Vandring i Idre – 8 fina vandringsleder i Idre fjäll

Idre har grymt fin vandring och vi har själva varit här flera år i rad och vandrat. Det som gör att vi gillar Idre så mycket är helheten, det finns bra och varierad vandring på nära avstånd, allt från skog till kalfjäll.

I det här inlägget tänkte vi gå igenom lite av den bästa vandringen i Idre enligt oss.

Det finns mycket bra vandring i Idre och den bästa vandringen enligt oss är en topptur till Städjan eller vandra runt- eller upp på Nipfjället. Du kan även vandra runt Burusjön eller ta bilen bort till Grövelsjön eller Fulufjällets nationalpark för riktigt fin dagsvandring eller flera dagar i tält.

1. Städjan topptur

vandring städjan topptur
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Du börjar vandringen vid Gränjesåsvallen där du kan parkera bilen. Du kan också vandra hit från Idre Fjälls norra sida. När vi vandrade den här vandringsleden första gången överraskades vi av att den var så brant så det är något du bör vara beredd på.

Vandringen börjar på stig rakt upp genom skogen en bra bit innan det går över till kalfjäll. Du följer enkelt ledmarkeringarna och när du kommer upp på kalfjället kan du ganska tydligt se Städjans topp (1131 meter över havet) eftersom den har ett speciellt och ganska spetsigt utseende.

Om du är otränad eller ny på vandring rekommenderar vi att planera in lite extra tid. Även om de flesta klarar av att bestiga Städjan så är det som sagt en ganska brant vandring, speciellt den sista biten. Det kan även kännas rätt bra i benen på nedvägen.

2. Vandring i Grövelsjön

vandring grövelsjön idre
Längd: Många vandringsleder att välja på
Svårighetsgrad: Mestadels lätt till varierad
Ledmarkeringar: Ja

Om du åker till Idre för att vandra så känner vi att vi måste tipsa om Grövelsjön. Det ligger trots allt bara 4 mil från Idre så det är lätt värt att köra en dagstur där eller sova över någon dag i tält. Ok, det är ingen vandringsled, men det är ett grymt fint vandringsområde!

Det finns massa vandringsleder i Grövelsjön, det mesta är lättvandrat men det finns också svårare leder. Vår personliga favorit är vandringen till toppen av Storvättershågna som ligger 1204 meter över havet. Den vandringen är runt 2 mil tur och retur.

Om du söker en lite lättare men ändå fin vandring rekommenderar vi att du vandrar till Silverfallet och Olåns vindskydd. Turen är bara på 6km och ganska plan terräng så den passar de flesta. Övriga fina vandringar i Grövelsjön är bland annat Linnéstigen, Hävlingen, Jakobshöjden och salsfjället.

3. Nipfjället runt

nipfjället runt
vandra runt nipfjället nipfjällsstugan
Längd: 18km
Svårighetsgrad: Medelsvår-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Om du letar en lite längre vandring kan Nipfjället runt vara ett bra alternativ. Turen är ganska lång med sina 18km och du bör även vara medveten om att det bitvis är ganska stökig och brant terräng. Ha därför lite marginal i din planering så att du slipper stressa.

Vandringen börjar antingen uppe vid parkeringen vid Nipfjällets fot, eller nere vid Nipstugan. Du kan gå åt båda hållen., men om du börjar vid Nipstugan kommer det bli mer uppför.

Leden är markerad och heter Molnet runt, på vinter följer du kryssmarkeringar och på sommaren orange markeringar. Du kommer att vandra både genom urskog och kalfjäll. På vägen kommer du också att passera Ulandsstugan, Slagubäcksstugan och Nipvallen.

Vi rekommenderar starkt att du passar på att dricka lite frisk fjällvatten när du fram till Nipstugan. En anledning till att starta vandringen vid parkeringen vid Nipfjällets fot med andra ord!

4. Nipfjället Topptur (Vandra till Molnet)

nipfjället topptur molnet
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Om du känner för att vandra uppför rekommenderar vi starkt en topptur upp för Nipfjället till den högsta punkten ”Molnet” som ligger 1191 meter över havet. Du börjar vandringen vid den övre parkeringen vid Nipfjället och följer skyltarna och kryssmarkeringarna.

När vi gjorde den här vandringen första gången hade vi lite svårt att hitta då det inte kändes helt självklart hur man skulle gå. Den första kilometern är ganska enkel men sen går man upp för en brant och väldigt stenig led den sista biten.

När du närmar dig toppen kommer du att att se en mast som du kan ha som riktmärke. Själva toppen markareras av en hög med stenar. Det är en grym vandring och det känns riktigt bra efteråt när du klarat av den.

Var försiktig bara då det är ganska stenigt, speciellt på vägen ner när du är trött kan det vara lätt att ramla om du inte är med.

5. Vandring runt Burusjön

vandra runt burusjön
burusjön idre vandra
burusjön idre
Längd: Flera stigar att vandra på
Svårighetsgrad: Mestadels lätt till varierad vandring
Ledmarkeringar: Nej (delvis)

När vi var vid Burusjön och området däromkring hittade vi inga direkta vandringleder men det finns definitivt möjligheter att vandra runt Burusjön. Sjön är 4 kilometer lång så var beredd på att det tar ett tag att gå runt den.

Längs vägen kommer du att passera flertalet grillplatser och även en övernattningsstuga med eldplats utanför. Det finns även ett jättefint bad vid Burusjön och du kan också hyra kanot här. Vi hittade massor av hjortron när vi var här i slutet på juli, så det är ett hett tips att kolla efter!

Burusjön passar för lite lugnare dagar eftersom vandring är flack, gärna i kombination med grillning och ett dopp i sjön efteråt. Ett tips är att ha vandringskängor på dig eftersom det kan vara blött på vissa ställen där du går.

6. Fulufjällets Nationalpark

vandra fulufjällets nationalpark
Längd: Många olika vandringsleder att välja på
Svårighetsgrad: Mestadels lätt till varierad vandring
Ledmarkeringar: Ja

Om du inte redan visste det så ligger Fulufjällets nationalpark bara 5 mil från Idre och där ligger Sveriges högsta vattenfall som har ett fritt fall på 93 meter. Vattenfallet heter Njupeskär och för att komma dit krävs det en enkel vandring på 2-3 timmar tur och retur.

Vi tycker definitivt att du ska besöka njupeskär om du är i Idre. Ett tips om du har möjlighet är att åka hit vid lågsäsong eftersom det kan vara väldigt mycket folk som besöker vattenfallet i juli månad.

Ett annat tips om du ska vandra i Fulufjällets Nationalpark är att vandra upp på fulufjällets platå och se vattenfallet ovanför istället, de flesta går leden nedanför fram till vattenfallet.

Om du ändå är här och vill se en till cool grej kan du kolla in Old Tjikko som är ”världens äldsta träd”. Det finns en stor parkering vid Fulufjällets nationalpark och även ett naturrum. De har även jobbat bra för att öka tillgängligheten och den första delen av stigen är grusväg och breda spänger.

7. Lillnipen

lillnipen vandring
Längd: 1,5km
Svårighetsgrad: lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lillnipen är en perfekt vandring om du vill ha något lättare eller om du ska ta med barnen. Vandringen är på totalt 1,5km och tar dig till 1100 meter över havet. Väl däruppe har du en grymt fin utsikt över städjan och den öppna fjällvärlden.

Du startar vandringen direkt från den övre parkeringen vid Nipfjället och delvis har du som långa ”trappsteg” att gå på. Upp och ner kanske tar en timme och du går i lugnt tempo, men vi rekommenderar starkt att ta med en termos kaffe upp och köra en fika och titta på utsikten.

Ett tips är att börja lite lugnare eftersom den här vandringen startar direkt med en konstant uppförsbacke. Pulsen kommer alltså igång direkt så börja försiktigt och öka tempot så blir det en skön klättring.

8. Vandra upp på toppen av Idre Fjäll

vandra till toppen idre fjäll
Längd: 1-2km
Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår
Ledmarkeringar: Du ser toppen hela tiden

Som ett sista tips över vandringar i Idre måste vi rekommendera en vandring upp på toppen av Idre Fjäll. Svårighetsgraden och hur jobbigt det blir beror helt på var du börjar och vilken väg du tar.

Vårat tips är att börja vid pumptracken och teknikbanan för mtb. Därifrån går en cykelled som heter Toppleden, det finns en grusväg upp vid den som går till toppen. Det är ungefär 1,5km och det kommer sätta fart på flåset om du håller lite tempo.

Väl uppe har du grym utsikt både över städjan och Nipfjället, men även över den mäktiga Rendalssölen, som även kallas Sölen. Ett hett tips är att äta något eller ta en törstsläckare på toppstugan som har just det passande namnet ”Utsikten”.

Om du kommer efter de har stängt så gör det inget, kolla bara på den magiska utsikten vi fick senast vi var där!

Varför gillar att vi att vandra i Idre?

Ok, låt oss svara på den frågan, för Idre Fjäll är faktiskt lite av ett favoritställe för oss. Det vi gillar med vandringen i Idre är att det finns mycket vandring (och andra saker att göra) som ligger ganska nära. Man klarar sig ganska bra även om man låter bilen stå några dagar.

Sen gillar vi det magiska ljuset som ofta är där, ett lite guldigt sken. Och renarna såklart, de är överallt på sommaren, vi älskar det! Kolla bara bilderna nedanför. Renar är rätt vanliga här men trots allt bara ett av alla häftiga djur du kan stöta på i fjällen.

vandringstur renar idre
topptur städjan idre

Vanliga frågor om vandring i Idre

Kan man vandra runt Burusjön?

Ja du kan vandra runt Burusjön även om det inte är några direkta vandringsleder vad vi har sett. Det finns flera grillplatser, bad och raststuga längs vägen.

Kan man gå från idre till Burusjön

Ja du kan gå från Idre Fjäll till Burusjön. Det är 9 kilometer och tar runt 1,5-2 timmar att gå dit. Vägen dit består av mestadels grusväg längs skogen.

Kan man gå från Idre Fjäll till Städjan?

Ja du kan gå från Idre Fjäll till Städjan. Du kan ta båda vägarna runt Idre Fjäll till baksidan/norra sidan och därifrån gå till startplatsen där toppturen av Städjan börjar. Det tar ungefär 2 timmar. Du kan även gå hela vägen bort till den övre parkeringen mellan Nipfjället och städjan, men det kommer att ta lång tid, räkna med åtminstone 2,5-4 timmar.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer