Vandring i Strömsund – 6 fina vandringsleder

Strömsund ger dig en stor och spännande natur att upptäcka. Kommunen är ligger i norra Jämtland och gränsar till Lappland. Här finns Sveriges största karstlandskap, ”den osynliga älven” en älv som rinner bitvis under jorden och Hällingsåfallet.

Ja ni hör ju det finns mycket att upptäcka i Strömsund. Här kan du vandra både kortare och längre vandringsleder på en varierande terräng.

De bästa vandringslederna som finns i Strömsund är Hällingsåfallet, Bjurälvens naturreservat, vandra upp för Klumpliklumpen, Djuptjärnsstigen, Sjufjällstigen och Hamptjärnsleden.

1. Vandra till Hällingsåfallet

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 12mil norr om Strömsund ligger Hällingsåfallet. Du kan vandra till vattenfallet från parkeringen i Hällingsån eller Hällarna. Terrängen till vattenfallet varierar på skogsstigar där det förekomma både rötter och stenar.

Hällingsåfallet är ett av Sveriges högsta vattenfall!

Leden kan alla vandra men var försiktig, det kan vara halt på vissa ställen pågrund av luftfuktigheten. Tack vare den fuktiga luften som blir av vattenfallet växer det sällsynta växter här som exempel kopparmossa, spindelmossa och svamparter som gullmurkling.

Ta med dig fika eller lunch och ät det vid vattenfallet, det finns flera rast- och eldplatser i närheten av vattenfallet.

2. Klumpliklumpen

bra vandring i strömsund
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ungefär 16 mil från Strömsund kan du vandra upp för Klimpliklumpen som kommer bjuda på otroligt vackra fjällvyer åt alla håll vid klart väder. Startar du vid Övre Jorm får du en vandring på cirka 4km. Följ den kryssmarkerade leden upp.

Terrängen är jobbig till en början eftersom du ska ta dig över myrmark, bäckar och sten. En del stigning är det också för att ta sig upp för Klumpliklumpen. Det här är en halvdagstur och alla kan vandra leden även barn. Ta med er matsäck och ät den på toppen eller i toppstugan vid dåligt väder.

Tips! Smörja in dig i myggmedel och ta även med dig det då det är mycket mygg här på sommaren som kan vara riktigt jobbiga.

3. Djuptjärnsstigen

djuptjärsstigen strömsund
Längd: 10,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Djuptjärsstigen är en vandring på 10,5km som bland annat går uppe på åsarna som bildats efter istiden. Åsarna går flera meter över de småtjänarna du passerar under vandringen. Du får även gå i en sagolik skog av tallar. Djupstjärnsstigen ligger cirka 4,5mil från Strömsund i Backe.

Vandra uppe på Sveriges kanske längsta åsar av sand som är flera kilometer lång!

Det är inte bara en vacker natur du får uppleva på vandringen utan även mycket kulturhistoria finns kvar här. Det är en lättvandrad led som de flesta kan ta sig runt på oavsett erfarenhet.

Följ grön färgmarkering och skyltar. Tre vindskydd finns längs leden och lättast är att parkera i den södra änden av leden på grusvägen, där finns skyltar märkta Djuptjärnsstigen.

4. Vandra i Bjurälvens naturreservat

Längd: 3-6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Nästan 23mil från Strömsund mot den norska gränsen ligger Bjurälvens naturreservat och det är även här Sveriges största karstlandskap ligger som betår av grottor och klippformationer. Även ”den osynliga älven” går genom naturreservatet.

Från parkeringen (som ligger i Leipikvattnet till Bjurälven) är det en vandring på 3km. När du kommit fram till karstområdet kan du välja att vandra två olika leder i naturreservatet en kort led som är 3km och en som är 6km.

Terrängen varierar på skogsstig, grusväg och spänger. Leden kan vandras av alla oavsett ålder. Det finns även rastplats längs leden annars kan du hitta egna platser att stanna på i naturen.

5. Sjufjällsstigen

vandring i ankarede strömsund
Längd: 33km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: -

Cirka 18mil norr ut från Strömsund till Ankarede, här startar den fina vandringen på Sjufjällsstigen som är en vandring på 33km. Passar som en heldagstur men vi skulle rekommendera att dela in vandringen på två dagar. Terrängen är varierande men för det mest lätt.

Du startar i Ankaredet och vandrar till Härbergsdalen. När du kommer ovanför Ullersjön får du magiska vyer över fjällvärlden. Vill du tälta längs leden finns det bra ställen ovanför Ullersjön vid Sielkentjakk-stugan eller vid Sipmesjaure.

Förutom att varandra uppe på kalfjäll kommer du även att vandra genom dalgångar, myrar, björk- och granskog. Under vandringen kan du stöta på både renar, örn, ripa och älg. Tyvärr vet vi inte om leden har någon ledmarkering.

6. Hamptjärnsleden

fjällvandring i strömsunds kommun
Längd: 42km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

En annan vandringsled som går vid Ankarede är Hamptjärnsleden som är en liten doldis och en väldigt vacker led. Vandringen är 42km och du kan dela in vandringen på 2-3 dagar. Leden går mellan Hamptjärn och Ankarede. Starta från vilket håll som passar dig bäst men vanligast är att starta vid Hamptjärn.

Vandringen startar direkt på kalfjället då Hamptjärn ligger uppe på Stekenjokk-massivet. Terrängen är varierande av stigar, myrar och stenar men relativt lätt att vandra. Även naturen är omväxlande av kalfjäll, dalgångar och fjällskog.

Vill du tälta kan du göra det vid någon av Rauka sjöarna som du passerar under vandringen. Du kan även hyra en stuga vid Raukasjö Fjällgård. Det finns vindskydd och raststugor längs leden som du kan pausa vid eller ta skydd i om vädret är osäkert.

Varför vi rekommenderar att vandra i Strömsund

Strömsund är en stor kommun i ytan och gränsar till Lappland. Det finns flera fjäll och toppar att ta sig uppför med vackra fjällvyer åt alla håll. Naturen i Strömsund är otroligt häftig, lite av den kan du uppleva i Bjurälvens naturreservat.

Det finns både lätta och lite mer tekniska leder att gå här vilket gör att fjällnaturen är tillgänglig för alla. Många av lederna är markerade men inte alla så det gäller att även ha koll på kartan. Du kan hitta flera fina platser i naturen för en paus att vila benen på i Strömsund.

Vill du ha tips på fler vandringsleder i närheten av Strömsund? Läs då vårat inlägg om vandringsleder i Jämtland.

fin vandring i strömsund
strömsund kommun
vandring hällingsåfallet

Vanliga frågor

Får man tälta på Strömsunds vandringsleder?

Ja det får du om inget annat anges vid platsen. På vissa platser är det tältförbud så kolla upp det innan. Annars gäller allemansrätten och du kan tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar natur eller stör markägare.

Vilken vandringsled får man inte missa i Strömsund?

Oj vad svårt det finns så många fina vandringsleder i Strömsund. Men Bjurälvens naturreservat, Hällingsåfallet, Sjufjällsstigen och Klumplikumpen bör du inte missa.

Hur långt är det från Strömsund till Gäddede?

Det är cirka 13mil enkelväg. I Gäddede finns det mycket fin vandring men även i närheten.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar