Vandring i Idre – 8 fina vandringsleder i Idre fjäll

Idre har grymt fin vandring och vi har själva varit här flera år i rad och vandrat. Det som gör att vi gillar Idre så mycket är helheten, det finns bra och varierad vandring på nära avstånd, allt från skog till kalfjäll.

I det här inlägget tänkte vi gå igenom lite av den bästa vandringen i Idre enligt oss.

Det finns mycket bra vandring i Idre och den bästa vandringen enligt oss är en topptur till Städjan eller vandra runt- eller upp på Nipfjället.

Du kan även vandra runt Burusjön eller ta bilen bort till Grövelsjön eller Fulufjällets nationalpark för riktigt fin dagsvandring eller flera dagar i tält.

1. Städjan topptur

vandring städjan topptur
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Du börjar vandringen vid Gränjesåsvallen där du kan parkera bilen. Du kan också vandra hit från Idre Fjälls norra sida. När vi vandrade den här leden första gången överraskades vi av att den var så brant, det är något du bör vara beredd på.

Vandringen börjar på stig rakt upp genom skogen en bra bit innan det går över till kalfjäll. Du följer enkelt ledmarkeringarna.

Uppe på kalfjället kan du ganska tydligt se Städjans topp (1131 m ö.h) eftersom den har ett speciellt och ganska spetsigt utseende.

Om du är otränad eller ny på vandring rekommenderar vi att planera in lite extra tid. Även om de flesta klarar av att bestiga Städjan är det som sagt en ganska brant vandring, speciellt den sista biten. Det kan även kännas rätt bra i benen på nedvägen.

2. Vandring i Grövelsjön

vandring grövelsjön idre
Längd: Många vandringsleder att välja på
Svårighetsgrad: Mestadels lätt till varierad
Ledmarkeringar: Ja

Om du åker till Idre för att vandra måste vi tipsa om Grövelsjön. Det ligger trots allt bara 4 mil från Idre så det är lätt värt att köra en dagstur där eller sova över någon dag i tält eller på deras fjällstation.

Det finns massa vandringsleder i Grövelsjön, det mesta är lättvandrat men det finns också svårare leder. Vår personliga favorit är vandringen till toppen av Storvättershågna som ligger 1204 meter över havet. Den vandringen är runt 2 mil tur och retur.

Om du söker en lite lättare men ändå fin vandring rekommenderar vi att du vandrar till Silverfallet och Olåns vindskydd. Turen är på 6km och går på en ganska plan terräng.

Övriga fina leder i Grövelsjön är bland annat Linnéstigen, Hävlingen, Jakobshöjden och salsfjället.

3. Nipfjället runt

nipfjället runt
Längd: 18km
Svårighetsgrad: Medelsvår-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Om du letar en lite längre vandring kan Nipfjället runt vara ett bra alternativ. Turen är ganska lång med sina 18km och du bör även vara medveten om att det bitvis är ganska stökig och brant terräng. Ha därför lite marginal i din planering så att du slipper stressa.

Vandringen börjar antingen uppe vid parkeringen vid Nipfjällets fot, eller nere vid Nipstugan. Du kan gå åt båda hållen, men om du börjar vid Nipstugan kommer det bli mer uppför.

Passar på att dricka lite frisk fjällvatten när du kommer fram till Nipstugan.

Leden är markerad och heter Molnet runt, på vinter följer du kryssmarkeringar och på sommaren orange markeringar. Du kommer att vandra både genom urskog och kalfjäll. På vägen kommer du också att passera Ulandsstugan, Slagubäcksstugan och Nipvallen.

4. Nipfjället Topptur (Vandra till Molnet)

nipfjället topptur molnet
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Om du känner för att vandra uppför rekommenderar vi en topptur uppför Nipfjället till den högsta punkten ”Molnet” som ligger 1191 meter över havet. Du börjar vandringen vid den övre parkeringen vid Nipfjället och följer skyltarna och kryssmarkeringarna.

När vi gjorde den här vandringen första gången hade vi lite svårt att hitta, det kändes inte helt självklart hur man skulle gå. Den första kilometern är ganska enkel men sen går du uppför en brant och väldigt stenig led den sista biten.

När du närmar dig toppen kommer du se en mast som du kan ha som riktmärke. Själva toppen markareras av en hög med stenar. Det är en grym vandring och det känns riktigt bra efteråt när du klarat av den.

Var försiktig bara då det är ganska stenigt, speciellt på vägen ner när du är trött kan det vara lätt att ramla om du inte är med.

5. Vandring runt Burusjön

burusjön idre vandra
Längd: Flera stigar att vandra på
Svårighetsgrad: Mestadels lätt till varierad vandring
Ledmarkeringar: Nej (delvis)

När vi var vid Burusjön och området däromkring hittade vi inga direkta vandringleder men det finns definitivt möjligheter att vandra runt Burusjön. Sjön är 4 kilometer lång så var beredd på att det tar ett tag att gå runt den.

Längs vägen kommer du passera flertalet grillplatser och även en övernattningsstuga med eldplats utanför. Det finns även ett jättefint bad vid Burusjön och du kan även hyra kanot här.

Vi hittade massor av hjortron när vi var här i slutet på juli, så det är ett hett tips att kolla efter!

Burusjön passar för lite lugnare dagar eftersom vandring är flack, gärna i kombination med grillning och ett bad i sjön efteråt. Ett tips är att ha vandringskängor på dig eftersom det kan vara blött på vissa ställen där du går.

6. Fulufjällets Nationalpark

vandra fulufjällets nationalpark
Längd: Många olika vandringsleder att välja på
Svårighetsgrad: Mestadels lätt till varierad vandring
Ledmarkeringar: Ja

Om du inte redan visste det så ligger Fulufjällets nationalpark bara 5 mil från Idre och där ligger Sveriges högsta vattenfall som har ett fritt fall på 93 meter. Vattenfallet heter Njupeskär och för att komma dit krävs det en enkel vandring på 2-3 timmar tur och retur.

Vi tycker definitivt att du ska besöka njupeskär om du är i Idre. Ett tips om du har möjlighet är att åka hit vid lågsäsong eftersom det kan vara mycket folk som besöker vattenfallet i juli månad.

Ett annat tips om du ska vandra i Fulufjällets Nationalpark är att vandra upp på fulufjällets platå och se vattenfallet ovanför istället, de flesta går leden nedanför fram till vattenfallet.

När du ändå är här ska du passa på att kolla in Old Tjikko som är ”världens äldsta träd”!

Det finns en stor parkering vid Fulufjällets nationalpark och även ett naturum. De har även jobbat bra för att öka tillgängligheten och den första delen av stigen är grusväg och breda spänger.

7. Lillnipen

lillnipen vandring
Längd: 1,5km
Svårighetsgrad: lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lillnipen är en perfekt vandring om du vill ha något lättare eller om du ska ta med barnen. Vandringen är på totalt 1,5km och tar dig till 1100 meter över havet. Väl däruppe har du en grymt fin utsikt över städjan och den öppna fjällvärlden.

Du startar vandringen direkt från den övre parkeringen vid Nipfjället och delvis har du som långa ”trappsteg” att gå på. Upp och ner kanske tar en timme och du går i lugnt tempo, vi rekommenderar att ta med en termos kaffe upp och köra en fika och titta på utsikten.

Tips! Börja lite lugnare eftersom den här vandringen startar direkt med en konstant uppförsbacke. Pulsen kommer alltså igång direkt så börja försiktigt och öka tempot så blir det en skön klättring.

8. Vandra upp på toppen av Idre Fjäll

vandra till toppen idre fjäll
Längd: 1-2km
Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår
Ledmarkeringar: Du ser toppen hela tiden

Som ett sista tips över vandringar i Idre måste vi rekommendera en vandring upp på toppen av Idre Fjäll. Svårighetsgraden och hur jobbigt det blir beror helt på var du börjar och vilken väg du tar.

Vårat tips är att börja vid pumptracken och teknikbanan för mtb. Därifrån går en cykelled som heter Toppleden, det finns en grusväg upp vid den som går till toppen. Det är ungefär 1,5km och det kommer sätta fart på flåset om du håller lite tempo.

Väl uppe har du grym utsikt över både Städjan och Nipfjället, men även över den mäktiga Rendalssölen, som även kallas för Sölen. Ett hett tips är att äta något eller ta en törstsläckare på toppstugan som har just det passande namnet ”Utsikten”.

Om du kommer efter de har stängt så gör det inget, kolla bara på den magiska utsikten vi fick senast vi var där!

Utgå från Nipfjällets sommarparkering (Via Trollvägen)

Om du vill vandra på Nipfjället eller göra en topptur upp på Städjan rekommenderar via att ta bilen till Nipfjällets sommarparkering. Du kommer direkt upp på fjällplatån som är perfekt om du vill ta en kortare tur.

Du hittar genom att köra ut från Idre Fjäll och direkt till höger istället för ner till Idre By. Det enklaste är att gå in på Google Maps och ta ut en vägbeskriving från Idre Fjäll-Nipfjällets sommarparkering.

Det är ungefär en mil att köra och tar en kvart. Här ser du vägbeskrivningen från Idre fjäll till Nipfjällets sommarparkering.

Varför gillar att vi att vandra i Idre?

Ok, låt oss svara på den frågan, för Idre Fjäll är faktiskt lite av ett favoritställe för oss. Det vi gillar med vandringen i Idre är att det finns mycket vandring (och andra saker att göra) som ligger ganska nära. Man klarar sig ganska bra även om man låter bilen stå några dagar.

Sen gillar vi det magiska ljuset som ofta är där, ett lite guldigt sken. Och renarna såklart, de är överallt på sommaren, vi älskar det! Kolla bara bilderna nedanför. Renar är rätt vanliga här men trots allt bara ett av alla häftiga djur du kan stöta på i fjällen.

Våra bilder från Idre

vandringstur renar idre
burusjön idre
vandra runt burusjön
topptur städjan idre
vandra runt nipfjället nipfjällsstugan

Vanliga frågor om vandring i Idre

Kan man vandra runt Burusjön?

Ja du kan vandra runt Burusjön även om det inte är några direkta vandringsleder vad vi har sett. Det finns flera grillplatser, bad och raststuga längs vägen.

Kan man gå från Idre till Burusjön

Ja du kan gå från Idre Fjäll till Burusjön. Det är 9 kilometer och tar runt 1,5-2 timmar att gå dit. Vägen dit består av mestadels grusväg längs skogen.

Kan man gå från Idre Fjäll till Städjan?

Ja du kan gå från Idre Fjäll till Städjan. Du kan ta båda vägarna runt Idre Fjäll till baksidan/norra sidan och därifrån gå till startplatsen där toppturen av Städjan börjar. Det tar ungefär 2 timmar. Du kan även gå hela vägen bort till den övre parkeringen mellan Nipfjället och Städjan, men det kommer att ta lång tid, räkna med åtminstone 2,5-4 timmar.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Idre – 8 fina vandringsleder i Idre fjäll”

 1. Vi vill vandra från Nipfjällsparkering till Idrefjäll via städjan.

  Hur kan vi ta oss till Nipfjällsparkering? Från Idrefjäll nu på söndag?

  Svara
  • Hej Raili,

   Kul att ni ska vandra i Idre, det ser dessutom ut att bli fint väder på söndag! 🙂

   Vi har uppdaterat inlägget med en vägbeskrivning från Idre Fjäll-Nipfjällets Sommarparkering. Du hittar det som egen rubrik (Utgå från Nipfjällets Sommarparkering) längst ner i det här inlägget – under det sista tipset (8) om vandringsleden till toppen av Idre fjäll.

   Säg till om du undrar över något annat! 🙂

   Mvh / Vandrarna

   Svara

Lämna en kommentar