Vandring i Kittelfjäll – 9 fina vandringsleder

I Kittelfjäll kan du vandra på barnvänliga vandringsleder, göra toppturer upp på fjäll med magiska fjällvyer och du kan gå flerdags-vandringar med övernattningar.

Oavsett erfarenhet finns det en vandringsled för alla, många leder har även tydliga ledskyltar för att göra det lätt att hitta. Från Kittelfjäll kan du också nå andra fjäll som ligger i närheten.

De bästa vandringslederna i Kittelfjäll är Grönfjäll-Grantonskalet, Kittelfjäll-Blerikstugan, Våjmostigen, Sagostigen, Silisens sameviste i Fättjaur, topptur till Borkafjället, topptur till Grönfjället, topptur till Kittelfjäll och delar av Lapplandsleden.

1. Grönfjäll-Grantonskalet

Längd: 3-6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 1,5mil utanför Kittelfjäll ligger Grönfjäll och härifrån kan du vandra in i Grantonskalet.

Det är en vandring som varierar mellan 3-6km (enkel väg) beroende på hur långt du vill gå i Grantonskalet. Du går sedan samma väg tillbaka. Går bra att vandra med barn.

Leden börjar bitvis i en brant terräng men blir sedan lättvandrad. När du kommer fram till Gantonskalet är du i en vacker högfjällsdalgång där du har Kittelfjäll på ena sidan och Grönfjäll på den andra.

I Grantonskalet slingrar sig Grantonbäcken som du kan ta dig över via en bro och fortsätta på leden om du vill innan du vänder om.

2. Kittelfjäll-Blerikstugan

Kittelfjäll Blerikstugan
Längd: 11,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Från Kittelfjäll kan du vandra till Blerikstugan. Det är en vandring på cirka 11,7km, startar gör du från andra sidan parkeringen nedanför hotellet i Kittelfjäll.

Vandringen till Blerikstugan går på en varierad terräng med både stigningar och lättare terräng. När du kommit upp på Vaellientjålhte kan du passa på att pausa en stund för att njuta av utsikten över Risfjället och Rissjön.

Under vandringen till Blerikstugan kommer du även gå genom björkskogar och gräshedar. I området finns även ett stort djur- och fågelliv.

Blerikstugan (Marsfjället)

I Blerikstugan kan du övernatta och göra egna turer med stugan som utgångspunkt. Du kan bland annat vandra till Borkafjället, Marsfjällstoppen och Risfjällsområdet härifrån.

För att övernatta i Blerikstugan får du betala en liten avgift, information finns vid stugan. Det går inte att boka stugan i förväg. Kommer det andra vandrar måste du ge de sängplats om du redan sovit här en natt.

Totalt finns det 18 bäddar med kaminer i varje rum som har filtar, kuddar och madrasser (ta med lakan eller sovsäck). Kök med köksutrustning och matsal finns.

3. Vajmåstigen

Vajmåstigen
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vajmåstigen är en lättvandrad led som går längs med Vojmån som slingrar sig genom dalgången. Startar du från parkeringen i Grubba (Kittelfjäll) är vandringen cirka 5km lång. Leden har tydliga ledskyltar som gör det lätt att hitta.

Det finns flera vindskydd och eldplatser längs hela stigen som ligger fint vid ån. Passa på att stanna vid något av vindskydden för att äta medtagen matsäck och vila benen en stund.

För att ta dig över på andra sidan Vojmån går du över en bro för att sedan gå över en annan bro tillbaka.

Tips! Genom föreningen Vajmådalens Vänner kan du hyra naturbastun som ligger vid Grubba.

4. Sagostigen

sagostigen kittelfjäll
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sagostigen i Kittelfjäll är en familjevänlig vandring på cirka 4km som även den går längs med Vojmån.

Leden är skyltad med ”Sagostigen” för att lättare hitta. Startar gör du från parkeringen vid Sågforsen i Tvärån.

Packa med matsäck och stanna vid någon av vindskydd som finns vid leden.

Längs stigen finns informationsskyltar som berättar sagor om den lokala bygden och Vojmån. En rolig sak att göra med barnen när ni vandrad Sagostigen är att leta efter målade små sagoväsen och djur som finns i skogen.

5. Fättjaur (Silisens sameviste)

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du besöka ett vackert sameviste ska du ta dig nästan 2mil från Kittelfjäll mot Norge och byn Fättjaur. Det är från Fättjaur vandringen till samevistet i Silisen börjar. Det är en led som är cirka 2km enkel väg.

Vandringen till samevistet går på en lättvandrad skogsväg och kan vandras av alla oavsett erfarenhet. När du kommer fram till samevistet finns kåtatomter, förvaringsgropar, bengömmor och härdar som vittnar om en lång samisk historia.

Här finns också en kallkälla du kan dricka vatten från, passa på att fylla upp vattenflaskan med friskt och klart vatten när du är här.

6. Topptur till Borkafjället

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja/Nej

Ett närliggande fjäll i Kittelfjäll är Borkafjäll som du kan göra en topptur till. Startar gör du på parkeringen vid hotellet i Kittelfjäll. Vandringen är lätt till en början men blir mer krävande när du kommer fram till att bestiga toppen.

Börja med att följa leden som går till Blerikstugan efter cirka 4km viker du av från leden och följer bergskammen som går mot toppen.

OBS! Tänk på att inte gå för nära kanten eftersom det är väldigt öppet här. Borkafjället ligger 1316 meter över havet.

Tips! När du passerat hängbron över Vojmån finns ett vindskydd där du kan passa på att äta medtagen matsäck innan du fortsätter på leden.

7. Topptur till Grönfjället

Längd: 5-7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja/Nej

Vill du bestiga Grönfjället får du ta bilen 1,5 mil från Kittelfjäll, parkera vid Grönfjälls fritidsby. Vandringen är cirka 5-7km enkel väg. Det är en lätt vandring i början men blir utmanade med brant stigning mot slutet.

Börja att vandra mot Grantonskalet några kilometer. Innan du kommer fram till Grantonsbäcken viker du av leden och följer fjällsluttning upp till Granfjället. Leden upp är inte markerad.

Upp mot Granfjället är det en brant stigning där sista biten blir väldigt stenig. Toppen ligger på 1100 meter över havet.

8. Topptur till Kittelfjäll

Längd: 6,3km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: -

En topptur upp på Kittelfjäll är en vandring på cirka 6,3km, toppen ligger 1225 meter över havet.

Du kan starta vandringen från två olika ställen antingen från hotell Kittelfjäll som är en lite längre väg upp till toppen. Eller så kan du välja en kortare väg till toppen som startar mitt i by Kittelfjäll.

Startar du vandringen från byn kommer du att vandra brant uppför genom en fjällskog tills du kommer upp på en platå ovanför trädgränsen. Därifrån fortsätter du upp mot toppen.

Startar du däremot från hotell Kittellfjäll går du uppför skidbackenen Nationella och sedan förbi Toppstugan. När du gått förbi liften blir det en brant stigning upp på fjället innan du kommer till toppen.

9. Lapplandsleden

Längd: 190km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Lapplandsleden är totalt en vandring på 190km som går mellan Borgafjäll och Hemavan. Sommarleden är markerad med orange färgmarkering som du kan se på träd och stenrösen.

Längs med hela Lapplandsleden finns fyra övernattningsstugor men tänk på att det är långt mellan stugorna så packa med tält om du har tänkt att vara ute i några dagar.

Det närmast stället att gå på Lapplandsleden från Kittelfjäll är från Gränssjö. Gränssjö ligger cirka 4,5mil nordväst om Kittelfjäll.

Vandringsförslag Lapplandsleden (Kittelfjäll)

Här är några turförslag om du vill vandra Lapplandsleden. Båda turerna startar från Gränssjö.

  • Gränssjö-Arevattnet (27km) – Är en krävande och tuff led bitvis. Leden passerar bland annat Arefjället som ligger 1200 meter över havet. Längs leden bjuds du på magiska utsikter mot Norge och av djupa dalar och klart vatten. Bra tältplatser finns vid i början av Aamere och vid Skalvattnets utloppsdel.
  • Gränssjö-Åknikstugan (22km) – För det mesta är det en lättvandrad led. Bra tältplatser finns ovanför sjön Gottern eller nere vid bron som går över Gajsarjohkka. När du kommer fram till Åknikstugan kan du övernatt där eller tälta på gården. Här finns också en kallkälla att ta vatten från.

Varför vi rekommenderar att vandra i Kittelfjäll

I Kittelfjäll finns stor variation på leder som gör att alla har möjlighet att vandra här oavsett erfarenhet. Passar även bra för barnfamiljer.

Från Kittelfjäll kan du göra flera toppturer till fjäll som ligger i närheten. Det är branta och utmanade leder men som bjuder på magiska utsikter vid klart väder.

Det finns även gott om dagsturer i olika längd där du utgår från Kittelfjäll. Förutom en vacker fjällnatur finns det mycket vindskydd och eldplatser längs Våjmon att pausa vid för att vila benen eller för att äta medtagen matsäck.

Sugen på mer tips på bra leder? Läs vår artikel om fler fina och spännande vandringleder i Lappland.

bra vandring kittelfjäll

Vanliga frågor

Vilken är den bästa perioden att vandra i Kittelfjäll?

Juli till september tycker vi är den bästa perioden för vandring i Kittelfjäll. Oktober är också en bra månad men tänk på att det blir mörkt fort.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Vajmåstigen och Grantonskalet får du inte missa. Båda lederna är fina och lättvandrade. Vill du ha lite mer utmaning får du inte missa toppturen till Borkafjället.

Får man tälta i Kittelfjäll?

Ja det får du. Allemansrätten gäller vilket betyder att du får tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen. Tänk också på att alltid ta med dig ditt skräp hem.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar