Djur i fjällen – 11 djur du kan stöta på vid fjällvandring

Att vandra i fjällen är magiskt och ger dig fina naturupplevelser men du kan också stöta på en del djur som bara finns i fjällvärlden. Vissa av djuren är mer vanliga att stöta på medans andra är väldigt sällsynta att möta.

Renar är det vanligast djuret att möta i fjällen när du vandrar. Oftast hör djuren dig på långt håll och försvinner från platsen innan du hunnit fram.

De djur som finns i fjällen som du kan stöta på när du fjällvandrar är renar, lodjur, älg, varg, björn, fjällräv, järv, kungsörn, fjällripa, fjällämmel och dalripa. Det är ingen speciell ordning på djuren i inlägget för vilket djur som är vanligast att stöta på.

Har du sett något av djuren i verkligheten? Kommentera gärna längst ner i artikeln och berätta om din upplevelse!

1. Renar

renar i fjällen

Att möta renar under en fjällvandring är med största sannolikhet stor. Renar rör sig oftast i en stor flock och du kan se dom både i skogen, uppe på kalfjället och längs med vägar. Renar är inget farligt djur men de rör sig ofta på fjället för att beta, visa respekt och stör dom inte.

En ren är ett hjortdjur som du känner igen på deras päls som kan vara brun, grå, fläckig eller vit. Renar är det enda hjortdjur där både hanar och honor har horn. Storleken på renar och deras horn varierar. Vi tycker att renarna som är i norra delarna av landet är aningen större än de renar vi sett i t.ex. Idre.

Möter du en ren kommer de med största sannolikhet titta på dig och gå vidare, vissa renar är inte rädda för människor utan kan gå väldigt när stugor och hus i fjällbyarna för att beta. Även om renar inte är farliga kan de precis som andra djur bli aggressiva om de känner sig hotade eller stressade.

2. Lodjur

lodjur

Att du kommer möta ett lodjur under en fjällvandring är sällsynt. Lodjur är skygga djur som gärna inte vill synas, störst chans att stöta på ett lodjur är under gryning och skymning.

Lodjuren lever ensamma och trivs bäst i bergig och branta terränger där de har överblick av miljön under dom. Ett lodjur känner du igen på den brungråa pälsen som har svarta prickar, tofsarna på öronen och den svarta spetsen på svansen. De ser ut som en större katt fast med kortare svans.

Lodjur är inte farliga utan det är oftast de som är rädda för oss människor. Skulle du möta ett lodjur kommer den med största sannolikhet stanna till för att titta på dig en kort stund för att sedan ge sig av, se till att ge utrymme för lodjuret så det kan springa iväg.

3. Älg

älg

Älg kallas för skogens konung, kanske inte så konstigt då det är det största hjortdjuret med en vikt på 250-700kg. Att möta en älg under fjällvandringen kan hända och det är oftast inte farligt. En älg trivs bäst i skogen och i dalar. Vi har själva sett älgar på håll under olika vandringar i fjällen och då har det varit vid vatten och vattendrag.

Älg känner du igen på den stora kroppsbyggnaden, den långa mulen, stora och uppstående öron och den bruna pälsen. Pälsen kan variera i bruna nyanser. Alla älgar har inte horn utan det är bara hanarna som har det.

En älg kan vara farlig om den känner sig hotad eller är med sina kalvar. Håll avstånd och gå ifrån älgen om du skulle möta en i skogen. Det är ett stort djur och du ska ha respekt för den, blir den arg har du inte så mycket att sätta emot.

4. Varg

varg

Att möta en varg under fjällvandringen är ovanligt men kan förstås hända. För att möta en varg är det störs chans att du gör det i fjällskogen eller i dalarna, det är sällan de är uppe på ett kalfjäll. Vargar är inget ensamdjur utan rör sig mest tillsammans med sin flock.

En varg påminner om vissa hundar i utseendet. De är gråbruna i pälsen och har uppstående öron, spetsig nos och en lång lurvig svans.

För att undvika att stöta på en varg under fjällvandringen är det bra om du låter och gör ljud ifrån dig. Det skrämmer bort vargen, men skulle du ändå möta på en varg när du vandrar och den följer dig gör dig stor och väsnas, det skrämmer iväg vargen.

5. Brunbjörn

brunbjörn

Det är sällsynt att stöta på en björn under en vandring men det kan så klart hända. Björnar undviker gärna oss och har en bra hörsel, de kan höra oss på långt håll och avviker då från sin plats. Du behöver inte prata högt för att de ska höra dig utan ett vanligt samtal hör de på långt håll.

Björnar gillar att vistas i tät terräng eftersom det ger dom mer skydd och det är även där det finns mest mat för dom. Det är sällan de är uppe på ett öppet kalfjäll men nere i skog och dalar trivs de bra. Vi har sett björn längs en skogsväg, som tur var satt vi i bilen och kunde kolla på den på håll.

Även om det är sällsynt att möta en björn när du vandrar kan det hända och då är det viktigt att du behåller lugnet. Gå långsamt tillbaka på samma väg som du kom på och gör inga hastiga rörelser, spring inte. Känner sig björnen skrämd kan den göra en ”skenattack/låtsasattack” mot dig för att skrämma bort dig.

6. Fjällräv

fjällräv

Fjällräven hör till en av de äldsta däggdjursarterna och finns bara i fjällvärlden. De lever uppe på kalfjäll och tundra. Deras päls och trampdynor är gjorda för det kalla och hårda klimatet som finns i fjällen. Fjällvandrar du har du en stor chans att få se en fjällräv, de lever oftast i par.

Fjällräven är liten i storlek och kan ha en vit päls på vintern och en brun på sommaren de kan även ha en svart päls året runt.

Att möta en fjällräv är inte farligt de är små och det är oftast de som är rädda för oss människor. Den kan nyfiket stå och titta på dig på håll för att sedan springa iväg. Vi såg en fjällräv när var och vandrade i Lofsdalen en sommar.

7. Järv

järv

Järven trivs i fjällvärlden men också i skog och vid myrar järven är ett mårddjur som trivs bäst ensam. Det är sällan man stöter på en järv när man vandrar men det kan hända. Du känner igen en järv på den bruna pälsen, de stora tassarna och den tjocka svansen.

Järven är mer rädd för oss människor och kommer med största sannolikhet att springa från platsen om den ser oss.

En järv är inte farlig och det finns inga fall som är rapporterade där en järv har attackerat en människa. Är vi för nära deras lya där det finns ungar lämnar järven sitt bo och kommer tillbaka när vi gått därifrån.

8. Kungsörn

kungsörn

Kungsörn är en Skandinaviens näst största rovfågel efter havsörnen. Och det finns stora chanser att se en kungsörn på fjällvandringen.

Även om de flyger högt upp skiljer de sig från andra fåglar med sin storlek och sina stora och spetsiga vingar. De svävar och cirkulerar i luften mer än vad andra fåglar gör.

Vi har sett kungsörn vid flera tillfällen när vi har vandrat i fjällen. En kungsörn är inte farlig för oss människor eftersom vi är för stora men har du en mindre hund är det bra om du har den under uppsikt om du skulle se en kungsörn cirkulera runt er, ha din hund i koppel och nära dig.

9. Fjällripa

fjällripa

Fjällripa är en hönsfågel och det finns stora chanser att se en eller fler på en fjällvandring. Namnet avslöjar att den trivs fjällmiljö, en fjällripa kan lätta blandas ihop med en dalripa som också är en hönsfågel. Vi har sett flera fjällripor när vi har fjällvandrat både på sommaren och vintern.

Fjällripan byter färg på fjädrarna beroende på årstid på sommaren har den fjädrar som är grå eller brun spräckliga och på vintern blir de helt vita. Fjällripan trivs bäst uppe på kalfjället och det är även här du har chans att se dom.

10. Fjällämmel

fjällämmel

Fjällämmel är en gnagare och finns över hela fjällvärlden även ner mot Dalarna. De kan vara svåra att se eftersom de är små men ibland kan de springa förbi fötterna på dig, det har hänt oss flera gånger.

Fjällämmel är inget farligt djur att stöta på men skulle du möta en fjällämmel under ett lämmel år kan de vara aggressiva och orädda, det de gör är att de ställer sig upp och fräser. Du känner igen en fjällämmel på deras päls som är svart, gul och brun.

11. Dalripa

dalripa

En annan fågel du kan få syn på under en fjällvandring är dalripan, den kan lätt förväxlas med en fjällripan och är även den en hönsfågel.

Dalripan befinner sig inte lika högt upp på fjället som fjällripan gör utan mer i skog och dalar. Du kan också skilja de åt genom deras läten och storleken på dom. Fjällripan är oftast lite mindre än vad en dalripa.

Sammanfattning – Djur du kan stöta på vid fjällvandring

Att fjällvandra är magiskt tycker vi och en riktig naturupplevelse men det är inte det enda du kan uppleva. Det finns chans att möta på vissa djur som bara lever i fjällvärlden som renar, lodjur, fjällräv, fjällripa och kungsörn.

Vissa djur är mer vanliga att träffa på som renar, fjällripa, fjällämmel, älg och kungsörn än andra djur som också kan vara mer farliga som björn, varg, lodjur och järv.

Vissa av dessa djur finns också över hela landet men störst chans att stöta på dessa djur är i fjällen där det finns kalfjäll, dalar, skog och stora fjällandskap.

Lämna en kommentar