Vandring i Borås – 7 fina vandringsleder

Vandra i en varierad natur av lummig skog, kulturområden, hagar och vid mysiga sjöar när du är i Borås. Här finns det flera naturområden och naturreservat som bjuder på vackra vandringsleder och fina rastplatser.

Missa inte den populära Tremilaleden eller att upptäcka Vänga Mosse. Mer om det kan du läsa längre ner i inlägget!

De bästa vandringsleder i Borås är Tremilaleden, Storsjöleden, Hofsnäs Naturstigar, Vängaleden, Rya Åsar, Kyoegården och Gässlösa Friluftsområde.

1. Tremilaleden

Längd: 31,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tremilaleden är en populär vandring som går genom Borås omväxlande natur. Det är en 31,5km lång vandring som går mest i skog och på mysiga skogsstigar.

Under vandringen kommer du passera några sjöar där du kan bada eller varför inte pausa och äta medtagen fika eller mat.

Tips på rastplatser är vid Transåssjön och Kråkereds damm, Svalesjön och längs med Kransån är de fint.

Just nu finns inga vindskydd längs med leden men två stycken kommer att komma upp under 2023. Exakt vart de kommer stå vet vi tyvärr inte. Men då kan du övernatta i vindskydden om du inte vill tälta.

2. Storsjöleden

Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du få känsla av att vara ute i vildmarken ska du vandra Storsjöleden som ligger i Storsjöns naturreservat. Leden går runt hela sjön med spår av det gamla kulturlandskapet. Vandringen är 8,5km och går i en varierad terräng.

Här får du vandra längs med strandkanten och ibland en bit ifrån sjön. Det finns flera rastplatser att pausa på där vissa även har eldplats om du vill grilla. Vindskydd saknas.

Tar du bilen hit finns parkering vid Storsjön. Åker du buss är den närmaste hållplatsen i Ryttare cirka 2km från Storsjön.

3. Hofsnäs Naturstigar

Längd: 1-5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Torpanäsets naturreservat ligger cirka 3mil utanför Borås och här kan du vandra på Hofsnäs naturstigar som är rundslingor i varierad läng mellan 1-5km. Alla rundslingor är lättvandrade.

Här får du vandra i ett lummigt landskap av gamla ekar och över hagar. Flera rastplatser finns längs med de olika lederna och varje led har sin egen ledmarkering.

Här kan du vandra med hela familjen även mindre barn. Passa på att ta en fika på Hofsnäs Herrgård efter vandringen som avslut, herrgården ligger vid starten av lederna.

4. Vängaleden

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandring som passar bra för hela familjen att gå Vängaleden som är 5km. Det är en lättvandrad led som går på breda spänger och grusväg.

Förr var det här en issjö som med åren växt igen till en mosse därav namnet på platsen. Det är även populärt att spana på fåglar här. Ett tips är att ta dig upp i fågeltornet, där bjuds du på en vacker utsikt över hela mossen.

Missa inte! Gör ett stopp på Vänga Kvarn och ta en fika i den grönskande oasen som ligger intill en porlande bäcken. Ett perfekt avslut på vandringen.

5. Vandra i Rya Åsar

Längd: 1,5-9km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Önskar du vandring som ligger mer centralt till Borås ska du besöka Rya Åsar. Det är ett naturreservat som ligger några kilometer utanför central Borås och hit kan du enkelt ta dig med buss.

Här finns det tre olika leder att gå som är mellan 1,5-9km terrängen och svårighetsgraden varierar från lättvandrat till medelsvår. Var beredd på att det är backigt i området.

Även naturen varierar och du möts av vackra landskap av barrskog, klippbranter och ekskog. Flera platser finns i området att pausa och fika på som vid sjöar eller utsiktsplatser.

6. Kypegården

vandringsleder i borås Kypesjöns Badplats
Kypesjöns badplats.
Längd: 1,3-8,7km
Svårighetsgrad:
Ledmarkeringar: Ja

Kypegården är ett friluftsområde i Borås och här finns fyra markerade leder att gå som är mellan 1,3-8,7km.

Två av spåren är elljusspår. Varje led har sin egen färgmarkering som gör det lätt att hitta. Grill- och rastplatser finns runt sjön samt badplats med brygga.

Tips! På Kypegårdens friluftsgård kan du dusch, ta ett kallbad och bastu i en vedeldad bastu. Här kan du också köpa glass och fika.

7. Vandra i Gässlösa Friluftsområde

Längd: 6,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I friluftsområdet Gässlösa finns en vandringsled som är cirka 6,7km. Leden har en färgmarkering som är grön/vit som gör att du enkelt kan följa leden.

Här får du vandra både på skogsstigar och grusvägar, vissa delar av leden är även backig. Du kommer att passera några sjöar på vägen där det är fint att ta en paus eller varför inte bada i Tranåssjön.

Startar gör du enklast från Gässlösa idrottsplats där även en stor parkering finns. Det går också bra att starta från Tranås badplats och från Svedjeskolan.

Varför vi rekommenderar att vandra i Borås

I Borås finns flera naturområden och naturreservat att upptäcka med både kultur och varierad natur. Det finns gott om rast- och eldplatser längs lederna som är perfekta att pausa vid. Annars finns det mysiga caféer att avsluta vandring på.

Vandrar du i Borås på sommaren får du inte glömma att packa ner badkläder, du kommer med största sannolikhet att passera några badsjöar för ett svalkande bad.

Vissa områden ligger en bit ifrån Borås och du behöver ha bil för att ta dig dit medan andra platser ligger centralt och du kan ta dig dit med den lokala bussen eller varför inte ta cykeln.

Läs mer: Fina vandringsleder och platser att vandra på i Västergötland

fin vandring i borås

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Borås?

Tremilaleden och Storasjöleden får du inte missa. Vill du ha en mer barn- och familjevänlig vandring rekommenderar vi istället Vängaleden och Hofsnäs naturstigar.

När är den bästa perioden att vandra på?

Vår och sommar är finast. Men du kan såklart vandra här året runt och alla årstider har sin egen charm.

Kan man övernatta längs lederna i Borås?

Ja det kan du. Vindskydd finns inte på alla ställen säkrast är att ta med tälta. Allemansrätten gäller men vissa naturreservat kan ha särskilda regler som tältförbud eller att du måste tälta på anvisad plats. Kolla upp det innan.

Finns möjlighet att fylla på med vatten?

Nej tyvärr, inte längs lederna. De bästa är att ta med tillräckligt med vatten eller köpa om det ligger någon närliggande café.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

1 svar på ”Vandring i Borås – 7 fina vandringsleder”

Lämna en kommentar