Hur mycket vatten behövs vid vandring? (Komplett guide)

Något som är grymt viktigt när du vandrar är att dricka ordentligt. Mat klarar vi oss utan ganska länge men vatten är livsnödvändigt.

En tumregel är att vi bara överlever 3 dagar utan vatten, därför är det bra att ha koll på hur mycket vatten du behöver ta med dig på din nästa vandringstur.

En tumregel är att man som vuxen behöver dricka minst 2,5 liter per dag när man vandrar, men det påverkas av flera saker som längd, vikt, ålder, hur varmt det är, på vilken höjd du vandrar samt hur ansträngande vandringen- och terrängen är. Vid intensiv vandring i varmt väder kan du behöva dricka 4 liter om dagen eller mer.

Läs vidare så går vi igenom hur du kan räkna ut hur mycket vatten som behövs när du vandrar och vad som påverkar åtgången…

Hur mycket vatten du behöver dricka när du vandrar

Vattenåtgången på vandring varierar som sagt beroende på person, terräng, ansträngning osv. Dessutom kan du klara dig med att packa med mindre vatten om du har möjlighet att fylla på längs vägen etc.

Här i tabellen nedanför visar vi vad du kan utgå från när du beräknar vattenåtgången för din nästa vandringstur.

OBS! Var medveten om att vattenbehovet skiljer stort från person till person och att tabellen nedanför bara ska användas som en utgångspunkt och sedan anpassas efter dig själv och vandringens förutsättningar.

Vattenåtgång vid vandring i svalt väder

Intensitet/TemperaturVattenåtgång per dag
Lätt vandring svalt väder2,5 liter
Medelintensiv vandring svalt väder3 liter
Intensiv vandring svalt väder3,5 liter eller mer

Vattenåtgång vid vandring i varmt väder

Intensitet/TemperaturVattenåtgång per dag
Lätt vandring varmt väder3 liter
Medelintensiv vandring varmt väder3,5 liter
Intensiv vandring varmt väder4 liter eller mer

7 saker som påverkar vattenåtgången vid vandring

Det finns massa saker som påverkar hur mycket just du måste dricka när du vandrar och slutändan är det bara du själv som har det exakta svaret. Vi tänkte i alla fall lista några saker som alltid kommer att ha en påverkan på ditt vattenbehov här nedanför.

1. Längd och vikt

vattenbehov vid vandring

Det är egentligen ganska självklart, men generellt sätt kommer en större person ha ett större behov av vatten helt enkelt eftersom det är mer kroppsmassa som omsätter vätskan du tillsätter kroppen.

Ofta har du ganska bra koll på det här själv men ett tips är att alltid testa dagsturer i olika temperaturer för att få en uppfattning om ditt eget bas-vätskebov när du vandrar.

2. Ålder

dricka vandring äldre

Vätskebehovet ökar med åldern, samtidigt som törstkänslan minskar ju äldre du blir. Det är därför extra viktigt att se till att du dricker tillräckligt (och gärna lite extra) om du är äldre.

Symptomen av vätskebrist brukar också komma snabbare ju äldre man blir, så det är alltså viktigt att vara extra noggrann med vattenintaget för äldre personer för att inte drabbas av vätskebrist på vandringsturen.

3. Temperatur

dricka vatten när man vandrar på sommaren

Om det är varmt när du vandrar måste du dricka mer vatten eftersom du svettas mer. Det betyder att sommarvandring generellt kräver mer planering kring vattenåtgången, men du måste även tänka på var du vandrar.

I fjällen är det kallare på sommaren än nere i Skåne och i Spanien är det varmare än i Sverige. Vi brukar ofta ha med oss dubbelt så mycket vatten på sommaren som på vintern just eftersom vi svettas mycket mer på sommaren.

4. Luftfuktighet

vätskebalans vandring

Luftfuktigheten påverkar hur mycket vätska vi behöver. Om det är torr luft kommer behovet av vatten att vara större än på en plats med högre luftfuktighet även om det ibland kan vara marginella skillnader.

5. Intensitet

högintensiv vandring kräver mer vätska

Intensiteten på vandringen tillsammans med temperaturen är nog det som avgör mest hur mycket du behöver dricka. En högre intensitet innebär att du ska dricka mer vatten.

Det är inte bara tempot du går i som kommer påverka intensiteten utan även backar, underlag och vind etc. Ju jobbigare det är för dig att ta dig framåt ju högre blir intensiteten och vätskebehovet.

Det här innebär att det ofta är betydligt jobbigare att fjällvandra där du går upp och ner, genom myrmarker etc. än att vandra längs en grusväg i Mellansverige. Vilket också gör att fjällvandringen (i samma temperatur) kommer kräva att du dricker mer vatten.

6. Hur många dagar du vandrar i rad

vatten för vandring 1 vecka

Hur många dagar din vandring pågår kommer påverka ditt vätskebov. Ju fler dagar du är ute och vandrar, ju tröttare blir du dag för dag och allt blir jobbigare. Dessutom har du inte samma möjligheter att återhämta dig.

Att vandra en dag och få i sig lite för lite vatten är inge katastrof eftersom du kan fylla på med vätska när du kommer hem, men att vandra flera dagar i rad och dricka för lite kommer ge rejäl vätskebrist, huvudvärk och kan till och med vara farligt.

7. Vilken typ av mat du äter under dagen

vätska i vandringsmat

Maten vi äter innehåller olika mängd vatten, vissa mer än andra. Kroppen känner inte av om du äter eller dricker din vätska, den vill bara ha den.

Det innebär att soppor kommer förse dig med betydligt mer vätska än jordnötter t.ex. Det är något att ta med i beräkningen för hur mycket vatten du behöver ha på vandringen.

När du räknar ut hur mycket vatten du ska ha med dig måste du också räkna på vattnet som behövs just till matlagning också, inte bara det du ska dricka. Frystorkad mat t.ex. kräver rätt mycket vatten för att tillagas om du är ute några dagar.

8. Möjlighet att fylla på vatten längs vägen

fylla på vatten under vandring
Här tar vi dricksvatten från en bäck och renar med vårat vattenfilter (Katadyn BeFree). I normala fall renar vi inte vattnet i fjällen, men då vi var lite osäkra just här och skulle vara ute ett par dagar så gjorde vi det.

Något som kan vara helt avgörande för vikten på din packning och hur stor ryggsäck du måste ha på vandringen är om du kan fylla på vatten längs vägen eller inte.

I fjällen kan man oftast dricka vatten från bäckar utan att behöva vara speciellt orolig för att bli magsjuk, men i södra Sverige är det inte samma förutsättningar. Där kanske du måste släpa mig dig allt vatten för hela vandringen.

Inte kunna fylla på med nytt vatten varje dag innebär att du spara många kilon i ryggsäcken och inte alls behöver planera vattnet lika noggrant. Du kan dessutom ha större marginal eftersom du har en lättare ryggsäck.

Hur du kan förbereda din vätskebalans inför en vandring

Det bästa sättet att förbereda vätskebalansen inför en vandring är att dricka och äta bra 2-3 dagar innan din vandring. Genom att fylla på med kolhydrater och vatten fylls dina muskler med vätska och du har de bästa förutsättningarna för att undvika vätskebrist.

Det är även bra att fylla på med vatten 1-2 timmar innan du ger dig av. Överdriv inte, se mer till att du har tillräckligt med vatten i kroppen, inte är törstig och inte uttorkad.

Tips när det gäller vatten på vandring

Här är några enkla tips för att hålla en bra vätskebalans under vandring och slippa vätskebrist, huvudvärk eller att bli uttorkad.

  • Drick hellre ofta och lite, än mycket och sällan
  • Fyll upp din vattenflaska varje gång du får möjlighet
  • Drick lite varje gång du får möjlighet
  • Laga mat i närheten av vattenkällor så slipper du tömma vattenförrådet för att laga mat
  • Torr mat kräver mycket vatten för att tillagas

Utrustning för att få med sig vatten på vandringen

Bland grundutrustningen för vandring hittar vi en vattenflaska eller vattenblåsa. Vi själva föredrar vattenflaska när vi inte behöver mer än 1 liter vatten med oss eller om vi kan fylla på med nytt vatten innan 1 liter tar slut. Vi brukar då ha 2st 5-700ml vattenflaskor med oss.

Om vi behöver mer än 1-1,5 liter vatten och inte kan fylla på längs vägen brukar vi ha vattenblåsa i ryggsäcken som rymmen 2-2,5 liter vatten och ibland komplettera med ytterligare vattenflaska.

Vi vandrar dock mest i fjällen och där finns det nästan alltid möjlighet att fylla på vatten i bäckar eller sjöar, vi har även med oss ett vattenfilter på vandring för att kunna rena vatten om vi känner oss osäkra.

Rena vatten på vandring

rena vatten på vandring för att släpa mindre vatten
Vi har alltid med oss vårat vattenfilter. Det är hopvikbart, väger bara 60 gram och tar knappt någon plats alls i ryggan.

Som vi nämnde ovanför har vi ett vattenfilter för att kunna rena vatten när vi vandrar, vår favorit är Katadyn BeFree Bottle som tar bort bakterier och bara väger 60 gram.

Det finns flera andra filter att använda men vi gillar Katadyn BeFree mest eftersom det renar vattnet väldigt snabbt och enkelt. Tack vare vattenfiltret kan vi vara ute lång tid och dricka mycket vatten utan att behöva släpa runt på det.

Kan man dricka vatten i bäckar eller sjöar?

Ja du kan oftast dricka vatten från bäckar och sjöar i de svenska fjällen vilket är en stor fördel vid fjällvandring eftersom du har stor tillgång på vatten där. Du bör dock alltid vara försiktig och kolla så att vattnet ser rent ut, inte luktar illa eller att det ligger något oönskat uppströms.

Längre ner i landet rekommenderas det inte att dricka vatten ur bäckar utan att rena det först. Du bör också väga in risken om du skulle bli magsjuk, konsekvenserna blir större ju längre bort du är från civilisation etc.

Lämna en kommentar