Vandring i Torsby – 5 fina vandringsleder

I Torsby finns det flera naturreservat och naturområden som bjuder in till en varierande terräng och en omväxlande natur. Här ligger även Sveriges sydligaste fjäll Hovfjället och Värmlands högsta topp Granberget som är värda ett besök.

Det finns vandringsleder som passar alla oavsett ålder och erfarenhet, du kan vandra både kortare dagsturer men också längre flerdagsturer.

De bästa vandringslederna som finns i Torsby är Hovfjällsrundan, Nordvärmlandsleden, 7-Torpsleden, Fämtleden och Siristigen.

1. Hovfjällsrundan

Hovfjällsrundan
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hovfjället är ett naturreservat som ligger i Torsby och är det sydligaste fjället. Här finns det flera leder att vandra som är allt från 4-12km långa. Den mest populära leden i Hovfjället är Hovfjällsrundan.

Vandra på Sveriges sydligaste fjäll!

Hovfjällsrundan går i en varierande terräng med både lätta och lite mer tekniska partier. Naturen du får uppleva i Hovfjället är vildmark och urskog där du vandrar i bland annat skog, myrmarker, hällmarker. Du kommer även bjudas på fina vyer från leden.

Att vandra Hovfjällsrundan är en perfekt dagsvandring att göra, packa med dig matsäck och stanna vid någon av rastplatserna som finns för en paus och energipåfyllning.

Läs mer: Fina vandringsleder kring Hovfjället

2. Nordvärmlandsleden

Nordvärmlandsleden
Längd: 54km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Nordvärmlandsleden en led som går från Brännäs till Höljes i norr och är en vandring på 54km, leden kan du dela in i olika etapp. Längs med leden finns övernattningsmöjligheter i form av vindskydd och övernattningsstugor.

Du kommer att vandra på en varierande terräng av skogsstigar, grusvägar men också en hel del höjdskillnader där ett av dom är Värmlands högsta topp Granberget. Du kommer belönas med vackra vyer.

Vill du inte vandra hela leden kan du välja att gå vissa delar av den då det finns bussförbindelser längs leden i Bränäs, Sysselebäck och Höljes.

3. 7-Torpsleden

fin vandring i torsby
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

7-Torpsleden är en vandring på 8km som går precis som namnet avslöjar förbi sju olika torp där två av dom ligger på den norska sidan. Här vandrar du i en varierande terräng av både fin skogsstig men också stigar med sten och rötter.

Du kommer för det mesta vandra i en sagolik skog, förbi torpen där vissa står öppna som du kan kika in i om du vill. Leden kan vandras av alla oavsett erfarenhet.

Det är en mysig och lugn dagsvandring att göra. Starta vandringen vid sjön Lomsen och följ skyltar och den blåa färgmarkeringen runt.

4. Fämtleden

bra vandrig torsby
Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Fämtleden är en vandring på 8,5km där det bästa med leden är Fämtafallet och en kanjon som är 60 meter djup. Förutom det kommer du att vandra på en varierande terräng men som ändå är relativt lätt att vandra på.

Det är en omväxlande natur du möter under vandringen på Fämtleden eftersom du vandrar på bergskammen Ambjörby. Ta med matsäck och stanna mitt i naturen för en paus.

Vid fint och varmt väder kan det vara skönt att ta ett svalkade bad i Fämtfallet efter vandringen. Leden är markerad med skyltar som gör det enkelt att hitta på leden.

5. Siristigen

siristigen torsby
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Siristigen är en vandringsled som är cirka 10km och går centralt med start från Herrgårdsparken i Torsby till Sahlströmsgården i Utterbyn. Det är både en natur- och kulturvandring som är fin att göra när du är i Torsby. Leden passar för alla.

Vandringen går längs Fyrkens strand och den lilla båthamnen. Terrängen är varierande av grusvägar och stigar men lätt att ta sig fram på. När du kommer till Sirsjön finns en badplats där du kan bada om vädret tillåter.

Tips! Stanna till vid hembygdsgården i Kollsberg som är öppet under sommartiden, här kan du beställa våfflor, hembakat bröd och kaffe. Följ ledmarkeringen som går längs med leden.

fin vandring i torsby kommun

Varför vi rekommenderar att vandra i Torsby

Torsby är Värmlands största kommun med flest naturreservat där du kan vandra på flera vandringsleder. Här finns bland annars Sveriges sydligaste fjäll som är Hovfjället och Värmlands högsta topp Granberget.

Naturen i Torsby är väldigt omväxlande och går mellan allt från höga höjder till djupa och sagolika skogsområden. Här kan du hitta vandringsleder som passar alla åldrar, vissa passar perfekt för barnfamiljen medans andra leder passar den som söker lite extra utmaning.

Flera övernattningsmöjligheter finns ut med de olika lederna i form av vindskydd och övernattningsstugor, även eldplatser finns. Vi tycker det är som finast att vandra i Torsby på sommar och höst men så klart kan du vandra här alla årstider.

Läs mer: Vandringsleder i Värmland

rastplats torsby vandring
natur torsby

Vanliga frågor

Hur många naturreservat finns i Torsby?

Det finns 78 naturreservat i Torsby kommun.

Får man tälta i Torsby kommun?

Ja det får du. Allemansrätten gäller och du får tälta i enstaka dagar så länge du inte förstör naturen eller stör markägare. Tänk på att särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat!

Vilken vandringsled i Torsby får man inte missa?

Hovfjällsrundan eller någon annan vandringsled som finns i Hovfjällets naturreservat. Annars är Fämtleden en fin led att vandra med en häftig natur.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar