Vandring på Höga Kusten – 8 fina vandringsleder

Höga Kusten är ett världsarv med vacker och häftig natur längs med sina vandringsleder. Att vandra Höga Kusten leden har blivit ett måste och är även en av Sveriges signaturleder. Men det finns också fina dagsturer att vandra i området som passar för alla, familjer som den vana vandraren. Förutom en vacker natur så finns det gott om vindskydd, eldplaster och raststugor kring vandringslederna.

De bästa och finaste vandringslederna på Höga Kusten är bland annat Höga kusten leden, Världsarvsleden, Lotsstigen, Valkallen, Höga Kusten slingan, Själandsklinten, Fäberget och Multråberget.

1. Höga Kustenleden

Längd: 128km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Höga Kusten leden är en vandringsled på totalt 128km och delas in i 13 etapp, det är även en av Sveriges signaturleder. Leden startar i Hornhöberget och slutar i Örnsköldsvik. Vill du inte vandra hela Höga Kusten leden kan du välja enstaka etapp eller några stycken som är sammanhängande.

Terrängen på leden är varierande vissa etapp är mer krävande och mer tekniska än andra. När du vandrar Höga Kusten leden kommer du få uppleva en både vacker och häftig natur med många fina utsiktsplatser.

Vid varje etapp finns det något typ av övernattning som camping, raststugor, hotell, pensionat och stugbyar så att du lätt ska kunna planera din vandring.

Etapp på Höga Kusten leden:

 • Etapp 1: Hornöberget-Lövvik (9,8km)
 • Etapp 2: Lövvik-Fjärdbotten (9,6km)
 • Etapp 3: Fjärdbotten-Gavik (12,8km)
 • Etapp 4: Gavik-Lappudden (11,5km)
 • Etapp 5: Lappudden-Ullånger (15km)
 • Etapp 6: Ullånger-Skoved (10,5km)
 • Etapp 7: Skoved-Skuleberget (6,8km)
 • Etapp 8: Skuleberget-Käl (9,2km)
 • Etapp 9: Käl-Näske (8,6km)
 • Etapp 10: Näske-Köpmanholmen (6km)
 • Etapp 11: Köpmanholmen-Sandlågan (12,7km
 • Etapp 12: Sandlågan-Svedje (11,6km)
 • Etapp 13: Svedje-Örnsköldsvik (4km)

2. Världsarvsleden

Längd: 100km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Världsarvsleden är en vandringsled som är 100km lång och som går genom Nordingrå. Vandringsleden är indelad i 14 etapp med varierad terräng där två av etapperna följer Höga Kusten leden. Vissa etapp på Världsarvsleden är korta så du kan lätt vandra två etapp ibland.

När du vandrar Världsarvsleden kommer du vandra genom en omväxlande natur med kulturlandskap, vildmark och fina utsiktsplatser. Du vandrar på stigar varvat med landsväg. Vid varje etapp finns det tillgång till olika boenden så du kan planera din vandring. Leden är markerad med tydliga skyltar.

Etapp på Världsarvsleden:

 • Etapp 1: Främmerveda-Mjällomslandet (12km)
 • Etapp 2: Mjällomslandet-Norrfällsviken (16,5)
 • Etapp 3: Norrfällsviken-Mjällom (9km)
 • Etapp 4: Mjällom-Omne (16km)
 • Etapp 5: Omne-Själand (5km)
 • Etapp 6: Själand-Älgsjö (4,5km)
 • Etapp 7: Älgsjö-Bönhamn (5,5km)
 • Etapp 8: Bönhamn-Barsta (6km)
 • Etapp 9: Bartsa-Fällsvikshamn (5km)
 • Etapp 10: Fällsvikshamn-Kåsta (9km)
 • Etapp 11: Kåsta-Häggvik (4km)
 • Etapp 12: Häggvik-Mädan (4km)
 • Etapp 13: Mädan-Nordingråvallen (7km)
 • Etapp 14: Nordingråvallen-Främmerveda (6km)

3. Lotsstigen

lotsstigen höga kusten
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lotstigen är en vandringsled som är 6km lång och går genom Stubbsand där du startar, Skagshamn och Skeppsmalen. Leden är markerad med skyltar och har en lätt terräng att vandra på så den passar för alla att gå även för barn och familjer.

Längs med leden kommer du att passera fina badstränder, rastplatser och utsiktsplatser med vackra vyer. Det är en spännande natur och intressanta platser ut med leden. Glöm inte att packa ner matsäck som du kan äta vid någon av rastplatserna.

Hit kan du ta dig med bil eller kollektivtrafiken parkering finns vid startplatsen. Bra att veta är att längden på leden är enkel väg.

4. Valkallen

valkallen höga kusten
Längd: 4,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandra upp på Vallkallen och njut av den fina utsikten på toppen. Vallkallen är en vandringsrunda på cirka 4,7km och terrängen är omväxlande men lätt. Du startar i Lövvik där du också kan parkera bilen.

Målet med vandring är att gå upp för Valkallen som ligger 240 meter över havet. När du kommer upp får du en vacker utsikt över Storöns naturreservat och Norabygden.

Här uppe finns även en raststuga för övernattning eller för dig att ta en paus med medtagen fika eller lunch. Det finns också en eldplats om du exempelvis vill grilla korv. Att vandra Vallkallen är en trevlig dagsutflykt som passar alla att göra.

5. Höga Kusten Stigen

skuleberget höga kusten
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Höga Kusten slingan är en led som går upp till toppen av Skuleberget. Det är vandring på 2km enkelväg och Terrängen är varierande och går uppåt men är ändå lätt att ta sig fram på och kan vandras av alla.

Parkera bilen vid FriluftsByn, det är även här vandrimgen börjar följ skyltarna så kommer du rätt. När du når toppen av Skuleberget så bjuds du på Höga Kustens vackraste vyer över världsarvets vackra natur.

Uppe på toppen finns Toppstugan där du kan äta lunch, fika eller varför inte ta en öl? Vill du inte gå nedför backen igen så kan du ta linbanan ner.

6. Själandsklinten

höga kusten stigen
Längd: 1km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En liten doldis som finns på Höga Kusten är berget Själandsklinten. Det är en kort vandring uppför berget som är cirka 1km enkelväg. Terrängen är varierande men ändå lätt och kan vandras av alla.

Själandsklinten ligger 207 meter över havet och bjuder på en fin utsikt Höga Kusten, här finns även en stuga och eldplats. Leden upp för berget kan du starta vid Gårdsbutiken i Nordingrå.

Vid Gårdsbutiken kan du ta en lunch eller fika efter din vandring på Själandsklinten. Tar du bilen hit så finns det en gratis parkering här.

7. Fäberget

fäberget
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Vandra upp för Fäberget som även det är en lite doldis på Höga Kusten. Det är en cirka 2km lång vandring enkelväg och startar vid Kustladan. Terrängen är varierande, den är svårt och teknisk på vissa delar.

Uppe på Fäberget får du en fin vy ut över Ullångersfjädern, ta med dig matsäck och njut av utsikten samtidigt. Det finns vindskydd och eldplats här.

8. Multråberget

Multråberget
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Lite utanför Sollefteå ligger Multråberget som ligger ungefär 250 meter över havet och är en perfekt dagsvandring att göra. Enkelväg är det en 2km lång vandringsslinga som har en varierande terräng att ta sig fram på men är mestadels lätt att gå. Leden kan vandras av alla även barn.

Leden börjar vid Multrå kyrka och tar cirka 30-45 minuter att ta sig uppför. Ta med dig fika och ta den som en belöning när du kommer upp på toppen och njut av den fina utsikten. Till Multråberget tar du bilen och du kan parkera vid Multrå kyrka, där står du gratis.

Varför vi rekommenderar att vandra på Höga Kusten

Att vandra på Höga Kusten är magiskt, här bjuds du på fin natur och otroligt vackra vyer. Det finns många olika vandringsleder att välja bland på Höga Kusten, det finns något för alla, barn, familjen, paret och den erfarna vandraren.

Du kan nå många av lederna med buss så du behöver inte varar beroende av bil. Längs med vandringslederna finns det raststugor, vindskydd, eldplatser och många fina badplatser att bad från. Ett tips är att ta dig upp på något av bergen med en god matsäck och sitta och njuta av utsikten en fin sommarkväll.

höga kusten bron
natur höga kusten

Vanliga frågor om vandring i Höga Kusten

Får man tälta på Höga Kusten?

Ja det får du så länge du inte stör eller förstör. I vissa naturreservat kring Höga Kusten kan det vara förbjudet men isfall står det. Lämna alltid tältplatsen så som den var när du kom och ta med dig ditt skräp när du går.

Hur tar man sig ut till de olika vandringslederna?

Du kan ta dig till det olika vandringslederna med bil eller buss. Du kan ta bussen till många av lederna men inte till alla.

Är det svårt att vandra på Höga Kusten?

Både ja och nej. Det finns fina vandringsleder som är lätta att vandra och som passar för hela familjen sen finns det även delar och leder som är lite mer tekniska att ta sig fram på. Men mestadels är det lätt att vandra här.

Vart startar och slutar Höga Kusten leden?

Höga Kusten leden startar i Hornöberget som ligger på Höga kusten och slutar i Örnsköldsvik.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer