Vandring i Varberg – 7 fina vandringsleder

Varberg är en riktig härlig och fin sommarstad och mest populär för sin surf men de har även fina vandringsleder i närområdet som är värd att utforska. Det finns vandring för alla, kortare dagsturer samt längre flerdagsvandring. Här går även Hallandsleden igenom som är en populär vandringsled i södra Sverige.

De bästa och populäraste vandringslederna som finns i Varberg är bland annat Hallandsleden, Klevaleden, Bexellestigen, Ysasjöstigen, Höga bro leden, Hälsans Stig och Skogsbostigen.

1. Hallandsleden

hallandsleden i varberg
Längd: 453km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hallandsleden är en vandringsled som går längs med västkusten i södra Sverige. Den är indelad i tre delleder som är norr, mellan och söder, leden är även indelad i 26 olika etapp så du själv kan välja vilken eller vilka etapp du vill vandra om du inte vi gå hela Hallandsleden.

Varberg hör till den norra delleden med 8 etapp. Norra delleden går från Kungsbacka ner till Varberg. Terrängen på Hallandsleden är varierande beroende på vilken etapp du går. Det finns även gott om eldplatser och vindskydd för att underlätta för övernattning om du vill.

Etapp på den norra delleden av Hallandsleden:

  • Etapp 1: Blåvättnerna-Stensjön (11,5km)
  • Etapp 2: Stensjön-Äskhult (11km)
  • Etapp 3: Äskhult-Stättared (15km)
  • Etapp 4: Stättared-Dranstugan (17km)
  • Etapp 5: Dranstugan-Gällarpesjön (22km)
  • Etapp 6: Gällarpesjön-Åkulla (18km)
  • Etapp 7: Åkull-Ästad (13km) Eller Etapp 8: Åkulla-Varberg (22km)

2. Klevaleden

vandringsleder i varberg
Längd: 10,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig 4mil norr om Varberg så kommer du till Agnbäck, här ifrån går vandringlseden Klevaleden. Klevaleden är en vandringsled som är 10,7km lång och går mellan Agnbäck och Gunnarsjö. Vandringsleden är färgmarkerad med vit färg så dy lättare ska hitta rätt.

Terrängen är varierande på vandringsleden vissa partier är lite mer tekniska än andra delar. På din vandring mellan Agnbäck och Gunnarsjö får du uppleva olika typer av natur som odlingslandskap, kulturbyggnader och skog. Leden funkar utmärkt att vandra året runt men är finast på sommaren.

Till Angbäck eller Gunnarsjö beroende på vart du vill starta tar du dig lättast med bil, ingen kollektivtrafik går hit.

3. Bexellstigen

bexellstigen
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Öster om Varberg hittar du Bexellstigen som även kallas för ”Bexells talande stenarna”. Stigen är uppkallad efter Alfred Bexell som på början av 1800-talet till 1900-talet ristade in visdomsord och namn på stenar och klipphällar för att bevara det svenska språket. Stenarna är ett kulturarv som är värt ett besök.

Bexellstigen är en vandringsled på 6km och går på en varierande terräng av skogsstigar där det på vissa ställen kan vara lite svårt att sig fram. Annars en lätt stig att vandra på. Leden är markerad med röda skyltar där det står ”Bexellstigen på ” så du ska gå rätt.

Förutom de talande stenarna får se spår från istiden och ett kulturlandskap. Bexellstigen är en vandringsled som är värd ett besök om du är i Varbergs trakter. Hit tar du dig med bil och leden startar direkt vid parkeringsplatsen öster om Skärbäck.

4. Ysasjöstigen

Yasjöstigen varberg
Längd: 5,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Öster om Varberg ligger Yasjöstigen som är en vandringsled på 5,3km. Terrängen är lätt att ta sig fram på då du mest vandrade på fina skogsstigar och skogsvägar. Leden är markerad med röda skyltar där det står Yasjöstigen på så du lätt ska ta rätt väg.

Du kommer att vandra genom en spännande natur som bokskog, åkermarker från medeltiden och vid sjön. Längs med leden finns även eldplats och vindskydd som är perfekta för att ta en paus vid för en fika eller lunch.

Till Yasjöstigen tar du bilen och parkerar vid Åkulla Friluftsgård där även vandringsleden startar. Passa även på att ta en lunch vid Åkulla Friluftsgård efter avslutad vandring.

5. Höga bro leden

vandringsstig varberg
Längd: 4,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Höga bro leden hittar du några mil norr om Varberg. Det är en vandringsled på 4,4km och som är en del av Kungsjölederna. Terrängen på Höga bro leden är varierande men det är mest grusväg och skogsstigar du går på.

Följ gula ledmarkeringar för att hitta rätt. Leden börjar vid mötesplatsen Gunnarsjön och går via Höga bro och Stora Sävsjön. Ett tips är att stanna till vid vindskyddet som finns vid Stora Sävsjön för en paus eller föra att inta medtagen matsäck, här får du en fin utsikt över sjön.

6. Hälsans Stig

hälsans stig varberg
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du vandra i Varberg utan att ta dig därifrån så kan du vandra på Hälsans Stig som är en vandring på 4km där varje kilometer är markerad med en skylt.

Hälsans Stig är till för att få fler att komma ut och röra på sig och är ett samarbete med hjärt-och lungfonden, stigen finns på flera platser runt om i Sverige.

Terrängen är lätt att ta sig fram på och kan vandras av alla då den går på asfalts vägar och grusvägar. Stigen går inne i Varberg stad, du kan både ta bil och buss ut till Hälsans Stig.

7. Skogsbostigen

Längd: 5,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Öster om Varberg kan du vandra på Skogsbostigen som är en vandringsled som ligger i Skogsbo, det är det största naturreservat i Åkulla bokskogar. Leden är 5,4km lång och går i en lätt terräng på fina skogsstigar, grusvägar och spänger. Det förekommer även branta sluttningar längs med leden.

Skogsbostigen är markerad med röda skyltar där det står ”Skogsbostigen” på så du lätt ska hitta och ta dig runt leden. Du kommer få uppleva bokskog och vacker vy över sjön.

Hit tar du dig med bil och parkerar vid Hiaklitten där även vandringsleden startar. Ett tips är att ta med matsäck som du sedan kan avnjuta på höjden samtidigt som du kikar på den fina utsikten över sjön.

fin vandring i varberg

Varför vi rekommenderar att vandra i Varberg

Varberg ligger fint beläget vid havet men har även fina och stora naturreservat lite mer inåt landet som är värda att besöka om du befinner dig i Varbergs kommun. Det är mest korta vandringsturer du kan göra här som är perfekta för dagsutflykter.

Vill du gå längre vandringar och vill övernatta så är delar av Hallandsleden perfekt för det, speciellt Varberg-Åkulla då du kan starta direkt från Varbergs fästing och vandra 22km till Åkulla. Just längs med Hallandsleden så finns det både vindskydd och eldplatser vid varje etapp som är bra för övernattning.

Varberg har vandringsleder som passar för alla både utmanade vandringsleder men också lätta som passar bra för barnfamiljen att vandra.

vandringsstigar i varberg
bra vandring i varberg

Vanliga frågor om vandring i Varberg

Får man tälta i Varberg?

Ja det får du om inget annat anges på platsen du befinner dig på. Allemansrätten gäller vilket gör att du får tälta i enstaka dygn. Du får då inte skada naturen eller störa markägare. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp.

Hur tar man sig till Varbergs vandringsleder?

Till de vandringsleder som ligger lite utanför Varberg så är det lättast att ta sig dit med egen bil. Men till vissa leder går det att ta buss till om du inte har tillgång till bil eller om ingen kan skjutsa dig.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer