Vandring i Medelpad – 6 fina vandringsleder

Medelpad är ett landskap som ligger i nedre norrland. Här kan du hitta vandringsleder som går kustnära men också i de djupa norrländska skogarna.

Även om Medelpad inte är ett stor landskap är naturen otroligt vacker här med milslånga leder vid kusten eller varför inte göra ett besök till Jämtgavelns naturreservat i Ånge där det finns cirka 2mil led att gå. Annars går Sankt Olavsleden genom Medelpad och fortsätter till Trondheim.

De bästa vandringslederna i Medelpad är Sankt Olavsleden, vandring på Södra Berget i Sundsvall, kustvandring i Timrå, Mittnorden leden, vandring i Jämtgaveln runt i Ånge och Fiskestigen i Njurunda.

1. Sundsvall

vandra i sundsvall

I Sundsvall finns gott om vandringsleder som passar både till dagsvandring och flerdagsvandring med övernattning.

Ett populärt och fint ställe att vandra på i Sundsvall är Södra Berget. Södra Berget är ett friluftsområde som ligger lättillgängligt från stan. Här kan du gå på olika leder i varierad längd. Det finns också gott om rast- och eldplatser.

Förutom Södra Berget är Sankt Olavsleden en både fin och välkänd led som går genom Sundsvall till Trondheim. Sankt Olavsleden som går genom Medelpad och hette förr Mittnorden leden och går från Selånger till Borgsjöbyn, en sträcka på 86km.

Bästa vandringslederna i Sundsvall:

  • Sankt Olavsleden (86km)
  • Södra Berget

2. Timrå

vandringsleder i timrå

Är du sugen på kustvandring är det till Timrå du ska ta dig till om du är i Medelpad. Längs med kusten finns flera möjligheter till havsbad och fina rastplatser att pausa på.

Timrå har totalt en 9mil lång kuststräcka. En ideell förening jobbar på att genomföra en hel vandringsled längs kusten. När leden är klar är tanken att den ska gå från Timrå till Åvike bruk.

Ett annat ställe att vandra på i Timrå är det populära naturreservat Indalsälvens delta. De flesta som kommer hit är badsugna gäster men du kan också vandra här. En 3km vandringsled finns runt området. Bra med både rast- och eldplatser finns.

Bästa vandringslederna i Timrå:

  • Kustvandring
  • Indalsälvens delta (3km)
  • Hälsans stig (4km)

3. Ånge

I Ånge finns flera leder att välja på, förutom Sankt Olavsleden som går genom kommunen får du inte missa att vandra Jämtgaveln runt som är en vandring på cirka 18km.

Jämtlgaveln är ett stort naturreservat som ligger på gränsen till Jämtland. Här finns totalt 2mil vandringsled som går i de norrländska urskogarna. Det finns även spår från människor som går flera hundra år tillbaka i tiden.

I naturreservatet Jämtgaveln finns vindskydd och övernattningsstugor för dig som vill övernatta i reservatet. Ett annat fint ställe att vandra på är i Torpshammar, här kan du hitta flera fina vandringsslingor att gå, de är lättvandrad och vindskydd och eldplatser finns i området.

Bästa vandringslederna i Ånge:

  • Jämtgaveln runt (18km)
  • Torpshammar (3-5,6km)
  • Fränsta-Borgsjö (17,6km)

4. Matfors

Matfors ligger inte långt från Sundsvall och här går Sankt Olavsleden igenom som sedan fortsätter till Trondheim.

Förutom Sankt Olavsleden kan du vandra på Mittnorden leden mellan Runsvik och Matfors. En vandring på cirka 4,5km, en bit av led omges av riktigt stora tallar som ger en mäktig känsla. Både Matfors och Runsvik är lättillgängliga med buss.

På Mittnord leden kan du även vandra från Matfors till naturreservatet Målstaallmänningen en sträcka på 16,5km. Tänk på att ju mer väster ut du kommer på leden desto mindre upptrampad blir stigen.

Bästa vandringslederna i Matfors:

  • Sankt Olavsleden
  • Mittnorden leden

5. Njurunda

Njurunda ligger lite nedanför både Sundsvall och Matfors vid kusten. Och här får du inte missa att vandra den 17km långa Fiskestigen som går mellan Dingersjö och Viforsen.

Fiskestigen bjuder på en häftig natur som går genom en lummig skog. Du kommer inte bli besviken, längs leden passera du flera fina platser, gott om både vindskydd, raststugor och eldplatser finns.

Vandringen är bitvis krävande och har en svår terräng emellanåt. Längs Fiskestigen kan du även se berg som ligger cirka 200 meter över havet.

Bästa vandringslederna i Njurunda:

  • Fiskestigen (17km)

6. Haverö

Tar du dig mer in i landet från kusten kommer du komma till Haverö som är en mindre ort som ligger ute på en halvö.

Eftersom Haverö inte är ett stort ställe finns heller inte många vandringsleder här. Men det du inte får missa är naturreservatet Haverö Strömmar. Där finns en kort led på 1,4km och en ännu kortare promenadslinga finns på 0,7km där även rullstol och barnvagn kan ta sig fram.

Det är en fin skogsvandring där du får många fina vyer över området och där du får passera forsarna. Längs leden finns två vindskydd med elplats. Att åka till Haverö Strömmar är en fin utflykt att göra med familjen.

Bästa vandringslederna i Haverö :

  • Haverö Strömmar (1,4km)
  • Haverö promenadslinga (0,7km)

Varför vi rekommendera att vandra i Medelpad

Trots det lilla landskapet finns det mycket att upptäcka i Medelpad av den mils långa kusten men också av de norrländska skogarna som består av skog, myrer och vildmark.

Det vi gillar extra mycket är att det finns flera övernattningsmöjligheter i form av vindskydd, rasstugor och övernattningsstugor längs många leder och i de olika naturreservaten.

Det finns både tekniskt svåra och tuffa leder men också lättvandrade där rullstolar och barnvagnar kan ta sig fram. Vilket är toppen!

Vanliga frågor

När är bästa tiden att vandra i Medelpad?

Sommaren och hösten helt klart. Men du kan vandra i Medelpad året runt om du vill. Alla årstider har som sagt sin egna charm.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Missa inte att vandra i naturreservatet Jämtgaveln som ligger i Ånge kommun eller i friluftsområder Södra Berget i Sundsvall.

Hur tar man sig till de olika lederna?

Lättaste är att ta bilen. Men i vissa kommuner ligger lederna lättillgängligt och då kan du ta den lokala bussen till naturreservatet eller friluftsområdet där det finns vandringsleder.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar