Vandring i Borlänge – 5 fina vandringsleder att vandra

Trots att Borlänge inte ser så mycket ut för välden och är en industristad så gömmer det sig fin natur och fina vandringsleder här. Alla leder är också väldigt lättillgängligt att ta sig till med bil, buss eller cykel.

I Borlänge finns 5 fina vandringsleder, Gyllbergen, Bysjörundan, Tjärnaberget, Tunaåleden och sagostigen i Islingby.

Vid alla leder finns vindskydd. Vill du få vildmarkskänsla ska du ta dig till Gyllbergen och vandra, där finns de bästa vandringslederna i Borlänge.

1. Gyllbergen

Längd: 5km, 5km, 10km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår/Svår
Ledmarkeringar: Ja

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat och ligger cirka 2 mil utanför stan nära Idkerberget. Här finns det korta leder som passar bra för familjen att vandra men också längre där du kan välja att övernatta i tält eller i någon av övernattningsstugorna finns i området.

Att vandra i Gyllbergen är som att vandra i vildmarken och här finns de gott om bär under säsongen och ett rikt djurliv. På flera ställen i Gyllbergen finns det vindskydd med eldplatser.

Här är vandringslederna markerade med orange färg och de går i en varierad terräng. Vi rekommenderar att du har ett par vattentäta vandringskängor när du vandrar här eftersom det är blött på många ställen.

Markerade vandringsleder i Gyllbergen:

  • 5km – Lätt
  • 5km – Medelsvår
  • 10km – Svår

Gyllbergen är vårat favorit ställe att vandra på i Borlänge och något du inte får missa!

2. Bysjörundan

bysjörundan i borlänge
Längd: 11km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Bysjörundan är en vandringsled som ligger vid Northvolt i Kvarnsveden och det är även där leden startar vid Sjöberget. Vandringen är 11km lång och går i varierad terräng men som är lättvandrad. Den går på breda grusvägar och på smalare stigar i skogen.

På Bysörundan kommer du att passera odlingslandskap, sjöar, vattendrag men också fornlämningar och gamla byar.

Vandringsleden är markerad med röda stolpa med vita kryss som visar vägen runt. När du kommer till Sjöberget finns ett vindskydd och en eldplats. Passa på att pausa här och njut av den fina utsikten.

3. Tunaåleden

tunaåleden borlänge
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tunaåleden följer Tunaån och är cirka 7km. Det är en lättvandrad led som går genom betesmark, odlingslandskap och raviner.

Blöta partier förekommer men på de flesta ställena är det spänger att gå över.

Det är ont om parkeringar där leden börjar men du kan parker vid Tyllsnäs eller Färjegårdarna. Lättast platsen att starta på är vid iläggningsplatsen för kanoter i Färjegårdarna.

4. Tjärnaberget

vandring borlänge dalarna
Längd: Varierande
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Delvis

Vid Tjärnaberget finns det flera stigar att vandra på men vissa kan vara dåligt markerade så det är bra om du har en karta när du vandrar här eller känner till området. Här vandrar du i naturreservat och förbi gamla fäbodar på skogsstigar.

Stigarna kan vara både steniga och rotiga så ha koll på vart du sätter fötterna. Vid blöt mark går det spänger som gör det lättare att ta sig fram.

När du kommit upp på toppen bjuds du på en vacker utsikt över Borlänge stad. Passa på att fika här eller äta matsäck. Ett bra ställa att starta från är Plättbacken där finns även parkering för dig som kommer hit med bil.

5. Sagostigen i Islingby

sagostigen i islingby
Längd: 1km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sagostigen i Islingby är en perfekt vandringsled för de minsta barnen att gå. Stigen är 1km lång och under vandringen finns det små figurer att kika på om man tittar noga. Väldigt uppskattat av barnen.

I början av stigen finns en grillplats du kan grilla på när du gått rundan, oftast finns det ved där som kommunen lägger ut men ibland kan den vara slut. Så vill du vara på den säkra sidan ta med egen ved.

Enda nackdelen med den här vandringsstig är att den ligger väldigt nära SSAB och E16. Bortser man från det så är sagostigen mysig att gå.

Övriga platser att vandra på i Borlänge

  • Frostbrunnsdalen (2,3km)
  • Älvrundan (4,5km)
  • Stigar kring Hagudden (5km)
  • Nygårdsleden (1km)

Varför vi gillar att vandra i Borlänge

Vandringslederna i Borlänge är lättillgänglig och ligger inte långt från stadskärnan. Även om du är i en stad kan du uppleva känslan av att vara ute i vildmarken om du tar dig till Gyllbergen. Gyllbergen är vårat favorit ställe att vandra på här i Borlänge.

På nästan alla vandringsleder i Borlänge finns det vindskydd och eldplatser utplacerade vilket vi tycker är bra om man vill pausa och äta matsäck eller fika. Det är också lätta att ta sig till Borlänge med bil, buss eller tåg.

vandra i borlänge
vandringsstigar i borlänge

Vanliga frågor

Kan man vandra från Borlänge till Falun?

Ja det kan du. Det tar cirka 4 timmar att gå från Borlänge till Falun via Ornäs. Och det är en sträcka på ungefär 20km.

Får man tälta överallt i Borlänge?

Ja det får du om inget annat anges. I vissa naturreservat kan särskilda regler gälla så kolla alltid vad som gäller innan du planerar att tälta i ett reservat. Annars gäller allemansrätten men tänk på att inte skada naturen eller störa markägare. Du får heller inte tälta nära privata tomter och bostäder.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Missa inte Gyllbergen. Här hittar du den bästa vandringen i Borlänge.

Kan alla vandra i Borlänge?

Ja absolut. Många leder är lättvandrat och går på platt terräng. Självklart finns det vissa leder som är lite mer stökiga och krävande också.

Kan man dricka vatten längs lederna?

Nej tyvärr. Men går du förbi Frostbrunnsdalen kan du dricka vattnet som finns i vattenkällorna där som är riktigt gott!

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar