Det är genom Hälsingland den populära och fina Hälsingeleden går igenom. Där får du uppleva olika landskap av höjder, skog och sjöar.
Och i Järvsö hittar du de välbesökta lederna som Sannaleden och Järvsöklacken. Men det är bara några av de fina leder som finns i Hälsingland.
Bästa vandringslederna i Hälsingland är Hälsingeleden, Järvsöklacken, Sannaleden, Gröntjärnsleden, skärgårdsvandring på Stora jungfrun, Ljusnaleden och Kölberget.
Läs vidare för att ta reda på mer om Hälsinglands fina vandringsleder…
Innehåll
1. Järvsö
En populär vandring i Järvsö är att ta sig upp för Järvsöklacken som ligger 360 m ö.h. Det är en brant stigning men belöningen är den fina utsikten över Järvsö. Uppe på toppen av Järvsöklacken finns ett vindskydd så packa ner matsäck och ät den uppe på toppen.
Missa heller inte att vandra Sannaleden som även den är en av Järvsös populäraste leder. Leden är 6,5km och tar cirka två timmar att gå. Du kommer bort till sjön Ljusnan.
I Järvsö får du tälta på de flesta platser men vid vissa naturreservat kan det vara tältförbud så kolla upp vad som gäller om du tänk att tälta i något naturreservat.
Bästa vandringslederna i Järvsö:
- Järvsöklacken (1,5km)
- Sannaleden (6,5km)
- Kramstaleden (7km)
2. Hudiksvall
I Hudiksvall kan du vandra i skog, längs havet men också uppleva mycket kulturhistoria. Här finns det bra ledmarkeringar som gör det lätt att hitta. Många heldagsvandringar finns men det går att korta ner dom om du önskar gå kortare sträckor.
Missa INTE Hornslandet
Hornslandet är en halvö utanför Hudiksvall, där finns flera vandringsleder som går längs vattnet och i skog.
Avsluta vandringen med att ta dig till Arnöviken Fisk & Deli. Ett supermysigt ställe vid vattnet som har både fika, lunch och middag.
En annan led du inte får miss i Hudiksvall är Delsbosvägen som många vandrar. Räkna med en heldagsvandring eller vandra leden på två dagar. Längs med leden finns raststugor och möjlighet att fylla på med vatten finns.
Bästa vandringslederna i Hudiksvall:
- Gröntjärnsleden (12km)
- Delsbosvägen (19km)
- Vandra på Hornslandet
3. Söderhamn
Vandra i vackra naturreservat och naturområden i Söderhamn som ligger vid östkusten i Hälsingland. I många naturområden finns det flera leder att välja på i olika längd för att passa alla. Naturen här är skog, höjdskillnader, hav och sjöar.
En fin och varierande vandring du inte får missa i Söderhamn är Mostigen. Här går du förbi flera vackra platser som Styvjesjön, Mostigshällarna och Tupptjärn. Passa på att ta en paus eller äta medtagen matsäck på någon av platserna.
Vid Bocksjön finns en sandstrand att bada ifrån.
Skärgårdsvandra på Storjungfrun
Ett fint ställe att skärgårdsvandra på är Storjungfrun. Här finns 14km markerade vandringsleder, badplatser, vindskydd, eldplatser och stugor finns att hyra på ön.
Vi hade svårt att hitta info om det var tillåtet att tälta på ön så vi ringde till Söderhamns kommun och de sa så här ”Allemansrätten gäller på ön och du får tälta vart du vill”.
Det går båttaxi från Stenö brygga onsdag, fredag och söndag. Läs mer om Storjungfrun och båttaxi på visitsoderhamn.
Bästa vandringslederna i Söderhamn:
- Mostigen (14km)
- Stormorstrailen (8km)
- Skärgårdsvandra på Storjungfrun
4. Bollnäs
Vill du uppräcka Bollnäs natur ska du vanda Finnskosgleden som tar dig runt hela Bollnäs kommun. Leden är 35km lång, dela upp vandringen på 2-3 dagar eller vandra hela som en heldagsvandring.
Övernattningsstugor och vindskydd finns vid leden för en paus eller för att övernatta i. Du kan också tälta längs leden.
Flottarleden, en populär led för hela familjen
En mer familjevänlig vandringsled i Bollnäs är Flottarleden som går längs med älven Voxnan. Det är en lätt vandring som passar alla. Vid leden finns det badplatser, vindskydd, rast- och eldplatser. Tips! Hyr vildmarksbastun som ligger vid leden.
Bästa vandringslederna i Bollnäs:
- Hälsingeleden (160km)
- Flottarleden (7km)
- Finnskogsleden (35km)
5. Ljusdal
I Ljusdal kan du hitta vandring som ligger stadsnära men också en bit utanför i den vackra naturen. Där vandrar du i skog, längs med Ljusnan, vid älvar och upp på höjder.
Förutom de vanligaste lederna som flest känner igen som Hälsingeleden och Ljusnanleden får du inte missa vandringen från Kajvallen.
Vandra från Kajvallen i Ljusdal
Du kan vandra till Kajvallen från Ljusdal på Kajvallesleden 1. Från Kajvallen utgår ytterligare tre leder. Kajvallsleden 2, Mållång och Björkvall.
Kajvallsleden 2 tar dig bort till Gunnarsbosjön där det också finns en badplats. Leden saknar markeringar på vissa delar så en karta är bra att ta med sig.
Efter ungefär 6km kommer du till en bäck och gångbro, här kan du passa på att vila och fylla på med energi innan du fortsätter.
Bästa vandringslederna i Ljusdal:
- Hälsingeleden (160km)
- Ljusnanleden (12km)
- Kajvallsleden 2 (12km)
6. Kilafors
Är du i Kilafors får du inte missa att vandra i naturreservatet Kölberget. Naturreservatet ligger 7km sydost från Kilafors.
Här går Hälsingeleden rakt igenom. Följer du Hälsingeleden får du uppleva den varierande naturen som finns här.
Uppe på toppen av Kölberget finns en raststuga och där har du utsikt över dalgången. Ta med dig matsäck och ät den här uppe.
Tälta Kölberget (Kilafors)
Det är inte tillåtet att tälta eller göra upp eld i naturreservatet Kölberget på annat än anvisade platser. På informationstavla innan du går in i reservatet kan du se var det är tillåtet.
Bästa vandringsleden i Kilafors:
- Hälsingeleden (Kölberget)
Övriga platser att vandra på i Hälsingland
Det finns även mindre orter att vandra på i Hälsingland. Vi listar några av de här under.
- Färila – Vallåsleden (10km) och Toppleden (6km)
- Los – Finnmarrksleden (45km)
- Kårböle – Helgonleden (20km)
- Ramsjö – Ramsjö-Granbergsvallen (12km)
Varför vi rekommenderar att vandra i Hälsingland
I Hälsingland kan du verkligen vandra i en varierad natur. Du kan skärgårdsvandra i Hudiksvall och Söderhamn eller så kan du vandra i djupa skogar och uppe på höjder i Järvsö, Bollnäs och Ljusdal.
Det finns även en varierande längd på leder, de flesta leder är lättvandradade men även leder som är mer tekniska och svåra finns.
Får man tälta överallt i Hälsingland?
På de flesta ställena får du det och det är allemansrätten som gäller. I vissa naturreservat är det tältförbud eller så får du endast tälta på anvisade platser.
Även om allemansrätten gäller finns det vissa regler du ska följa som att inte skada naturen eller att störa markägare. Viktigt är också att du tar med dig allt ditt skräp hem.
Vanliga frågor
Hälsingeleden som tar dig igenom hela Hälsinglands vackra natur. Vill du ha kortare leder ska du inte missa Järvsöklacken eller att skärgårdsvandra på Stora jungfrun eller på Hornslandet.
Sommaren är finast om du vill vandra längs med havet. Annars är hösten också en fin årstid att vandra i Hälsingland på.
Sannaleden i Järvsö är lättvandrad och passar för alla. Järvsö har många bra barnvänliga vandringsleder.
Hela leden är 160km.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!