Vandring i Umeå – 9 fina vandringsleder

Umeå ligger på norra östkusten och har flera fina naturreservat som går i djup och spännande skog men även fina öar ute på kusten att vandra på. Här kan du välja om du vill göra en dagsvandring eller en vandring på några dagar. Det finns gott om vindskydd, eld-och rastplatser längsmed vandringslederna som gör det enkelt att övernatta.

De bästa och och mest populäraste vandringslederna i Umeå är bland annat Isälvsleden, Öreälvsleden, Tavelsjöleden, Flottarstigen/Fiskestigen, Lögdeälvsleden, Grössjön vandringsled, Tavastudden, Holmöarna och, vandring på Strömbäck-Kont.

1. Isälvsleden

Längd: 60km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Isälvsleden är en vandringsled som är 60km lång och delas in i 6 etapp. Vill du inte gå hela leden kan du gå en etapp. Leden startar i Vindeln och avslutas i Åmsele eller tvärt om du väljer. Terrängen är varierande och går mest på skogsstigar i skogen, uppe på en åsrygg och längs med sjöar.

Vandringsleden är lätt att ta sig fram på och passar för alla att vandra. När du vandrar på Isälvsleden kommer du att passera tre naturreservat, Hjukenåsarna, Kammen och Djupvik. Det är inlandsisen som har format den fina naturen du vandrar på här.

Det finns eldplatser och vindskydd längsmed leden om du ska övernatta. Vid Valfrid Paulsson-reservatet där finns en även en raststuga i Missutjärn för övernattning.

Etapp på Isälvsleden:

  • Etapp 1: Vindeln-Abbortjärn (7km)
  • Etapp 2: Abbortjärn-Hällnäs (12km)
  • Etapp 3: Hällnäs-Hjuksån (3km)
  • Etapp 4: Hjuksån-Valfrid Paulsson-reservatet (16km)
  • Etapp 5: Valfrid Paulsson-reservatet-Djupsund (10km)
  • Etapp 6: Djupsund-Åmsele (12km)

2. Öreälvsleden

Öreälvsleden
Längd: 100km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Öreälvsleden är en vandringsled som är 100km och går genom flera fina naturreservat. Terrängen är varierande men lätt att ta sig fram på så den passar för alla att vandra. Vandringsleden startar i Örträsk och slutar i Öre.

Det finns flera vindskydd och eldplatser längs med leden så du kan tälta om du ska vandra hela Öreälvsleden. Vandringsleden är skyltad så att du lätt ska hitta och gå rätt. Längsmed leden kan du bada och fiska.

Det är en mysig och fin vandringsled som ligger mellan Umeå och Örnsköldsvik. Du når leden lätt med bil längs hela leden så du kan gå på den vart du vill om du vill gå en kortare dagsvandring.

3. Tavelsjöleden

Längd: 42km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En vandringsled som startar direkt i Umeå centrum är Tavelsjöleden och slutar i Västra Vännfors. Leden är 42km och går i en blanda terräng av skogsstigar, asfalt, bergshällar och grusvägar. Det är ändå en lätt terräng så de flesta kan vandra här.

Leden är markerad med skyltar och när du kommer in i skogsdelen av leden är det röd färgmarkering på träden du följer. När du vandrar genom Tavelsjöleden bjuds du på en omväxlande natur som höga berg med vacker utsikt, grottor, sjöar och ovanliga växter.

Ut med leden finns även flera eldplatser, vindskydd och rastplatser för dig att stanna vid och ta en paus eller varför inte övernatta. Det är en mycket trevlig vandringsled om du vill utgå direkt från centrala Umeå.

4. Flottarstigen/Fiskestigen

liljekonvalj umeå
Längd: 30km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Norr om Umeå hittar du vandringsleden Flottarstigen/Fiskestigen som är en led på ungefär 30km. Leden startar i Överklinten och slutar i Naturreservatet Klubben. Det är en varierande terräng men ändå lättframkomlig.

Längsmed leden finns det skyltar som visar vägen och naturen på vandringsleden är omväxlande från skog till vatten och havet. Det finns gott om rastplatser, vindskydd och eldplatser för att gör en övernattning så enkel som möjlig.

På Flottarstigen/Fiskestigen har du stor chans till att se bäver och missa inte Åströmsforsens naturreservat där gul svärdslilja växer. En annan fin plats på leden är Åknät och där växer det mycket liljekonvaljer.

5. Lögdeälvsleden

Lögdeälvens vildmarksled
Längd: 85km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Mellan Umeå och Örnsköldsvik ligger Lögdeälvsleden som är en 85km lång vandringsled, vissa kallar den även för Lögdeälvens vildmarksled. Leden startar i Ormaggan och slutar i Nordmaling. Terrängen är väldigt varierande och är teknisk på vissa ställen annars vandrar du på skogsstigar, grusvägar och spänger.

Naturen är vildmarks liknade och du får uppleva raviner, meanderslingrande vattendrag och missa inte Drakryggen som helt klart är den mäktigaste av niporna med älven. Naturen här är utan tvekan häftig att uppleva och speciell.

Det finns gott om raststugor, rastplatser, eldplatser och vindskydd längsmed leden så du kan pausa eller övernatta.

6. Grössjön vandringsled

Grössjön
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Grössjön är Umeås egna naturreservat och i området finns det flera leder att välja på. Grössjön runt är en vandringsled på 4km som är markerad med blå markeringsfärg.

Terrängen är varierande men lätt att ta sig fram på då du mest går på fina skogsstigar. Naturen runt Grössjön är till mesta dels gammelskog men även flera hjotronmyrar finns i området som ger en känsla av vildmarken. Naturen här har ett rikt fågelliv som du kan spana på från fågeltornet.

Det finns flera fina rastplatser längsmed leden som du kan stanna till vid för att ta en paus eller njuta lite extra av naturen och lugnet.

7. Tavastudden

Tavastudden
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 3mil utanför Umeå ligger Tavasten och det är även här du parkerar för att vandra ut till Tavastudden en vandring på 4,5km enkelväg. Leden är markerad med skyltar som visar vägen och berättar hur långt det är.

Terrängen är lätt att vandra på, du vandrar blanda annat på grusvägar, skogsstigar och spänger. Det är en vandringsled som är omgiven av vatten på båda sidorna och är fin att vandra på sommaren.

Det finns även två rast-och eldplatser längs med leden du kan stanna till vid för en paus eller för att äta medtagen matsäck. Tavasten är en populär plats för fågelskådare på våren och hösten då det passerar många sjöfåglar här.

8. Vandra på Holmöarna

Holmöarnas naturreservatet
Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Kvarken ligger Holmöarnas naturreservatet som är en vackert belägen ö utanför Umeå. Här finns det fina vandringsleder som du kan vandra för att upptäcka ön. En led att vandra är mellan Ängesön och Holmöarna som är en led på 13km. Terrängen är lätt att ta sig fram på.

Det finns både vindskydd och eldplatser ut med lede du kan stanna till vid eller varför inte passa på att ta ett dopp em varm sommardag? När du vandrar mellan dessa två öar så går du i ett öppet landskap så du ser havet nästan hela tiden.

Underlaget är skogsstigar, grusstigar och hällar. Åk norrut från Umeå till Norrfjärden där kliver du på Holmöfärjan som tar dig ut på Holmön, resan är gratis och tar cirka 40 minuter ut.

9. Vandra Strömbäck-Kont

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Strömbäck-Kont är ett fin naturreservat som ligger i Umeå och som du lätt kan nå med bil. Mest är det känt för sina badplatser och varma klippor på sommaren. Men det finns även vandrinsgleder här som gör att du kan upptäcka mer av naturreservatet.

Alla leder i naturreservatet har en lätt terräng med breda skogsstigar och hällar som gör det lätt för alla att ta sig fram på. Det finns även flera rast- och eldplatser i området att använda för en paus. Naturen i Strömbäck-Kont en blandning av skog, hav och klippor. Glöm inte badkläder om du är här på sommaren.

rastplats umeå

Varför vi rekommenderar att vandra i Umeå

Det finns en otrolig häftig natur kring Umeå, vissa platser har formats efter istiden och du får uppleva bland annat raviner, meanderslingrande vattendrag och klippor men du kan också ta dig ut till kusten om du vill vandra längs med havet, kusten och badstränder.

Det finns alltid någon form av rastplats, vindskydd eller eldplats på vandringslederna så du kan ta en paus eller övernatta. Det finns även fina naturreservat i Umeå stad som du enkelt når direkt i stan eller med en kort bussresa. Naturen finns nära i Umeå.

skog umeå

Vanliga frågor om vandring i Umeå

Vilken är det populäraste vandringsleden i Umeå?

Den populäraste och mest kända vandringsleden i Umeå är Isälvsleden som är en längre vandringsled som delas in i olika etapp. Naturen på Isälvsleden har formats efter istiden.

Hur tar man sig lättast till vandringslederna i Umeå?

Vill du besöka naturreservat och vandringsleder som ligger lite utanför Umeå så är det lättast att ta sig dit med bil. Har du ingen bil så kan du direkt från Umeå stad komma ut på vissa leder.

Får man tälta på vandringslederna i Umeå?

Ja det får du om inget annat ages på platsen. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta med dig ditt skräp när du går.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer