Vandring i Bohuslän – 6 fina vandringsleder

Bohuslän har många kustnära vandringsleder som går genom västkustens badorter och fiskebyar. Du har nästan alltid havet bredvid dig.

Men det är inte det enda, vill du uppleva lite mer fjällkänsla på västkusten? Då ska du ta dig till Bredfjället i Ljungskile som bjuder på vildmarkskänsla. I Bohuslän kommer du hitta flera vackra platser där du kan ta en paus för att njuta av omgivningen och naturen.

Bästa vandringen i Bohuslän är Kuststigen, Bohusleden, vandring på Kosteröarna, Strandpromenaden i Uddevalla, Soteleden, vandra i Svartedalens naturreservat och i Bredfältet.

1. Lysekil

vandra i lysekil bohuslän

Då Lysekil ligger vid kusten så är den största delen av terrängen på klipphällar vid havet. Här finns flera kortare dagsturer att göra som kan vandras av de flesta. Vill du vandra längre sträckor så kan du vandra olika etapper på Kuststigen som går i och i närheten av Lysekil.

En annan liter längre vandring du kan göra är Bohusleden som också har några etapper du kan vandra i Lysekil. Vissa delar av etapperna kan vara mer tekniskt svåra och andra lätta. Både längs med Bohusleden och Kuststigen finns det olika boendealternativ som vandrarhem, camping och hotell.

Ett tips om du är i Lysekil är att ta dig till Stånghuvudets naturreservat som är en kort promenad från Lysekils centrum. Här vandrar du på den röda graniten som rundslipats när inlandsisen smälte. Ta med dig en god matsäck sätt dig på någon av klipporna och njut av havet.

Bästa vandringslederna Lysekil

 • Kuststigen (etapp 10-16)
 • Bohusleden (etapp 14-17)
 • Vandra i Stångehuvud naturreservat (4km)

2. Strömstad

vandring i strömstad
Blomsholm fornminnesområde

I Strömstad finns flera naturreservat, här kan du vandra på leder som är både korta och lite längre. Naturen varierar från kulturlandskap, skog och kustnära vandring i skärgårdsmiljö.

Är du intresserad av kulturhistoria så ska du ta dig till Blomsholm fornminnesområde som har minnen från både stenåldern och medeltiden. Vandra kulturslingan som startar vid parkeringen för att ta del av hela området.

Vill du hellre vandra kustnära så tycker vi att du ska ta dig ut med den reguljära båttrafiken till Kosteröarna. Här finns markerade vandringsstigar med en lätt terräng. Glöm inte att ta med badkläder, flera tillfällen till dopp i havet finns.

Bästa vandringslederna i Strömstad

 • Blomsholm naturreservat
 • Vandra på Kosteröarna
 • Hallevagnaren toppen (1,6km)

3. Uddevalla

strandpromenaden uddevalla
Strandpromenaden i Uddevalla

I Uddevalla kan du inte bara vandra på kustnära leder utan även i skog och bland myrmarker. Det finns gott om vandringsleder i Uddevalla som passar som dagsvandring men också som flerdagsvandring.

Ta dig till Herrenstadsfjället om du vill vandra på skogsstigar genom skog och förbi sjöar och känna vildmarkskänslan. Här kan du även övernatta i något av vindskydden som finns i området.

En annan fin och populär promenad att göra i Uddevalla är att vandra Strandpromenaden som går längs med klippväggen vid kusten. Här går du på en bred träbron som gör att alla kan gå här och uppleva den fina utsikten över havet som Strandpromenaden erbjuder.

Bästa vandringslederna i Uddevalla

 • Strandpromenaden (9km)
 • Vandra på Herrestadsfjället leder
 • Bohusleden (370km)

4. Smögen

vandring i smögen

Trots att Smögen är en ö finns det mycket leder att ta sig an här, både korta och lite längre leder. Den mest vanligaste och välkända sträckan att vandra är förbi de gamla bygderna och på Smögenbryggan som du säker känner igen från av bilder tagna i Smögen.

Vill du uppleva mer än Smögenbryggan så kan du ta dig till Sandön och vandra runt i naturreservatet, här kan du se de röda och vita näckrosorna som blommar i dammarna.

Vandringen i Smögen har en lätt terräng där du för det mesta vandrar på klippor och stigar. Du har alltid havet nära så passa på att bada, du kommer garanterat att hitta en bra badplats.

Bästa vandringslederna i Smögen

 • Soteleden (60km)
 • Vandra på Sandöns naturreservat

5. Kungälv

vandring i kungälv

I södra delen av Bohuslän ligger Kungälv, Kungälv ligger lite mer in i landet än va de andra orterna gör i Bohuslän. Ett ställe du absolut inte får missa när du är i Kungälv är att besöka Svartedalen, här finns flera vandringsleder i olika längd. Även Bohusleden går igenom här.

Svartedalen är ett naturreservat som har en varierad natur av skog, sjöar och olika utsiktsplatser på höjder. Här vandrar du på upptrampade skogsstigar och på bergshällar. Övernatt gärna då det finns flera vindskydd med eldplatser i reservatet som är vackert belägna.

Gör du en dagsutflykt till Svartedalen tycker vi du ska vandra till eldplatsen som ligger vid Härsvattnet. Eldplatsen ligger väldigt fint vid sjön och här kan du grilla eller laga mat ute.

Bästa vandringen i Kungälv

 • Vandra i Svartedalen
 • Vandra på Marstrandön
 • Trankärrslingan (4km)

6. Ljungskile

I Ljungskile kan du hitta vandring med vildmarkskänsla i Bredfjället. Här finns det fler vandringsleder att vandra både korta och lite längre som går genom myrar, skog och vid bäckar. Som ett Norrland fast i Bohuslän.

En vandring som startar direkt i centrala Ljungskile är leden ”Salt och Sött” som nästan tar dig fram till Ljungskile strand där det salta havet ligger och tillbaka in till de söta sjöarna. Det är en fin och lättvandrad led som kan vandra sa av alla oavsett din ålder.

Det är bra markerade vandringsleder i Ljungskile, lederna är markerad med skyltar eller färgmarkeringar ibland både och.

Bästa vandringslederna i Ljungskile

 • Vandra i Bredfjället
 • Vandringsleden Salt till Sött (6,5km)
 • Skarsjöleden (8,5km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Bohuslän

Bohuslän har flera naturreservat att vandra i med en omväxlande natur. De flesta orter ligger vid kusten vilket också gör att det är mycket vandring vid kusten. Men du kan också vandra i djupa skogar med vildmarkskänsla i Bohuslän.

Ta dig ut på korta dagsvandringar eller varför inte vandra i två till tre dagar. Vill du slippa bära med dig tält så finns det vindskydd och andra boendealternativ som vandrarhem, camping och hotell att övernatta i som ligger längs med vissa leder.

Att vandra i Bohuslän ger dig flera möjligheter till dopp i havet och i sjöar så packa alltid med dina badkläder!

kustnära vandring i bohuslän
bohusläns vandringsleder

Vanliga frågor om vandring i Bohuslän

Vilken vandringsled får man inte missa i Bohuslän?

Kuststigen får du absolut inte missa. Den går genom hela Bohuslän och det går bra att välja olika etapp som en dagsvandring eller så vandrar du flera etapp. Leden passerar vindskydd, vandrarhem och hotell om du vill övernatta.

Finns det boende vid vandringslederna i Bohuslän?

Ja det gör det. Inte vid alla leder, de leder som passerar städer har du möjlighet att övernatta i vandrarhem, hotell eller på camping. Vandrar du Kuststigen eller Bohusleden så kommer du även passera flera vindskydd som du kan övernatta i.

Vart börjar Bohusleden?

Leden startar i Göteborg och går ända upp till Strömstad. Totalt är leden 340km och indelad i 27 etapp.

Vilken är den bästa perioden för att vandra i Bohuslän?

Sommaren är helt klart den bästa perioden att vandra på i Bohuslän. Men det är också då mest folk besöker västkusten under sin semester. Vill du att det ska vara lite lugnare så ska du vandra är på sensommaren eller hösten.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer