Vandring i Kungsbacka – 6 fina vandringsleder

I Kungsbacka bjuds du på fina utsikter, varierad natur och historia. Många rundslingor finns centralt som är lätta att ta sig till men det finns också längre och mer utarmande leder för den som önskar det.

En populär led som går genom kommunen är norra delleden av Hallandsleden. Missa heller inte att att vandra Lislingan, där en av Sveriges största gravplatser från vikingatiden finns.

Bästa vandringslederna i Kungsbacka är Hallandsleden, Lislingan, Varlaskogen, Äskhults naturreservat, Jägarns stig och Grevens runda.

1. Hallandsleden

Längd: 133km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den norra delleden av Hallandsleden går från Kungsbacka i norr ner till Varberg i söder. Totalt är det 8 etapper och en vandring på 133km. Du kan själv välja om du vill gå enstaka etapper eller gå fler sammanhängande.

Vill du gå fler etapper och övernatta längs leden finns det vindskydd vid nästan varje etappmål där även eldplats och torrdass finns. Svårighetsgraden och längd varierar beroende på vilken etapp du tar.

Här kan du läsa mer om den norra delleden av Hallandsleden.

2. Lislingan

Längd: 4,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En fin och varierade vandring får du om du går Lislingan som är 4,2km lång. Här blandas vacker och varierande natur med historia och fina utsikter. Du startat och går i mål på samma ställe vid naturum i Fjärås Bräcka.

Under vandringen kommer du gå förbi Li gravfält som är en av Sveriges största gravplatser från vikingatiden och järnåldern.

När du kommer upp på toppen av Svalhögen har du kanske Hallands finaste utsikt. Härifrån kan du se både sjö och hav samtidigt.

3. Varlaskogen

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du vandra centralt i Kungsbacka då ska du ta dig till Varlaskogen som är en grön oas mitt i Kungsbacka.

Här finns flera olika naturstigar att följa som är lätta att ta sig fram på. Totalt är det cirka 10km stig och du kan själv välja hur du vill gå och hur långt.

Mitt i skogen finns en grillplats som också är perfekt att stanna på för att äta matsäck eller fika vid.

4. Äskhults naturreservat

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Kungsbacka ligger Äskhults naturrervat. Här finns flera leder i olika längd att vandra på.

Vissa av lederna är lätta att ta sig fram på medan andra är lite mer kuperade, det är bra om du har vandringskängor på dig. Du kommer även att gå genom beteshagar så ta hänsyn till de betande djuren.

Tips! Passa på att ta en fika eller lättare lunch i kaffestugan. De kan även fixa en picknickkorg åt dig om du vill äta längs leden eller vid sjön.

Leder i Äskhult:

  • Vita stigen – 0,3km
  • Blåa stigen – 1km
  • Gula stigen – 1,4km
  • Gröna stigen – 1,5km
  • Röda stigen – 6km

5. Jägarns stig

Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

På en udde i Kungsbacka fjorden kan du vandra på Jägarens stig som är en lagomt lång vandring på 5,5km.

Leden går på fina stigar i skog sen följer den havet en bit. Vid fint väder kan du välja att gå till badstranden som också tar dig till slottsträdgården som är värt ett besök. Annars följer du stigen som tar dig tillbaka till parkeringen där du startade.

Glöm inte att ta med fika du kommer hitta fina platser i naturen att pausa på. Tyvärr vet vi inte om leden har någon ledmarkering men det är enkelt att följa stigen som är tydlig.

6. Grevens runda

Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

En annan rundslinga som ligger ute på udden i Kungsbacka fjorden är Grevensrund.

Det är också en vandring på 5,5km men som går en liten annan väg än Jägarens stig. Här går du mest rakt genom skogen istället för att gå längs med havet. Men den är också väldigt fin och mysig att gå.

Terrängen är lite kuperad på vissa håll, det är trappor och sista biten på leden går på en mur som kan vara svår att gå på.

Tips! Missa inte utsikten över Kungsbacka fjorden från det gamla stenröset.

Varför vi rekommenderar att vandra i Kungsbacka

Vi gillar att det är en blandad natur att vandra i här men också att det finns mycket historia längs vissa leder.

Många leder kan du nå med buss om du inte har bil. Du kan också hitta fina vandring centralt i Kungsbacka vilket är perfekt om du inte har möjlighet att ta dig en bit utanför.

Eftersom Hallandsleden passerar i kommunen finns det också gott om vindskydd och eldplatser att slå läger vid om du vill sova ute.

Läs mer: Våra favoritleder att vandra i Halland

fin vandring i kungsbacka

Vanliga frågor

Vilken vandring får man inte missa?

Missa inte att vandra i Äskhults naturreservat och på Tjolöholm som ligger i Kungsbacka fjorden.

När är bästa perioden att vandra på i Kungsbacka?

Som finast är det att vandra här på sommaren. Men självklart är alla årstider fina på sitt sätt och du kan vandra i Kungsbacka året runt.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Tyvärr inte vad vi vet. Ta med dig tillräckligt med vatten själv om du ska vandra.

Är det tillåtet att övernatta vid vandringslederna?

Ja det är det om inget annat anges på platsen. Tänk på att inte tälta nära bostadshus eller på någons mark. Följ allemansrätten. På vissa platser som i naturreservat kan det vara tältförbud så kolla alltid upp vad som gäller i det området du tänker besöka.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar