Vandring i Västergötland – 9 fina vandringsleder

Västergötland ger dig en omväxlande natur av kustnära vandringsleder men också vandring i djupa skogar med vildmarkskänsla och ett lugn av att komma bort från stadens surr.

Många leder i Västergötland är lätt att nå från de centrala delarna. En vandring du inte får missa är Biofärdsleden i Mariestad som tar dig förbi stenbrottet i Kinnekulle eller Kuststigen som går mellan Bohus och Malmön.

De bästa vandringslederna i Västergötland är Kuststigen, Gotaleden, Biosfärdleden, vandring på Mössberget, Komosse, Edsvidsleden, Flianleden, vandring i Valleområdet, Billingeleden, Storsjöleden och Vildmarksleden.

1. Göteborg

vandring göteborg

Göteborg ligger kustnära vilket gör att du kan vandra vid västkusten men också i naturreservat som liknar vildmarken.

Ett omtyckt ställe att vandra på i Göteborg som också är Göteborgs största naturreservat är Vättlefjället. Här kan du vandra Vättlefjällsleden som är 26km, längs leden finns både sjöar och vindskydd med eldplatser. Hit tar du dig enkelt med kollektivtrafiken.

Andra leder du inte får missa i Göteborgsområdet är Gotaleden och delar av Kuststigen. Gotaleden är en lång led att gå som delas in i 9 etapp.

Olika boendealternativ finns längs leden för att kunna övernatta, allt från att sova ute i tält eller sova bekvämare på ett vandrarhem.

Bästa vandringslederna i Göteborg:

 • Vättlefjällsleden (25km)
 • Gotaleden (71km)
 • Kuststigen, Bohus-Malmön (10km)

2. Mariestad

vandra i mariestad

Vandrar du i Mariestad har du sällan långt till Vänern, Göta Kanal eller Tidans vatten. Här finns flera naturområden att vandra i. Allt från dagsturer till flerdagsvandringar finns.

En riktigt fin led du inte får missa i Mariestad är Biofärsleden som totalt är 140km med 9 etapp som går från Läckö Slott till Mariestad. Här kommer du passera det populära stenbrottet i Kinnekulle som även kallas för ”Lilla Grand Canyon”.

Vill du ut på en kortare dagsvandring tycker vi du ska vandra till naturreservatet Ekudden. Du vandra direkt från centrala Mariestad genom två naturreservat, en vandring på 12km t/r.

Tips! Passa på att stanna och ta en fika på Bäckens café när du vandrar till Ekudden. Här får du riktigt god fika i en lugn miljö.

Bästa vandringslederna i Mariestad:

 • Biosfärdleden (140km)
 • Vandra till Ekudden (12km)
 • Stenhuggarstigen (6km)

3. Falköping

vandring falköping västergötland

I Falköping kan du hitta leder som går i en häftig och varierande natur men också leder som går genom kulturlandskap.

Ett populärt friluftsområde många besöker i Falköping för att vandra är Mössberget. Här finns olika varianter på leder för att passa hela familjen. Gott om rast- och eldplatser finns där du kan pausa och äta matsäck.

Vill du komma upp mer på höjden ska du vandra på Ålleberget, det är ett platåberg som ligger 335 meter över havet. Här finns leder som är mellan 1,3-4,7km. En annan fin vandring i Falköping är Pilgrimsleden som går i historiska spår.

Bästa vandringslederna i Falköping:

 • Vandra på Mössberget
 • Ålleberg (1,3-4,7km)
 • Pilgrimsleden, Falköping-Hornborgasjöarn-Varnhem (44km)

4. Ulricehamn

vandring i ulricehamn

Mellan Göteborg och Jönköping ligger Ulricehamn som bjuder på vandringsleder som passar alla nivåer. Tuffa och utmanade leder men också lättvandrade leder som passar för barnfamiljen.

Flera naturområden finns i kommunen med en varierande natur. Vill du komma upp på höjden ska du vandra till Klevaberget som ligger cirka 238 meter över havet. Du kan ta dig till berget genom två leder, en kortare och en lite längre led.

Är du ute efter en lugn vandring för att komma från stadens brus ska du vandra Komosse som går genom ett stort myrlandskap. Här är det lätt att ta sig fram på spänger.

Komosse ett av södra Sveriges största myrlandskap!

Bästa vandringslederna i Ulricehamn:

 • Klevaberget (3,6km eller 8km)
 • Komosse (4,4km)
 • Marbäcksleden (8,8km)

5. Trollhättan

I Trollhättan kan du hitta vandringsleder som ligger både nära och lättillgängliga från centrum, men också en bit utanför. Trollhättan lite mer in i landet med både fina och varierande leder.

En vandring du inte får missa är Edviksleden som är en lättvandrad led på 14km. Här går du genom en varierande natur. Höjdpunkten på vandringen är helt klart Nyckelberget som bjuder på fin utsikt över älvdalen.

En annan fin led du inte ska missa i Trollhättan är Slussrundan. Slussrundan går längs Trollhätte kanal. Det är en lättvandrad led som går förbi fina miljöer i Trollhättan. Leden är dessutom enkel att nå från centrum.

Bästa vandringslederna i Trollhättan:

 • Edsvidsleden (14km)
 • Slussrundan (7,5km)

6. Skara

I Skara finns cirka 15 mil vandringsleder som går i en omväxlande och vacker natur. Ett populärt område du inte ska missa i Skara är Valleområdet.

Valle är ett naturreservat du enkelt når med kollektivtrafiken. Naturen som finns här har formats efter inlandsisen. Extra fint är det här under maj då körsbärsträden blommar.

OBS! Inga vindskydd finns i naturreservatet Valle och det är tältförbud här.

En annan fin vandringsled i Skara är Flianleden som ligger i friluftsområdet Petersburg. Här finns även omklädningsrum med dusch och toalett.

Bästa vandringslederna i Skara:

 • Flianleden (14,5km)
 • Vandra i Valle
 • Flämsjön runt (9km)

7. Skövde

I Skövde finns många fina vandringsleder. Här finns platåberget Billingen och här kan du även vandra Billigeleden som är Skövdes längsta vandringsled på 57km.

Längs Billingeleden får du uppleva en riktigt fin och häftig natur. Du kommer bland annat att passera det populära Silverfallet, grottor, brott och sjöar.

I Billinge ligger också Simssjön som du kan gå runt, en lättvandrad led på 4km. En en annan fin led att gå är Trollstigen som är extra fin att vandra på sommaren. Passa på att pausa vid grillplatsen för att vila och äta medtagen matsäck.

Bästa vandringslederna i Skövde:

 • Billingeleden (57km)
 • Vandra runt Simssjön (4km)
 • Trollstigen (12,4km)

8. Borås

Borås har nära till naturen vilket gör att många av lederna här är lättillgängliga från de centrala delarna av stan men det finns även leder en bit utanför Borås.

Precis som på de flesta ställena finns det varierande vandringsleder med olika längd och svårighetsgrad vilket gör att det finns något för alla här.

En av vandringslederna i Borås vi rekommenderar är Storsjöleden. Det är en perfekt dagsvandring som är 8,5km. Storsjöleden bjuder på vildmarkskänsla och går både nära strand och skog. Vill du pausa finns flera eldplatser finns vid sjön.

Bästa vandringslederna i Borås:

 • Tremilaleden (30km)
 • Storsjöleden (8,5km)
 • Gässlösa (6,7km)

9. Alingsås

Alingsås ligger inte långt från Göteborg och här finns flera naturreservat och naturområden att vandra i. Bland annat går Gotaleden genom kommunen.

Ett lättillgängligt naturreservat som ligger nära centrum är Hjortmarka. Här går vildmarksleden som är en 10km.

Trots att leden ligger nära centrum får du en vildmarkskänsla när du tar dig djupt in i skogen. Glöm inte att ta med fika du kommer hitta många fina platser att stanna på.

En annan fin vandring du inte får missa i Alingsås är Risvedspåret. Det bästa med denna led är att du passerar en hel del klarvattensjöar.

Bästa vandringslederna i Alingsås:

 • Vildmarksleden (10km)
 • Risvedenspåret
 • Dammsjöåsleden (6,8km)

Läs om fler ställen att vandra på i Västergötland:

Varför vi rekommenderar att vandra i Västergötland

Västergötland har verkligen en omväxlande natur av allt. Här kan du hitta vandring som går i vildmarksnatur eller kustnära vid havet. Här finns även södra Sveriges största myrlandskap i Ulricehamn.

Du kommer inte bli besviken om du bestämmer dig för att vandra i här. Det finns gott om möjligheter att sova ute längs lederna i vindskydd eller genom att tälta. Du kommer upptäcka fina utsiktsplatser och få en härlig naturupplevelse.

Det bästa är att många av kommunerna i Västergötland har naturområden och vandringsleder nära de centrala delarna vilket gör det lättillgängligt för de flesta att komma ut och njuta av naturen.

vandringsleder i västergötland

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Västergötland?

Du ska inte missa Biofärdsleden som går mellan Mariestad och Läckö slott. Kuststigen får du heller inte missa om du är i Göteborg.

Kan man övernatta längs lederna?

Ja det kan du. Längs många leder finns vindskydd att övernatta i eller så kan du tälta. Men tänk på att det kan vara tältförbud i vissa naturreservat så kolla upp det innan.

När är den bästa perioden för att vandra i Västergötland?

Våren och sommaren är den bästa och finaste perioden att vandra på. Vill du bada är sommaren bäst. Du kommer passera flera badplaster när du vandrar i Västergötland. Vill du se naturen blomstra är våren den finaste perioden.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar