Vandring i Båstad – 8 fina vandringsleder

Båstad är mest känd för tennis men det finns vandringsleder i Båstad som är värda att upptäcka. Många leder som finns här är perfekta som dagsvandring och du kan start direkt från Båstad.

Något du inte får missa när du är i Båstad är att besöka Hallands Väderö eller att vandra Båstad runt för att upptäcka staden. Här får du vackra kustvyer men också fina öppna landskap.

De bästa vandringslederna i Båstad är sträckan mellan Ängelsbäcksstrand-Båstad (Skåneleden), Båstad runt,Hovs Hallar, Hallands Väderö, Axelstorpsslingan, Grevie Backar, Kustslingan och Sinarpsdalen.

1. Skåneleden (Ängelsbäcksstrand-Båstad)

skåneleden
Längd: 16km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sträckan Ängelsbäcksstrand-Båstad är etapp 21 på Skåneleden. Det är en kust till kustled på 16km. Startar vandring på Ängelbäcksvägen 1 och gå i mål i Båstad hamn eller gå tvärtom. Följ orange färgmarkering, det är ingen rundslinga utan en envägs led.

Terrängen är varierande med flacka partier vid kusten och en mer kuperad terräng uppför Hallandsåsen, för det mesta är det lättvandrat. Under vandringen kommer naturen att ändra sig med branta bäckraviner, lövskog, rullstensåsar, öppna landskap och vackra vyer.

Du kan ta dig till och från Båstad hamn med buss som stannar på Båstad torg några hundra meter från från hamnen. Till eller från Ängelbäcksvägen finns inga hållplatser men parkeringsplats finns.

Läs mer om vandring på Hallandsåsen i vår artikel här!

2. Båstad Runt

båstad runt
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Båstad runt tar dig på en vandring runt Båstad stad. Leden är 9km och har en lättvandrad terräng. Båstad runt är en perfekt och mysig dagsvandring att göra om du vill upptäcka Båstad. Leden är markerad med grönt äpple.

Naturen är omväxlande med kust och skog. Ta med dig en god matsäck och ät den på någon av de fina platserna som finns runt leden. Rundslingan startar och slutar vid Båstad turistbyrå.

3. Hovs Hallar

Längd: -
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Delvis

Ta dig väster ut från Båstad och besök Hovs Hallar som ligger på Bjärehalvöns norra del. Det här är ett riktigt smultronställe och väl värt ett besök om du är Båstad. Du tar dig endast hit med bil, inga bussar går ut hit.

Det finns några leder i området som går både längs med stranden och uppe på höjden. Lederna är delvis markerade och du kan själv välja hur du vill gå och upptäcka stigarna.

Det är en riktigt häftig natur när Hallandsåsen möter havet med höga klippor och grottliknade former!

Terrängen här är varierande med höga branter som kan vara tekniska att ta sig fram på annars är det fina stigar att följa.

4. Hallands Väderö

Längd: 3,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig 1,5mil väster ut från Båstad till Torekov för att sedan ta Väderötrafiken över till Hallands väderö. Det är inte någon direkt vandringsled här men det finns olika markerade stigar att följa för att ta sig runt och upptäcka ön som är otroligt vacker.

Hela Hallands Väderö är ett naturreservat, trots storleken som ön har är det en av landets mest artrika ställen. Här får du se öppna landskap, skog, klippor och sandstränder.

Det finns chans att se knubbsälar runt ön!

Besök Hallands Väderö som en heldagsutflykt och ta med dig en god matsäck att äta på något av de fina ställena som finns runt ön.

5. Axelstorpsslingan

Axelstorpsslingan
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Axelstorpsslingan är en vandring på 9km som tar dig til Axelstorpsravinen. Axelstorpsravinen ligger på Hallandsåsen söder om Båstad. Leden startar och slutar vid entrén till Båstad Sportcenter. Leden är markerad med gul färgmarkering.

På vandring kommer får du uppleva en häftig och fin natur av bokskog, sprickraviner, vackra utsikter och slingrande bäckar.

Det är en lagom lång vandring att göra över dagen. Ta med dig lunch eller fika och stanna på någon av de vackra platserna.

6. Grevie Backar

Grevie Backar backsippa
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite söder om Båstad hittar du Grevie backarna som är en vandringsslinga på 5km. Vandringen startar i Grusåsvägen 1, Grevie och går på en lätt terräng med stigar och grusvägar. Leden är markerad med både orange och blå färgmarkering som varierar, var uppmärksam på det.

Du kommer gå genom ett öppet landskap med backar men också genom skog, åkrar och våtmarker. Naturen här har en spännande historia och utsikten över landskapet är vackra.

Ett tips! Vandra här på våren i slutet på april då tusentals fridlysta backsipporna blommar och färgar sluttningarna blåvioletta, det är verkligen en vacker och häftig syn.

7. Kustslingan

kustslingan båstad
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kustslingan är en vandring på 12km som startar och slutar vid Malens Havsbad. Kustslingan tar dig runt de östra delarna av Båstad.

Följ de blåa färgmarkeringarna för att inte gå fel. Under vandringen på Kustslingan kommer du att gå bland sjöar, hav och skog. Leden passar för alla att vandra.

8. Sinarpsdalen

Sinarpsdalen
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sinarpsdalen är en spricka i Hallandsåsen och går mellan Båstad och Grevie, det är en 8km rundslinga. Du kan starta både i Båstad och Grevie. Leden har röd färgmarkering som gör det lätt att hitta.

Vandringen går genom en omväxlande natur och terräng med ett vackert landskap med spår från förr. Terrängen är lätt att vandra och går mesta på upptrampade stigar och grusvägar.

Sinarpsdalen är idag betesmark för kor och hästar. Det är en mysig vandringsled gå på sommaren.

fina vandringsleder i båstad

Varför vi rekommenderar att vandra i Båstad

Båstad är en riktig fin sommarstad och det är även den delen på året det är som vackrast att vandra här.

Det finns många dagsvandringar att göra som utgår från Båstad och slutar i Båstad vilket gör det väldigt lätt att nå många leder direkt från plats.

Många av lederna är lättvandrade, vissa partier på en led kan vara mer tekniska en liten bit. Vandringarna går mest vid kusten men det finns även skogsområden, ängar och stora öppna landskap att vandra på.

vandra i båstad

Vanliga frågor

Får man tälta i Båstad?

Ja det får du, i enstaka dygn kan du tälta i princip vart du vill om inget annat står på platsen. I vissa naturreservat kan det vara tältförbud. Allemansrätten gäller men du ska ändå följa vissa regler som att inte skada naturen eller stör markägare. Och ta alltid med dig ditt skräp hem!

Vart startar vandringslederna i Båstad?

Många av lederna startar i och runt Båstad beroende på vilken led du ska vandra.

Hur lång tid tar det att gå runt Hallands Väderö?

Det tar bara några timmar. Det är inte en liten ö.

Vad kostar det att ta båten ut till Hallands Väderö?

Det kostar cirka 200kr t/r för en vuxen. För barn upp till 14 år kostar det cirka 100kr t/r.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar