Vandring i Västerås – 7 fina vandringsleder

Vid Mälaren ligger Västerås med flera naturreservat och naturområden. Här finns det vandring i olika längd och terräng. Gott om både vindskydd och eldplatser finns som gör det möjligt att övernatta längs vissa leder.

Missa inte att att besöka Björnöns naturreservat som är ett populärt ställe med fin vandring!

De bästa vandringslederna i Västerås är Bruksleden, Svartådalsleden, Björnön, Frösåker, Tjärnrundan på Ängsö, Badelunda Fornstig och Johannisberg (Mälaren).

1. Bruksleden

Längd: 250km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bruksleden är en vandring som går från Västerås till Avesta och är 250km. Leden är indelad i 27 etapp. Vill du inte vandra hela leden kan du välja att vandra några enstaka etapp. Det finns också rundslingor av Bruksleden om du vill starta och sluta på samma ställe.

Vandringen har en varierande men lätt terräng och passar därför bra för nybörjare som vill testa på en flerdags vandring. Längs leden finns det både eldplats och vindskydd för dig som vill slå läger över natten.

Leden är tydligt markerad med både skyltar och orange färgmarkering. Naturen är omväxlande och går genom skog, ängar och du passera även sjöar där bad möjligheter finns.

2. Svartådalsleden

naturreservat västerås
Längd: 90km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Några mil norr om Västerås ligger naturområdet Svartådalen och här kan du vandra på Svartådalsleden som är en led på 90km. Hit tar du dig lättast med egen bil.

Här kommer du få uppleva de olika miljöerna som finns i Svartådalen som bland annat kulturlandskap, lövlundar, små sjöar och ängar.

Dela in vandringen i olika etapp innan du börjar vandra men boka även in boenden som finns längs leden om du vill slippa bära med dig tält och ha en lättare packning. Terrängen är varierande men lättvandrad.

3. Vandra på Björnön

Längd: 2&10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Björnöns naturreservat är ett populärt område att besöka i Västerås och här finns det två leder en kortare led på 2km och ett motionspår på 10km. Lederna är bra skyltade så du enkelt kan ta dig runt på rätt led.

Terrängen är varierande på Björnön men på Naturstigen som är 2km är det lättvandrat och här kan även små barn gå utan några problem. Motionspåret har en mer varierande terräng med smalare stigar där rötter och stenar förekommer.

Naturen är vacker och på vissa ställen bjuds du på fin utsikt över Mälaren. Gott om vindskydd och eldplatser finns om du vill övernatta i området även en camping finns i naturreservatet. Hit kan du ta dig med antingen bil eller buss.

4. Vandra i Frösåker

fina vandringsleder i västerås
Längd: 2,5-6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Frösåker är ett naturreservat som ligger några mil söder om Västerås och här finns flera fina leder att vandra som är allt från 2,5-6km. Terrängen på lederna är varierande och kan vara svår att ta sig fram på vid vissa ställen.

Tar du dig upp lite på höjderna får du en fin utsikt över Mälaren. Naturen är omväxlande och går genom skog, lövskog och jordbruksmark. Du hittar lätt runt i området då lederna är markerade med skyltar och färgmarkeringar.

Det finns gott om rast- och eldplatser längs lederna på Frösåker där du kan ta en paus. Tips! Ta dig ut till halvön Kalven om du vill pausa med en fin utsikt över Granfjärden.

5. Tjärnrundan på Ängsö

backsippor västerås
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

På Ängsö ligger vandringsleden Tjärnrundan som är en led på 5km och går i en varierad terräng. Det kan vara svårt och tekniskt på vissa ställen då det är smala stigar med rötter och stenar, bergshällar och en liten del på grusväg. Tänk på att bergshällarna kan vara hala vid blött väder.

Leden är markerad med skyltar och orange färgmarkering som sitter på träd och trästolpar för att lättare hitta på leden.

Vill du paus finns det några rast- och eldplatser vid leden. Tjärnrundan startar och slutar vid parkeringen vid Norra Ängsö.

Tänk på att det är förbjudet att tälta på Ängsön. Läs mer på Länsstyrelsen.se om vandring på Ängsö naturreservat.

6. Badelunda Fornstig

badelunda naturreservat västerås
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Inte alls långt från central Västerås ligger Badelunda naturreservat här kan du vandra Badelunda Fornstig som är en led på 4km. Här får du lära dig lite om historien i området med informationstavlor som du kan läsa längs leden.

Terrängen är varierande men lätt och passar för alla. Leden har ledmarkeringar av skyltar som gör det lätt att hitta.

Här kan du vandra året runt och Badelunda naturreservat är ett populärt område dit Västeråsborna tar sig till för att motionera. Hit kan du ta dig med buss, bil eller cykel.

7. Vandra vid Märlaren (Johannisberg)

johannisberg västerås
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I naturreservatet Johannisberg kan du hitta flera kortare leder och stigar. Går du längst ut på ytterkanten av reservatet finns en led på 2,5km. Leden går mycket längs med Mälaren och i en lövskog av bland annat ekar, rönn och ask.

Det är en lättvandrad led som går på grusvägar och fina stigar. Besöker du området på sommaren glöm inte att ta med badkläder eftersom du kan bada här.

Leden är markerad med röd färgmarkering. Du kan ta dig till Johannisberg naturreservat på flera sätt som bil, buss och färja.

bra vandringsleder i västerås

Varför vi rekommenderar att vandra Västerås

Västerås har många fina naturreservat att välja på där det finns flera vandringsleder med olika längd vilket gör att det finns något för alla.

Det är också enkelt att ta sig till många av naturreservaten och lederna med hjälp av kollektivtrafiken så du måste inte ha bil.

Om du vill läsa om fler ställen att vandra på i närheten av Västerås kan du läsa vårat inlägg med vandringsleder i Västmanland.

Övernatta på vandringslederna i Västerås

Lederna har bra markeringar i form av skyltar eller färgmarkering, möjligheter för övernattning finns i vindskydden som är utplacerade längs med många av lederna om du inte vill bära med dig ett tält när du vandrar.

OBS! Tänk på att det inte är tillåtet att tälta överallt. På vissa ställen, t.ex. Ängsö Naturreservat gäller inte allemansrätten och du får därför inte tälta där.

västerås vandringsleder

Vanliga frågor

Får man plocka svamp på Björnön?

Ja det får du. Du får plocka svamp, blommor och bär på Björnön men du får inte skada buskar och träd genom att bryta av exempelvis kvistar.

Hur många naturreservat finns det i Västmanland?

Just nu finns det ungefär 124 naturreservat i Västmanland.

Får man tälta i Västerås?

Ja det får du så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Det är okej att tälta i enstaka dagar tack vare allemansrätten (Tänk på att naturreservaten har egna regler, så kolla alltid vad som gäller innan du tältar). Kom även ihåg att ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Västerås – 7 fina vandringsleder”

  1. Man får inte tälta på tex Ängsö. Naturreservatens egna regler är över allemansrätten.
    Kan vara bra att påpeka att allemansrätten inte gäller överallt.

    Svara
    • Tack Susanne,

      Vi uppdaterade inlägget med den informationen nu. Som du säger gäller speciella regler på Ängsö precis som i de flesta naturreservaten 🙂

      Mvh / Vandrarna

      Svara

Lämna en kommentar