Vandring i Dalarna – 9 fina platser att vandra på

Dalarna har flera fina platser som erbjuder vackra miljöer att vandra i. Från fjällvärldsmiljö till riktig dalaidyll med historia. Det finns riktigt långa vandringsleder som delas in i olika etapp som går genom omväxlande natur och kortare vandringsleder som är perfekta för dagsutflykten. Siljansleden som går runt Siljan är en av tolv svenska signaturleder.

De bästa och finaste platserna att vandra på i Dalarna är bland annat Idrefjäll, Grövelsjön, Sälen, Mora, Leksand, Falun, Borlänge, Smedjebacken, Vansbro, Hedemora och Rättvik.

1. Idre

vandringsleder i idre
Svårighetsgrad: Lätt-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Idre som ligger i norra Dalarna och nära gränsen till Norge bjuder på fler natursköna vandringsleder i fjällvärldsmiljö. Vackra utsikter över fjällen får du och det finns både dagsturer att göra men också längre vandrinsgsturer över fjäll och i skog.

Längs med vissa av ledererna finns det raststugor som du kan övernatta i under din vandring. Ut till lederna tar du dig endast med bil eller om någon kan skjutsa dig.

De populärsate och mest besöka lederna i Idre hittar du vid Nipfjället och Städjan som är perfekta toppturer att göra över dagen och här får du en magisk utsikt över fjällvärlden.

Läs mer: Vandring i Idre

2. Sälen

fina vandringsleder i sälen
Svårighetsgrad: Lätt-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Sälen är ett annat fjäll som ligger i norra Dalarna men några mil nedanför Idrefjäll. Även här finns det fina vandringsleder som går i fjällmiljö med stora fjäll som breder ut sig. Här startar också Vasaloppsleden som går ända till Mora.

I Sälen går även den södra streckan av Kungsleden som är en populär vandringsled. Terrängen på vandringslederna är varierande vissa är mer tekniska än andra och det är mycket uppför du vandrar.

Det finns även fina familjevänliga vandringsleder som du kan ta med barnen på. Ett exempel är Stensjön som ligger i Lindvallen. Ta liften upp på fjället och vandra på lederna här uppe det ärr fina och lätt vandrade leder att gå på.

Läs mer: Vandring i Sälen

3. Grövelsjön

vandringsleder i grövelsjön
Svårighetsgrad: Lätt-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Grövelsjön ligger precis vid den norska gränsen och cirka 4mil norr om Idre. Här finns det gott om varierande vandringsleder som går i storslagen natur. Det finns korta vandrinsgsleder som är perfekta som dagsturer och många av dom passar även för familjen.

Det finns också längre vandringsleder som du kan vandra på några dagar. Vid vissa leder finns det vindskydd att övernatta vid om inte så kan du tälta ute i det fria. Många bor även på Grövelsjöns Fjällstation och har det som utgångspunkt.

Naturen runt Grövelsjön är fjäll och vildmarksnatur. Vandringslederna är bra markerade och gör det lätt att hitta. Fina ställen finns ut med lederna att stanna på för en paus eller för att äta medtagen matsäck.

Läs mer: Vandring i Grövelsjön

4. Mora

fina vandringsleder i mora
Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Mora ligger i mitten på Dalarna och vid sjön Siljan. Härifrån kan du vandra Siljansleden och Vasaloppsleden. Mora bjuder på en riktig dalaidyll längs med sina olika vandringsleder.

Fina utsikter och fina miljöer får du här. Många av lederna är bra markerade så du lätt ska hitta, terrängen är varierande beroende på vilken led du går. Leder för dagsvandring och längre vandringsleder finns.

Du kan nå flera vandringsleder direkt från centrala Mora och vissa hittar du lite utanför stan. Det finns gott om vindskydd och eldplatser på Moras vandringsgleder som gör det enkelt för dig att övernatta om du vill.

Läs mer: Vandring i Mora

5. Leksand

vandringsleder i dalarna
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Leksand är en mindre ort i Dalarna som även den är en dalaidyll beläget vid Siljan sjön. Här finns mycket kulturhistoria att upptäcka med en fin natur.

Det finns många dagsvandringar att göra i och i närheten av Leksand. Många leder går i skog, öppna landskap och på olika höjder för vackra utsikter över Siljan. Du hittar både rastplatser och vindskydd på vissa av Leksands vandringsleder, perfekt att pausa vid för en fika.

För att ta sig ut till vandringslederna behöver du ha bil eller om någon kan skjutsa dig. Ett tips när du är i Leksand är att besöka Tällberg, här kommer du hitta lätt vandrade leder som går genom kulturbyggnader och med mycket dala historia, fin natur och fina vyer.

Läs mer: Vandring i Leksand

6. Borlänge

vandringsleder i borlänge kommun
Svårighetsgrad: Lätt-Svår
Ledmarkeringar: Ja

Borlänge är den stad som nu är störst i Dalarna men förutom det så finns det en fin natur som gömmer sig runt staden och som är värd att utforska. Det finns flera fina vandringsleder som du kan nå med bil men vissa även med buss.

Det är tydliga ledmarkeringar och terrängen är varierande men är mesta dels lätta att ta sig fram på. Ett område vi rekommenderar att du ta dig till när du är i Borlänge är Gyllbergen som är Borlänges största naturreservat. Här finns det flera olika längder på vandringsleder att välja på och naturen här påminner om vildmarken.

Andra fina vandringsleder som finns i Borlänge är Tunaåleden och Bysjörundan det är leder som passar perfekt för dagsvandring och som alla kan vandra.

Läs mer: Vandring i Borlänge

7. Falun

Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Falun, Dalarnas ”huvudstad” har flera platser att vandra på både centralt men också i närområdet. Du kan nå vissa leder med den lokala bussen. Det är bra ledmarkeringar längs med Faluns vandringsleder med skyltar och färgmarkeringar så du lätt ska hitta.

Ett tips om du vill vandra i centrala Falun är att besöka Lugnet som är ett fint naturområde med flera lätt vandrade leder att vandra på som passar för hela familjen. Här bjuds du även på en fin utsikt över stan.

Har du möjlighet att ta dig lite utanför stan ska du ta dig till Bjursås och vandra vildmarksleden som är cirka 35km lång. Här kan du även övernatta i något av vindskydden som finns längs med leden.

Läs mer: Vandring i Falun

8. Rättvik

vandringsleder i rättvik
Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Rättvik är en lite ort som ligger vackert beläget vid Siljan. Här går även delar av Siljansleden som du kan vandra ett tips är att vandra Jarlstugan-Ensro. Annars bjuder Rättvik på fin dalanatur med gamla fäbodar, öppna landskap, skog och närheten till Siljan.

Här finns det både kortare dagsturer som passar för hela familjen att vandra men du kan även välja att gå längre turer med övernattning vid något av vindskydden som finns. Det lättaste sättet att ta sig ut till de lika lederna är med bil eller bli skjutsad.

Läs mer: Vandring i Rättvik

9. Övriga platser i Dalarna du kan vandra på

platser att vandra på i dalarna

Det finns så klart flera platser att vandra på än de vi nämt här ovan. Andra mindre platser du kan vandra på i Dalarna är dessa fina platser.

Vansbro

Mellan Borlänge och Malung ligger Vansbro och även där Gunde Svan kommer ifrån. Marathonleden som är 43km är den som du når direkt inne i Vansbro är en fin vandringsled.

Andra leder i närheten av Vansbro är:

 • Hästängsleden (6km)
 • Nolåkersflotten (3km)
 • Storsjön runt (12km)

Gagnef

Gagnef är en liten by som ligger några mil norr om Borlänge. Här finns det fina vandringsleder som går mest på kulturstigar och bland gamla fäbodar även flera naturreservat går du genom. Terrängen är varierande men är lätt att sig fram på, det är mest skogsstigar och skogsvägar.

Utgångspunkter du kan starta vid för att få fin vandring är:

 • Lövsjön
 • Bastberget
 • Tanså Hytta
 • Västtjärnslindan. 

Hedemora

Hedemora är en mindre ort som ligger i södra Dalarna. Här finns det tre fina vandringsleder två dagsvandringar och en lite längre vandringsled. Två av dom ligger en bit utanför Hedemora så det är bra om du har tillgång till bil för att ta dig ut till dom. En kortare ligger lite utanför stan.

Vandringsleder i Hedemora:

 • Bensåsleden (19km)
 • Konnsjöleden (4km)
 • Stadssjön (3km)

Smedjebacken

Mellan Ludvika och Avesta ligger Smedjebacken med sin vackra natur och här ligger även ett av Sveriges största naturreservat Malingsbo-Kloten. Du kan även kombinera olika vandringsleder med varandra om du vill ha en kortare led eller en längre. Glöm inte ta med matsäck det finns många fina ställen att stanna till på för en paus eller fika/lunch.

Vandringsleder i Smedjebacken:

 • Romboleden (60km)
 • Sméleden (57km)
 • Malingsbo-Klotenleden (35km)
 • Milslingan (10,5km)
 • Schisshyttans vandringsled (4km)
 • Jätturn (1km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Dalarna

Är det något ställe i Sverige vi har vandrat mycket i så är det just i Dalarna. Vi har själva besökt många av dessa platser och kan varmt rekommendera att vandra någonstans i Dalarna. Så klart är fjällvärden magisk att vandra i med de vackra utsikterna och naturen.

Men vill du uppleva en riktig dalaidyll så ska du vandra Siljansleden antingen hela eller någon eller några etapp, Siljansleden är även en av tolv signaturleder som finns i hela Sverige.

Längs med många vandringsleder i Dalarna finns det gott om rastplatser, vindskydd och eldplatser som gör det enkelt att övernatta om du är ute på en lång vandring. De är också perfekta att ta en paus i under din vandring.

dalahäst
bra vandringsleder i dalarna

Vanliga frågor om vandring i Dalarna

Vart får man tälta i Dalarna?

Du får tälta vart du vill om det inte står något annat på platsen du befinner dig. Allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta i enstaka dygn och inte skada naturen eller störa markägare. Lämna alltid platsens om den var när du kom och ta med ditt skräp när du går.

Vilken är den finaste etappen på Siljansleden?

Svårt att säga alla etapp har ju sin egen charm men vi skulle nog ändå säga att sträckan mellan Fryksås-Orsa är finast. Fin utsikt, vacker natur och en riktig dalaidyll får du här.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer