Vandring i Hässleholm – 8 fina vandringsleder

De flesta vandringsleder som du hittar i Hässleholm är etapper av Skåneleden. Både delleden Nord till syd och Kust till kust passerar Hässleholms kommun.

I det här inlägget kommer vi gå igenom vilka etapper du kan vandra av Skåneleden när du är i Hässleholm. Möjlighet att övernatta längs lederna finns. Läs vidare för att ta reda på mer om varje etapp.

Etapper på Skåneleden i Hässleholm är Verum till Vittsjö, Vittsjö till Hårsjö, Hårsjö till Olastorp, Olastorp till Vedema och Vedema till Hässleholm. Fler etapper finns i inlägget.

1. Verum – Vittsjö

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringen mellan Verum och Vittsjö hör till delleden Kust till kust på Skåneleden, det är en vandring på 12km. Leden ligger norr om Hässleholm.

Här får du vandra i mysig skog och över öppna hagar men också längs olika vattendrag. Du kan vandra från båda håll men vill du ha en längre vandring och fortsätta på delleden Kust till kust ska du starta från Verum.

Önskar du övernatta i Vittsjö är ett tips Furuliden Värdshus annars kan du avsluta vandringen med en god fika eller lättare lunch på Café Sjöstugan i Vittsjö.

2. Vittsjö – Hårsjö

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du fortsätta vandringen på delleden Kust till kust ska du fortsätta från Vittsjö till Hårsjö som är en lättvandrad led på 8km.

Under den här vandringen går du genom skog och landsbygd. Förutom fin natur kommer du även passera ruiner där många av dom fått ett torpnummer som symboliserar torpet som en gång stod där.

Vid Hårsjö går även leden ihop med delled Nord till syd på Skånelleden. Behöver du fylla på med vatten finns det dricksvatten att fylla på vid Gamla skolan i Hårsjö.

3. Hårjö – Lärkesholm

Längd: 20km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ha en lång heldagsvandring är etappen mellan Hårsjö och Lärkesholm ett bra alternativ. Det är en lättvandrad led som är 20km totalt.

Vandringen går genom Skånes djupa skogar och över myrar. Även rester av odlingsmarker och fiskodlingar finns längs leden.

Två lägerplatser finns, ett vindskydd vid Hårsjö och ett vid Lärkesholm, perfekt om du vill övernatta ute.

4. Hårsjö – Olastorp

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat alternativ att vandra från Hårsjön är att följa leden som går till Olastorp. Det är en annan delled av Skåneleden som heter Nord till syd.

Vandringen mellan Hårsjö och Olastorp är endast 4km men går på i en kuperad terräng. Här rinner många småbäckar och naturen består av mycket mossa vilket kan gör att marken är blöt.

Här kommer du också att passera en hel del ruiner. Vid Hårsjö finns ett vindskydd och en eldplats om du vill ta en paus eller övernatta.

5. Olastorp – Vedema

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

När du kommit till Olastorp och vill fortsätta vandringen på Skåneleden och delleden Nord till syd ska du följa den markerade leden mot Vedema. Sträckan är 13km.

Terrängen är stig och grusvägar med lite branta partier på vissa platser. Du kommer också gå förbi olika vattendrag. Men det finns även mycket historia här av ruiner längs vägen.

När du kommer fram till Vedema finns två övernattningsstugor, eldplats och drickbart vatten som du hittar nedanför stugorna. Det ska finnas ved här som du kan använda och elda med men på grund av vedstölder går det tyvärr inte att garantera.

6. Vedema – Hässleholm

Längd: 22km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Från Vedema kan du fortsätta vandra till Hässleholm. En lätt vandring på 22km. Här bjuds du på mycket gran- och tallskog.

Längs leden passerar du en rullstensås, ett mindre vattenfall och klipipan Vedema hall. Förutom det får du också vandra genom öppna hagar med betande djur.

Innan du kommer in till Hässleholms centrum kommer du gå längs med Finjasjön och Sjörröda.

Tips! När du kommer till Hässleholm ska du passa på att ta en god fika på Bjärnors konditori.

7. Hässleholm – Göingeåsen

Längd: 12,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringen till Göingeåsen startar från centralstationen i Hässleholm. Totalt är det en vandring på cirka 12,5km.

På den här etappen får du uppleva mycket historia och vandring genom Göingeåsens naturreservat som är känt för sin vackra lövskog.

Vill du övernatta finns en lägerplats i Göingeåsen med utsikt över Hovdalafälten och Finjasjön.

8. Göingeåsen – Hovdala

Längd: 11km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Från Göingeåsen kan du vandra till Hovdala som är en vandring på 11km och är etapp 4A delleden Nord till syd. Starta gör du från Göingeåsens camping.

Här bjuds du på fina utsikter, slingriga stigar och mycket historia.

Vid Boketorp kan du fylla på med dricksvatten och här finns även toalett. När du kommer fram till Hovdala får du inte missa att ta en fika på Fröknarnas café som har ett stort utbud på bakelser och fikabröd.

Varför vi rekommenderar att vandra i Hässleholm

Etapperna på Skåneleden som går genom Hässleholms kommun bjuder på det mesta som varierande natur och kulturplatser. Bra möjligheter att övernatt finns oftast vid varje etapps slut.

Det bästa är att du kan välja att vandra enstaka etapp och gå som en dagsvandring eller välja flera etapper att gå om du vill vandra i flera dagar.

Det finns något för alla oavsett ålder och erfarenhet. Till många etapper kan du ta dig till med kollektivtrafiken vilket också gör vandringen lättillgänglig.

Läs mer: Vårat inlägg om de bästa vandringslederna i Skåne

skåneleden i hässleholm

Vanliga frågor

Kan man övernatta längs med lederna?

Ja det kan du, det finns oftast vindskydd eller övernattningsstugor vid varje etapps slut om du vandrar Skåneleden.

Går det att fylla på med vatten?

Ja på vissa ställen kan du fylla på med drickbart vatten som vid Gamla skolan i Hårsjö, vid lägerplatsen i Vedum och Boketorp.

När är bästa perioden att vandra på i Hässleholm.

Sommaren tycker vi är bäst men även hösten är fin att vandra på här.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar