Vandring i Sörmland – 7 fina vandringsleder

Sörmland är nog mest känt för Sörmlandsleden som slingra sig genom alla kommuner och orter i Sörmland. Men det finns även andra fina vandringsleder att vandra i Sörmland.

Vissa är korta och passar för dagsvandring och andra är längre som tar mer än en dag att gå. Det finns vandring som passar för alla åldrar i Sörmland erfarna vandrare som barnfamiljen.

De bästa vandringslederna i Sörmland är Sörmlandsleden, Stavsjörundan, Långnäs Runt, Gyllenhielmska, Bodaholmsleden, Marviksleden, Bestaleden och Lidarundan.

1. Nyköping

vandring i sörmland nyköping

Nyköping ligger vid östkusten några mil utanför Stockholm och här kan du hitta fina vandringsleder som ligger både vid vattnet och inne i skogsområden.

De flesta vandringslederna i Nyköping är fina dagsturer, terrängen är varierande men lätt att ta sig fram på. Bra ledmarkeringar finns i form av färgmarkering eller skyltar. När du vandra i Nyköping kommer du få uppleva natur som skog, havs nära leder men också vandring som ligger stadsnära.

Flera etapp av Sörmlandsleden går genom Nyköping men också rundslingor till Sörmlandsleden finns här. En fin led du inte får missa i Nyköping är att vandra Skiren Runt och Stavsjörundan.

Bästa vandringslederna i Nyköping

 • Sörmlandsleden
 • Skiren Runt (4,5km)
 • Stavsjörundan (9-16km)

2. Trosa

vandra i trosa sörmland

Trosa är en mysig liten sommarstad som ligger i Sörmland vid östkusten och mellan Nyköping och Stockholm. Här kan du hitta fina promenader inne stadskärnan som går på grusvägar och bland fina hus.

Du kan även hitta flera vandringsleder i Trosa som går vid vattnet som Långnäs runt och Rundslinga Näset. Annars är det etapper på Sörmlandsleden som går genom Trosa.

Naturen du vandrar i när du är i Trosa är ofta nära eller vid vattnet men lederna går även på haglandskap och i skogsområden.

Terrängen varierar men inga direkta svåra partier utan alla kan ta sig fram på Trosas vandringsleder. Det finns flera rastplatser längs med lederna men också eldplatser på vissa ställen.

Bästa vandringslederna i Trosa

 • Sörmlandsleden (etapp 55 och etapp 56)
 • Långnäs Runt (3km)
 • Rundslinga Näset (2,6km)

3. Eskilstuna

vandra i Sörmland Eskilstuna

Eskilstuna är den största staden i Sörmland och ligger mer in i landet. Här finns det flera naturreservat och naturområden att vandra i.

Både längden på lederna och terräng varierar så det finns något för alla oavsett ålder och erfarenhet. Naturen på Eskilstunas vandringsleder är allt från skog, berg och öppna landskap.

Vill du vandra Sörmlandsleden eller Gyllenhielmska och inte bära med ett tält finns det flera boendealternativ längs vägen som vandrarhem, hotell och stugor. Vill du tälta finns det flera fina platser att slå upp ett tält på även vindskydd med eldplatser finns.

Bästa vandringslederna i Eskilstuna

 • Sörmlandsleden
 • Gyllenhielmska (36km)
 • Åstråket (20km)

4. Katrineholm

vandra i katerineholm sörmland

En stor kommun i Sörmland är Katrineholm. Här finns det många korta vandringsleder som passar alla. Men också längre leder finns som bland annat etapper på Sörmlandsleden.

Naturen i Katrineholm är precis som resten av Sörmland, skog, berg, öppna landskap, ängar och fina sjöar. Många rastplatser finns i naturområdena där du kan pausa för att njuta av naturen eller för att fylla på med energi som lunch eller fika.

Det finns även många leder som går centralt i Katrineholm där du vandrar i vackra trädgårdar och i fina parker. Andra populära leder som finns är Backasjön runt och Bodaholmsleden.

Bästa vandringslederna i Katrineholm

 • Sörmlandsleden
 • Backasjön runt (2km)
 • Bodaholmsleden (3,4km)

5. Strängnäs

vandring i strängnäs sörmland

I norra Sörmland hittar du Strängnäs som är en mindre ort. Här går också den långa Sörmlandsleden igenom. Ett populärt ställa att besöka när du är i Strängnäs är Åkers bergslag som är ett historiskt bergsbruk område.

I Åkers bergslag finns det fornminnen och kulturlämningar i en vacker natur. Här går flera kortare leder men också Sörmlandsleden.

Lederna i området har tydliga ledmarkeringar av färgmarkeringar och skyltar. Det finns även vindskydd och eldplatser där du kan övernatta eller ta en paus i vandringen.

Bästa vandringslederna i Strängnäs

 • Sörmlandsleden
 • Marviksleden (6km)
 • Stånggångsleden (5km)

6. Gnesta

vandringsled sörmland gnesta

Gnesta ligger mellan Strängnäs och Trosa i Sörmland. Här är det samma natur som på övriga ställen i Sörmland. Skog, öppna landskap, beteslandskap och sjöar. Många av lederna som går i Gnesta går ihop med andra leder som Sörmlandsleden och leder i närliggande kommuner.

Terrängen på vandringslederna i Gnesta är varierande men ofta lätta då de går på grusvägar, skogsvägar och skogsstigar.

Då lederna i Gnesta är lättvandrade kan alla vandra här utan några problem. Rastplatser finns ut med vandringslederna där du kan vila eller njuta lite extra av naturen.

Bästa vandringslederna i Gnesta

 • Sörmlandsleden
 • Gnestaleden (10km)
 • Eriksgatan (21km)

7. Flen

vandring sörmland flen

Flen ligger mitt i Sörmland och kallas för Sörmlands hjärta. Här finns det flera vandringsleder i både korta och längre turer. Vandra i en varierande natur som våtmark, skog, ekhagar och ängar.

I Flen finns även en handikappanpassad led som är Bruksdammen i Hälleforsnäs. Där finns också eldplats, vindskydd och utedass.

De leder som finns i Flen är tydligt markerade med färgmarkering eller med skyltar. Terrängen i Flen är lätt att vandra.

Bästa vandringslederna i Flen

 • Sörmlandsleden
 • Lidarundan (8km)
 • Bruksdammen Hälleforsnäs (4km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Sörmland

Sörmland är mest känt för Sörmlandsleden som slingrar sig genom hela länet. I Sörmland får du en omväxlande natur av kustnära vandring, skogsvandring och vandring som går på högre kullar som bjuder på fina utsikter.

Det finns många mysiga små orter i Sörmland som bara det bjuder in till fin stadsvandring på de små gatorna. Vi tycker det är som finast att vandra i Sörmland på våren och sommaren men det går så klart att vandra här både på hösten och vintern.

Vandrar du längre sträckor och inte vill bära med dig ett tält finns det bra boendealternativ längs med vissa vandringsleder som vandrarhem, hotell, camping och stugor. Se till att boka ditt boende i god tid innan du går ut på vandring.

fin vandring i sörmland

Vanliga frågor

Hur lång är Sörmlandsleden?

Sörmlandsleden är 1000km lång alltså 100mil och med 62 etapp och 41 rundslingor.

Finns det vindskydd längs med vandringslederna i Sörmland?

Ja det gör det, finns både vindskydd, rast- och eldplatser. De flesta finns längs med Sörmlandsleden, i naturreservat och i naturområden.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar