Vandring i Skara – 7 fina vandringsleder

Det finns mycket att upptäcka i Skara och här finns många fina vandringsleder att gå. Valleområdet är ett populärt ställe att vandra men även Billingeleden lockar många till Skara.

I Skara kan du hitta vandringsleder som passar alla oavsett erfarenhet och ålder. Här finns badmöjligheter och du kommer passerar mysiga caféer som serverar lokalproducerad mat och fika. Det är också lätt att hitta fina ställen att pausa på för att äta medtagen matsäck.

De bästa vandringslederna i Skara ärr att vandra i Valleområdet, Flämsjön runt, Pilgrimsleden, Hornborgasjön, Billingeleden, Rosenstigen och Flianleden.

1. Vandra i Valle

Längd: 2-9km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Valleområdet i Skara har en speciell natur som inlandsisen lämnat efter sig. Här ligger också flera naturreservat. I Valle finns det totalt 60km markerad vandringsleder där även Billingeleden passerar.

Alla leder som ligger i Valleområdet är sammanhängande så det går att kombinera de olika lederna hur du vill om du vill gå längre sträckor. Några av lederna som går i Valle kommer vi berätta ner om längre ner i inlägget.

Vandringsleder i Valle:

 • Drottningkullen (2-3km)
 • Torp (3km)
 • Höjentorp (3km)
 • Ökull (4km)
 • Ljungstorp (4-5km)
 • Jättedalen (5km)
 • Flämsjön runt (9km)

2. Flämsjön runt

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Flämsjön runt är en rundslinga på 9km som ligger i Valleområdet. Det tar ungefär 3 timmar att gå hela beroende på vilket tempo du håller och hur mycket pauser du gör.

Här bjuds du på en mysig vandring som går på mindre skogsstigar, grusvägar och genom kohagar. Leden är skyltad med blå stolpar men även med en text där det står ”Valle- Flämsjön runt” så det är lätt att hitta.

Badmöjligheter finns längs vandringen så packa ner badkläder om du går här på sommaren!

Nära leden finns också möjlighet att övernatt på vandrarhem om du vill stanna kvar i området. Du kan också äta mat och köpa fika om du önskar.

3. Pilgrimsleden (Skara – Husaby)

Längd: 26km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Önskar du en vandring som bjuder på både fin naturupplevelse men också kultur och historia? Då ska du vandra Pilgrimsleden som går mellan Skara och Husaby.

Totalt är det en vandring på 26km som kan delas i på två dagar. Men går såklart att vandra på en dag också om du är en van vandrare. Leden går på lätt terräng som är grusvägar och skogsstigar. Pilgrimsleden är markerad med rödfärg och har S.t Olofsmärket.

Vandrar du leden på två dagar kan du övernatta på Lundsbrunns B&B eller på Lundsbrunns Resort & Spa. Café finns också längs vägen om du går leden på sommaren, perfekt om du vill villa och fylla på med lite energi.

Etapper på Pilgrimsleden (Skara-Husaby)

 • Skara – Lundsbrunn
 • Lundsbrunn – Husaby

4. Hornborgasjön

Längd: 0,3-4,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Här i Hornborgasjön som ligger cirka 1 mil söder om Skara finns flera korta vandringsleder att gå där många av dom utgår från Naturum. Här går du i kulturlandskap och längs med strandängar.

Tänk på att vattennivåerna kan vara höga under våren vilket kan påverka vandringslederna. Se till att använda vattentäta kängor om du besöker området då.

Vandringsleder i Hornborgasjön:

 • Fågeludden (0,8km)
 • Utloppet (1,3km)
 • Ytterbergsleden (1,6km)
 • Hångerleden (3,1km)
 • Bolumsleden (3,4km)
 • Orebackar (3,5km)
 • Almeö (4km)
 • Fågeludden – Ytterberg (4,7km)

5. Billlingeleden

Längd: 57km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Billingeleden är en vandring som går runt berget Billingen. Totalt är det en vandring på 57km och delas in i 8 etapper. Du kan själv välja om du vill vandra hela leden eller gå några enstaka etapper.

Leden går på skogsstigar, lite på asfalt och det förekommer branta partier. På den här vandringen kommer du få uppleva mycket, den tar dig förbi Silverfallet, Ryds grottor och Vallebygden.

Etapper på Billingeleden:

 • Etapp 1: Billinges fritidsområde – Ryds grottor – Stora Liden Rånna (7,5km)
 • Etapp 2: Stora Liden Rånna – Högsböla Ängar (8,5km)
 • Etapp 3: Högsböla Ängar – Silverfallet (3,5km)
 • Etapp 4: Silverfallet – Lycke Lille Höjden (5km)
 • Etapp 5: Lycke Lille Höjden – Öglunda (6km)
 • Etapp 6: Öglunda – Höjentorp (6,5km)
 • Etapp 7: Höjentorp – Varnhem (7km)
 • Etapp 8: Varnhem – Billinges fritidsområde (13km)

6. Rosenstigen

Längd: 2,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En kortare men mysig vandring att göra är att ta sig ut till Varnhem som ligger ungefär 1,5mil utanför Skara. Här kan du vandra på Rosenstigen som är 2,2km och tar runt 30 minuter till 1 timme att gå.

Det är en rundslinga som både startar och slutar vid klosterområdet i Varnhem. Och hit kan du ta både bil och buss från Skara.

Vandringen går längs klosterkyrkan och längs ån där du passerar en vacker stenbro. Ett måste när du är här är att ta en fika eller lunch på Klostercaféet, deras fika är magiskt gott!

Kul fakta är att delar av Arnfilmerna spelads in här på Rosenstigen.

7. Flianleden

Längd: 8-14,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En mysig vandring att göra om du är i Skara är att ta dig ut till Petersburg. Härifrån startar Flianleden som är vandring på 8-14,5km. Leden går på både naturstigar och motionsspår med sammanhängande slingor.

Följ den gröna färgmarkeringen för att hitta runt i området. Här vandra du i en barrskogsmiljö med en varierad terräng.

Vid Petersburg där vandringen börjar finns parkering, toalett, omklädningsrum och dusch.

Varför vi rekommenderar att vandra i Skara

Det finns många fina och varierande leder att vandra i Skara som har något för alla. Du kan välja att gå korta barnvänliga leder eller längre och mer utarmande vandringar.

Det bästa området att besöka om du är i Skara är Valle tycker vi. Där finns många leder att välja på och naturen där är häftig och intressant. Uppskattas av både stora och små.

Vi gillar att det är enkelt att ta sig ut till många vandringsleder med antingen bil eller med kollektivtrafiken.

Läs mer: Fina vandringsleder i Västergötland

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Missa inte att vandra någon av lederna som ligger i Valleområdet.

När är bästa tiden att vandra i Skara?

På sommaren är det som finast när det blommar och är grönt. Men lugnast är det på hösten. Du kan vandra i Skara året runt.

Kan man fylla på med vatten längs med lederna?

Inte vad vet. Det bäst är att ta med eget vatten. Men längs vissa leder finns det caféer där du kan köpa något att dricka om du vill.

Får man tälta vid lederna i Skara?

Ja, om inget annat anges. Särskilda regler kan gälla i naturreservat, där kan det vara tältförbud så kolla alltid upp det innan. Annars är det allemansrätten som gäller.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar