Vandring i Järvsö – 8 fina vandringsleder

I Järvsö kan du hitta fin vandring som som passar alla. Det finns allt från kortare leder till lite längre. Du når de flesta lederna med en kort promenad från Järvsö. När du vandrar i Järvsö kommer du bjudas på fina utsikter, bad och djupa skogar. Vandringslederna har bra ledmarkeringar så att du lätt ska hitta. Finast är det att vandra här på sommaren och hösten.

De bästa vandringslederna i Järvaö är bland annat Järvsöklacken, Hälsingeleden, Sannaleden, Kramstaleden, Kyrkön runt, Flottarstigen,Badtjärn runt och Trappstigen.

1. Bestig Jävsöklacken

Längd: 1,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Järvsöklacken är ett naturreservat och är en vandring på 1,5km, berget ligger 390 meter över havet. Från toppen får du den vackraste vyn över Järvsö och är en populär led att vandra. Ta dig cirka 4km nordost om Järvsö för att komma till Järvsöklacken, du kan lätt ta dig hit med både cykel och bil. Parkering finns precis nedanför berget där leden startar.

Terrängen upp för Järvsöklacken är varierande. Du vandrar på skogsstig där det förekommer både rötter och stenar så ha koll på vart du sätter fötterna. Det går att vandra här med hela familjen men ta några pauser på vägen upp för att orka, utsikten är värd att kämpa för.

Ta en fika på toppen

Packa med dig fika eller lunch och stanna en stund på toppen och njut av de fina vyerna. Vid dåligt väder kan ni ta skydd i vindskyddet som finns på toppen. Även rastplats och eldplats finns. Ett tips är att ta sig upp här på kvällen och njuta av den fina solnedgången.

2. Hälsingeleden (Bolleberget-Järvsö)

hälsingeleden järvsö
Längd: 49km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hela Hälsingeleden är 160km lång vandringsled som går genom Hälsingland. En fin sträcka och inte lika lång vandring du kan göra på Hälsingeleden är att vandra mellan Bolleberget och Järvsö, en vandring på 49km. Eller vandra tvärtom du väljer vad som passar dig.

Räkna med att det tar cirka tre dagar att vandra denna sträcka och det finns möjlighet till enklare boenden längs med leden. Tillgång till mat under vandringen finns inte så det är viktigt att du tar med dig mat. Tillgång till påfyllning av vatten finns längs med leden.

Naturen är vacker och du passerar genom skog, ängar och förbi sjöar. Under bärsäsongen kan du hitta mycket blåbär och lingon under vandringen. Terrängen är varierande men du vandrar mest på skogsstigar.

Etapp mellan Bolleberget och Järvsö:

  • Etapp 1: Bolleberget-Acktjärbo (17,5km)
  • Etapp 2: Acktjärbo-Byvallen (13km)
  • Etapp 3: Byvallen-Järvsö Harsa Vandrarhem (19km)

3. Sannaleden

sannaleden järvsö
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sannaleden är en av Järvsös mest populära vandringsleder tillsammans med Järvsöklacken. Det är en vandring på 6,5km som visar det bästa av Hälsingland. Sannaleden har en lätt terräng som går mesta på fina skogsstigar, det kan förekomma stenar och rötter på stigen.

Naturen är varierande och du vandrar genom skog, längs med Ljusnan, betesmark, myrmark och bland vackra hus. Leden kan vandras av alla oavsett ålder och erfarenhet, en oerfekt vandring att göra med hela familjen.

Du startar vandringen från Stenegård och dit kan du gå eller cykla, Stenegård ligger på andra sidan Ljusnan mot Järvsö. Följ de blå färgmarkeringarna och träskyltarna där det står Sannaleden på.

4. Kramstaleden

fina leder i järvsö
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Nedanför Järvsö zoo hittar du Kramstaleden som är en vandringsslinga på 7km. Följ den gröna färgmarkeringen för att hitta rätt på leden. Det här är en vandring som du kan göra med hela familjen, den passar alla oavsett ålder och erfarenhet.

Packa ryggsäcken med lunch och ge dig ut på en fin vandring i vacker naturmiljö. Terrängen är varierande men fin och lättframkomlig.

Naturen är omväxlande och du vandrar genom skog och förbi Kramstatjärn där du kan passa på att ta en paus eller varför inte ett dopp. Extra fint är det att vandra här på sommaren.

5. Kyrkön runt

kyrkön järvsö
Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kyrön runt är en lätt vandring som passar för alla att vandra, leden är 2,5km och går runt hela Kyrkön som är ett naturreservat. Kyrkön ligger på en rullstensås i Ljusnan och på ön växer det många tallar som är mer än 450 år gamla. Vandringen startat nedanför kyrkan i Järvsö där även parkering finns.

Följ den markerade naturstigen för att ta dig runt kyrkön. Terrängen är lätt att vandra på utan några hinder, det är mest på upptrampade skogsstigar du tar dig fram på. Det finns rastplats, vindskydd och eldplats i området.

Ta med dig lunch eller fika vid fint väder och ät den på Kyrköns södra udde som är en lugn och behaglig plats att ladda batterierna på.

6. Flottarstigen

pilgrimsled järvsö
Längd: 35km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Nej

Tar du dig cirka 3mil utanför Järvsö kan vandra Flottstigen som är en vandring mellan Färila Laforsen. Flottstigen är cirka 35km lång och du kan antigen starta i Färila eller Laforsen.

Leden går genom Mellanljusnans naturreservat och är en del av Pilgrimsleden som går i flottarnas väg där av namnet på leden. Terrängen är varierande men är för det mesta lätt att ta sig fram på, du vandrar bland annat på skogsstigar, grusvägar och över spänger.

Naturen är vacker längs med leden och du går vid forsar, i skog och får se de speciella utformningarna som älven och inlandsisen har lämnat efter sig.

7. Badtjärn runt

hälsingland järvsö
Längd: 1km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Badtjärn runt är en perfekt promenad att ta även med de minsta barnen. Det är en vandring på endast 1km. Parkera vid Järvsözoo och gå vänster in på trätrottoaren från parkeringen.

Runt tjärnen finns det även informationsskyltar som berättar om olika djur och växter du kan läsa om. Väldigt uppskatta av barnen.

När du kommit fram till Badjärn finns en mysig rastplats att stanna och pausa vid. Pack med er lite fika och avnjut den här vid vattnet. Finns även en grillplats om ni exempelvis vill grilla korv.

8. Trappstigen

Längd: 1km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Trappstigen är en kort stig upp för Öjeberget det är en vandring som är 1km men som ger dig en vackra vyer för det lilla du behöver gå. Leden startar vid Bergvägen.

Även om det är en kort led så får du se upp med vart du sätter fötterna, det förekommer en hel del stenar och rötter på stigen. Ta med dig fika upp och avnjut den samtidigt som du blickar ut över Järvsö och dalen.

Ett tips om du är på genomresa genom Järvsö är att stanna till och ta en bensträckare upp för trappstigen, tar inte lång tid och du får njuta lite av vackra Järvsö.

järvsöklacken

Varför vi rekommenderar att vandra i Järvsö

Järvsö bjuder på flera fina vandringsleder som är lättillgängliga direkt från centrala delarna av Järvsö. Du kan enkelt promenera eller cykla till vandringslederna. Vandra i Järvsö kan alla göra oavsett ålder. Här är det många barnfamiljer som vandrar men även yngre- och äldre par.

Att vandra i Järvsö bjuder på både vackra vyer och djupa skogar, även chans till svalkande dopp finns. Det finns rastplatser, vindskydd och eldplatser längs med många av Järvsös vandringsleder. Extra fint är det att vandra här på sommaren och hösten.

vandra i järvsö

Vanliga frågor om vandring i Järvsö

Vart får man tälta i Järvsö?

Du får tälta i princip vart du vill. Inte i bostadsområden eller på någons mark. Ute i naturen kan du tälta vart du vill om inget annat anges. Det är allemansrätten som gäller så längde du inte skadar naturen. Ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur lång är Kramstaleden?

Kramstaleden är 7km. Sen beror det så klart på vart du startar ifrån så kan leden bli något kortare eller längre.

Hur hög är Järvsöklackn?

Järvsököacken mäter 390 meter över havet.

Vilken vandringsled får man inte missa när man är i Järvsö?

Leder du inte får missa är att vandra upp för Järvsöklacken som bjuder på fina vyer. En annan led du inte får missa när du är i Järvsö är Sannaleden, det är en vandring med en omväxlande natur från det bästa av Hälsingland.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer