Vandring i Värmland – 9 fina vandringsleder

I Värmland är naturen omväxlande med vildmarkskänsla, djupa skogar, bergshällar, fina utsikter och vackra strandvandringar vid Värnen. Gott om vindskydd, rast- och eldplatser finns längs de flesta vandringslederna i Värmland, där kan du pausa eller övernatta om du vill sova ute i naturen.

De bästa vandringslederna i Värmland är Hagåleden, Järnleden, Kycklingleden, Sävsjöleden, Hovfjällsleden, Gruvrundan, Dolpstigen, Svartåleden, Nordvärmlandsleden, Brattforsleden och Glasskogens naturreservat.

1. Torsby

vandring värmland torsby

Torsby är den största kommunen i Värmland och här finns stor skog att vandra i. Med en varierande terräng som tar dig över spänger, sten, grusvägar och stigar passerar du en omväxlande natur av skog, sjöar, bäckar, landskap och även nära tätort.

Det finns både långa och korta leder att vandra i Torsby och något som passar för alla, barn som vuxen. Lederna är bra markerade med antingen färgmarkering eller med skyltar.

Sveriges sydligaste fjäll ligger i Torsby!

Missa inte det populära Hovfjällets naturreservat som är Sveriges sydligaste fjäll. Hovfjällets vandringsleder är allt från 4-12km. Här får du känslan av att vandra i vildmarken. Även Nordvärmlandsleden går i Torsby.

Bästa vandringslederna i Torsby

 • Nordvärmlandsleden (54)
 • Fämtleden (8,5km)
 • Hovfjällsleden (27km)

2. Sunne

vandring i sunne värmland

Sunne ligger i mitten av Värmland och gränsar till Torsby. Det finns både långa- och kortare vandringsturer att göra i Sunne. Det finns markerade leder men du kan även utforska områdena i Sunne på egen hand, det enda du behöver är en karta.

Sunne kommun bjuder på en omväxlande natur av gammelskog, fina utsikter, ängar och höga berg. Det finns fyra naturreservat i området du kan besöka för att vandra i. Vindskydd och eldplatser finns utplacerade i både naturområden och naturreservaten i Sunne.

En fin runda att vandra i Sunne är Askersberget som är en vandring på antingen 2km eller 12km. Här får du en fin utsikt över Fyrken och forn- och kulturlämningar finns längs leden. Flera rastplatser finns på lederna där du kan ta en paus eller äta medtagen lunch eller fika.

Bästa vandringslederna i Sunne

 • Ängenleden (17km)
 • Gruvrundan (10km)
 • Dolpstigen (9km)

3. Säffle

vandring i värmland säffle

I Säffle kan du vandra längs med Värnens stränder, uppe på berg för vackra utsikter och på skärgårdsö i Värnen. Naturen i Säffle är omväxlande och spännande, att vandra i Säffle kan alla göra oavsett ålder och erfarenhet.

Det är en varierande terräng på lederna allt från stig och grusvägar till lite mer steniga och rotiga partier. Lederna i Säffle är markerad med färgmarkeringar eller med skyltar och bra med vindskydd, rast- och eldplatser finns i kommunen.

Besök Glaskogens naturreservat som är Värmlands största naturreservat, där får du uppleva vildmarkskänslan. Här finns det totalt 300km vandringsleder som är både korta och långa och det finns vandring för alla åldrar, missa inte detta ställe!

Bästa vandringslederna i Säffle

 • Glaskogens naturreservat
 • Ekenäs vandringsled

4. Karlstad

klarälven i karlstad vandring i värmland

Även Karlstad ligger fint vid Värnen och från Karlstad kan du nå flera vandringsleder både i skog och som ligger stadsnära.

Du kan ta dig till många av lederna med kollektivtrafiken om du inte har tillgång till bil. Terrängen i Karlstad är oftast lättvandrad.

En fin vandring i Karlstad du inte får missa på sommaren är att vandra Jäverön runt. Det är en ö som ligger ute i Värnen och dit kan du endast ta dig med båtbuss eller färja. Flera rastplatser finns här för en paus.

Bästa vandringslederna i Karlstad

 • Svartåleden (18km)
 • Vildmarksleden (13km)
 • Jäverön runt (17km)

5. Hagfors

vandra till brattfallet värmland

Hagfors kommun gränsar till Torsby och här får du vandra i en spännande och fin natur. Från Hagfors kan du nå fina leder direkt från centrum vilket gör det lättillgängligt för alla att vandra och komma ut i naturen.

Terrängen variera och kan vara svår och teknisk längs vissa leder men för det mest är det lättvandrade leder som alla kan ta sig fram på. Rast- och eldplatser finns på vid vissa leder.

Missa inte att besöka Brattfallet när du är i Hagfors, vid Brattfallet startar även Halgåleden som är en omtyckt och populär led att vandra i Hagfors.

Bästa vandringslederna i Hagfors

 • Halgåleden, Brattfallet (7km)
 • Åsenslingan (8km)
 • Finnvägen (9km)

6. Grums

Grums ligger fint nere vid Värnen och här kan du hitta vandringsleder som går både nära vattnet och inne i skogen. Terrängen är varierar och vissa leder är lite svårare än andra. Ledmarkeringar finns i form av skyltar och färgmarkeringar så att du ska hitta på lederna.

Det finns perfekta dagsvandringar att göra med familjen i Grums och vackra platser att stanna på för att ta en paus eller för en god lunch eller fika ni packat med er.

En fin led du inte får missa när du är i Grums är Sävsjöleden. Det är en varierande vandring med fin och varierande miljö.

Bästa vandringslederna i Grums

 • Sävsjöleden (8,4km)
 • Kycklingleden (5,7km)
 • Silverleden (8,6km)

7. Kristinehamn

vandringsleder i värmland

I Kristinehamn kan du vandra både långa och kortare leder i en varierande terräng. Här vandrar du i djupa skogar, öppna landskap och längs stigar vid Värnen.

Lederna har bra ledmarkeringar med färg och skyltar så du enkelt kan ta dig runt de olika lederna. Det finns vandringsleder som är anpassade för både barn och den som söker lite mer utmaning.

Vandringsleden du inte får missa i Kristinehamn är Järnleden. Det är vandring på 30km som går längs den gamla transportvägen för järn. Naturen på leden är vacker och det finns mycket historia att upptäcka här.

Bästa vandringslederna i Kristinehamn

 • Järnleden (30km)
 • Prästöleden (5,6km)
 • Kaffeberget runt (3,4km)

8. Arvika

dagsvandring värmland

I Arvika ligger Värmlands största naturreservat som även ligger i Säffles kommun. Det är också här du hittar den bästa vandringen i Arvika. I en varierande terräng med en omväxlande miljö.

När du vandrar på Arvikas vandringsleder får du bland annat vandra i djupa skogar, förbi fina sjöar och du bjuds även på vackra utsikter. Packa ner matsäck och ge dig ut på en heldagsvandring och passa även på att stanna till och pausa ibland för att njuta av naturen som finns runt dig.

En populär vandringsled som finns i Arvika som du inte får missa är Södra Gunnarskogsleden. Längs leden finns flera fina utkiksplatser och rastplatser. Det är en perfekt led att vandra för en heldagsvandring eller att dela in på två dagar.

Bästa vandringslederna i Arvika

 • Södra Gunnarskogsleden (23km)
 • Glaskogens naturreservat
 • Finnleden (30km)

9. Filipstad

vandring i värmland filipstad

I Filipstad finns det 12 olika naturreservat som bjuder på fin vandring i varierad terräng och natur. Du kan hitta både korta och längre vandringsleder i Filipstad.

Här finns det något för alla, fina rastplatser finns längs med vissa leder för en paus eller för att äta vid. Det är bra markerat runt lederna med färgmarkering eller skyltar så du lätt ska ta dig runt de olika lederna.

Något du inte får missa när du är i Filipstad är att vandra runt i naturreservatet Högbergsfältet i Persberg. Här finns det flera gruvor och spår av gamla byggnader och anläggningar. Det är riktigt spännande och häftigt att vandra här och det uppskattas även av barnen.

Bästa vandringslederna i Filipstad

 • Brattforsleden (22km)
 • Kopparslingan (10km)
 • Trollstigen (3km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Värmland

Värmland har en otroligt varierande natur och du kan uppleva nästa allt här. Det är djupa skogar, höga berg som ger fina utsikter, fina stränder, sjöar, bäckar och vildmark. Många leder kan du nå med kollektivtrafiken i Värmland men det enklaste är ändå med egen bil.

Det finns många platser att tälta på och det finns bra med både vindskydd och eldplatser i Värmland. Vandringslederna i Värmland är bra markerade med skyltar eller färgmarkeringar men du kan också välja att utforska Värmland på egen hand. Ha bara koll på kartan.

natur i värmland
bra vandringsleder i värmland

Vanliga frågor

Hur många naturreservat finns i Värmland?

Det finns 205 naturreservat i Värmland. Och det är också i naturreservaten du hittar den mesta vandringen som finns i Värmland.

Hur lång är Järnleden?

Järnleden är 30km och går mellan Hytte och Kristinehamn i Värmland. Namnet på leden kommer från att det är en gammal transportled för järn.

Kan man tälta längs med lederna i Värmland?

Ja, i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör någon markägare. Kom ihåg att alltid ta med dg ditt skräp när du lämnar platsen. OBS! Tänk på att andra regler kan gälla i vissa naturreservat, viktigt att du kollar upp det innan du tänker tälta i ett naturreservat.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar