Vandring i Halland – 3 platser med fina vandringsleder

Vid västkusten ligger Hallands län och här bjuds det på flera kustnära vandringsleder. Här finns fin vandringsleder som passar alla och längden på lederna varierar.

Att vandra i Halland ger dig även chans till flera dopp när vädret tillåter och fina solnedgångar. Att tälta på stranden är nästan ett måste när du vandrar längs kusten. Här går även den välkända Hallandsleden igenom.

De bästa vandringslederna i Halland är Hallandsleden, Skogsbostigen, Strandpromenaden i Varberg, Östdanmarks vandringsled, Grimsholmen och Prins Bertils Stig. Missa inte de fina naturreservaten Haverdals och Hökafältet som har flera fina vandringsleder att vandra.

1. Varberg

hiaklitten i varberg halland

I norra delen av Halland ligger Varberg som är en riktig surfort men här finns även fina vandringsleder. Du kan hitta flera leder som är kustnära men det finns även flera naturområden och naturreservat i närheten av Varberg som bjuder på fina vandringsleder. Många av lederna som ligger i Varberg kan de flesta vandra oavsett ålder.

Det är bra och tydliga ledmarkeringar på Varbergs vandringsleder. Många är markerade med någon typ av färgmarkering eller skyltar. När du vandrar i Varberg så är det vid kusten men även i olika typer av skog, över ängar och betesmark du vandra på.

Hallandsleden går även genom Varberg som är den sista etappen på den norra delleden som startar i Kungsbacka. Missa inte Hiaklitten som finns i Åkulla bokskogar det är även där du vandrar skogsbostigen.

Bästa vandringslederna i Varberg:

  • Hallandsleden, norra delleden (133km)
  • Strandpromenaden (4km)
  • Skogsbostigen (5,4km)

2. Falkenberg

vandring i falkenberg halland

Några mil söder om Varberg ligger Falkenberg som även det är en fin kustort, lite mindre än Varberg men en supermysig sommarstad. Även här tycker vi att du ska passa på att tälta på stranden om du vill och har möjlighet.

För att vandra i Falkenberg får du ta dig lite utanför till olika naturområden som finns i närheten för att hitta vandringsleder. Lederna här har en fin och har oftast en lättvandrad terräng som passar för alla.

I Falkenberg går delled två av Hallandsleden som är den mellersta delleden. Den startat i Åkulla och går ner till Frodeparken. Du kan så klart välja att vandra en etapp av leden om du vill ut på en dagstur.

Vackra vyer från Grimsholmen

Ett tips är att besöka Grimsholmen som ligger söder om Falkenberg här vandrar du på öppet landskap över bland annat klippor, ljunghed och strandängar med fina vyer över havet. Ta med dig middagen hit och njut av den fina solnedgången.

Bästa vandringen i Falkenberg

  • Hallandsleden, mellersta delleden (99km)
  • Östdanmarks Vandringsled (17km)
  • Vandra runt Knobesholmsjö (4,4km)

3. Halmstad

vandring i halland halmstad

Ytterligare några mil söder ut på västkusten ligger Halmstad som mest förknippas med den populära stranden Tylösand. Men det finns också många naturreservat och naturområden i närheten där du kan hitta några av Halmstads finaste vandringsleder som passar för alla att vandra.

Du hitta vandringsleder för både kortare dagsturer och men också längre flerdags turer. Många av lederna är barnvänliga så hela familjen kan följa med på vandring. Naturen du får uppleva är bland annat skog, sjöar, ängar och hagar. På vissa ställen finn säven rast- och eldplatser.

Det är även i Halmstad som den södra delleden av Hallandsleden går igenom. Södra delleden går från Halmstad till Laholm och är en vandring på totalt 83km och är indelad i 10 etapp.

Bästa vandringslederna i Halmstad

  • Prins Bertils Stig (19km)
  • Hallandsleden, södra delleden (83km)
  • Fylleåleden (6km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Halland

Enligt oss finns det inget som är mer sommar än västkusten och vi har besökt västkusten och Halland flera gånger. Det finns fina vandringsleder som är både lite mer utmanande men också många med en lätt terräng att vandra, du kan hitta en led som passar alla oavsett erfarenhet.

Eftersom det finns stora och långa stränder i Halland så kommer du hitta magiska tältplatser vid stranden där du kan njuta av vackra solnedgångar. Vill du inte tälta så finns det gott om vandrarhem och campingstugor att hyra längs med eller i närheten många av leder.

Även eldplatser och vindskydd finns på vissa platser speciellt om du vandrar längs med Hallandsleden.

bokskog halland
vandringsleder i halland

Vanliga frågor om vandring i Halland

Vilken är den finaste vandringsleden i Halland?

Det finns många fina leder i Halland och alla har sin egen charm. Men vi skulle säga strandpromenaden i Varberg, Åkulla bokskogar där även Hallandsleden går igenom och Prins Bertils stig i Halmstad är en fin och kustnära vandring att göra.

Vad får man inte missa om man vill vandra i Halland?

Missa inte Hiaklitten som ligger i Åkulla bokskog där du får vackra vyer över skog och sjö, ett perfekt ställa att äta medtagen lunch eller fika på. Missa heller inte de fina strandpromenaderna som finns i de olika städerna som ligger längs med västkusten. Besök även naturreservaten Hökarfältet och Haverdals.

Får man tälta på stränderna som ligger i Halland?

Ja det får du i enstaka dagar om det inte står någon skylt med att det skulle vara förbjudet. Allemansrätten gäller men du får inte tälta på någons mark eller skada naturen. Kom ihåg att plocka med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur lång är Hallandsleden?

Hela Hallandsleden är totalt 453km lång och är indelad i tre delleder och har totalt 26 etapp. Hallandsleden startar i Kungsbacka i norr och slutar i Laholm i söder.

Finns det vindskydd och eldplatser i Halland?

Ja det gör det. De flesta vindskydd och eldplatser finns längs med Hallandsleden. Även torr toaletter finns på vissa ställen där det står vindskydd.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer