Vandring i Uppland – 5 fina vandringsleder

Det bästa med att vandra i Uppland är alla vandringsleder och naturområden som är lätta att ta sig till med kollektivtrafiken vilket gör att alla kan ta sig ut och vandra. Uppland har för det mesta en lätt men varierande terräng det är mycket plattmark här och inga större höjdskillnader.

Det finns mest dagsturer att vandra i Uppland men vill du ut på längre vandringar med övernattning finns Upplandsleden och Roslagsleden som du kan vandra en eller flera etapper av.

De bästa vandringslederna i Uppland är Upplandsleden, Roslagsleden, Vikingaleden, Vildmarksleden, vandra på Singö och Fogdöpå i Norrtälje, vandra i Hårsbäcksdalen och Bondskäret i Tierp.

1. Stockholm

vandringsleder i stockholm uppland
Gula leden (Källtorpssjön runt) i Hellasgården. Tekniskt sett ligger det inte i Uppland, men det är en av våra egna favoritleder i Stockholm som ligger i både Uppland och Södermanland.

Stockholm ligger på gränsen mellan både Uppland och Södermanland där norra delen av Stockholm tillhör Uppland och den södra delen tillhör Södermanland. Gränsen går vid Västerbron.

I Stockholm kan du hitta flera vandringsleder som är både korta och långa med övernattning. Det bästa med att vandra i Stockholm är att många naturområden och naturreservat kan nås med kollektivtrafiken vilket gör att det lättillgängligt för alla.

Det är en omväxlande natur i Stockholm, här kan du vandra i bland annat skog, genom öppna landskap, i kulturhistoriska områden, på hällar, förbi sjöar men du kan också vandra ute i Stockholms skärgård.

Många populära vandringsleder går genom Stockholm, t.ex. Sörmlandsleden, Roslagsleden och Värmdöleden. Vill du inte vandra hela lederna kan du vandra enstaka etapper.

Våra bästa tips på vandring i Stockholm

Vi har själva vandrat en hel del i Stockholm och då har vi vandrat mycket i Nackareservatet, Hellasgården och i Tyresta Nationalpark. Men de ligger på den södra sidan av Stockholm i Södermanland och inte Uppland.

Vill du övernatta i Hellasgården finns det stugor att hyra och i Tyresta Nationalpark kan du tälta eller övernatt i de vindskydden som finns i området.

Båda områdena bjuder på omväxlande terräng i vacker natur och med tydliga ledmarkeringar. Du kan ta dig till båda platserna med kollektivtrafiken från stan och du kan vandra här under alla årstider.

Bästa vandringslederna i Stockholm

 • Sörmlandsleden (1000km)
 • Roslagsleden (190km)
 • Kustleden, Tyresta Nationalpark (13km)

2. Uppsala

vandringsleder i uppsala uppland
Gamla Uppsala Högar

Uppsala har flera naturreservat och naturområden att vandra i. Det är även enkelt att ta sig ut till de olika naturområdena med hjälp av kollektivtrafiken från stan.

I Uppsala finns också mycket vandring som tar dig genom en intressant kulturhistoria.

Det är för det mesta en lätt men varierande terräng att vandra på i Uppsala eftersom det är platt och inte så mycket höjdskillnader. Naturen varierar från skog, lövskog till öppna ängar och landskap.

Vandra genom Upplands landskap

Genom Uppsala går Upplandsleden som är en populär vandring. Leden tar dig genom Upplands vackra landskap.

Vandra en etapp eller flera i följd beroende på om du vill göra en dagsvandring eller en flerdagsvandring med övernattning.

Längs leden finns vindskydd och eldplatser om du vill övernatta i naturen, annars finns olika boendealternativ i form av vandrarhem, stugor och hotell för dig som vill ha det mer bekvämt.

Bästa vandringslederna i Uppsala

 • Upplandsleden (500km)
 • Vikingaleden (27km)
 • Vildmarksleden (6km)

3. Norrtälje

vandringsleder i norrtälje

I Norrtälje kan du hitta fin vandring som ligger kustnära. Det finns både markerade vandringsleder att vandra i Norrtälje men du kan även själv ge dig ut på egen vandring. Det är inte en svår terräng att vandra på men är varierande av bland annat stigar och grusvägar.

De flesta lederna är korta och passar som dagsvandring. Vill du vandra lite längre ska du vandra på någon etapp av Roslagsleden som går genom Norrtälje. Etapp 7, 8 och 9 är etapp som går i Norrtälje och i närheten.

Ett tips om du inte vill övernatt längs leden och inte vill bära med dig tält är att boka boende på vandrarhem, hotell och i stugor för en bekväm och enkel övernattning.

Bästa vandringslederna i Norrtälje

 • Roslagsleden (190km)
 • Vandra på Singö och Fogdö
 • Vandra i Vigelsjö naturreservat (3km)

4. Enköping

vandring i enköping

Enköping har naturområden som ligger både centralt och några kilometer utanför stan. Där kan du hitta lätta vandringsleder att vandra som passar alla oavsett ålder. Lederna går mest på stig, grusvägar och asfalt. Naturen du vandrar genom är öppna landskap, skog och lövskog.

De flesta vandringslederna som finns i Enköping passar som dagsvandring och är perfekta att ta med familjen på. Packa med fika eller lunch och stanna på någon av rastplatserna eller varför inte hitta en egen mysig plats i naturen att vara på.

Önskar du att vandra längre kan du vandra Upplandsleden som har några etapper som går genom Enköping. Ett tips är att vandra etapp 25 på Upplandseden som går mellan Gångsta till Boglösa, en vandring på cirka 10km.

Bästa vandringslederna i Enköping

 • Upplandsleden (500km)
 • Vandra i Hårsbäcksdalen
 • Gröngarn runt (3km)

5. Tierp

vandring i tierp uppland

Tierp har en omväxlande natur och fina vandringsleder som är tydligt markerade med skyltar eller med färgmarkeringar.

Mycket av vandringen som vi tycker är fin i Tierp ligger några kilometer utanför men det är lätt att ta sig ut till dessa platser med bil till vissa kan du även ta bussen.

Precis som de andra orterna i Uppland passerar även Upplandsleden i Tierp och du kan vandra delar av leden som ligger några kilometer utanför stan. I Tierp kan du vandra i både skog men också kustnära vandring finns då Tierps kommun sträcker sig ända ut till östkusten.

Bästa vandringslederna i Tierp

 • Upplandsleden (500km)
 • Bondskäret (11,5km)
 • Bredforsen (2,6km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Uppland

I Uppland är vandringslederna lättillgängliga och du når många leder och naturområden med kollektivtrafiken eller med cykel. Det är även en lätt terräng att vandra på i Uppland vilket gör att alla kan vandrar här oavsett ålder och erfarenhet.

Du kan hitta både kustnära vandringar som ligger i Stockholm och Norrtälje eller så kan du vandra mer inåt landet i skog och vid öppna landskap som ängar och jordbrukslandskap.

Förutom en varierande natur finns även mycket kulturhistoria i många av städerna som ligger i Uppland speciellt hittar du det i Uppsala och Stockholm. I Uppland kan du vandra året runt men vi tycker det är som finast på våren och sommaren.

Om du vill ha fler tips på bra leder ska du kolla in vår stora vandringsguide över leder i Sverige.

vandringsleder i uppland
fin vandring i uppland

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Uppland?

Är du i Uppland ska du passa på att ta någon etapp av Upplandsleden. Annars tycker vi att Stockholm har många fina vandringsleder som är lättillgängliga med kollektivtrafik. Missa heller inte att skärgårdsvandra som du kan göra från både Stockholm och Norrtälje.

Hur lång är Roslagsleden?

Hela Roslgasleden är 190km och indelad i 11 etapp. Roslagsleden går genom en omväxlande natur av skog, historiska platser, sjöar, bebyggelse och vid kusten. Vandra hela leden eller välj enstaka etapp för en dagsvandring.

Kan man övernatta på vandringslederna i Uppland?

Ja det kan du. Du kan tälta, övernatt i vindskydd eller om du vill ha det mer bekvämt finns det vandrarhem, stugor och hotell längs vissa leder. Speciellt vid Upplandsleden och Roslagsleden finns fler boendealternativ.

Vilken årstid är bäst för vadring i Uppland?

Bästa årstiden är på våren och sommaren tycker vi. Men det går att vandra i Uppland alla årstider och varje årstid har sin charm. På våren är det fint när det börjar blomma och bli grönt, sommaren är varm och det är ljust länge, hösten bjuder på fina färger och chans till att plocka både bär och svamp medans vintern är sval och krispig.

Hur lång är Upplandsleden?

Den är 500km lång och indelad i 31 etapp. Upplandsleden går runt hela Uppland.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar