Vandring i Vättlefjäll – 6 fina vandringsleder

Ett lugnt och tyst område att ta sig till som ligger nära Göteborg är Vättlefjälls naturreservat. Här finns det flera vandringsleder att gå, både långa och lite kortare.

Missa inte att vandra Vättlefällsleden som tar dig genom hela naturreservatet. Mer om den leden kan du läsa om i inlägget. Förutom att vandra kan du också bada och paddla här. Gott om bra platser att pausa på vid sjön finns.

De bästa vandringslederna i Vättlefjäll är Vättlefjällsleden, Bohusleden, lederna kring Björsjöås, Mettjärnsleden, Hålldammsleden och vandring till vandring från Vättlestugan.

1. Vättlefjällsleden

Längd: 25km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vättefjällsleden är en vandring på 25km och som går både utanför och inne i naturreservatet.

Perfekt om du vill uppleva hela Vättlefjäll. Leden är för det mest lätt att vandra eftersom stora delar av den går på plant underlag med breda stigar.

Bra ledmarkeringar finns i form av skyltar och färgmarkeringar på träd vilket gör det lätt att hitta. Det är inga problem att gå hela leden på en dag men tänk på att starta i tid, det tar alltid länge tid än vad man tror.

Annars kan du dela in vandringen på två dagar. Det är tillåtet att tälta i naturreservatet annars finns det vindskydd att övernatt i. Elda får du endast göra utplacerade eldplatser.

2. Bohusleden

Längd: 8km (total längd 350km)
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Genom Vättlefjäll passerar även Bohusleden som totalt är en vandring på 350km. Den del av Bohusleden som går genom Vättlefjäll är endast 8km och går även ihop lite med Vättlefjällsleden.

Bohusleden går tvärs över naturreservatet och förbi Gräddevattnet där två vindskydd ligger. Längs med sjön kan du passa på att ta en paus och äta medtagen matsäck.

Det är en perfekt dagstur som är lätt att gå med tydlig ledmarkering av skyltar och färgmarkering.

3. Björsjöås

fina vandringsleder i vättlefjäll
Längd: 2,6-6,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Björsjöås är en del av Vättlefjälls naturreservat, här finns tre olika vandringsslingor som är mellan 2,6-6,7km. Lederna här går runt Björsjön men också vid Lysevattnet och Trollsjön.

Lederna är tydlig ledmarkerade med blå, grön och gul färgmarkering. Ett vindskydd finns ute på en udden i Björsjön där du kan övernatt eller ta en paus.

För att komma direkt hit finns en parkering vid Björsjöås eller vid Skrapekärr.

Vandringsleder i Björsjöås:

  • Blå – 2,6km
  • Grön – 4,1km
  • Gul – 6,7km

4. Mettjärnsleden

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Mettjärnsleden är en led som ligger i Jennylund, det är ett område som ligger precis utanför naturreservatet men fortfarande i Vättlefjäll. Hit kan du ta både buss och bil. Vandringen är 6km lång och rundar vackra Mettjärn.

Det är en lätt vandring som går på en varierad terräng av breda skogsstigar med en del rötter på vissa ställen och på hällar. Leden har tydlig markering av skyltar och blå färgmarkering.

När du kommer till Mettjärn ska du passa på att ta en paus här eller ät medtagen lunch/fika. Här finns inget vindskydd men riktigt fint är det är en solig dag.

5. Hålldammsleden

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandringsled som ligger i Jennylund är Hålldammsleden. Det är en lite längre led än vad Mettjärnsleden är men som startar på samma ställe.

Det är en vandring på 10km, där Mettjärnsleden svänger av mot Mettjärn fortsätter Hålldammsleden bort Hållbäckstjän innan du kommer till Mettjärn.

Vandringen går även ihop med Vättlefjällsleden.

6. Vandring från Vättlestugan

Längd: 2,9-11,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ut på kortare vandringsturer och uppleva det bästa av Vättlefjäll ska du ha Vättlestugan som utgångspunkt. Från stuga går tre vandringsleder som är mellan 2,9-11,7km långa.

Lederna går förbi Stentjärna, Gräddvattnet och Skrovtjärn. Vi rekommenderar att vandra den grön markerade leden som är 11,7km, då passerar du alla sjöar och olika vindskydd.

Parkering och busshållplats finns i anslutning till Vättlestugan.

Vandring från Vättlestugan:

  • Blå – 2,9km
  • Röd – 6,7km
  • Grön – 11,7km

Varför vi rekommenderar att vandra i Vättlefjäll

Det bästa med att vandra i Vättlefjäll är lättillgängligheten från Göteborg. Hit kan du ta dig med bil men också med kollektivtrafiken.

Vättlefjäll har en vacker och varierande natur med många sjöar som bjuder in till bad men som också är fina att pausa på en stund. Det är perfekt att ta sig hit om du vill komma bort från ett surrigt Göteborg och få lite lugn och ro.

Här finns det också gott om vindskydd som ligger vid de olika sjöarna vilket gör det lätt att övernatt här om du vill. Även vedförråd finns om du vill elda.

bra vandring i vättlefjäll

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Vättlefjällsleden, du uppleva hela naturreservatet. Det är en jätte fin led som dessutom är lätt att vandra.

Finns parkering?

Ja fem parkeringsplatser finns runt Vättlefjälls naturreservat.

När är bästa perioden att vandra i Vättlefjäll?

Sommar och höst är extra vackert men du kan så klart besöka och vandra i Vättlefjäll året runt. Alla årstider har sin egen charm.

Finns det vindskydd i Vättlefjäll?

Ja, det finns flera vindskydd som ligger utspritt i naturreservatet. De ligger vacker vid sjöar och har oftast en eldplats i närheten. Vindskydden är perfekta att övernatta i om du vill stanna i naturreservatet över natten och slippa bära med ett tält.

Är det tillåtet att tälta här?

Ja, det är tillåtet att tälta här. Allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta fritt i enstaka dagar på samma plats. Välj att tälta på tålig mark så du inte skadar naturen. Elda får du endast göra på anvisade eldplatser.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar