Vandring i Dalarna – 9 fina platser att vandra på

I Dalarna får du vandra i allt från fjällen till riktig dalaidyll med historia. Det du inte får missa är Siljansleden som också är en av Sveriges signaturleder. Ett annat populärt ställe att vandra på är utan tvekan Grövelsjön.

Läs hela inlägget för fler tips på vandring i Dalarna!

De bästa platserna att vandra på i Dalarna är Idrefjäll, Grövelsjön, Sälen, Mora, Leksand, Falun, Borlänge, Smedjebacken, Vansbro, Hedemora och Rättvik.

1. Idre

Svårighetsgrad: Lätt-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Idre som ligger i norra Dalarna och nära gränsen till Norge bjuder på natursköna vandringsleder i fjällmiljö. Du kan välja att gå både dagsvandring och flerdagsvandring från Idre. Lederna här går genom både skog och uppe på fjäll.

Längs med vissa av lederna finns det raststugor att övernatta, vindskydd och eldplatser finns också. Till lederna tar du dig endast med bil eller om någon kan skjutsa dig.

De populäraste och mest besöka lederna i Idre hittar du vid Nipfjället och Städjan som är perfekta toppturer att göra över dagen och här får du också en magisk utsikt över fjällvärlden.

Läs mer: Vandring i Idre

2. Sälen

fina vandringsleder i sälen
Svårighetsgrad: Lätt-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Sälen är ett annat fjäll som ligger i norra Dalarna men några mil nedanför Idrefjäll. Även här finns det fina vandringsleder som går i fjällmiljö med stora fjäll som breder ut sig. Här startar också Vasaloppsleden som går ända till Mora.

Här går även den södra streckan av Kungsleden som är en populär vandring. Terrängen på lederna är varierande, vissa är mer tekniska än andra och det är mycket uppför du går här.

Det finns även fina familjevänliga leder som passar bra att gå med barn. Ett exempel är Stensjön som ligger i Lindvallen. Ta liften upp på fjället och vandra på lederna här uppe. Det är fina och lättvandrade leder att gå på.

Läs mer: Vandring i Sälen

3. Grövelsjön

vandringsleder i grövelsjön
Svårighetsgrad: Lätt-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Grövelsjön ligger precis vid den norska gränsen och cirka 4mil norr om Idre. Här finns det varierande vandringsleder som går i storslagen natur. Det finns korta vandrinsgsleder som är perfekta som dagsturer och många av dom passar även för familjen.

Det finns också längre leder som du kan vandra på några dagar. Vid vissa leder finns det vindskydd att övernatta i annars kan du också tälta. Många bor även på Grövelsjöns fjällstation och har det som utgångspunkt.

Naturen runt Grövelsjön är fjäll och vildmarksnatur. Vandringslederna är tydligt markerade och gör det lätt att hitta. Fina ställen finns ut med lederna att stanna på för paus eller för att äta medtagen matsäck.

Läs mer: Vandring i Grövelsjön

4. Mora

fina vandringsleder i mora
Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Mora ligger i mitten på Dalarna och vid sjön Siljan. Härifrån kan du vandra Siljansleden och Vasaloppsleden. Mora bjuder på en riktig dalaidyll längs med sina olika vandringsleder.

Många av lederna har tydlig ledmarkering så du lätt ska hitta. Terrängen varierar beroende på vilken led du går. Det finns dagsvandring och längre vandringsleder i Mora.

Du kan nå flera leder direkt från centrala Mora och vissa hittar du lite utanför stan. Det finns gott om vindskydd och eldplatser på Moras vandringsleder som gör det enkelt med övernattning om du vill.

Läs mer: Vandring i Mora

5. Leksand

vandringsleder i dalarna
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Leksand är en mindre ort i Dalarna som även den är en dalaidyll beläget vid Siljan. Här finns mycket kulturhistoria att upptäcka med en fin natur.

Många dagsvandringar finns i och i närheten av Leksand. Lederna går i skog, öppna landskap och på olika höjder för vackra utsikter över Siljan. Du hittar både rastplatser och vindskydd på vissa av vandringslederna, perfekta att pausa på.

För att ta sig ut till lederna behöver du ha bil eller om någon kan skjutsa dig. Tips! Besök Tällberg, i Tällberg finns lättvandrade leder som går genom kulturbyggnader och med mycket dalahistoria, fin natur och vackra vyer över bygden och Siljan.

Läs mer: Vandring i Leksand

6. Borlänge

vandringsleder i borlänge kommun
Svårighetsgrad: Lätt-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Borlänge är den stad som nu är störst i Dalarna men förutom det finns en fin natur som gömmer sig runt staden och som är värd att utforska.

Ett område vi rekommenderar att vandra i när du besöker Borlänge är Gyllbergen. Det är Borlänges största naturreservat. Här finns det flera olika längder på vandringsleder och naturen här påminner om vildmarken.

Andra fina vandringsleder som finns i Borlänge är Tunaåleden och Bysjörundan det är leder som passar perfekt för dagsvandring och som alla kan vandra.

Läs mer: Vandring i Borlänge

7. Falun

Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Falun, Dalarnas ”huvudstad” har flera platser att vandra på både centralt men också i närområdet. Du kan nå vissa leder med bussen. Det är tydliga ledmarkeringar längs Faluns vandringsleder med skyltar och färgmarkeringar så du lätt ska hitta.

Tips! Missa inte att vandra i Lugnet som är ett naturområde som ligger centralt i Falun. Här finns flera lättvandrade leder som passar för hela familjen. Här bjuds du även på utsikt över stan.

Har du möjlighet att ta dig lite utanför stan ska du ta dig till Bjursås och vandra vildmarksleden som är cirka 35km. Här kan du även övernatta i något av vindskydden som finns längs leden.

Läs mer: Vandring i Falun

8. Rättvik

vandringsleder i rättvik
Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Rättvik är en lite ort som ligger vackert beläget vid Siljan. Här går även delar av Siljansleden som du kan vandra ett tips är att vandra Jarlstugan-Ensro.

Annars bjuder Rättvik på fin dalanatur med gamla fäbodar, öppna landskap, skog och närheten till Siljan. Här finns det både kortare dagsturer som passar hela familjen men du kan även välja att gå längre turer med övernattning vid något av vindskydden som finns.

Läs mer: Vandring i Rättvik

9. Övriga platser i Dalarna du kan vandra på

platser att vandra på i dalarna

Det finns så klart flera platser att vandra på än de vi nämt här ovan. Andra mindre platser du kan vandra på i Dalarna är dessa fina platser.

Vansbro

Mellan Borlänge och Malung ligger Vansbro där Gunde Svan kommer ifrån. Marathonleden som är 43km är den som du når direkt inne i Vansbro är en fin vandringsled.

Andra leder i närheten av Vansbro är:

 • Hästängsleden (6km)
 • Nolåkersflotten (3km)
 • Storsjön runt (12km)

Gagnef

Gagnef är en liten by som ligger några mil norr om Borlänge. Här finns det vandring som går mest på kulturstigar och bland gamla fäbodar även flera naturreservat går du genom. Terrängen är varierande men är lätt att sig fram på, det är mest skogsstigar och skogsvägar.

Utgångspunkter du kan starta vid för att få fin vandring är:

 • Lövsjön
 • Bastberget
 • Tanså Hytta
 • Västtjärnslindan

Hedemora

Hedemora är en mindre ort som ligger i södra Dalarna. Här finns det tre fina vandringsleder två dagsvandringar och en längre vandringsled. Två av dom ligger en bit utanför Hedemora så det är bra om du har tillgång till bil för att ta dig ut till dom. En kortare ligger lite utanför stan.

Vandringsleder i Hedemora:

 • Bensåsleden (19km)
 • Konnsjöleden (4km)
 • Stadssjön (3km)

Smedjebacken

Mellan Ludvika och Avesta ligger Smedjebacken med sin vackra natur och här ligger ett av Sveriges största naturreservat Malingsbo-Kloten. Du kan även kombinera olika vandringsleder med varandra beroende på hur långt du vill gå.

Vandringsleder i Smedjebacken:

 • Romboleden (60km)
 • Sméleden (57km)
 • Malingsbo-Klotenleden (35km)
 • Milslingan (10,5km)
 • Schisshyttans vandringsled (4km)
 • Jätturn (1km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Dalarna

Är det något ställe i Sverige vi har vandrat mycket i så är det just i Dalarna. Vi har själva besökt många av dessa platser och kan varmt rekommendera att vandra någonstans i Dalarna.

Vill du uppleva en riktig dalaidyll ska du vandra Siljansleden antingen hela eller någon eller några etapp. Siljansleden är även en av tolv signaturleder som finns i hela Sverige.

Längs med många vandringsleder finns det vindskydd, rast- och eldplatser som gör det enkelt att övernatta om du är ute på en lång vandring.

dalahäst
bra vandringsleder i dalarna

Vanliga frågor

Vart får man tälta i Dalarna?

Du får tälta vart du vill om det inte står något annat på platsen du befinner dig. Allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta i enstaka dygn och inte skada naturen eller störa markägare. Lämna alltid platsens om den var när du kom och ta med ditt skräp när du går.

Vilken är den finaste etappen på Siljansleden?

Svårt att säga alla etapp har sin egen charm men vi skulle nog ändå säga att sträckan mellan Fryksås-Orsa är finast. Fin utsikt, vacker natur och en riktig dalaidyll får du här.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar