Vandring i Båstad – 8 fina vandringsleder

Båstad är mest känd för sin tennis men det finns fina vandringsleder i Båstad som är värda att utforska och upptäcka. Många vandringsleder som finns i Båstad är perfekta som dagsutflykter och du kan start direkt från Båstad. Vill du ut på en längre vandring så går den populära Skåneleden förbi här. Båstad bjuder på vackra kustvyer men också vackra öppna landskap.

De bästa och finaste vandringslederna i Båstad är bland annat sträckan mellan Ängelsbäcksstrand-Båstad (Skåneleden), Båstad runt, Axelstorpsslingan, Kustslingan, Sinarpsdalen, Grevie Backar, Hallands Väderö och Hovs Hallar.

1. Skåneleden (Ängelsbäcksstrand-Båstad)

Längd: 16km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandra sträckan Ängelsbäcksstrand-Båstad som är etapp 21 på Skåneleden. Det är en vandrings sträcka på 16km som är en kust till kustled. Du startar din vandring på Ängelbäcksvägen 1 och går i mål i Båstad hamn. Följ orange färgmarkering för att gå rätt det är ingen rundslinga utan en envägs led.

Terrängen är varierande med flacka partier vid kusten och en mer kuperad terräng uppför Hallandsåsen men det är mesta flacka och lätt vandrade stigar du tar dig fram på. Under din vandring kommer naturen att ändra sig med branta bäckraviner, lövskog, rullstensåsar, öppna landskap och vackra vyer.

Du kan ta dig till och från Båstad hamn med buss som stannar på Båstad torg några hundra meter från från hamnen, till eller från Ängelbäcksvägen finns inga hållplatser men parkeringsplats finns.

2. Båstad Runt

båstad runt
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Båstad runt tar dig på en vandring runt Båstad stad och naturen som finns här. Leden är 9km och har en lätt vandrad terräng. Båstad runt är en perfekt och mysig dagsvandring att göra om du vill upptäcka Båstad. Leden är markerad med grönt äpple.

Naturen är varierande under vandringen med kust och skog. Ta med dig en god matsäck och avnjut den på någon av de fina platserna som finns runt leden. Rundslingan startar och slutar vid Båstad turistbyrå.

3. Kustslingan

kustslingan båstad
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kustslingan är en vandrings slinga som är 12km lång som startar och slutar vid Malens Havsbad. Kustslingan tar dig runt de östra delarna av Båstad och går på en varierad terräng men som är lätt att ta sig fram på.

Följ de blåa färgmarkeringarna för att inte gå fel. Under din vandring på Kustslingan kommer du att gå bland sjöar, hav och skog. Leden passar för alla att vandra.

4. Axelstorpsslingan

Axelstorpsslingan
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Axelstorpsslingan är en vandringsrunda på 9km som tar dig til Axelstorpsravinen. Axelstorpsravinen ligger på Hallandsåsen söder om Båstad. Du startar och slutar din vandring vid entrén till Båstad Sportcenter. Leden är markerad med gul markeringsfärg som visa dig vägen runt Axelstorpsslingan.

Under din vandring kommer du få uppleva en häftig och fin natur av bokskog, sprickraviner, vackra utsikter och slingrande bäckar. Det är en lagom lång vandringsled att göra över dagen. Ta med dig lunch eller fika och stanna på någon av de vackra platserna du passerar.

Terrängen på Axelstorpsslingan är varierande, branta partier kan förekomma på stigen annars är det en relativt lätt framkomlig terräng.

5. Sinarpsdalen

Sinarpsdalen
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sinarpsdalen är en spricka i Hallandsåsen och går mellan Båstad och Grevie, det är en vandring på 8km och är en rundslinga. Du kan starta både i Båstad och Grevie. Vandringsleden har röd färgmarkering som gör det lätt att hitta.

Vandringen går genom en omväxlande natur och terräng med ett vackert landskap med spår från förr. Terrängen är lätt att vandra då den mesta går på upptrampade fina stigar och grusvägar. Sinarpsdalen är idag betesmark för kor och hästar. Det är en mysig vandringsled att gå på sommaren.

6. Grevie Backar

Grevie Backar backsippa
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite söder om Båstad hittar du Grevie backarna som är en vandringsslinga på 5km. Vandringen startar i Grusåsvägen 1, Grevie och går på en lätt terräng med stigar och grusvägar. Leden är markerad med både orange och blå färgmarkering som varierar så var uppmärksam på det.

Du kommer att vandra genom ett öppet landskap med backar men också genom skog, åkrar och våtmarker. Naturen här har en spännande historia och utsikten över landskapet är vackra.

Ett tips är att vandra här på våren i slutet på april då tusentals fridlysta backsipporna blommar här och färgar sluttningarna blåvioletta, det är verkligen en vacker och häftig syn.

7. Hovs Hallar

Längd: -
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Delvis

Åk cirka 1,5mil väster ut från Båstad och besök Hovs Hallar som ligger på Bjärehalvöns norra del. Det här är ett riktigt smultronställe och väl värt ett besök om du är Båstad. Du tar dig endast hit med bil då det inte går några bussar hit.

Det finns några vandringsstigar i området som går både längs med stranden och uppe på höjden. Lederna är delvis markerade och du kan själv välja hur du vill gå och upptäcka stigar. Det är en speciell och häftig natur här när Hallandsåsen möter havet med höga klippor och grottliknade former.

Terrängen här är varierande med höga branter som kan vara tekniska att ta sig fram på annars är det fina stigar att följa.

8. Hallands Väderö

Längd: 3,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig 1,5mil väster ut från Båstad till Torekov för att sedan ta Väderötrafiken över till Hallands väderö. Det är inte någon direkt vandringsled här men det finns olika markerade stigar att följa för att ta sig runt och upptäcka ön som är otroligt vacker.

Hela Hallands väderö är ett naturreservat och trots den storleken som ön har så är det en av landets mest artrika ställen. Här får du se öppna landskap, skog, klippor och sandstränder. Här har du även chans att se knubbsälar runt ön.

Besök Hallands väderö som en heldagsutflykt och ta med dig en god matsäck att äta på något av de fina ställena som finns runt ön.

fina vandringsleder i båstad

Varför vi rekommenderar att vandra i Båstad

Båstad är en riktig sommarstad och det är även den delen på året det är som vackrast att vandra här. Här finns det många fina dagsvandringar att göra som utgår från Båstad och slutar i Båstad vilket gör det väldigt lätt att nå många vandringsleder direkt från plats.

Många av vandringslederna hart en lätt terräng att ta sig fram på så det är inte många leder som är svåra, vissa partier på en led kan vara mer tekniska en liten bit. Många leder går vid kusten men det finns även skogsområden, ängar och stora öppna landskap att vandra genom här.

vandra i båstad

Vanliga frågor om vandring i Båstad

Kan man tälta i Båstad?

Ja det kan du, i enstaka dygn kan du tälta i princip vart du vill om inget annat står på platsen så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Men lämna alltid platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp nä du går.

Vart startar vandringslederna i Båstad?

Många av vandringslederna startar i och runt Båstad beroende på vilken led du ska vandra.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer