Vandring i Kinnekulle – 7 fina vandringsleder

I Kinnekulle finns det 18 naturreservat att vandra i som ligger precis vid Vänern. Här får du uppleva en häftig natur som har det mesta. En vandring du absolut inte får missa är Kinnekulleleden!

Många vandringsleder passar för dagsturer men också några längre leder för långvandring finns. Det är lätt att ta sig till de olika lederna och de är bra markerade.

De bästa vandringslederna är Kinnekulleleden, Älgslingan, Hjortslingan, Blombergsleden, Stora naturstigen, Sjöråsleden och Biosfärleden.

1. Kinnekulleleden

Längd: 45km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kinnekulleleden eller Kinnekulle vandringsled som den också kallas för är en vandring på 45km som går genom häftig natur och kulturarv. Du behöver inte gå hela vandringsleden utan kan dela in den i etapp och vandra delar av den. Följ orange färgmarkering.

Det är en lätt framkomlig terräng men kan vara lite tekniks på vissa ställen. Leden går uppe på det cirka 300 meter höga berget Kinnekulle och här bjuds du på vackra vyer.

Vandrar du här på sommaren ska du ta med badkläder och bada från de mysiga klipporna.

Etapp på Kinnekullaleden:

 • Etapp 1: Råbäck station-Blomberg (11km)
 • Etapp 2: Blomberg-Kinnekullegården (20km)
 • Etapp 3: Kinnekullegården-Råbäck station (14km)

2. Älgslingan

kinnekulle klippor
Längd: 4,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ut på en kortare dagsvandring men ändå få njuta av den vackra utsikten som finns i Kinnekulle är Älgslingan en perfekt led att gå. Älgslingan är en vandring på 4,7km och startar vid Kinnekullegården och går uppe på Högkullen. Leden är markerad med röd färgmarkering.

Det är en lättvandrad led som går ihop en bit med Kinnekulleleden. När du vandrar på Älgslingan kommer du att passera naturreservatet Stora Salen som ger dig en utsikt över Vänerns skärgård. Här är det även ett rikt växtliv med flera blomsterarter.

Extra fint är det att vandra här på sommaren eller sensommaren när naturen blomstrar. Ta med dig egen matsäck eller ät en god lunch på Kinnekullegården.

3. Hjortslingan

hjortslingan kinnekulle
Längd: 3,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hjortslingan är en annan vandringsled som går på Högkullen men är lite kortare än vad Älgslingan är. Hjortslingan är en vandring på 3,3km. Lättvandrad terräng med lite höjdskillnad. Följ den blåa färgmarkeringen.

Du kan också göra en liten avstickare från leden och kika på polarforskaren Andrées utgrävning. Leden tar cirka 45 minuter att gå. Ett tips! Avsluta med ett besök på Kinnekullegårdens restaurang för en god lunch.

4. Blombergsleden

hällristningar
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Blombergsleden är en mysig och perfekt runda för dagsvandring. Leden är 4km och tar dig genom en fin natur med intressanta platser. Följ de blåa färgmarkeringarna. Terrängen går mest på skogsstigar och är lätt att ta sig fram på.

Längs leden passerar du hemmahamnen för världens största vikingaskepp (Sigrid Storråda) och hällristningar från brons- och järnåldern!

När du kommer till Blombergs badplats finns det en rast- och eldplats, passa på att bad från klipporna eller stranden när du är här.

Hit kan du ta västtågen mot Örebro/Mariestad och kliva av vid Blomberg station eller ta bilen cirka 5km från Kinnekulle.

5. Stora naturstigen

stora naturstigen
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stora naturstigen är en av två naturstigar som friluftsfrämjandet i Kinnekulle har ordnat. Den Stora naturstigen är en led på 5km, terräng är lätt och går på skogsstigar och skogsvägar. Vandringsled passar bra som dagsvandring för hela familjen.

Leden är markerad med brun färgmarkering som visar vägen. Under vandringen på Stora naturstigen får du uppleva vacker natur med intressanta informationsskyltar som berättar om naturen du befinner dig i. Leden både startar och slutar vid friluftsfrämjandet klubbstuga.

6. Sjöråsleden

Sjöråsleden bäverrundan
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite utanför Kinnekulle finns en annan fin dagsvandring som heter Sjöråsleden. Det är en lätt vandrad led på 4km. Följ de blåa färgmarkeringarna för att hitta rätt.

Genom vandringen på Sjöråsleden kommer du passera Hällekis samhälle, hagar, lövskog och vackra landskap längs med ån. Vid ån finns det tydliga tecken efter bävrar och Sjöråsleden kallas därför också för Bäverrundan.

Vill du ta en paus finns det gott om bänkar vid leden. Leden både startar och slutar i Falkängens Hantverksby. Hit kan du ta dig med västtåget som går mot Örebro/Mariestad och gå av på Hällekis station.

7. Biosfärleden

biosfärleden
Längd: 138km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Biosfärleden är en vandring som går från Lidköping till Mariestad och är 138km. Leden är indelad i 9 etapp och är markerad med blå band med en egen logga på. Du startar vid Läckö Slott och avslutar i Mariestad resecentrum om du går hela leden.

Terrängen varierar från de olika etappen vissa är mer tekniska att ta sig fram på medans andra etapp har en lättare terräng. Under vandringen på Biosfärleden kommer du att passera flera orter men mest vandrar du genom skog och natur.

Etapp på Biosfärleden:

 • Etapp 1: Läckö Slott – Riddaregården (20km)
 • Etapp 2: Riddaregården – Råda kyrka (19km)
 • Etapp 3: Råda kyrka – Källby station (19km)
 • Etapp 4: Källby station – Trolmen (15km)
 • Etapp 5: Trolmen – Hällekis station (12km)
 • Etapp 6: Hällekis station – Myrbacken (11km)
 • Etapp 7: Myrbacken-Lugnås kyrka (16km)
 • Etapp 8: Lugnås kyrka-Karleby (12km)
 • Etapp 9: Karleby-Mariestad Resecentrum (14km)
kinnekulle natur

Varför vi rekommenderar att vandra i Kinnekulle

Kinnekulle har flera fina vandringsleder som du kan nå direkt på plats utan att behöva ta dig någonstans. Men vill du ändå vandra lite utanför tar du dig lätt dit med Västtåg, du behöver inte ha tillgång till bil.

Kinnekulle bjuder på en otroligt häftig natur med skog, klippor, vackra vyer och häftigt vattenfall. Du kommer inte bli besviken om du vandra här.

vandringsleder kinnekulle

Vanliga frågor

Hur tar man sig till de olika vandringslederna i Kinnekulle?

Vill du vandra på leder utanför Kinnekulle går Västtåg förbi de flesta platserna. Det är också väldigt smidigt om du inte har bil. Men de finaste vandringslederna ligger i Kinnekulle.

Hur lång är Kinnekulleleden?

Hela leden är 45km lång.

Var får man tälta på Kinnekulle?

Det är tillåtet att tälta på de flesta platser i Kinnekulle eftersom allemansrätten gäller. Med undantag till vissa områden där det är tältförbud. För att se exat vart du får tälta och inte får tälta kan du läsa mer om det på Västsverige.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

1 svar på ”Vandring i Kinnekulle – 7 fina vandringsleder”

Lämna en kommentar