Vandring i Arjeplog – 5 fina vandringsleder

Vandra uppför Galtispuoda och upplev en av Sveriges vackraste utsikter. Eller skärgårdsvandra i de centrala delarna av Arjeplog. Stor variation på både leder och natur finns och Arjeplogfjällen ligger inte långt från samhället.

Missa inte vandringen längs Silvervägen som går rakt genom Arjeplogs kommun bort till Norge. Eller de närliggande lederna du enkelt når från de centrala delarna. Mycket fina och lätta dagsturer finns som passar alla oavsett erfarenhet.

De bästa vandringsleder i Arjeplog är Galtispuoda, Vaukaleden, vandring uppför Akkelis, Renberget och Stiehpaltjåhkkå (Silvervägen).

1. Galtispuoda (Gáldesbuovdda)

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig 8km från Arjeplog med riktning Norra Bergnäs. Du kan ta både bil och cykel hit från Arjeplog. Vandringen upp på Galtispuoda startar vid Hällvik och är en lättvandrad led på cirka 3km som även passar bra för barn att gå.

Galtispuoda ligger 800 meter över havet och det är på slutet det blir en brantare stigning på några hundra meter. Vid torrt väder går det att ta sig upp här med gympaskor/trailskor.

En av Sveriges vackraste utsikter får du från Galtispuoda!

Tips! Vid fint väder ta med matsäck och njuta av den på toppen innan du tar samma väg tillbaka ner. Det finns ingen rastplats på toppen så ta med ett sitt- eller liggunderlag och njuta av utsikten som är en av Sveriges vackraste.

2. Vaukaleden

Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vaukaleden är en vandring som går i Arjeplogs skärgård som ligger centralt och lätttilgängligt. Skyltningar runt leden startar redan från centrum och tar dig sedan ut mot naturområdet.

Det är en lättvandrad led på 7km Ett tips är att ta stigen upp på Öbergets topp. Där får du vacker utsikt över Arjeplogs skärgård och samhälle. Stigen från toppen fortsätter sedan ner på leden igen.

Längs med Vaukaleden finns det gott om både vindskydd och eldplatser att stanna vid för att vila benen eller för att äta medtagen matsäck.

OBS! En skjutbana finns i närheten av leden så det kan smälla ibland men inget du behöver oroa dig över.

3. Vandra uppför Akkelis

Längd:3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Arjeplogs närmaste fjäll är Akkelis och ligger cirka 1mil utanför Arjeplog längs med Silvervägen. Åk mot Bukt där finns parkering och informationsskylt om Akkelis naturreservat. Det är även här leden startar upp på fjället. Följ de röda färgmarkeringarna och skyltarna upp.

Vandringen till Akkelis är cirka 3,5km. Det är för det mesta lättvandrat men med en stigning upp på fjället mot slutet. Akkelis ligger 784 meter över havet.

Från toppen har du utsikt över sjöarna Hornavan som är Sveriges djupaste sjö, du har också utsikt över fjällskärgården och fjällen vid klart väder.

En raststuga finns längs leden söder om toppen. Här kan du pausa eller äta matsäck vid dåligt väder.

4. Renberget

renberget
Längd: 3,8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Renberget är lättillgängligt från de centrala delarna i Arjeplog. Leden startar vid Djuptjärns motionsspår. Därifrån är det en lätt vandring på nästa 4km upp till Renberget.

Renberget ligger 628 meter över havet och från toppen ser du bland annat Hornavan och fjällskärgården Uddjaure. Det är en riktigt fin utsikt härifrån.

Tänk på att det kan vara mer mygg här än vad det är på de högre fjälltopparna i Arjeplog. Så packa ner extra myggmedel och en mygghatt om du går här på sommaren.

Vid toppen av Renberget finns en stuga som är öppen för allmänheten. Här finns altan, bord, stolar och en kamin.

5. Stiehpaltjåhkkå (Silvervägen)

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar:

En annan fin vandring som ligger längs med Silvervägen är Stiehpaltjåhkkå, cirka 10mil utanför Arjeplog. Men det är helt klart värt att åka 10mil för det är riktigt fint här.

När du passerat skylten Lillviken med bilen kommer en parkeringsficka där du kan parkera. Det är också där du startar din vandring upp på Stiehpaltjåhkkå. Det är en lättvandrad led som även barnen kan gå, vandringen är 2km med stigning på slutet.

Stiehpaltjåhkkå ligger strax under polcirkeln.

Från toppen har du magiska utsikter över fjällvärlden och dess landskap av dalgångar, fjällsjöar och toppar.

Längs leden finns ingen rastplats eller vindskydd. Det finns heller ingen möjlighet att fylla på med vatten så se till att du har tillräckligt med vätska med dig.

Varför vi rekommenderar att vandra i Arjeplog

Med sin varierande natur och närheten till fjällvärlden kommer Arjeplog snabbt bli en favorit. Här kan du vandra uppför toppar eller varför inte skärgårdsvandra.

De flesta lederna är lättvandrade och går utmärkt att vandra tillsammans med barn. Det enda som kan vara besvärligt är att det är otroligt mycket mygg sommartid. Så packa ner både myggmedel och mygghatt om du vill vandra i lugn och ro.

Det vi gillar mest med Arjeplog är närheten till många fina leder från samhället vilket gör de lättillgängliga. Arjeplog är definitivt ett ställe du bör överväga om du ska vandra i Lappland.

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Arjeplog?

Vandring längs Silvervägen som Akkelis och Stiehpaltjåhkkå. En led som ligger närmare Arjeplog du inte får missa är Galtispuoda.

Bästa årstiden att vandra på?

Juli till oktober är de bästa årstiderna att vandra på här. Vill du slippa mygg är september och oktober bäst.

Finns det vandring nära centrum i Arjeplog?

Ja det finns flera stycket. Galtispuoda, Renberget och Vaukaleden. Läs mer om dessa leder i inlägget.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar