Vandring i Trollhättan – 5 fina vandringsleder

Är du på besök i Trollhättan och vill ut och vandra? I det här inlägget kommer vi ge dig några bra tips på leder att gå som ligger både stadsnära och naturskönt.

Den populäraste vandringen att göra i Trollhättan är Edsvidsleden som vi berättar mer om i inlägget.

De bästa vandringslederna som finns i Trollhättan är Edsvidsleden, Slussrundan, Vargön, Hälsans stig och Älvrummet runt.

1. Edsvidsleden

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En populär vandring att göra i Trollhättan är att gå Edsvidsleden. Leden ligger i Älvrummet med närhet till centrala Trollhättan. Det är en vandring på totalt 14km och tar ungefär 3-4 timmar att gå utan pauser.

Terrängen varierar mellan stig, grusväg, trappor och ojämn terräng på vissa ställen. Även naturen längs leden är omväxlande.

Det finns flera ställen att pausa på för att äta medtagen fika eller lunch på. Vi rekommenderar att du tar dig tid att pausa och njuta lite extra av omgivningarna. Nyckelberget är en fin plats att pausa på, här får du en fin utsikt och det finns en bänk att sitta på.

Eftersom leden ligger stadsnära är det enkelt att ta sig ut till den med buss, cykel eller bil.

2. Slussrundan

Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Längs med Trollhätte kanal går den mysiga Slussrundan som är 7,5km lång. Det är en lättvandrad led som ligger nära det centrala delarna av Trollhättan.

Du kan börja vandringen vart du vill längs med Slussrundan, leden är markerad med skyltar där det står Slussrundan på. Terrängen går på asfalts väg och på stigar.

Under vandringen kommer du passera flera populära platser i Trollhättan bland annat Trollhättefallen. Rundan är perfekt att ta sig runt om du är i Trollhättan för första gången.

3. Vargön

Längd: 3-5km
Svårighetsgrad: Lätt/Medel
Ledmarkeringar: Ja

Vargön ligger endast 13 minuter med bil norr om Trollhättan. Här finns två fina vandringsleder som är lättvandrade, en på 3km och en längre på 5km.

När du besöker Vargö för att vandra får du inte missa Ekopark Halle- och Hunneberg. Det är ett populärt besöksmål i Vargö.

Naturen här är speciell med höga bergsbranterna och raviner. Bergen kallas även för Älgens berg och här hålls den kungliga jakten som pågått sedan 1300-talet.

Vandringsleder i Vargö:

  • Kyrkrisgen – 3km
  • Eldmörjan Runt – 5km

4. Hälsans stig

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig finns i de flesta svenska städer och i Trollhättan är leden 4km. Det är ett samarbete med hjärt- och lungfonden för att göra det enkelt att komma ut och röra på sig.

Hälsans stig i Trollhättan ligger centralt och du kan start vart du vill på den. Leden är lätt att promenera och är markerad med skyltar efter varje kilometer.

Under vandringen får du uppleva bland annat pumphuset, stadskajen och hamnmagasinet.

5. Älvrummet runt

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: -

En fin rundslinga att ta sig runt i Trollhättan är Älvrummet runt som är 6km lång.

Vandringen tar ungefär 1-2 timmar eftersom det är en medelsvår vandring där vissa partier är mer kuperade och det är stigning på vissa ställen. Sen beror det såklart på vilket tempo du håller och om du pausar mycket längs vägen.

Leden går längs med Göta älv och genom områden med ekar, granar och bostadsområden. Från Kopparklinten bjuds du på en vacker utsikt över älven. Passa på ta en paus här.

Varför vi rekommenderar att vandra i Trollhättan

Många av vandringslederna i Trollhättan ligger centralt och är enkla att nå med bil, buss eller cykel. Här är det som finast att vandra på våren och sommaren.

Oavsett vilken led du väljer att gå så kommer du att hitta fina platser att pausa på för att vila benen eller äta medtagen fika eller matsäck på.

Lederna i Trollhättan passar alla att gå oavsett erfarenhet, här finns det dagsturer som tar en halvdag att gå eller vandringar på en heldag.

Läs mer: Fina och spännande vandringsleder i Västergötland

vandra tilll vattenfallet i trollhättan
Trollhättefallet i Trollhättan.

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Trollhättan?

Edsvidsleden, det är också en vandring som ligger lättillgängligt från de centrala delarna i Trollhättan.

När är den bästa perioden att vandra här?

På sommaren är det som finast att vandra här men vill du uppleva stora ytor av vitsippor är våren en fin årstid att vandra på.

Går det att fylla på med vatten på vandringslederna?

Nej, ta med eget vatten. Vandrar du stadsnära kan du alltid köpa något att dricka på affär eller café.

Är vandringen svår i Trollhättan?

Nej, de flesta kan vandra här oavsett erfarenhet. Vissa delar av några leder kan vara mer kuperade och innehålla stigningar men inget som är svårt att ta sig fram på.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar