Vandring i Borlänge – 5 fina vandringsleder att vandra

Trots att Borlänge inte ser så mycket ut för välden och är en industristad så gömmer det sig fin natur och fina vandringsleder här. Alla leder är också väldigt lättillgängligt att ta sig till med bil, buss eller cykel.

I Borlänge finns det 5 fina vandringsleder, Gyllbergen, Bysjörundan, Tjärnaberget, Tunaåleden och Sagostigen i Islingby. Det finns något för alla liten som stor. Vid alla leder finns det vindskydd och eldplatser på vissa av dom. Vill du få vildmarkskänsla så ska du ta dig till Gyllbergen och vandra, där finns de bästa vandringslederna i Borlänge.

1. Gyllbergen

Längd: 5km, 5km, 10km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår/Svår
Ledmarkeringar: Ja

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat och ligger cirka 2 mil utanför staden nära Idkerberget. Här finns det korta leder som passar bra för familjen att vandra men också längre där du kan välja att övernatta i tält eller i någon av övernattningsstugorna som finns.

Att vandra här är som att vandra i vildmarken och här finns de gott om bär under säsongen och ett rikt djurliv. På flera ställen i Gyllbergen finns det vindskydd med eldplatser ni kan stanna till vid och äta medtagen matsäck.

Här är vandringslederna markerade med orange färg och de går i varierad terräng. Ha ett par vattentäta kängor när du vandrar här är ett måste eller ett par extra strumpor det kan vara blött på vissa ställen.

Leder som finns i Gyllbergen som är markerade:

  • 5km – Lätt
  • 5km – Medelsvår
  • 10km – Svår

Gyllbergen är vårat favorit ställe att vandra på i Borlänge och rekommenderar det varmt.

2. Bysjörundan

Längd: 11km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Bysjörundan är en vandringsled som ligger vid pappersbruket i Kvarnsveden och det är även där leden startar vid Sjöbergskasernerna. Vandringsleden är 11km lång och går i varierad terräng men den är mestadels lätt vandrad. Den går på breda grusvägar och på smalare stigar i skogen.

Vnadringsleden är markerad med röda stolpa med ett X på som visar dig vägen runt. När du kommer tillSjöberget så finns det en vindskydd och eldplats passa på att pausa här och njut av den fina utsikten. Under din vandring lan du stöta på långhåriga kossor som står och betar.

3. Tunaåleden

tunaåleden borlänge
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandringsleden Tunaåleden är 6km lång och är lätt att vandra men går i väldigt varierad terräng, vissa partier är blöta och igen växt så det kan vara svårt att ta sig fram här på grund av det. Leden går över betesmarker och odlingslandskap.

Det är ont om parkeringar där leden börjar men du kan parker vid Tyllsnäs eller Färjegårdarna. Lättast då är att startar vid iläggningsplatsen för kanoter i Färjegårdanrna.

4. Tjärnaberget

Längd: Varierande
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Delvis

Vid Tjärnaberget finns det flera stigar att vandra på men vissa kan vara dåligt markerade så det är bra om du har en karta när du vandrar här eller känner till området. Här vandrar du i naturreservat och förbi gamla fäbodar på skogsstigar.

Stigarna kan vara både steniga och rotiga så ha koll på vart du sätter fötterna. Vid blöt mark går det spänger som du kan gå över på.

När du kommit upp på toppen så bjuds du på en vacker utsikt över Borlänge stad. Passa på att fika här eller äta matsäck. Ett bra ställa att starta från är Plättbacken där finns även parkering för dig som kommer med bil.

5. Sagostigen i Islingby

sagostigen i islingby
Längd: 1km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sagostigen i Islingby är en perfekt vandringsled för de minsta barnen att gå. Stigen är 1km lång och under vandringen finns det små figurer att kika på om man tittar noga. Väldigt uppskattat av barnen.

Vid början av stigen finns det en grillplats ni kan grilla på när ni gått rundan, oftast finns det ved där som kommunen lägger ut men ibland kan den vara slut. Så vill ni vara på den säkra sidan så ta med egen.

Enda nackdelen som vi tycker med den denna vandringsstig är att den ligger väldigt nära SSAB och E16 vilket gör att man hör varandra väldigt dåligt. Bortser man från det så är sagostigen mysig att gå.

Varför gillar vi att vandra i Borlänge?

Vandringslederna i Borlänge är lättillgänglig och ligger inte långt från stadskärnan. Även om du är i en stad så kan du uppleva känslan av att vara ute i vildmarken om du tar dig till Gyllbergen som är vårat favorit ställe att vandra på här i Borlänge.

På nästan alla vandringsleder i Borlänge finns det vindskydd och eldplatser utplacerade vilket vi tycker är bra om man vill pausa och äta matsäck eller fika. Det är också lätta att ta sig till Borlänge med bil, buss eller tåg.

vandra i borlänge
vandringsstigar i borlänge

Vanliga frågor om vandring i Borlänge

Kan man vandra från Borlänge till Falun?

Ja det kan du. Det tar cirka 4 timmar att gå från Borlänge till Falun via Ornäs. Och det är en strecka på ungefär 20km.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer