ungefär 6,5km med en varierande terräng. Det finns busshållplatser i närheten av de båda platserna så du enkelt kan ta dig dit och därifrån.

Att vandra mellan Domsten och Sofiero Slott är en mysig dagsutflykt som alla kan göra. När du kommer till slottet så glöm inte att besöka den populära och vackra slottsträdgården som finns här. Vandringen går på en del av Skåneleden delled (SL5) så följ Skåneledens markering som är orangea skyltar där det står ”skåneleden” på.

8. Söderåsens Nationalpark

söderåsens nationalpark helsingborg
Längd: 0,9-7,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Nästan 5mil utanför om Helsingborg ligger Söderåsens Nationalpark som bjuder på fler vandringsleder som är allt från 0,9-7,7km långa. Terrängen är relativt lätt att vandra med vissa höjdskillnader ock tekniska partier men något de flesta klarar av.

Naturen i nationalparken har formats efter att inlandsisen smälte bort och har bildat djupa dalgångar och olika klippformationer. Du får också vandra genom bokskog, ängar och förbi sjöar. I parken kan du bada, fiska (fiskekort krävs) och tälta eller övernatta i vindskyddet som finns. Vandrar du här med hund måste du ha den kopplad hela tiden.

Alla leder i Söderåsens Nationalpark har tydliga färgmarkeringar och bra skyltningar som visar ledernas namn. Det finns även några vandringsleder som är anpassade för både rullstol och banvagnar.

Varför vi rekommenderar att vandra i Helsingborg?

Helsingborg är en fin stad som ligger nära kusten och det finns gott om naturområden och naturreservat att vandra i här men du kan även hitta leder centralt i Helsingborg. Det vi uppskatt extra mycket med att vandra i Helsingborg är att du enkelt kan ta dig ut till de flesta lederna med buss.

En led du inte får missa är när du är på besök i Helsingborg är Kullaleden och vill du inte vandra hela så kan du välja att gå delar av den, passar perfekt som en dagsutflykt och den går kustnära. Du kan också hitta fina platser att slå upp ett tält på längs med många leder. Bästa årstiden att vandra i Helsingborg är på våren och sommaren tycker vi.

Bilder från vandringsleder i närheten av Helsingborg

vandra helsingborg
kullaberg vandringsleder
vandringsled helsingborg
bilder vandringsleder helsingborg
kullaberg solnedgångsvandring
Magisk solnedgång i Kullaberg

Vanliga frågor om vandring i Helsingborg

Får man tälta i Helsingborg?

Ja det får du. Du får tälta i enstaka dagar där du inte förstör naturen eller stör markägare. Ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur tar man sig ut till vandringslederna i Helsingborg?

Du kan ta dig till många av lederna och naturområden med buss annars är det lättast med bil. De leder som finns nära staden kan du gå eller cykla till beroende på vart du bor.

Vart kan man grilla i Helsingborg?

Det finns fler grillplatser som är utplacerade i Helsingborg där du kan grilla eller laga din egen mat över öppen eld. Dessa eldplatser finns oftast i naturområdena eller vid badplatser.

Finns det vandringsleder i Helsingborg som är anpassade för rullstol och barnvagn?

Ja det gör det. Det finns några vandringsleder i Helsingborg som är handikappsanpassade och som passar för dig som med barnvagn. Några av dessa är Mörarp runt och vissa delar av Landborgspromenaden går att ta sig fram på med rullstol och barnvagn.

Hur många naturområden finns det i Helsingborg?

Det finns ungefär tretton naturområden i Helsingborg där det även finns både kortare stigar och lite längre leder att vandra.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer