Vandring i Lidköping – 8 fina vandringsleder

Lidköping ligger vackert vid Vänern och här kan du vandra på leder som är sjönära eller i i mysiga skogsområden.

Missa inte att vandra på Hindens Rev, en udde som går ut i Vänern eller varför inte göra en flerdagsvandring på Biosfärleden. Mer om de lederna kan du läsa om i inlägget!

De bästa vandringslederna i Lidköping är Hindens Rev, Källstorps vandringsleder, Strandpromenaden, Råda Ås, Resville – Kristinedal, Hälsans stig, Pilgrimsleden (Läckö Slott – Forshem) och Biosfärleden.

1. Hindens Rev

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Hindens Rev är en långsmal udde som går ut i Vänern från Lidköping. Det är ett naturreservat som bildats efter att inlandsisen smälte bort för flera tusen år sen.

Att vandra på Hindens Rev är en populär vandring att göra i Lidköping. Leden är 5km enkel väg ut till udden. Du går sen samma väg tillbaka.

Vandringen ut på Hindens Rev går på stig över rötter och stenar, kan vandras av de flesta. Tänk på! Det är förbjudet att tälta i området.

Ute på revet finns det både rast- och eldplatser att pausa på om du vill äta medtagen matsäck eller för att njuta av omgivningen. Det populära badet Svalnäsbadet ligger i början av revet som också kallas för Vänerns Riviera.

2. Källstorps Vandringsleder

Längd: 1,6-5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat sjönära område att vandra i när du är i Lidköping är att ta dig till Källstorps Gård. Här finns tre vandringsleder mellan 1,6-5km. Njut av att vandra i fina skogsområden och ut på öar via spänger.

Terrängen är varierande men för det mesta lättvandrad. Väljer du att vandra ut på öarna finns det rast- och eldplatser att grilla på. Där finns också badplatser, perfekt om du vill ta ett svalkande bad.

Källstorps Vandringsleder:

  • Bergarundan (Gul) – 1,6km
  • Kaggesten (Röd) – 2,5km
  • Övärlden (Blå) – 5km

3. Strandpromenaden

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Önskar du en vandring som ligger mer centralt i Lidköping ska du gå Strandpromenaden. Det är en promenad på 5km som går längs strandkanten och du har nära till sjön.

Leden är inte markerad men på vissa ställen finns skyltar det står ”Strandpromenad” på som du följer. Terrängen varierar mellan stig, asfalt, grusväg, trappor och klippor.

Du kan starta från småbåtshamnen. Längs leden kommer du passera både restaurang och café, även en badplats finns. Kommer du med bil är ett tips att parker i centrum innan du tar dig till Strandpromenaden.

4. Råda Ås

Längd: 1,7-5,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Inte långt från Lidköpings centrum ligger friluftsområdet Råda Ås. Det är ett populärt utflyktsställe att besöka. Här finns fyra vandringsleder som passar för hela familjen att gå.

Hit kan du ta dig med buss, bil och cykel. I området finns en utsiktsplats där du kan läsa om både naturen och kulturen som finns här. Där finns även grillplats och bord.

Vandringsleder i Råda Ås:

  • Lantgårdsleden (Orange) – 1,7km
  • Naturleden (Grön) – 3,3km
  • Vatten- och geologileden (Blå) – 3,7km
  • Kulturleden (Brun) – 5,3km

5. Resville – Kristinedal

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja

Lite utanför Lidköping ligger Resevill. Där kan du starta en vandring till Kristenedal. Leden är lättvandrad och är 3km lång enkel väg. Du går sen samma väg tillbaka. Vandringen är tydligt markerad med orange färg.

Det är en fin led som bjuder på både kultur- och naturupplevelser. Längs leden finns flera rastplatser att pausa på och informationsskyltar finns som berättar mer om naturen och platsen kring dig.

OBS! Du kommer passera betesmarker på vandringen. Visa hänsyn till djuren och ge de betesro. Ha hunden kopplad.

Hit kan du ta dig med både bil och buss från Lidköping. Startar gör du lättast från Resevill.

6. Hälsans stig

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig är ett samarbetet med hjärt- och lugnfonden som finns i flera svenska städer. Tanken är att det ska vara lättillgängligt att komma ut och röra på sig.

Hälsans stig i Lidköping är 4km och tar cirka 50 minuter att gå, du hittar stigen i centrala Lidköping. Du kan starta vart du vill på leden där du ser symbolen för Hälsans stig. Ett förslag är att starta från Gamla Rådhuset.

Terrängen är lätt och går på asfalt så du kan gå här med barnvagn och rullstol.

7. Pilgrimsleden (Läckö Slott – Forshem)

Längd: 86km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja

En vandring som passerar Lidköping är Pilgrimsleden som går mellan Läckö Slott och Forshem. Leden är markerad med orange färgmarkering och St: Olofsmärket.

Det är en vandring på totalt 86km med anor från medeltiden. Lättast är att starta antingen från Läckö Slott eller Forshem. Vill du gå enstaka etapp av leden går det att ta bussen till många platser och startar därifrån.

Etapper på Pilgrimsleden (Läckö Slott – Forshem):

  • Etapp 1: Läckö Slott – Riddargården (20km)
  • Etapp 2: Riddargården – Råda kyrka (19km)
  • Etapp 3: Råda kyrka – Husaby (24km)
  • Etapp 3: Husaby – Forshem (23km)

8. Biosfärleden

Längd: 140km
Svårighetsgrad: Lätt/Medel
Ledmarkeringar: Ja

Biosfärleden går längs den södra kanten av Vänern mellan Läckö Slott och Mariestad. Totalt är det en vandring på 140km och leden är indelad i 9 etapper.

Du kan välja att gå hela som en flerdagsvandring eller gå delar av den som en fin dagsvandring.

Det är en fin vandring med varierande natur av skärgårdsmiljö, skogsområden, historia och mysiga stadskärnor. Du kommer även passera caféer på vägen som är perfekta att stanna till på för en paus.

Varför vi rekommenderar att vandra i Lidköping

Det är enkelt att ta sig ut till många av Lidköpings vandringsleder med antingen bil eller den lokala bussen. Bra med rast- och eldplatser finns vid de flesta leder.

Här kan du välja att vandra i mysiga och lugna skogsområden eller gå på leder som ligger sjönära.

Terrängen varierar men är oftast lätta att ta sig fram på och passar de flesta. Vissa delar av lederna är kuperade men inte svåra.

bra vandringsleder i lidköping

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Vill du ha en fin dagsvandring får du inte missa att vandra på Hindens Rev. Önskar du en längre vandring ska du gå Biosfärleden.

Får man tälta längs med lederna i Lidköping?

Ja, om inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller med vissa undantag i naturreservat där det kan vara tältförbud eller att du måste tälta på en anvisad plats.

När är den bästa perioden att vandra på i Lidköping?

Sommaren är en fin period att vandra på i Lidköping. Men även de andra årstiderna är vackra och har sin charm.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar