Vandring i Sorsele – 7 fina vandringsleder

Många av de bästa lederna i Sorsele ligger i Ammarnäs där du även kan vandra Kungsleden till Hemavan som är en av Sveriges Signaturleder. I inlägget har vi även tipsat om närliggande leder som utgår från Ammarnäs naturum. Läs vidare för att ta reda på vilka!

Vandring närmare Sorsele som du inte får missa är Brudslöjan och att vandra i naturreservatet Gimegoults som formats efter istiden.

De bästa vandringslederna i Sorsele är att vandra till vattenfallet Brudslöjan, naturreservatet Gimegoultssom, Kungsleden (Ammarnäs-Hemmavan), Ammarnäs – Långflytjefinns, Ammarnäs – Aigerstugan, Ammarnäs – Guolets och Tjulträsk – Karsbäcke.

1. Brudslöjan Sorsele

Längd: 1km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ett populärt utflyktsmål att besöka i Sorsele är Brudslöjan som är ett vattenfall du har möjlighet att gå in bakom, bara det lockar många att åka hit. Det är en vandring som endast är 1km men går brant uppför så var försiktig.

När du kommer uppför de branta delarna och är uppe vid Brudslöjan har du en vacker utsikt över Storvindelns landskap av skog, sjöar och berg.

Brudslöjan ligger mellan Sorsele och Ammarnäs strax väster om by Svarttjärn. Det finns en liten parkering vid vägen. Vägen upp till Brudslöjan går att vandra med större barn. Inga vindskydd eller rastplatser finns här pågrund av den branta lutningen.

2. Vandra till Gimegoults

Längd: 2,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan fin och kortare tur att göra i Sorsele är att vandra i Gimegoults naturreservat. Naturen här bildades efter en isälv som drog förbi och tog med sig de ”mjukare” bergen och lämnade en trång ravin efter sig.

Gimegoults naturreservat bjuder på häftiga landskap efter istiden!

Följ skogsstigen i dalgången bort till ravinen stigen går genom en gammal tallskog. Det är en vandring på cirka 2,3km fram och tillbaka och tar runt 40minuter att gå. Vid ravinen finns ett vindskydd, tänk på att det är tältförbud i området.

3. Ammarnäs – Hemavan (Kungsleden)

kungsleden ammarnäs
Längd: 78km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den kanske mest populära vandringen i Sorseles kommun är att vandra Kungsleden. Det är från Ammarnäs du kan vandra till Hemavan. Ammarnäs ligger nästan 9mil från Sorsele. Att vandra denna sträcka ger dig verkligen en magisk naturupplevelse av fjällandskap.

Vandra en av Sveriges signaturleder!

Vandringen mellan Ammarnäs och Hemmavan är 78km och är indelad i 6 olika etapp där varje etapp är mellan 8-19km. Vid varje etapp finns någon form av enklare boende. Fjällstugor med butik finns i Aigert, Tärnasjö och Viterskalet.

Etapper Ammarnäs – Hemmavan

  • Ammarnäs-Aigert (8km)
  • Aigert-Serve(19km)
  • Serve-Tärnasjö (14km)
  • Tärnasjö-Syter (14km)
  • Syter-Viterskalet (12km)
  • Viterskalet-Hemavan (10km)

4. Ammarnäs – Långflytje

Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En dagsvandring du kan göra från Ammarnäs är att vandra till Långflytje en led på 8,5km. Vandringen till Långflytje är en perfekt tur för dig att gå om du vill upp på höjden för att njuta av fina utsikter utan att behöva spendera flera timmar på vandringen.

Perfekt dagsvandring för dig som vill komma upp på höjden!

Naturen kring leden här är kalkrik vilket gör att många ovanliga växter trivs här som orkidéer och fjällskära som är en fridlyst växt.

Starta vandringen från naturum, där finns informationstavlor och ledbeskrivning. Vandringen är skyltad men tänk på att stigen blir både smalare och blötare när du lämnar Kungsleden så ett par vattentäta kängor är bra.

5. Ammarnäs – Aigerstugan (Kungsleden)

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ännu en dagsvandring du kan göra från Ammarnäs om du inte vill gå de långa flerdags lederna är att gå en del av Kungsleden till Aigerstugan. Det är en vandring på 8km som går genom både skog och kalfjäll.

Leden går på upptrampade stigar med en del stigningar på vissa håll. Med stigningar och höjdmeter kommer även fina utsikter. Förutom utsikt kommer du även att passera en djup kanjon under vandringen.

Uppe på åsarna finns flera rastplatser som passar bra för att äta matsäck på eller passa på att vila benen här en stund efter stigningen upp.

Utgå från naturum i Vindelfjällen som ligger i byn. Här ifrån följer du skyltarna som går till parkeringen vid Kungsledens entré. Tar du dig till Ammarnäs med bil kan du parkera vid just den parkeringen (Äjvesåjvvieparkeringen) och starta direkt därifrån på Kungsleden.

Aigerstugan (STF Fjällstuga)

När du kommit fram till målet av vandringen som är Aigerstugan finns två stugor med sammanlagt 26-bäddar och en bastu.

Här finns även en mindre fjällbutik. Du kan betala med swish men vi rekommenderar att du även tar med dig kontanter om du ska köpa något. Täckningen är inte alltid den bästa i fjällen.

Vill du övernatta här är det bäst att boka boendet i förväg innan du kommer hit. Annars går du samma väg tillbaka till Ammarnäs.

6. Ammarnäs – Guolets

vandring i ammarnäs
Längd: 44,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ut på en flerdagsvandring som tar 2-4 dagar ska du vandra Ammarnäs till Guolets. Det är en rundvandring där vissa delar gå på Kungsleden. Vandringen är 44,5km och går förbi Gieråjvvie, Stabburet, Rävfallsstugan, Aitenjass och Guolets.

När du vandrar denna tur kommer du ta dig genom en gammal tallskog där vissa av tallarna är ända från 1700-talet, samevisten, vattenfall och öppna fjällandskap. Den här vandringen ger dig det mesta man vill ha ut av en fjällvandring.

Starta gör du vid Ammarnäs naturum i Vindelfjällen. Börja med att följa Kungsleden norrut upp på slalombacken tills du kommer till Småfjällen.

Tips på hur du kan dela in vandringen

Avstånden mellan de olika sträckorna och hur du kan dela in vandringen, gå en stäcka om dagen eller slå ihop två sträckor beroende på hur mycket du orkar vandra.

  • Ammarnäs – Småfjällen (5,6km)
  • Småfjällen – Rävfallsstugan (16km)
  • Rävfallsstugan – Höbäcken (7,7km)
  • Höbäcken – Ammarnäs (7km)

7. Norra Ammarnäs – Trollskogen

Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en lättvandrad led som du kan ta med barn på. Att vandra till Trollskogen från Norra Ammarnäs är en vandring på 4,5km som går på stig.

Vandringen går genom en mossrik och trolsk barrskog. När du kommit fram till Örnob som är målet med vandringen finns två rast- och eldplatser. Här står även gården Örnbo som är ett bygnadsminne.

När du vandrar längs med leden ska du titta nog eftersom många djur besöker detta område, även lodjur!

7. Tjulträsk – Karsbäcke

Längd: 21,6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En längre heldagsvandring eller en flerdagsvandring om du vill dela in leden på två dagar. Du väljer själv hur mycket du orkar gå, vi rekommenderar att vandra denna på två dagar.

Under vandringen passerar du björkskog, barrskog och går uppe på kalfjäll. Längs leden finns tre vindskydd att pausa vid och du kan fylla på vattenflaska med frisk vatten från fjällbäckar.

Starta gör du från naturum i Ammarnäs men du kan också ta bilen direkt till Tjulträsk och starta från parkeringen som finns där.

Varför vi rekommenderar att vandra i Sorsele

Här finns mycket att upptäcka speciellt om du tar dig cirka 9mil utanför självaste centrala Sorsele till Ammarnäs som också ligger i kommunen. Här vandrar du i fina fjällandskap och här startar Kungsleden till Hemmavan.

Men du kan även hitta leder närmare Sorsele. Det finns vandring som passar de flesta oavsett ålder och erfarenhet.

Vill du tälta finns fina tältplatser att hitta men tänk på att det kan vara tältförbud på vissa ställen som naturreservat. Kolla det innan!

Läs mer: Fina vandringsleder och vandring i Västerbotten

fjällvandring i ammarnäs

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Sorsele?

Att vandra upp till Brudslöjan och att besöka Ammarnäs och gå till Aigerstugan. Vill du ut på ett längre äventyr är det Kungsleden du ska gå som också är en av Sveriges signaturleder.

När är bästa årstiden att att vandra i Sorsele?

Den bästa perioden är mellan juli och september. Vi gillar augusti och september bäst då är det lite lugnare och mindre mygg.

Får man tälta i Ammarnäs?

Ja det får du. Allemansrätten gäller och du får tälta i enstaka dagar. Kom ihåg att vara rädd om naturen och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Ja, du kan fylla på med vatten från fjällbäckar i Ammarnäs men vi rekommenderar att du tar med dig tillräckligt med vatten ändå. Ibland är det långa avstånd mellan bäckarna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar