Vandring i Falkenberg – 7 fina vandringsleder

Förutom att sola, bada och surfa kan du också vandra i Falkenberg. Den populäraste leden som går här Hallandsleden men det finns även dolda smultronställen med fin vandring.

Här kan du hitta varierande leder som passar alla smaker. Vi berättar mer om det i inlägget.

De bästa vandringslederna i Falkenberg är Hallandsleden, Östdanmark Vandringsled, Boa kyrkstig, Björkasjöstigen, Pilgrimsleden i Halland, Solviks naturstig och Vandra runt Knobesholmssjön.

1. Hallandsleden

hallandsleden falkenberg
Längd: 453km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hallandsleden är en populär vandringsled i södra Sverige som totalt är 453km och delas in i olika delar och etapper. Dellederna delas in i norra-, mellersta- och södra delleden och totalt är det 26 stycken etapp. Falkenberg hör till den mellersta delleden och har 8 etapp.

Terrängen är varierande beroende på vilken etapp du går, vissa är lätta och andra är svårare och mer tekniska. Vid varje etappslut finns vindskydd och eldplast för dig att övernatta i om du vill, tälta går också bra.

Etapp på mellersta delleden av Hallandsleden:

 • Etapp 1: Åkulla-Kogstorp (11km)
 • Etapp 2: Kogstorp-Kärnebygd (19km)
 • Etapp 3: Kärnebygd-Eseredssjön (12km)
 • Etapp 4: Eseredssjön-Långesjön (21km)
 • Etapp 5: Långesjön-Sandsjön (21km)
 • Etapp 6: Sandsjön-Kvarnforsen-Gyltinge (31km)
 • Etapp 7: Ästad-Skattagård (24km)
 • Etapp 8: Skattagård-Frodeparken (24km)

2. Östdanmark Vandringsled

falkenberg vandringsleder
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Några mil norr om Falkenberg kan du vandra på Östdanmarks vandringsled som är 17km. Den går också att vandra som 9km om du vill ha en kortare vandring. Leden är markerad med skyltar.

Du startar vandringen i Ålarp och slutar i Ulvanstorps Tunnbrödsbageri. Vi rekommendera att du har ett par vandringsskor med ett bra grepp. Terrängen är både ojämn och blöt på vissa ställen.

Naturen här är omväxlande och tar dig genom storskog, längs med bäckar och sjöar. Det finns två vindskydd och eldplatser på leden som du kan passa på att ta en paus vid.

3. Boa Kyrkstig

skogsväg
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Boa Kyrkstig är en vandring som går i kyrkfolkets fotspår. Leden är 6km lång enkelväg och har gul färgmarkering. Det var här folket från byn Boa gick för att komma till Okome kyrka, det var på den tiden Sverige hade kyrkoplikt.

Både terrängen och naturen är omväxlande. Längs leden går du genom bokskog, barrskog och mer öppnare landskap under din vandring här.

Hit tar du dig lättast med bil och kan parkera vid Boa där finns parkering. Det är också från Boa skyltningen på leden börjar. Glöm inte att packa ner matsäck som du kan äta på ”vilostenarna” som finns längsmed leden.

4. Björkasjöstigen

fin vandring i falkenberg
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Björkasjöstigen är en vandring på 5,5km som går runt Björkarsjö. Leden ligger i Åkullas bokskog och hör till naturreservatet, där finns även andra vandringsleder att gå.

Leden är tydligt markerad med röda skyltar där det står Björkarsöstigen på. Det är en varierande terräng med skogsstigar, skogsvägar och landsväg. Det kan vara blött på vissa ställen så ett par vattentäta skor är bra.

Vandringen går genom bokskog och på vissa ställen längs leden finns det stora och häftiga bergsbranter. Ute på udden finns vindskydd med en grillplats, ett perfekt ställa att stanna på för en fika eller varför inte grilla korv?

5. Pilgrimsleden i Halland

pilgrimsleden falkenberg halland
Längd: 180km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Pilgrimsleden i Halland är en tusenårig gammal vandringsled som är 180km. Du kan dela in leden i etapp och gå någon enstaka eller en etapp om du inte vill gå hela.

Leden är markerad med Pilgrimsledensmärket som är en en vit skylt med ett rött kors i. Det är en lättvandrad terrängen som går på skogsstigar, grusvägar, skogsvägar och asfalt.

Vandringen går i en omväxlande natur genom det halländska kulturlandskapet, odlingslandskap, lövskogar och förbi sjöar och vattendrag.

6. Solviks naturstig

solviks naturstig i falkenberg
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Solviks naturstig är en vandring på 4km t/r. Leden går ner till badplatsen i Linjevik med start i Solvik vid Fegens vandrarhem. Det är tydligt markerat som gör det lätt att hitta.

Det är en omväxlande natur och du kommer passera skog, myrar och krokiga tallar när du går här. När du kommer till Fegens kapell bjuds du på en vacker utsikt över sjön.

Informationsskyltar finns uppsatta som berättar om Fegen, sjön och mycket annat spännande som finns vid leden. Vid Linjeviks badplats finns grillplats, bord och bänkar.

7. Vandra runt Knobesholmssjön

vandringsleder i falkenberg halland
Längd: 4,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Ungefär 2mil söder ut från Falkenberg ligger Asige. Det är här Knobesholmssjön ligger eller Borrsjön som den även kallas för. Att vandra runt Knobesholmssjön är en vandring på 4,4km som ligger i en vacker omgivning.

Terrängen är varierande och går på grusvägar, skogsstigar, skogsvägar men även broar och spänger som går över forsande vattendrag.

Längs stigen finns ett vindskydd och en eldplats som är perfekt för övernattning om du skulle vilja sova kvar här.

falkenberg strand

Varför vi rekommenderar att vandra i Falkenberg

Falkenberg har så mycket mer att erbjuda än fina och långa sandstränder. Det finns många fina och häftiga naturreservat i närheten av Falkenberg med många vandringsleder i olika längd att vandra.

Du kan även övernatta vid många av Falkenbergs vandringsleder. Det finns vindskydd vilket gör att du inte behöver släpa med tält. Men du behöver packa med sovsäck och liggunderlag.

Vill du ha fler tips? Läs vårat inlägg om fina vandringsleder i Halland

natur falkenberg
bra vandring i falkenberg

Vanliga frågor

Får man tälta på Falkenbergs vandringsleder?

Du kan tälta vart du vill så länge du inte skadar natur eller stör markägare. Allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta enstaka dagar nästa vart du vill om det inte står något. Särskilda regler kan gälla i naturreservat.

Måste man ha bil för att ta sig till de olika vandringslederna i Falkenberg?

Ja, det är det lättaste sättet för att komma ut till lederna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Falkenberg – 7 fina vandringsleder”

 1. Det vore enkelt att göra en vandringsled från Lövstaviken till Olofsbo-Glommen-Petters Brygga. Det är bara på ett fåtal ställen som det behöver åtgärdas. Har gått den vackra sträckan många gånger.

  Svara
  • Hej Esse,

   Tack för ett jättebra tips! Vi har inte vandrat just den sträckan själva men Olofsbo/Glommen är superfint och har fina solnedgångar. Vi får passa på att gå den sträckan nästa gång vi är i Falkenberg! 🙂

   Mvh / Vandrarna

   Svara

Lämna en kommentar