Vandring i Kinda – 11 fina vandringsleder

I Kinda kommun kan du vandra flera av Östgötaledens etapper som bjuder på en varierad vandring av djupa skogar, grottor och fina sjöar. Även längd och svårighetsgrad varierar så det finns något för alla.

I det här inlägget kommer vi lista de olika etapperna av Östgötaleden som går genom Kinda kommun. Och något du inte får missa är att vandra i naturreservatet Trollegater. Läs vidare för att ta reda på mer.

Bästa vandringslederna i Kind är Trollegater och Östgötaledens etapper som går genom kommunen (Sätravallen – Mormorsgruva, Rimforsa – Sätravallen, Fagerhult – Rimforsa, Pinnarp – Fagerhult, Kisa – Pinnarp, Horn – Sevedeleden, Kisa – Horn).

1. Naturreservatet Trollegater

Längd: -
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Här i naturreservatet Trollegater finns en av Sveriges största urgrottor. I grottan finns ett gångsystem du kan gå som är några hundra meter. Följ den orange färgmarkering så kommer du till grottorna.

En grillplats finns vid grottorna. Här kan du också utforska området själv. Till Trollegater går även anslutingsleder från Östgötaleden.

Om du inte vandrar till Trollegator genom någon av Östgötaledens etapper så kan du ta bilen hit. En stor parkering finns intill naturreservatet där även information, dass, rast- och eldplats finns.

2. Sätravallen – Mormorsgruva

Längd: 18km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det här etappen är en lättvandrad sträcka som är 18km lång och går mellan Sätravallen söder om Linköping till Mornorsgruva. Terrängen går mest på fina småvägar som grusvägar och breda skogs stigar.

Tips! Vid fint väder kan du bada vid sjön Tran där även en rast- och grillplats finns.

Vill du övernatta längs med leden finns ett vindskydd i Beta.

3. Rimforsa – Sätravallen

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Du kan också vandra från Rimfors till Sätravallen, en vandring på 15km. Även den här etappen av Östgötaleden är lättvandrad och går på grus- och skogsvägar.

Längs med den här etappen finns det vindskydd på tre olika ställen, Lövsveden, Nedre Långsjön och vid Sätravallen.

Ska du vandra den här sträckan kan du enkelt ta dig till Rimfors med kollektivtrafiken i form av buss och tåg.

4. Fagerhult – Rimforsa

Längd: 22km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En lite mer kuperad etapp är Fagerhult till Rimfors som är en vandring på totalt 22km. På den här vandringen går du mycket i skog och du kommer även passera en utsiktsplats vid sjön Meta som du inte får missa.

På den här etappen finns ett vindskydd vid Ösjön.

Några kilometer från Ösjön kan du gå på etappen Trollegater-Öna. Förutom att passera Trollegater kommer du även att gå genom naturreservaten Klevberget, Hallstad ängar och Borgarmon där det finns en badplats, vindskydd och eldplats.

5. Pinnarp – Fagerhult

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan lite mer kuperad och krävande etapp är sträckan mellan Pinnarp och Fagerhult som är 12km. Det är en vandring som du kan göra över dagen.

Från Pinnarp kommer du komma ner till Övre Frölingen där du tar dig över med hjälp av en dragfärja.

Skogen i Fagerhults naturreservat är grön och lummig och riktigt mysig att vandra genom. Går du här på våren kan marken vara väldigt våt så ha på dig ett par vattentäta kängor.

6. Kisa – Pinnarp

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Etappen som går mellan Kisa och Pinnarp är 10km lång och kan vandras på en dag. Leden räknas som medelsvår eftersom terrängen är ojämn att gå.

Längs leden kommer du komma fram till två olika vägskäl som tar dig till Pinnarp. Där ett av valen är för sommaren med dragfärja över sjön Övre Fölingen, på vintern går det inte att ta sig över sjön då får du istället gå till vägbron.

Framme i Pinnarp finns flera boendealternativ om du vill övernatta för att fortsätta på Östgötaleden mot Smedstorp.

7. Pinnarp – Smedstorp

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringen mellan Pinnarp och Smedstorp är 13km lång och är en varierande vandring som bjuder på kultur, lummig natur och utsikt.

Ett vindskydd finns norr om Smedstorp vid sjön Drien där även en eldplats finns. Vid Misterfalls askäng finns rast- och eldplats.

Leden går mycket i skogsterräng på ojämnt underlag och klassas som en medelsvår vandring. Men den går även på mindre skogsvägar.

8. Malexander – Smedstorp

Längd: 24km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En längre etapp på Östgötaleden är sträckan mellan Malexander och Smedstorp. Totalt är det en vandring på 24km som kan vandras på en dag eller delas in på två dagar. Terrängen går på skogsstigar och på små vägar.

Vindskydd finns vid sjön Svarten och ett ute på udden i Mörtsjön.

OBS! Du kan möta betesdjur på den här etappen.

9. Horn – Sevedeleden

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandringen mellan Horn och Sevedeleden är en lättvandrad etapp som är 13km. Här går Östgötaleden ihop med den småländska Sevedeleden.

Till Horn kan du enkelt ta dig till med buss. Här finns café, restaurang och livsmedelsbutik. På Hornåbergs camping kan du tälta eller hyra stuga.

10. Kisa – Horn

Längd: 25km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den längsta etappen på på Östgötaleden i Kinda är sträckan mellan Kisa och Horn. Det är en vandring på 25km som vi rekommenderar att gå på två dagar.

Där sjöarna Täftern och Rummasjön möts finns ett vindskydd. Ett tips är att ta dig till den sydligaste spetsen av Rummasjön och njuta av tystnaden och den fina utsikten över sjön.

Andra vindskydd finns även vid Stångån och vid Horns skola där också en eldplats finns.

11. Hallstadrundan

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du mer sugen på att vandra en rundslinga än att gå olika etapper då ska gå Hallstarundan som är en rundslinga på 13km med start och mål i Rimforsa. Till Rimforsa kan du ta dig med kollektivtrafiken och här finns badplats och affär.

Rundslingan går i en varierande och fin natur- och kulturmiljö. Terrängen varierar av lätta stigar till mer ojämnt underlag. Missa inte utsikten från toppen av Klevberget där du bjuds på utsikt över sjön Järnlunden.

När du kommer till Hallstad ängar finns ett vindskydd, badplast, dass, rast- och eldplats.

Varför vi rekommenderar att vandra i Kinda

Det vi gillar extra mycket är variationen på naturen och att du kan övernatt längs med etapperna, antingen i vindskydd eller i tält. Det finns även flera boendealternativ i Pinnarp där också många etapper utgår ifrån.

Något du inte ska missa i Kinda är att besök i naturreservatet Trollegater och vandra i en av Sveriges största urgrotta.

Det är bra markerat längs lederna och det finns gott om rastplatser. Du kan också hitta egna platser att pausa på i naturen.

Läs mer: Fin vandring i Östergötland

vandringsleder kinda

Vanliga frågor

Vilken vandring får man inte missa?

Naturreservatet Trollegater. Som vi nämt i inlägget är det Sveriges största urgrotta och här finns ett gångsystem på några hundra meter.

Kan man övernatta längs med lederna?

Ja det kan du, antingen i vindskydd eller tält. Ska du tälta längs leden kolla så du inte är i ett naturreservat där det kan vara tältförbud.

När är den bästa perioden att vandra i Kinda?

Sommaren är finast men det går bra att vandra här året runt.

Hur tar man sig ut till de olika vandringslederna?

Antingen med bil eller kollektivtrafiken. Till vissa ställen går det buss och till andra går det både buss och tåg.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar