Vandring i Jämtland – 9 fina vandringsleder (& platser)

Jämtland är ett stort landskap med många fina fjällområden som bjuder på utmanade vandring men också lätt vandring. Naturen i Jämtland är vacker och lugn, här finns fina möjligheter att hitta tältplatser med magiska fjällvyer att vakna till.

Här finns flera väl markerade leder att vandra men du kan också göra egna turer i Jämtlandsfjällen, det är bara fantasin som sätter stopp!

De bästa vandringslederna som finns i Jämtland är Jämtlandstriangel i Storulvån, Åreskutans topp, Bjurälvens naturreservat i Strömsund, Fettjeåfallet i Vemdalen, Panoramaleden i Lofsdalen, Blanktjärnsrundan i Vålådalen och Hamrafjället i Tänndalen.

1. Storulvån

Storulvån är ett ställe som ligger några mil utanför Åre och hit tar du dig lättast med egen bil men det går även bussar hit från Duved. I Storulvån får du en riktigt fin fjällvandring med allt vad fjällen har att erbjuda. Vackra fjällvyer, dalgångar, fjällsjöar och fjällskog.

I Storulvån finns några markerade vandringsleder som är markerade med skyltar eller färgmarkeringar. Men du kan också välja att vandra egna turer, förbered dig väl innan och ha koll på karta.

Vandringen i Storulvån är varierande men ändå lättvandrad, visst förekommer det svåra och tekniska partier på vissa håll men det är oftast på de högre höjderna. En populär och välkänd led som finns på mångas bucket-list är att vandra Jämtlandstriangeln som även passar för nybörjare att vandra.

Bästa vandringslederna i Storulvån

2. Åre

vandring i åre jämtland

Åre är en av Sveriges största fjällorter med vacker fjällnatur. Det är inte bara populära att åka hit på vintern utan det finns även flera leder att vandra här på sommar och höst. Det finns vandring för alla smaker här.

Här får du vandra på höga toppar där det bjuds på otroliga vyer speciellt vid klart och fint väder. Även dalgångar, öppna fjällandskap och fjällskog bjuds det på när du vandrar i Åre. Längs vissa leder finns fjällsjöar där du kan bada om vädret tillåter.

Terrängen är varierande, vissa leder är lite mer utmanade och tekniska medans andra är lätta och kan vandras av hela familjen.

En populär vandringsled som många vill göra när de besöker Åre är att vandra upp för Åreskutan. Upp dit finns två leder, en som ärr mer utmanande och en lite längre men lättare led.

Bästa vandringslederna i Åre

3. Vålådalen

vålådalen jämtland

Vålådalen är ett naturreservat som ligger i Åres södrafjäll och bjuder på både långa och kortare vandringsleder i fin fjällmiljö. Hit tar du dig med bil och parkering finns vid naturum i Vålådalen. De flesta lederna startar från parkeringen.

Vålådalen är ett av våra favoritställen att vandra på i Åre!

Terrängen varierar på vandringslederna i Vålådalen och det är allt från fina skogsstigar, grusvägar och våtmark till höjdskillnader. Det finns både vindskydd och eldplatser i området som är perfekta att ta en paus vid.

Du kan också vandra till och från Vålådalen till områden i närheten som exempelvis Storulvån. Tänk på att ha koll på kartan då det inte finns några ledmarkeringar när du vandrar utanför lederna.

Bästa vandringslederna i Vålådalen

4. Strömsund

vandring i jämtland strömsund

I norra Jämtland ligger Strömsund som även gränsar till Lappland. Här finns en spännande och häftig fjällnatur att upptäck, även bra vandring finns i olika längd på varierad terräng.

Vandringslederna i Strömsund kan vandras av alla, vissa är mer tekniskt svåra och andra är barnvänliga. Det finns gott om vindskydd och eldplatser längs lederna och de flesta leder har tydliga ledmarkeringar eller skyltar som visar vägen.

I Strömsund hittar du Bjurälvens naturreservat och här finns Sveriges mest typiska karstlandskap (grottsystem och sprickor). Här kan du även vandra på en fin led för att upptäcka den mycket speciella naturen som finns.

Bästa vandringslederna i Strömsund

 • Bjurälvens naturreservat (3-5km)
 • Vandra till Hällingsåfallet (5km)
 • Klumplidklumpen (4km)

5. Bräcke

vandring i jämtland bräcke

Bräcke är en liten ort som ligger cirka 7mil utanför Östersund. Här finns fina leder som går genom tysta och lugna skogar, förbi vattendrag och sjöar. Det finns flera vindskydd och eldplatser vid vandringslederna i Bräcke om du vill övernatta eller pausa i din vandring.

Terrängen i Bräcke varierar men de flesta kan vandra här. Bräck ger dig fina utsikter och chans till bad vid fint väder. Du kommer att hitta flera fina platser att pausa på i naturen så glöm inte att packa ner sittunderlag och lunch.

Missa inte vandringsleden Forsaleden som både startar och slutar vid den häftiga badplatsen som är en fors. Längs leden finns även mycket historia från sten-och järnåldern.

Bästa vandringslederna i Bräcke

 • Forsaleden (7km)
 • Kullaleden (4km)
 • Klevenstopp (2,5km)

6. Vemdalen

vemdalen jämtland

I Härjedalens kommun hittar du Vemdalen som även det är en populär skidort på vintern men som har fin vandring på sommar och höst. Lederna varierar både i längd och svårighetsgrad så det finns något som passar för alla.

Många som besöker Vemdalen vill ta sig till Fettjeåfallet som är ett av de största vattenfall som finns i Sverige. Några leder går även förbi vattenfallet.

Terrängen i Vemdalen varierar från fina upptrampade stigar till blöta och mer tekniska stigar. Lederna är bra markerade med färgmarkering eller skyltar där det står ledens namn på. Du kan starta direkt på många av vandringslederna i Vemdalen.

Bästa vandringslederna i Vemdalen

 • Fettjeåfallet (4km)
 • Storhogna-Samevistet-Fallmora (9km)
 • Klockarfjället (5km)

7. Lofsdalen

vandring i lofsdalen jämtland

Lofsdalen är ett annat fint fjällområde att vandra i om du besöker Jämtland. Precis som resten av fjällvärlden får du även här magiska fjällvyer, mäktig natur och fjällmiljö. Lofsdalen är däremot en lite mindre fjällort och mycket lugnare.

I Lofsdalen finns det många fina vandringsleder som passar för barnfamiljer eftersom de är lätta att ta sig fram på och inte så långa. Självklart finns det också längre vandringsleder som är mer utmanade och mer tekniska.

Det finns både vindskydd och eldplatser på fjället och längs med vissa leder. En populär vandringsled som finns i Lofsdalen är Panoramaleden som ger fin utsikt och som alla kan vandra oavsett ålder och erfarenhet.

Bästa vandringslederna i Lofsdalen

 • Panoramaleden (4,2km)
 • Digervålen (5,5km)
 • Hovärken (4,6km)

8. Tänndalen

fina vandring jämtland tänndalen

Tänndalen ligger i Funäsfjällen och är ett litet fjällområde med en vacker och storslagen fjällmiljö. Här får du vandra på kalfjäll och i dalgångar, du kommer även att passera flera sjöar du kan svalka dig i om vädret tillåter.

Det finns leder som passar bra för dagsturer med familjen men också längre vandring för dig som vill ha lite mer utmaning. Från Tänndalen kan du vandra till de närliggande fjällen som ligger i Funäsfjällen som bland annat är Fjällnäs, Bruksvallarna och Ramundberget.

Många leder är tydligt markerade med färgmarkeringar eller med skyltar. Terrängen varierar från lätt upptrampade stigar till blöta och leriga partier. Bra vandringskängor som är vattentäta är ett måste.

Bästa vandringslederna i Tänndalen

 • Livsäterån (5km)
 • Andersjöåfallet (8,5km)
 • Hamrafjället (6km)

9. Östersund

jämtland östersund vandring

Östersund är Jämtlands ”huvudstad” men här finns även flera naturområden och naturreservat att vandra i. Från Östersund har du även nära till fjällområden om du vill vandra i fjällen som du kan nå med buss eller tåg härifrån.

Lederna i Östersund har bra ledmarkeringar med färgmarkeringar eller skyltar, terrängen på lederna varierar men är lätta att ta sig fram på och kan vandas av alla. Vissa höjdskillnader kan förekomma på några av lederna.

Missa inte Bynäset runt som är en populär vandring i Östersund, området kallas även för Östersunds Riviera. Ta med dig badkläder om du tänk vandra här på sommaren då du säkert kommer bli badsugen vid fint väder. Packa även med matsäck, här finns både vindskydd och eldplats att pausa vid.

Bästa vandringslederna i Östersund

 • Bynäset runt (7km)
 • Andersön (2km)
 • Tysjöarna (7km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Jämtland

Jämtland har många fina fjällområden att vandra i, om det är något vi älskar så är det just fjällvandra. Jämtland ger dig allt du kan önska när du vill fjällvandra, vackra fjällvyerna, dalgångar, sjöar och öppna fjällandskap.

Att hitta fina tältplatser i fjällen är inte alls svårt. Vill du inte tälta finns det vindskydd och STF stationer längs med många av vandringslederna för en bekvämare övernattning och du slipper bära på massa packning.

Vill du komma bort och njuta av lugn, frisk luft och natur ska du ta dig till Jämtland och vandra i något av deras fjällområden. En av de populäraste vandringslederna i Sverige som finns i Jämtland är Jämtlandstriangeln som ligger i Storulvån.

Bilder från våra Jämtlandsvandringar

jämtland vålådalen
En av våra vandringar till Pyramiderna i Vålådalen.
blåhammaren storulvån
En vandring vi gjorde i Storulvån. På bilden är vi på väg från Storulvåns Fjällstation till Blåhammaren.
ottfjället jämtland
Bild från en av våra vandringar upp på Ottfjället (Jämtlandsfjällen).
vandring i jämtlandsfjällen
Utsikt över Ullådalen i Åre under en sommarvandring.
vandring ottsjö
Bild från en av våra vandringar på Platåleden i Ottsjö
Fikapaus uppe på toppen av Getryggen i Storulvån
fin vandring i jämtland

Vanliga frågor

Tips på bra dagstur i Jämtland?

Fina dagsturer du kan göra i Jämtland är bland annat att ta dig upp för Åreskutan, Getryggen (Blomsterstigen) i Storulvån eller Panoramaleden i Vemdalen.

Kan man vandra med barn i Jämtland?

Ja det kan du. Det finns många fina vandringsleder som barn kan vandra och uppskattar. Några exempel på leder du kan vandra med barn på är bland annat Blomsterstigen i Storulvån, Nalleklippan i Åre, Fettjeåfallet i Vemdalen och Panoramaleden i Lofsdalen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar