Vandring i Falun – 11 fina vandringsleder

I Falun kan du hitta vandringsleder både i stan och utanför. Det finns också en del naturreservat här och fin natur att vandra i. Vi har valt att ta med vandringsleder som inte är kortare än 4km i detta inlägg. Det finns leder som passar för alla att vandra här. Alla leder är även lätta att nå från centrala Falun.

De bästa vandringslederna i Falun är Bergsstigen, Vildmarksleden i Bjursås, Knivstigen och Sundbornleden-Rådebergsstigen. Dessa leder bjuder på utsikt, utmaning och vacker natur. Våran personliga favorit är Vildmarksleden i Bjursås.

1. Bergsstigen

Längd:11km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bergsstigen är en vandringsled som går i Lugnets naturreservat i Falun. Det är en 11km lång vandring i varierad terräng, de flesta kan vandra den. Leden börjar med en brant stigning vid skidstadion. Men du kommer behöva korsa MTB leder i början så ha ögonen öppna.

Även om det är mycket folk som rör sig här så är det ändå ett lugn här på Lugnets naturreservat. Här går du i granskog och på betesmark så håll koll på kor och får som kan gå och beta längs med leden. Stigarna är både breda och smala med.

Det finns några rastställen längsmed leden om du vill stanna till och pausa eller äta en god matsäck du tagit med dig. När du väl har kommit upp på toppen så får du en fin utsikt över Falun.

2. Carl Larsson leden

carl larsson stigen
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en vandringsled Carl Larsson tog mellan hans bostad i Falun och hans hem i Sundborn. Leden är 10km lång och går i både skog och upp på berg. Den är lätt att vandra och stigen går mestadels jämt med den gamla vägen mellan Falun och Sundborn.

Tänk på att leden går över militärens skjutfällt så ha koll på skyltar och information när det är övningar, leden är stängd då.

Vandringsleden slutar precis vid Hyttnäs som ligger intill Carl Larsson gården. Här kan du även svalka dig i vattnet om du vill och om vädret är fint.

3. Vattnets väg till gruvan

Längd: 37km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Här får du vandra på stigar längs med Sveriges äldsta system av vattenleder till en gruva. Det är väldigt lätt att vandra här så den här leden passar för alla att gå.

Här finns det flera olika små stigar och leder. Du kan välja själv hur lång led du vill gå lång eller kort. Totalt kan du gå en led som är 37km lång. Parkering finns vid Falu Gruvan och det är även där lederna börjar.

4. Knivstigen

knivstigen
Längd: 11km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden är en led som tar dig tillbaka till början på 1600-talet. När du går längsmed Knivstigen kommer du att kunna läsa flera informationstavlor om vad som hänt vid den här stigen det är allt från skrock, hemskheter och hur man har använt vattnet.

När du vandrar här går du i en mysig och tät skog med känslan av att du är väldigt långt från allt, det är fina leder som är markerade med orange markering. Det är lätt att ta sig fram därför kan de flesta gå här och njuta av naturen och tystanden.

Du kan starta leden vid Stabergs bergsmangård. Här finns det en stor parkering du kan parkera på. Eller så kan du ta den lokala bussen hit.

5. Sundbornsleden-Råbergsstigen

Sundbornsleden-Råbergsstigen
Längd: 30km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig någon mil utanför Falun till Sundborn. Här kan du vandra leden Sundbornleden-Rådebergsstigen. Leden är 30km lång och börjar på en grusväg som sedan går över till en skogsstig, stigen kan vara lite rotig och stenig på vissa håll. Leden är väl markerad och du följer den blåa markeringen.

När du kommer till Råberget så blir terrängen mer kuperad och det börjar gå uppför men du får belöningen när du är uppe på berget, en vacker utsikt över skog och berg väntar dig. Det finns även en rastplats längs med leden.

6. Lostigen

lostigen
Längd: 19km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lostigen går runt sjön Logärdet som ligger cirka 2,5 mil utanför Falun. Det är en lätt vandrad led som går mest på en grusväg men ibland på skogsstigar. Det är enkelt att ta sig fram här och du går i en fin och mysig skogsmiljö.

Lostigen är markerad med blå markering och är 19km lång. Mesta dels går leden nära vattentet men ibland en bit ifrån. Det finns möjlighet att bada på vissa platser runt sjön om du vill. Starta vid Finngärdets fäbodar.

7. Vildmarksleden i Bjursås

vildmarksleden bjursås
Längd: 35km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Packa med dig sovsäck, liggunderlag och mat och ta dig ut på vildmarksleden som ligger I Bjursås. En led som är 35km lång. Den här leden går i skog men du kommer även att passera fäbodar och utsiktsplatser. Här får den fin naturupplevelse samt fin utsikt på vissa platser men även ett lugn av tystnad.

Ett tips är att ta dig till Ärtknubben som ligger ungefär 450 meter över havet. Där finns ett vindskydd med eldplats och du får en vacker utsikt över skog, sjö och berg.

Det finns även flera raststugor längs med leden som du kan övernatta i, den största är Flymyrskojan som ligger halvvägs på leden här kan du även elda i stugan. Vildmarksleden starta norr om Dössberget i Bjursås men du kan även gå på leden vid Bjursås camping.

8. Himmelbergsleden

Himmelbergsleden
Längd: 23km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Himmelbergsleden är en vandringsled på 23km. Du kan antingen vandra leden som en dagstur eller så kan du dela upp den på två etapper. Leden går i skog och i fäbods-miljö och kan vara krävande på vissa delar. Himmelbergsleden är markerad med orange markering.

Du kan starta din vandring på Himmelsbergsleden på flera platser men vi rekommenderar att starta på Nysjöns Fäbod där finns även en stor parkering.

9. Isla-Åg leden

Isla Åg leden
Längd: 16km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Isla-Åg leden är en vandringsled som är 16km lång och går på fäbodstigar där de fraktades träkol förr i tiden. Leden är mesta dels lätt att vandra och är markerad med orange markering. Under din vandring här kommer du blanda annat att passera fångstgropssystem, tjärdalar och kolbottnar.

Vandringsleden går som en åtta därför kan du starta antingen i Isla eller Åg och även välja hur långt du vill gå. Det finns en fin rast plats i Nordanågstjärnen där lederna möts.

10. Kapellbergsstigen

Kapellbergsstigen
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kapellbergsstigen är 7km och relativt lätt att vandra men det kan vara stenigt och lite brant på vissa ställen. Leden är även gul markerad men markeringen kan vara dålig på vissa ställen så var uppmärksam på hur stigen går.

Leden går mellan Lilla Aspeboda och Vällgården, det är även vid Lilla Aspeboda du startar. Vandringsleden ger en inblick och informerar hur det har varit i Aspeboda förr, du kommer även att se rester från byggnader som funnits på plats för längesen.

11. Stugstigen

stugstigen
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stugstigen ligger i Lugnets naturreservat och är en lätt led att vandra så den är perfekt att gå med familjen. Men var beredd på att det går endel uppför på vissa ställen. Leden är väl markerad så det är lätt att hitta.

Vill du upp till hoppbackarna och kika på utsikten så kan du gå på Hopptornstigen för att sedan komma tillbaka på Stugstigen igen. Du kan välja själv vart du vill starta din vandring på Stugstigen från Lugnet.

Varför gillar vi att vandra i Falun?

Falun har väldigt mycket fina vandringsleder att erbjuda i varierad natur. Här kan du ta dig högt upp på många ställen för att njuta av fin utsikt. Det finns även leder som ger dig känslan av att verkligen vara långt ute i ingenstans vilket vi tycker är en härlig känsla.

Det bästa med att vandra i Falun är att alla vandringsleder är lätta att nå från stadskärnan. Det finns även fina leder mer centralt till Falun också.

vandringsleder i falun

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer