Vandring i Karlshamn – 7 fina vandringsleder

Många av Blekingens finaste sträckor går genom Karlshamns kommun som du hittar på Allböleleden och Svalemålaleden. En annan populär vandring är Blekingeleden.

Oavsett om du vill vandra kustnära eller är mer intresserad av kultur- och historevandringar så hittar du det här. Vi berättar mer i inlägget.

Bästa vandringslederna i Karlshamn är Blekingeleden, Allböleleden, Svalemålaleden, Laxaleden, Kohageleden, Strandpromenaden och Järnvikslandet.

1. Blekingeleden

Längd: 270km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Genom Karlshamn går populära Blekingeleden. Totalt är det en vandring på 270km, leden är indelad i 15 etapp. I Karlhamns kommun går 4 etapper.

Etapperna är långa så de passar bra som en heldagsvandring om du vill gå en etapp eller så går du alla som flerdagsvandring.

Det finns möjlighet att övernatta längs leden om du vill.

Etapper i Karlshamn:

  • Tulseboda Brunnspark – Mörrumsån (17,5km)
  • Mörrumsån – Långasjönäs (19,5km)
  • Långasjönäs – Persgärde (14km)
  • Persgärde – Järnavik (15km)

2. Allböleleden

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En fin vandringsled du inte ska missa när du är i Karlshamn är Allböleleden. Det är en perfekt heldagsvandring som är cirka 9km. Allböleleden ligger i Eriksbergs naturreservat lite utanför Karlshamn.

Leden går längs med kusten och anses vara en av Blekinges finaste vandringssträckor. Här finns också ett rikt djur- och fågelliv. 5 rast- och eldplatser finns längs leden.

Var beredd på att det kan vara väldigt brant på vissa delar och att det inte är en rundvandring utan du går samma väg tillbaka. Parkering finns vid Skarviken.

3. Svalemålaleden

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan fin och populär vandringsled i Karlshamn som inte ska missas är Svalemålaleden. Perfekt om du vill ha en lite kortare tur än Allböleleden då Svalemålaleden är cirka 6km och en rundslinga.

Här vandrar du i en omväxlade natur av ekskog, kustlandskap, strandängar och vackra utsikter över havet.

Leden är markerad med regnbågens färger på stolpar och träd så du enkelt hittar runt. Lättast är att starta från Järnaviks camping.

4. Laxaleden

Längd: 30km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en längre vandring med kulturhistoriska inslag kan Laxaleden vara något för dig. Leden är 30km lång och du kan vandra den på en dag eller dela in den i etapper.

Här får du vandra genom flera naturreservat och leden följer Mörrumsån som är Blekinges största vattendrag.

Vanligast är att starta från Elleholm där parkering finns. I Svängsta kan du fylla på med vatten och i Åkeholm finns vindskydd om du vill övernatta.

Går du leden under sommarsäsongen är ett tips att avsluta vandringen på Ebbamåla bruk där restaurang, café och ett museum finns.

5. Kohageleden

Längd: 4,3km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en vandring som bjuder på fina utsikter över havet och en lummig bok- och ekskog. Kohageleden är cirka 4km och ligger nära Eriksbergs Vilt- och naturpark.

Eftersom leden går längs stängslet till viltparken finns stora chanser att du även ser djur där.

En rast- och eldplats finns ute på udden och är ett fint ställe att ta en paus på. Du går sen samma väg tillbaka.

6. Strandpromenaden

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en central och kortare vandring kan Strandpromenaden vara något. Leden är ungefär 2km.

Här går du längs havet och leden går både i tall- och lövskog med utsikt över Kastellet. Längs leden finns flera rast- och grillplatser att stanna till på.

Det är en lättvandrad led vilket gör att alla kan vandra här oavsett ålder.

7. Järnvikslandet

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Järnavik som ligger utanför Karlshamn kan du vandra på en mysig byaslinga som är 4km. Turen tar dig genom vackra Järnavikslandet i ett omväxlande landskap med bland annat utsikter över havet.

Längs leden finns gott om rastplatser att pausa på så ta med dig en god matsäck. Vill du inte bära på en packning finns det serveringar längs leden på sommaren.

Varför vi rekommenderar att vandra i Karlshamn

Karlshamn är som finast att vandra på under sommaren eftersom du har nära till havet på många av lederna och flera sommarserveringar är öppna som ligger längs vissa leder.

Det är enkelt att ta sig till de olika vandringslederna och de ligger inte alltför långt utanför Karlshamn.

Möjlighet att övernatta längslederna finns i vindskydd. Och variationen av leder gör att det finns något för alla oavsett om du vill flerdagsvandra eller bara ta en kortare vandringstur vilket vi tycker är toppen.

Läs mer: Bra vandringsleder i Blekinge

vandringsleder karlshamn

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Allböleleden och Svalemålaleden är två fina vandringsleder som också är två av Blekinges vackraste sträckor att gå.

När är bästa perioden att vandra i Karlshamn?

Sommaren är finast men du kan vandra här året runt.

Får man tälta längs lederna?

Ja det får du. Så länge inget annat anges på platsen så är det allemansrätten som gäller. Tänk på att i vissa naturreservat kan det vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad plats.

Kan man fylla på vatten?

Längs Laxaleden i Svängsta kan du fylla på vatten. På de övriga lederna vet vi tyvärr inte. Det bästa är att alltid ha med sig tillräckligt med vatten.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar