Vandring i Falkenberg – 7 fina vandringsleder

Falkenberg ligger fint beläget vid västkusten och är kanske mest känt för den breda och långa sandstranden Skrea Strand. Men det finns även fina vandringsleder att besöka i närheten av Falkenberg som bjuder på en varierande naturupplevelse. Det finns vandringsleder som passar för de flesta, den mest kända vandringsled som går igenom Falkenberg är Hallandsleden.

De bästa vandringslederna som finns i Falkenberg är bland annat Hallandsleden, Östdanmark Vandringsled, Boa kyrkstig, Björkasjöstigen, Pilgrimsleden i Halland, Solviks naturstig och Vandra runt Knobesholmssjön.

1. Hallandsleden

Längd: 453km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hallandsleden är en populär vandringsled i södra Sverige som totalt är 453km och delas in i olika delar och etapper. Deldelarna delas in i norra-, mellersta- och södra delleden och totalt är det 26 stycken etapp. Falkenberg hör till den mellersta delleden och har 8 etapp. Du kan välja att gå alla eller några stycken men också en du väljer.

Terrängen är varierande beroende på vilken etapp du vandrar, vissa är lätta och andra är svårare och mer tekniska. Vid varje etapp finns det vindskydd och eldplast för dig att övernatta i om du vill.

Etapp på mellersta delleden:

 • Etapp 1: Åkulla-Kogstorp (11km)
 • Etapp 2: Kogstorp-Kärnebygd (19km)
 • Etapp 3: Kärnebygd-Eseredssjön (12km)
 • Etapp 4: Eseredssjön-Långesjön (21km)
 • Etapp 5: Långesjön-Sandsjön (21km)
 • Etapp 6: Sandsjön-Kvarnforsen-Gyltinge (31km)
 • Etapp 7: Ästad-Skattagård (24km)
 • Etapp 8: Skattagård-Frodeparken (24km)

2. Östdanmark Vandringsled

falkenberg vandringsleder
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Några mil norr om Falkenberg kan du vandra på Östdanmarks vandringsled som är en led på 17km, den går även att vandra som 9km om du vill ha en kortare vandring. Att åka hit är en perfekt dagsutflykt och glöm inte att packa ner matsäcken.

Du startar leden i Ålarp och slutar i Ulvanstorps Tunnbrödsbageri. Leden är markerad med skyltar så att du ska hitta rätt. Terrängen är varierande och det är bra om du har ett par bra vandringskängor eller ett par skor med en rejäl sula på när du vandrar Östdanmarks vandringsled. Här får du vandrar på skogsstigar, grusvägar, vårmarker och på spänger.

Även naturen här är varierande och tar dig genom storskog, längs med bäckar och sjöar. Det finns även två vindskydd och eldplatser på vandringsleden som du kan passa på att ta en paus vid.

3. Boa kyrkstig

skogsväg
Längd: 6
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Boa Kyrkstig är en vandringsled som går i kyrkfolkets fotspår. Det är en vandringsled som är 6km lång enkelväg och som är markerad med gul markeringsfärg så du ska hitta rätt. Det var här folket från byn Boa gick för att komma till Okome kyrka, det var på den tiden Sverige hade kyrkoplikt.

Leden har en varierande terräng och går på skogsvägar men också på blötare mark, på vissa håll ligger det spänger du kan ta dig över på. Även naturen är omväxlande längs med leden du går genom bokskog, barrskog och mer öppnare landskap under din vandring här.

Hit tar du dig lättast med bil och kan parkera vid Boa där det finns parkering och det är även där skyltningen till stigen börjar. Glöm inte att packa ner matsäck som du kan inta på ”vilostenarna” som finns längsmed leden.

4. Björkasjöstigen

fin vandring i falkenberg
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Björkasjöstigen är en vandringsslinga på cirka 5,5km som går runt Björkarsjö. Björkarsjöstigen ligger i Åkullas bokskog och hör till naturreservatet här där det även finns andra vandringsleder att gå.

Vandringsleden är tydligt markerad med röda skyltar där det står Björkarsöstigen på de kommer att visa dig vägen runt sjön. Det är en varierande terräng med skogsstigar, skogsvägar och landsväg. Det kan vara blött på vissa ställen på stigen så ett par skor som klara av vatten är bra.

När du vandrar på leden så är det i en bokskog på vissa ställen finns det stora bergsbranter. Du kommer se sjön hela tiden när du vandrar här. Det finns även ett fint vindskydd med en grillplats ute på en udde, ett perfekt ställa att stanna på för en fika eller varför inte grilla korv?

5. Pilgrimsleden i Halland

pilgrimsleden falkenberg halland
Längd: 180km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Pilgrimsleden i Halland är en tusenårig gammal vandringsled som är totalt 180km lång, du kan dela in den i etapp och gå någon enstaka eller en etapp om du inte vill gå hela.

Vandringsleden går i en omväxlande natur som är genom det halländska kulturlandskapet, odlingslandskap, lövskogar och förbi sjöar och vattendrag. Leden är markerad med Pilgrimsledensmärke som är en en vit skylt med ett rött kors i som visar dig vägen.

Terrängen är varierande men relativt lätt att ta sig fram på det är skogsstigar, grusvägar, skogsvägar och asfalt du vandrar på.

6. Solviks naturstig

solviks naturstig i falkenberg
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Solviks naturstig är en vandringsled som är 4km lång t/r som går ner till badplatsen i Linjevik med start i Solvik vid Fegens vandrarhem. Leden är bra markerad så du lätt ska hitta. Det är en omväxlande natur och du kommer passera skog, myrar och krokiga tallar när du vandrar här.

Terrängen är lätt att ta sig fram på då det mest är en fin skogsstig du går på, när du kommer till Fegens kapell bjuds du på en vacker utsikt över sjön.

Under tiden när du vandrar på stigen kommer du att gå förbi några informationsskyltar som berättar om Fegen, sjön och mycket annat spännande. När du kommit fram till Linjeviks badplats finns det en badbrygga, grillplats, bord och bänkar. Ta ett dopp eller passa på att pausa här innan du vänder tillbaka.

7. Vandra runt Knobesholmssjön

vandringsleder i falkenberg halland
Längd: 4,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: 

Tar du dig cirka 2mil söder ut från Falkenberg så kommer du till Asige. Det är här Knobesholmssjön ligger eller Borrsjön som den även kallas för. Att vandra runt Knobesholmssjön är en vandringsslinga på 4,4km som ligger i en vacker omgivning.

Terrängen är varierande och går på grusvägar, skogsstigar, skogsvägar men även broar och spänger som går över forsande vattendrag. Även natur är omväxlande och vacker här. Längs med stigen finns det ett vindskydd och en eldplats som är perfekt för övernattning om du skulle vilja sova kvar här.

falkenberg strand

Varför vi rekommenderar att vandra i Falkenberg

Falkenberg har så mycket mer att erbjuda än fina och långa sandstränder. Det finns fler fina och häftiga naturreservat i närheten av Falkenberg med många vandringsleder i olika längd att vandra.

Vandringslederna i Falkenberg är bra markerade och gör det lätt att hitta. Terrängen här är varierande, teknisk svår på vissa ställen och blöt på andra men för det mesta är det fina skogsstigar eller grusvägar du vandrar på i en omväxlande natur.

Vill du så kan du även övernatta vid många av Falkenbergs vandringsleder då det finns vindskydd vilket gör att du inte behöver släpa på något tält men det är bra om du har sovsäck och liggunderlag med dig.

Vill du ha fler tips? Läs vårat inlägg om fina vandringsleder i Halland

natur falkenberg
bra vandring i falkenberg

Vanliga frågor om vandring i Falkenberg

Vart kan man tälta på Falkenbergs vandringsleder?

Du kan tälta vart du vill så länge du inte skadar natur eller stör markägare. Allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta enstaka dagar nästa vart du vill om det inte står något annat där du befinner dig. Plocka alltid med dig ditt skräp och lämna platsen som den såg ut när du kom.

Måste man ha bil för att ta sig till de olika vandringslederna i Falkenberg?

Ja det är med bil du lättast tar dig ut till de flesta vandringslederna som finns i närheten av Falkenberg.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Falkenberg – 7 fina vandringsleder”

 1. Det vore enkelt att göra en vandringsled från Lövstaviken till Olofsbo-Glommen-Petters Brygga. Det är bara på ett fåtal ställen som det behöver åtgärdas. Har gått den vackra sträckan många gånger.

  Svara
  • Hej Esse,

   Tack för ett jättebra tips! Vi har inte vandrat just den sträckan själva men Olofsbo/Glommen är superfint och har fina solnedgångar. Vi får passa på att gå den sträckan nästa gång vi är i Falkenberg! 🙂

   Mvh / Vandrarna

   Svara

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer