Vandring i Kinnekulle – 7 fina vandringsleder

Kinnekulle är en fin plats att vandra på som ligger precis vid Värnen. Här får du uppleva en häftig natur som har det mesta att erbjuda. Det finns många vandringsleder som passar för dagsturer men också några längre leder för långvandring. Det är lätt att ta sig till de olika lederna och de är bra markerade så det är svårt att gå fel.

De bästa och finaste lederna är Kinnekulleleden, Älgslingan, Hjortslingan, Blombergsleden, Stora naturstigen, Sjöråsleden och Biosfärleden.

1. Kinnekulleleden

Längd: 45km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kinnekulleleden eller Kinnekulle vandringsled som den också kallas är en vandringsled på totalt 45km som går genom häftig natur och kulturarv. Du behöver inte gå hela vandringsleden utan kan dela in den i etapp och vandra delar av den. En fin och spännande vandringsled som passar för alla även för familjer.

Terrängen är varierande och du tar dig fram på skogsstigar, skogsvägar och ibland lite större vägar. Det är en lätt framkomlig terräng men kan vara lite tekniks bit vis. Leden går uppe på det cirka 300 meter höga berget Kinnekulle och du kommer att bjudas på vackra vyer här ifrån.

Glöm inte att packa ner matsäcken och pausa på något av de fina platserna som finns längs med leden. Vandrar du här på sommaren så ta med badkläder och bada från de mysiga klipporna som finns här. Leden är färgmarkerad med orange färg.

Etapp på Kinnekullaleden:

 • Etapp 1: Råbäck station-Blomberg (11km)
 • Etapp 2: Blomberg-Kinnekullegården (20km)
 • Etapp 3: Kinnekullegården-Råbäck station (14km)

2. Älgslingan

kinnekulle klippor
Längd: 4,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ut på en lite kortare dagsvandring men ändå få njuta av den vackra utsikten som finns i Kinnekulle så är Älgslingan en perfekt vandringsled att gå. Älgslingan är en led som är cirka 4,7km och startar vid Kinnekullegården och går uppe på Högkullen. Leden är markerad med röd färgmarkering så att du lättare ska hitta.

Terrängen är varierande men går på bra och fina stigar leden går även ihop en bit med Kinnekulleleden. När du vandrar på Älgslingan kommer du att passera naturreservatet Stora Salen som ger dig en vacker utsikt över Vänerns skärgård. Här är det även ett rikt växtliv med flera blomsterarter.

Extra fint är det att vandra här på sommaren eller sensommaren då naturen blomstrar. Ta med dig egen matsäck eller ät en god lunch på Kinnekullegården.

3. Hjortslingan

hjortslingan kinnekulle
Längd: 3,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hjortslingan är en annan vandringsled som går på Högkullen men är lite kortare än vad Älgslingan är. Hjortslingan är en led som är 3,3km lång. Terrängen är varierande men är lätt framkomlig då det är fina stigar att gå på det är även lite nivåskillnader ut med leden.

Följ den blåa färgmarkeringen för att ta dig runt Hjortslingan. Du kan också göra en liten avstickare från leden och kika på polarforskaren Andrées utgrävning. Leden tar cirka 45 minuter att ta sig runt, ett tips är att avsluta med ett besök på Kinnekullegårdens resturang för en god lunch.

4. Blombergsleden

hällristningar
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Blombergsleden är en mysig och perfekt runda för dagsvandring. Leden är 4km och tar dig genom en fin natur och intressanta platser. Följ de blåa färgmarkeringarna som tar dig runt Blombergsleden. Terrängen är varierande men är mest på skogsstigar, ingen svår terrängen utan lätt att ta sig fram på.

Under din vandring på Blombergsleden kommer du passera hemmahamnen för världens största vikingaskepp (Sigrid Storråda) och hällristningar från brons- och järnåldern.

När du kommer till Blombergs badplats finns det en rast- och eldplats, passa även på att bad från klipporna eller stranden när du är här. Hit kan du ta västtågen mot Örebro/Mariestad och kliva av vid Blomberg station eller ta bilen cirka 5km från Kinnekulle.

5. Stora naturstigen

stora naturstigen
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stora naturstigen är en av två naturstigar som friluftsfrämjandet i Kinnekulle har ordnat. Den Stora naturstigen är en led på 5km, terräng är lätt att ta sig fram på då det är fina skogsstigar och skogsvägar du går på. Denna vandringsled passar bra som dagsvandring för hela familjen.

Vandringsleden är markerad med brun färgmarkering som visar dig vägen. Under din vandring på Stora naturstigen kommer du få uppleva vacker natur med intressant informationsskyltar som om området och naturen du är i. Leden både startar och slutar vid friluftsfrämjandet klubbstuga.

6. Sjöråsleden

Sjöråsleden bäverrundan
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite utanför Kinnekulle finns en annan fin dagsvandring att göra som heter Sjöråsleden, det är en vandringsled som är 4km med en varierande terräng men lätt att ta sig fram på. Följ de blåa färgmarkeringarna för att hitta rätt.

Genom din vandring på Sjöråsleden kommer du att passera Hällekis samhälle, hagar, lövskog och vackra landskap längs med ån. Vid ån finns det tydliga tecken efter bävrar och Sjöråsleden kallas därför också för Bäverrundan. Vill du ta en paus finns det gott om bänkar vid leden eller om du bara vill sätta dig ner för att njuta av utsikten.

Leden både startar och slutar i Falkängens Hantverksby. Hit kan du ta dig med västtåget som går mot Örebro/Mariestad och gå av på Hällekis station.

7. Biosfärleden

Längd: 138km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Biosfärleden är en vandringsled som går från Lidköping till Mariestad och är totalt en led på 138km. Du kan också dela in den i olika etapp om du bara vill gå enstaka delar av Biosfärleden. Leden är indelad i 9 etapp och den är markerad med blåa band med en egen logga på. Du startar vid Läckö Slott och avslutar i Mariestad resecentrum om du vill gå hela vandringsleden.

Terrängen på leden varierar från de olika etappen vissa är mer tekniska att ta sig fram på medans andra etapp har en lättare terräng. Under din vandring på Biosfärleden kommer du att passera flera orter i olika storlekar men mest vandrar du genom skog och natur.

Etapp på Biosfärleden:

 • Etapp 1: Läckö Slott – Riddaregården (20km)
 • Etapp 2: Riddaregården – Råda kyrka (19km)
 • Etapp 3: Råda kyrka – Källby station (19km)
 • Etapp 4: Källby station – Trolmen (15km)
 • Etapp 5: Trolmen – Hällekis station (12km)
 • Etapp 6: Hällekis station – Myrbacken (11km)
 • Etapp 7: Myrbacken-Lugnås kyrka (16km)
 • Etapp 8: Lugnås kyrka-Karleby (12km)
 • Etapp 9: Karleby-Mariestad Resecentrum (14km)
kinnekulle natur

Varför vi rekommenderar att vandra i Kinnekulle

Kinnekulle har flera fina vandringsleder som du kan nå direkt på plats utan att behöva ta dig någonstans. Men vill du ändå vandra lite utanför så tar du dig lätt dit med Västtåg så du behöver inte ha tillgång till bil.

Kinnekulle bjuder på en otroligt häftig natur med skog, klippor, vackra vyer och häftigt vattenfall. Du kommer inte bli besviken om du väljer att vandra här.

vandringsleder kinnekulle

Vanliga frågor om vandring i Kinnekulle

Hur tar man sig till de olika vandringslederna i Kinnekulle?

Vill du vandra på leder utanför Kinnekulle så går Västtåg förbi de flesta platserna. Det är också väldigt smidigt om du inte har bil. Men de finaste vandringslederna ligger i Kinnekulle.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer