Vandring i Lappland – 6 fina vandringsleder

Lappland ger dig en storslagen natur att vandra i med stora och höga fjäll och dalgångar. Här får du uppleva riktigt vildmark med en härlig frihetskänsla. Även om Lappland känns stort finns det vandring här som passar för alla oavsett erfarenhet och ålder.

Vill du fjällvandra och uppleva den finaste naturen Sverige har att erbjuda tycker vi Lapplandsfjällen är det bästa stället att vandra på.

De bästa vandringslederna i Lappland är Kungsleden, Padjelantaleden, vandra uppför Skierffeklippan, Drottningleden, Tärnaleden, Lapplandsleden, vandra uppför Galtispuoda, vandra upp för Borgahällan och Saxnäsleden.

1. Sarek

vandring i sarek lappland

Sarek måste nog vara en av de häftigaste platsen att vandra på i Sverige. Sarek är Sveriges största högfjällsområde och ingår i världsarvet Laponia.

Att vandra inne i Sareks Nationalpark kräver att du är en van vandrare och har koll på karta och kompass eftersom det inte finns några ledmarkeringar inne i nationalparken.

Men du kan så klart vandra här även om du inte är en jättevan vandrare. Det finns vandringsleder som går precis vid utkanten av nationalparken som exempel delar av Kungsleden och Padjelantaleden.

Upplev Sarek från Skierffeklippan

Det är just från Skierffeklippan du kommer att uppleva den populära vyn från Sarek med de slingrande vattendragen som går nere i Rapadalen.

Skierffeklippan ligger precis vid kanten av Sareks nationalpark och är en perfekt vandring att göra om du vill uppleva nationalparken utan att behöva göra en större ansträngning. Även barn kan ta sig upp till Skierffeklippan.

Bästa vandringsturerna i Sarek

 • Padjelantaleden (160km)
 • Skierffeklippan (36km)
 • Vandra tvärs över Sarek, Ákkhástugorna-Saltoluokta (80km)

2. Abisko

vandra i lappland abisko

En annan stor och häftig nationalpark som ligger i Lappland bara några mil från Riksgränsen är Abisko. Även här bjuds du på en storslagen fjällmiljö av stora fjäll och djupa dalar med milslånga vyer över olika fjäll och landskap.

I Abisko kan du vandra både kortare och längre leder och här hittar du vandring som passar för alla oavsett ålder. En av Sveriges signaturleder är den populära sträckan som går mellan Abisko och Nikkaluokta som också är en del av Kungsleden.

En annan populär sevärdhet att se i Abisko-området är Lapplandsporten. Den kan du se från lite olika ställen men ett tips är att vandra Björkliden-Tornehamn där du på vägen kommer att se den kända Lapporten på håll.

Bästa vandringslederna i Abisko

 • Kungsleden, Abisko-Nikkaluokta (108km) svensk signaturleder
 • Vandra till Kärkevagge, Trollsjön (12km)
 • Björkliden-Tornehamn, Lapporten (4,5km)

3. Hemavan/Tärnaby

vanring i tärnaby hemmavan

I den södra delen av Lappland ligger den mysiga fjällorten Hemavan/Tärnaby som mest är känt för sin skidåkning. Men här kan du hitta fina vandringsleder på sommaren som både är tekniskt svåra men också lättvandrade leder som passar alla.

Precis som de flesta vandringsställena i Lappland får du även här vandra i en fin fjällmiljö av fjällskog, sjöar, dalgångar och vackra fjällvyer.

Vandringslederna i Hemavan/Tärnaby är tydligt markerade vilket gör det lätt att hitta oavsett om det är en dagsvandring eller vandring med övernattning.

Perfekta vandringsleder för dig som är ny inom vandring

Är du ny inom vandring och vill testa på vandring med övernattning på fjället? Då ska du vandra Drottningleden som är en lättvandrad led med flera tältmöjligheter längs leden.

Här finns även små bäckar där du har möjlighet att tvätta dig i om du vill. Leden går även att vandra med barn.

Bästa vandringslederna i Hemavan/Tärnaby

 • Tärnaleden (7,5km)
 • Drottningleden (9km)
 • Kungsleden, Hemavan-Abisko (400km)

4. Kittelfjäll

vandra i kittelfjäll lappland

Ett annat fjällområde som ligger i södra delen av Lappland är Kittelfjäll. Här kan du vandra korta dagsturer, flerdagsvandring med övernattning men du kan även göra en hel del toppturer i området.

I Kittelfjäll kan du hitta både utmanande vandring men det finns även gott om leder som passar för nybörjare och för barnfamiljer. Det finns flera vindskydd, rast- och eldplatser längs vandringslederna i Kittelfjäll. Där kan du övernatta eller varför inte bara ta en paus eller grilla.

Är du helt ny inom vandring och vill lära dig mer om naturen eller du kanske inte känner dig så säker på att vandra ensam i fjällen då kan du boka en guide att vandra med i Kittelfjäll. Du kan också boka en guide om du vill upptäcka något nytt i området. De guidade turerna anpassas efter er och er erfarenhet.

Bästa vandringslederna i Kittelfjäll

 • Lapplandsleden, Arevattnet-Gränssjö (27km)
 • Vandra Grönfjäll-Grantonskalet (3-5km)
 • Vandra upp för Kittelfjället (6,3km)

5. Arjeplog

vandra i arjeplog

Arjeplog är en stor kommun med många vandringsleder i fina fjällområden. Arjeplogs vandringsleder som passar för alla typer av vandrare som barnfamiljer, nybörjare och den mer vana vandraren som söker efter utmaning.

Det bästa med att vandra i Arjeplog är att du kan nå många vandringsleder och naturområden med buss men också med cykel. Lederna har bra ledmarkeringar och det finns gott om eldplatser och vindskydd för vila.

Galtispuoda, en av Sveriges vackraste utsiktsplatser

Är du i Arjeplog så ska du inte missa att vandra uppför Galtispuoda, många anser vara Sveriges vackrast utsiktsplats.

Galtispuoda ligger cirka 8km utanför Arjeplog och du kan ta dig hit med buss, bil eller cykel. Det är en lätt vandring uppför fjället som även barn kan vandra men med en brant stigning på slutet.

Bästa vandringslederna i Arjeplog

 • Vandra uppför Galtispuoda (3km)
 • Vandra uppför Akkelis (3,5km)
 • Vaukaleden (7km)

6. Borgafjäll

Borgafjäll är en fjällby som ligger i södra delen av Lappland, Borgafjäll är mest känt för skidåkningen på vintern. Men precis som alla andra fjäll kan du hitta bra vandring här på sommaren och hösten.

Vandringen i Borgafjäll går över kalfjäll, genom fjällskog, i dalgångar, förbi sjöar och uppe på höjder där du bjuds på fina fjällvyer. Packa ner matsäcken för du kommer garanterat att hitta fina ställen att stanna på för en paus.

Bästa vandringslederna i Borgafjäll

 • Vandra upp för Borgahällan (3,5km)
 • Saxnäsleden (16km)
 • Stensjöbäckleden (6km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Lappland?

Lappland har enligt oss den vackraste fjällmiljön att vandra i. Här får du verkligen uppleva riktig vildmark. I Lappland kan du vandra både svåra och tekniskt utmanande leder men det finns också leder för dig som är ny inom vandring och vill testa på hur det är att vandra i fjällen.

Många av Lapplands vandringsleder har tydliga ledmarkeringar av både färgmarkeringar och skyltar. Det finns vindskydd, raststugor, rast- och eldplatser längs många av lederna där du kan övernatta eller bara stanna till för en paus.

Att vandra i Lappland ger dig en naturupplevelse du sent kommer glömma och du kommer med största sannolikhet att ta dig hit igen. Många av lederna är lätta att nå med buss eller tåg vilket gör att du inte måste ha tillgång till bil vilket vi tycker är toppen.

Om du är sugen på att läs om mer vandring i närheten av Lappland rekommenderar vi att läsa artikeln vandring i Sverige, och specifikt delen om vandring i Norrland.

fin fjällvandring i lappland
lapporten i lappland

Vanliga frågor

Kan jag vandra i Lappland om jag är nybörjare inom vandring?

Ja det kan du. Det finns flera leder att vandra i Lappland om du är nybörjare. Några exempel på bra vandringsleder för dig som är nybörjare är Drottningleden och Tärnaleden i Hemavan, Björkliden-Tornehamn (Lapporten) i Abisko, vandra uppför Galtispuoda i Arjeplog och Stensjöbäckleden i Borgafjäll.

Vilken vandringsled får jag inte missa i Lappland?

Kungsleden som går mellan Abisko och Nikkaluokta som även är en av Sveriges signaturleder. Missa heller inte Skierffeklippan i Sarek och Drottningleden i Hemavan.

Får man vandra med hund i Lappland?

Det är lite olika beroende på vart du vandrar. Vissa perioder när det sker renskötsel är det exempelvis förbjudet att ha hund med sig i Sareks nationalpark. Även om det är tillåter att ha hund måste den vara kopplad. Hunden får aldrig vara lös även om den kommer när du kallar på den. Kolla alltid vad som gäller på det stället du ska vandra på.

Vilken årstid är bäst att vandra på i Lappland?

Bästa årstiden att vandra i Lappland är på sommaren eller hösten. Fördelen med sommaren är att det är ljus mycket längre och vädret är lite mer stabilt även om fjällvädret växlar snabbt. Hösten är lite krispigare och friskare i luften vilket gör att det är mindre mygg, på hösten har du även chans att hitta mycket bär och se norrsken.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar