Vandring i Björnlandets Nationalpark – 6 fina vandringsleder

En av Sveriges mest värdefulla urskogar finns i Björnlandets Nationalpark som också bjuder på härlig vildmarks vandring. Här kan alla vandra stor som liten då det finns olika längd på lederna. Du kan också kombinera de olika lederna med varandra.

Det finns två övernattningsstugor som alla får använda för en bekväm övernattning i Nationalparken, de kostar inget men går heller inte att boka.

Det bästa vandringslederna i Björnlandets Nationallpark är Björnlandsleden, Guldbäcksleden, Angsjöleden, Svärmorsleden, Rönnlandsrudan och Urskogsrundan.

1. Björnlandsleden

Längd: 6,3km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Björnlandsleden är 6,3km och går rakt genom nationalparken från den ena entrén Häggsjön till andra entrén Angsjön. Det är också en led du kan kombinera med de andra lederna som finns i parken. Leden är blå markerad och har en varierande terräng.

Du kan starta på Björnlandsleden från båda entréerna men vi skulle rekommendera att starta vid Häggsjön eftersom det är mindre folk där och du startar direkt på höjden. Ett tips är att kombinera Björnlandsleden med Angsjöleden för en lite längre vandring.

Övernatta gärna i Agnsjökojan som ligger vid Angsjön. Det kostar inget och går heller inte att boka så ibland kan du få dela stugan med andra. Annars kan du även tälta här.

2. Guldbäcksleden

vandringsled i björnlandet
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Guldbäcksleden är 7km och tar dig ut till hällmarkerna i Björnlandet och upp på Björnberget där det finns en utsiktsplats och rastplats. Här har du utsikt över Björnlandets skogslandskap. Leden har orange färgmarkering och ger dig en omväxlande natur och terräng.

Packa ner matsäck och ät den på rastplatsen som finns uppe på Björnberget!

Du startar på Guldbäcksleden vid Angsjö entrén där det finns parkeringar, toaletter och rastplats. Här kan du även fylla på vattenflaskan med vatten i kallkällan.

Vill du ha en lite längre vandring och även gå runt hela Angsjön tycker vi du ska kombinera Guldbacksleden med Angsjöleden. Vik av på Ansjöleden vid Angsjökojan när du är påväg tillbaka till entrén.

3. Angsjöleden

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Angsjöleden är 4km och tar dig runt hela Angsjön och förbi Angsjökojan. Det är en lätt vandring och perfekt att gå om du har ont om tid eller vandrar med barn. Leden har röd färgmarkering. Önskar du en längre vandring kan du kombinera leden med parkens alla andra leder.

Du börjar vid Angsjö entrén där det finns parkering, toaletter, rastplats och en kallkälla där du kan fylla på med vatten. Vanligast är att gå motsols men du kan så klart välja att gå åt andra hållet också.

Vandrar du runt sjön under tidig vår kan du få se svan, storskarke och knipa.

4. Svärmorsleden

svärmorsleden björnlandet
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Svärmorsleden är Björnlandets längsta vandringsled och kanske även den mäktigaste. Leden är 12km lång och passar utmärkt att vandra över helgen med övernattning i Angsjökojan och Svärmorskojan. Leden har grön färgmarkering som gör det lätt att hitta.

Vanligast är att börja Svärmorsleden vid Angsjö entrén. Men du kan också starta i Häggsjö entrén och börja på Björnlandsleden först som sedan går ihop med Svärmorsleden då blir vandringen även längre.

Passa på att ta någon av de anslutande lederna som tar dig upp på Björnbergets topp och njut av utsikten över nationalparken. Ta med fika och stanna en stund på rastplatsen som finns på toppen!

5. Rönnlandsrudan

bra vandring i Bjönlandet
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du vandra på ett lite lugnare ställe där det inte är så mycket folk ska du vandra Rönnlandsrundan som är 4km. Här kommer du direkt ut på berget och höjderna.

Terrängen är svår på vissa delar med stora block och stenar därför är ett par stabila vandringsskor ett måste. Rönnlandsrundan är markerad med gul färgmarkering.

Ett tips är att gå leden medsols då kommer du direkt upp på berget med utsikt över Björnlandets myrar och Råtjärn!

Strata vandringen vid Häggsjö entrén där finns parkering, toalett, rastplats och informationstavlor. Ta med dig matsäck som du kan äta vid Råtjärnens rastplats.

6. Urskogsrundan

urskogsleden
Längd: 2,6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Urskogsrundan är en lätt och kort led som passar för alla att vandra även barn. Leden är 2,6km lång och tar dig ut i Björnlandets urskogen. Leden har lila färgmarkering och går på en varierande terräng.

Börja med att starta vid entrén vid Angsjön, första biten går på röd, grön och orange led innan Urskogrundan börjar och du kommer ut i urskogen som är Sveriges mest välbevarade.

Varför vi rekommenderar att vandra i Björnlandets Nationalpark

Björnlandets Nationalpark har en häftig natur att vandra i och det finns vandringsleder som passar för alla, det vi gillar är att man kan variera de olika lederna med varandra om man vill.

Det bästa med Björnlandet är att det finns övernattningsstugor som alla kan använda utan kostnad. Men eftersom de inte går att boka kan stugorna ibland vara fulla och du kan bli utan plats.

Besöker du Björnlandets Nationalpark på sommaren, glöm inte att packa ner både myggmedel och mygghatt!

I Björnlandet bjuds du på fina utsikter där du kan blicka ut över nationalparkens landskap och urskogen som växer här. Både rast- och eldplatser finns runt om i nationalparken.

Toaletter och parkeringar finns vid båda entréerna i Häggsjö och Angsjön. Källvatten finns även vid Angsjö entén.

Vanliga frågor om vandring i Björnlandets Nationalpark

Får man ha hund med sig i Björnlandet?

Ja det får du men den måste vara kopplad även om du har en hund som är duktig på att komma på inkallning så måste den vara kopplad i nationalparken.

Kan man tälta i Björnlandets Nationalpark?

Ja du får tälta i nationalparken men i zon 1 får du endast tälta på den angivna tältplatserna. Zon 1 är området runt entrén och Agnsjön.

Finns det björnar i Björnlandet?

Ja det kan förekomma men det är väldigt ovanligt att du skulle stöta på en björn när du är och vandrar i Björnlandet.

Vilken vandringsled får man inte missa i Björnlandets Nationalpark?

Har du gott om tid så ska du vandra Svärmorsleden. Har du däremot mindre tid så skulle vi rekommendera att vandra Björnlandsleden eller Angsjöleden. Du kan även kombinera olika leder med varandra och därför variera längden på din vandring.

Hur tar man sig till Björnlandets Nationalpark?

Du tar dig lättast hit med bil, parkeringar finns vid båda entréerna som är vid Angsjön och Häggsjö. Björnlandet ligger i Åsele kommun och cirka 2 mil utanför Umeå.

Vilken är den bästa årstiden att besöka Björnlandet på?

Hörsten tycker vi eftersom det är mindre mygg eller inga alla. Men du kan vandra i Björnlandet året runt.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer