Vandring i Vadstena – 5 fina vandringsleder

Vadstena är en mysig sommarstad som ligger vid Vättern. Här finns också fina vandringsleder att gå, både kortare turer och längre flerdagsvandringar finns.

Ett populärt område att vandra på är Omberg som ligger lite utanför Vadstena. Även Östgötaleden passerar genom Vadstena. Mer om de här leder och platser kan du läsa om i inlägget.

De bästa vandringslederna i Vadstena är Östgötaleden, Ombergs Ekopark, Klosterleden, Tycklinge udde och Pilgrimsvandring.

1. Östgötaleden

Längd: 150km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den kanske mest kända vandringsled som passerar Vadstena är Östgötaleden. Det är en vandring som totalt är 150km lång och indelad i 100 etapper samt har olika rundslingor.

Etappen som går vid Vadstena är mellan Borghamn och Vadstena. Det är en lättvandrad etapp med utsikt över Omberg och Vättern.

Längs med leden finns badplatser, vindskydd, rast- och eldplatser. Vill du elda finns det oftast ved vid vindskydden. Där kan du också övernatta om du vill sova ute.

2. Vandra i Ombergs Ekopark

vandring i vadstena omberg
Längd: 2-40km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Omberg är ett populärt ställe att vandra på när du är i Vadstena och är ett område du inte får missa. Här finns flera vandringsleder i olika längd som passar de flesta att gå.

Ombergs Ekopark är ett naturreservat med en häftig och varierande natur. Här får du njuta av vackra vyer över Vättern, fornlämningar från istiden och höga bergsbranter.

Det finns rundslingor i olika längd som varierar mellan 2-8km. Önskar du en längre vandring ska du vandra Ombergsleden som är 38km lång som också en del av Östgötaleden som vi nämnde innan.

3. Klosterleden (Alvastra – Vadstena)

Längd: 42km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Klosterleden är en Pilgrimsvandring som går mellan Alvastra och Vadstena en vandring på cirka 42km. Vandringen går bland annat genom Omberg med utsikt över Vättern.

Räkna med att det tar ungefär två dagar att gå om du vandrar 11-26km på en dag. Vill du gå kortare turer per dag kan du gå leden på tre dagar istället.

Du kan övernatta bekvämt längs med leden bland annat på Ombergs turisthotell och Stocklycke Vandrarhem.

4. Tycklinge udde

stadsnära vandring i vadstena
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Vill du vandra mer centralt i Vadstena ska du gå Tycklinge udde. Det är en lätt vandring på 4km som alla kan gå.

Tycklinge udde är en förlängning på Strandpromenaden som går längs med Tycklingeviken med vacker utsikt över Vadstena.

Inga ledmarkeringar finns utan du följer enklast vägen som går ut och rundar udden som sedan tar dig tillbaka in till stan.

5. Pilgrimsvandring

Längd: 4-143km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kring Vadstena finns flera Pilgrimsleder att gå, en av dom har vi nämt tidigare i inlägget som är Klosterleden.

Det finns både korta Pilgrimsvandringar att göra över dagen men också långa som kräver några dagar att gå.

Pilgrimslederna kring Vadstena är oftast lättvandrade, de är också tydligt markerade så du lätt ska hitta. Vandrar du de längre sträckorna finns möjlighet att sova på vandrarhem och hotell längs vägen.

Pilgrimsleder i Vadstena:

  • Klosterleden – 42km
  • Birgittaleden – 143km
  • Granbyrundan – 11km
  • Tycklingerundan – 4km
  • Mariarundan i Omberg – 8km

Varför vi rekommenderar att vandra i Vadstena

I Vadstena finns både enkel och lite mer utmanade vandring och passar därför alla oavsett erfarenhet och ålder.

Från Vadstena har du nära till Omberg som är ett populärt ställe att vandra på med en häftig och varierande natur. Det finns också många Pilgrimsleder kring Vadstena om det är något du är intresserad av.

Det är enkelt att ta sig till många av vandringslederna med bil eller med lokala bussen. Det finns också vindskydd och eldplatser längs med vissa leder och oftast finns det även ved där om du vill elda.

bra vandring i vadstena

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Vandringslederna i Omberg ska du inte missa när du är och besöker Vadstena. Där finns det både korta och längre leder att gå.

Finns det barnvänliga vandringsleder i Vadstena?

Ja, i Ombergs Ekopark finns både korta och lättare leder att gå med barn eller promenera till Tycklinge Udde som ligger centralt i Vadstena.

När är bästa perioden att vandra på?

Våren och sommaren här helt klart finaste tiden att vandra på i Vadstena även om alla årstider har sin egen charm.

Kan man övernatta längs med lederna?

Ja det kan du. Antingen kan du övernatta i vindskydd, tälta om det är tillåtet eller ta in på vandrarhem beroende på vart du vandrar.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar