Strömsund är en stor kommun som ligger i norra Jämtland och gränsar till Lappland med sin spännande och häftig natur. Här finns Sveriges största karstlandskap, ”den osynliga älven” en älv som rinner bitvis under jorden och Hällingsåfallet.
Ja ni hör ju det finns mycket att upptäcka i Strömsunds kommun. Här kan du vandra både kortare och längre vandringsleder på en varierande terräng.
De bästa vandringslederna som finns i Strömsund är bland annat Hällingsåfallet, Bjurälvens naturreservat, vandra upp för Klumpliklumpen, Djuptjärnsstigen, Sjufjällstigen och Hamptjärnsleden.
Innehåll
1. Vandra till Hällingsåfallet
Längd: 5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Ett av Sveriges högsta vattenfall är Hällingsåfallet som ligger cirka 12mil norr om Strömsund. Du kan vandra till vattenfallet från parkeringen i Hällingsån eller Hällarna. Terrängen till vattenfallet varierar på skogsstigar där det kan förekomma både rötter och stenar.
Leden kan alla vandra men var försiktig då det kan vara halt på vissa ställen pågrund av luftfuktigheten. Tack vare den fuktiga luften som blir av vattenfallet så växer det sällsynta växter här som exempel kopparmossa, spindelmossa och svamparter som gullmurkling.
Ta med dig fika eller lunch och inta det vid vattenfallet det finns flera rastplatser och eldplatser i närheten av vattenfallet.
2. Vandra i Bjurälvens naturreservat
Längd: 3-6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Nästan 30mil från Strömsund mot den norska gränsen ligger Bjurälvens naturreservat och det är även här Sveriges största karstlandskap ligger som betår av grottor klippformationer. Även ”den osynliga älven” går genom naturreservatet.
Från parkeringen som ligger i Leipikvattnet till Bjurälven är det en vandring på 3km därefter när du kommit fram till karstområdet kan du välja att vandra två olika leder i naturreservatet en kort variant som är 3km och en som är 6km.
Terrängen varierar på skogsstig, grusväg och spänger. Leden kan vandras av alla oavsett ålder. Det finns även rastplats längs leden annars kan du hitta egna platser att stanna på i naturen.
3. Klumpliklumpen

Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Ungefär 16 mil från Strömsund kan du vandra upp för Klimpliklumpen som kommer bjuda dig på otroligt vackra fjällvyer åt alla håll vid klart väder. Startar du vid Övre Jorm får du en vandring på cirka 4km. Följ den kryssmarkerade leden upp.
Terrängen är jobbig till en början då du ska ta dig över myrmak, bäckar och sten. En del stigning är det också för att ta sig upp för Klumpliklumpen. Det här är en halvdagstur och alla kan vandra leden även barn. Ta med er matsäck och ät den på toppen eller i toppstugan vid dåligt väder.
Tips! Smörja in dig i myggmedel och ta även med dig det då det är mycket mygg här på sommaren som kan vara riktigt jobbiga.
4. Djuptjärnsstigen

Längd: 10,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Djuptjärsstigen är en vandring på 10,5km som går uppe på Sveriges kanske längsta åsar av sand som är flera kilometer lång. Åsarna har bildats efter istiden och går flera meter över de småtjänarna du passerar under vandringen. Du får även vandra i en sagolik skog av tallar.
Det är inte bara en vacker natur du får uppleva på vandringen utan även mycket kulturhistoria finns kvar längs med leden. Vandringen har ingen svår terräng så alla kan vandra här oavsett erfarenhet.
Följ grön färgmarkering för att ta dig runt Djupstjärnsstigen, det finns tre vindskydd längs med leden där du kan stanna för att ta en paus eller för att äta medtagen matsäck. Djupstjärnsstigen ligger cirka 4,5mil från Strömsund och parkering finns på tre platser där du även kan starta din vandring.
5. Sjufjällsstigen

Längd: 33km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: -
Ta dig 18mil norr ut från Strömsund till Ankarede, här startar den fina vandringen på Sjufjällsstigen som är en vandring på 33km och en perfekt heldagstur att göra eller dela in vandringen i två etapp. Terrängen är varierande för det mest lätt så alla kan vandra denna stäcka.
Du startar i Ankaredet och vandrar till Härbergsdalen när du kommer ovanför Ullersjön kommer du få magiska vyer över fjällvärlden. Vill du tälta längs med leden så finns det bra ställen ovanför Ullersjön vid Sielkentjakk-stugan eller vid Sipmesjaure.
Förutom att varandra uppe på kalfjäll så kommer du även att vandra genom dalgångar, myrar, björk- och granskog. Under vandringen kan du stöta på både renar, örn, ripa och älg. Tyvärr vet vi inte om leden har någon ledmarkering.
6. Hamptjärnsleden

Längd: 42km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: -
En annan vandringsled som går vid Ankarede är Hamptjärnsleden som är en liten doldis och en väldigt vacker led. Vandringen är 42km lång och du kan dela in vandringen på två dagar. Leden går mellan Hamptjärn och Ankarede, du kan starta från vilket håll som passar dig bäst men vanligast är att starta vid Hamptjärn.
Vandringen startar direkt på kalfjället då Hamptjärn ligger uppe på Stekenjokk-massivet. Terrängen är varierande av stigar, myrar och stenar men relativt lätt att vandra. Även naturen är omväxlande av kalfjäll, dalgångar och fjällskog.
Vill du tälta så kan du göra det vid någon av Rauka sjöarna som du passerar under vandringen. Du kan även hyra en stuga vid Raukasjö Fjällgård. Det finns vindskydd och raststugor längs med leden som du kan pausa vid eller ta skydd i om vädret är osäkert.
Varför vi rekommenderar att vandra i Strömsund
Strömsunds kommun är en stor kommun i ytan och gränsar till Lappland. Det finns flera fjäll och toppar att ta sig uppför med vackra fjällvyer åt alla håll. Naturen i Strömsund är otroligt häftig, lite av den kan du uppleva i Bjurälvens naturreservat.
Det finns både lätta och lite mer tekniska leder att vandra här vilket gör att fjällnaturen är tillgänglig för alla. Många av lederna är markerade men inte alla så det gäller att du även kar koll på kartan.
Du kan hitta flera fina platser i naturen för att ta en paus när du vandrar på någon av Strömsunds leder så packa med dig lunch och fika och ge dig ut på en heldagstur.
Vill du ha tips på fler vandringsleder i närheten av Strömsund? Läs då vårat inlägg om vandringsleder i Jämtland.



Vanliga frågor om vandring i Strömsund
Ja det får du om inget annat anges vid platsen. På vissa platser är det tältförbud så kolla upp det innan så du inte bär med dig tält i onädan. Annars gäller allemansrätten gäller och du kan tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar natur eller stör markägare. Glöm inte att plocka med dig ditt skräp när du lämnar platsen.
Oj vad svårt det finns så många fina vandringsleder i Strömsund. Men Bjurälvens naturreservat, Hällingsåfallet, Sjufjällsstigen och Klumplikumpen bör du inte missa.
Det är cirka 13mil enkelväg. I Gäddede finns det mycket fin vandring men även i närheten.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!