Vandring i Västerås – 7 fina vandringsleder

Cirka tio mil från Stockholm ligger Västerås vackert beläget vid Mälaren. Västerås har flera naturreservat och naturområden med vandringsleder i olika längd och varierad terräng. Gott om både vindskydd och eldplatser finns som gör det möjligt att övernatta längs med någon av lederna.

De bästa vandringslederna i Västerås är bland annat Bruksleden, Svartådalsleden, Frösåker, Tjärnrundan på Ängsö, Badelunda Fornstig, Johannisberg (Mälaren) och Björnön.

1. Bruksleden

Längd: 250km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bruksleden är en vandringsled som går från Västerås till Avesta och är totalt 250km lång. Leden är indelad i 27 olika etapp med olika längd. Vill du inte vandra hela leden så kan du välja att vandra några enstaka etapp. Det finns också rundslingor av Bruksleden om du vill starta och sluta på samma ställe.

Bruksleden har en varierande men lätt terräng att ta sig fram på och passar även bra för nybörjare som vill testa på en flerdags vandring. Längs med leden finns det både eldplats och vindskydd för dig som vill slå läger över natten.

Leden är bra markerad med både skyltar och orange färgmarkering så du ska hitta rätt på leden. Naturen är omväxlande och vacker och du kommer vandra genom skog, ängar och passera sjöar där du har möjlighet att bad om du vill.

2. Svartådalsleden

naturreservat västerås
Längd: 90km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Några mil norr om Västerås ligger naturområdet Svartådalen och här kan du vandra på vandringsleden Svartådalsleden som är en led på totalt 90km. Hit tar du dig lättast med egen bil.

Genom att vandra leden så kommer du få uppleva de olika miljöerna som finns i Svartådalen som bland annat är kulturlandskap, lövlundar, små sjöar och ängar.

Dela in vandringen i olika etapp innan du börjar vandra men boka även in boenden som finns längs med leden om du vill slippa bära med dig ett tält och ha en lättare packning. Terrängen är varierande men lättvandrad.

3. Vandra i Frösåker

fina vandringsleder i västerås
Längd: 2,5-6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Frösåker är ett naturreservat som ligger cirka 1,5mil söder om Västerås och här finns flera fina vandringsleder att vandra som är allt från 2,5-6km långa. Terrängen på lederna är varierande och kan vara svår att ta sig fram på vid vissa ställen.

Tar du dig upp lite på höjderna så får du en fin utsikt över Mälaren. Naturen är omväxlande och går genom skog, lövskog och jordbruksmark. Du hittar lätt runt i området då lederna är markerade med skyltar och färgmarkeringar.

Det finns gott om rastplatser och eldplatser längs med vandringslederna på Frösåker där du kan ta en paus. Tips! ta dig ut till halvön Kalven om du vill pausa med en fin utsikt över Granfjärden.

4. Tjärnrundan på Ängsö

backsippor västerås
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

På Ängsö hittar du vandringsleden Tjärnrundan som är en led på 5km och som går i en varierad terräng. Det kan vara svårt och tekniskt på vissa håll då du går på smala stigar med rötter och stenar, bergshällar och en liten del på grusväg. Tänk på att bergshällarna kan vara hala vid blött väder.

Leden är markerad med skyltar och orange färgmarkering som sitter på träd och trästolpar så du inte ska gå fel och är lätt att följa.

Vill du paus så finns det några rastplaster och eldplatser utmed leden. Tjärnrundan startar och slutar vid parkeringen vid Norra Ängsö.

Tänk på att det är förbjudet att tälta på Ängsön. Läs mer på Länsstyrelsen.se om vandring på Ängsö naturreservat.

5. Badelunda Fornstig

badelunda naturreservat västerås
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Inte alls långt ifrån central Västerås ligger Badelunda naturreservat här kan du vandra Badelunda Fornstig som är en led på 4km och där du får lära dig om historien som finns här med informationstavlor som du kan läsa längsmed leden.

Terrängen är varierande men lätt framkomlig och alla kan vandra denna led. Badelunda Fornstig är markerad med skyltar som gör det lätt att hitta runt leden.

Leden kan du vandra året runt och Badelunda naturreservat är ett populärt område dit Västerås borna tar sig till för att motionera. Hit kan du ta dig med buss, bil eller cykel.

6. Vandra vid Märlaren (Johannisberg)

johannisberg västerås
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I naturreservatet Johannisberg som ligger lite utanför centrala Västerås kan du hitta flera kortare leder och stigar. Går du längst ut på ytterkanten av reservatet så är det en led på cirka 2,5km. Leden går mycket längs med Mälaren och i en lövskog av bland annat ekar, rönn och ask.

Det är en lätt terräng som består av grusvägar och fina stigar så här kan alla oavsett ålder vandra. Besöker du området på sommaren så glöm inte att ta med dig badkläder då du kan bada här.

Leden är markerad röd färgmarkering så du ska hitta rätt runt naturreservatet. Du kan ta dig till Johannisberg naturreservat på flera sätt som bil, buss och färja.

7. Vandra på Björnön

Längd: 2&10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Björnöns naturreservat är ett populärt område att besöka i Västerås och här finns det två leder en kortare led på 2km och ett motionspår på 10km. Lederna är bra skyltade så du enkelt kan ta dig runt på rätt led.

Terrängen är varierande på Björnön men på Naturstigen som är 2km är det lätt att vandra och här kan även små barn gå utan några problem. Motionspåret har en mer varierande terräng med smalare stigar där rötter och stenar förekommer.

Naturen är vacker och på vissa ställen bjuds du på fina utsikter över Mälaren. Gott om vindskydd och eldplatser finns om du vill övernatta i området även en camping finns i naturreservatet. Hit kan du ta dig med antingen bil eller buss.

bra vandringsleder i västerås

Varför vi rekommenderar att vandra Västerås

Västerås har många fina naturreservat att välja på och på dessa naturreservat finns det flera vandringsleder att välja på med olika längd vilket gör att det finns något för alla.

Det är också enkelt att ta sig ut till många av naturreservaten och vandringslederna med hjälp av kollektivtrafiken så du måste inte ha bil.

Övernatta på vandringslederna i Västerås

Lederna har bra markeringar i form av skyltar eller färgmarkering så du ska hitta rätt, möjligheter för övernattning finns i vindskydden som är utplacerade längs med många av lederna om du inte vill bära med dig ett tält när du vandrar.

OBS! Tänk på att det inte är tillåtet att tälta överallt. På vissa ställen, t.ex. Ängsö Naturreservat gäller inte allemansrätten och du får därför inte tälta där.

västerås vandringsleder

Vanliga frågor om vandring i Västerås

Får man plocka svamp på Björnön?

Ja det får du. Du får plocka svamp, blommor och bär på Björnön men du får inte skada buskar och träd genom att bryta av exempelvis kvistar.

Hur många naturreservat finns det i Västmanland?

Just nu finns det ungefär 124 naturreservat i Västmanland.

Får man tälta i Västerås?

Ja det får du så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Det är okej att tälta i enstaka dagar tack vare allemansrätten (Tänk på att naturreservaten har egna regler, så kolla alltid vad som gäller innan du tältar). Kom även ihåg att ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Västerås – 7 fina vandringsleder”

 1. Man får inte tälta på tex Ängsö. Naturreservatens egna regler är över allemansrätten.
  Kan vara bra att påpeka att allemansrätten inte gäller överallt.

  Svara
  • Tack Susanne,

   Vi uppdaterade inlägget med den informationen nu. Som du säger gäller speciella regler på Ängsö precis som i de flesta naturreservaten 🙂

   Mvh / Vandrarna

   Svara

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer