Vandring i Leksand – 12 grymt fina vandringsleder

I Leksand gömmer sig en hel del fina vandringsleder som går i alla typer av terräng. Det går upp på berg, över öppna landskap, i skog och i gamla fäbobyar.

Här finns det vandringsleder som passar för alla, barnfamiljen eller för den som söker lite mer utmaning.

I Leksand kan du vandra på 12 olika vandringsleder. De vandringsleder du inte får missa i Leksand är Siljansleden, Solvändan, Fjällberget, Fäbodrunda, Asaklitt och Tibble-Ullvi. Många av stigarna går på gamla fäbostigar.

1. Siljansleden

Längd: 340km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Siljansleden är en populär led att vandra i Dalarna och är 34 mil lång och går i blandad terräng. Här får du gå upp för branta stigningar, kuperad skogsterräng och på fina fäbovägar. På den här leden får du uppleva allt.

Tälta längs med leden eller sov i någon av raststugorna som finns. Det finns även gott om vindskydd och eldplatser längs med leden. Siljansleden går förbi bland annat Leksand, Mora och Rättvik.

2. Strandpromenaden (Solvändan)

solvändan leksand
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Strandpromenaden i Leksand som även kallas för Solvändan är en lättillgänglig led som startar från Leksandsbron och går till Leksand sommarland. Det är en grusad led där även barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram.

Sträckan går vid Östradalälven, vid strandkanten av Siljan och kyrkudden, du passerar även hembygdsgårdar på vägen.

Solvändan är 4km enkelväg. Tillbaka kan du välja att gå samma väg eller ta stigarna genom Lugnet-Barkdals naturreservat.

3. Alviken runt

alviken runt
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig 1mil utanför Leksand kommer du till vandringsleden Alviken runt. Här får du uppleva en stor variation på både naturen och leden, du kommer blanda annat gå genom naturreservatet Storön.

För att gå hela Alviken runt behöver du ro över sjön. Det finns roddbåtar tillgängliga där du behöver att dig över. Alviken runt är en fin vandringsled med vacker natur och fin utsikt.

4. Dalkarlsvägen

dalkarlsvägen
Längd: 32km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Dalkarlsvägen är en delsträcka som startar i Leksand och som går till Bjursås. Dalkarlsvägen använde dalafolket sig av för att ta sig till Stockholm för att arbeta under 1500-talet. Leden är totalt en vandring på 40 mil till Stockholm.

Under vandringen till Bjursås kommer du att gå mesta dels på skogsstigar men också längs med byar. Sträckan till Bjursås är cirka 3 mil att gå, leden startar vid Leksand Noret.

5. Fjällberget

fjällberget leksand
Längd: 4,5km-9km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Fjällberget är Leksands högsta berg och ett naturreservat, vill du uppleva vildmarksnatur och verkligen känna att du kommer från stan och in i lugnet är det hit du ska ta dig.

Här kan du antingen välja att gå en led som är 4,5km eller en längre på 9km. Vandringsleden går i skog och över myrmark. Det kan vara jobbigt att gå uppför på vissa ställen.

För att komma till Fjällberget behöver du åka ungefär 3,5 mil utanför Leksand, parkera vid Vådsjön där leden börjar.

6. Gryssenrundan

gryssenrundan
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Nästan 3 mil utanför Leksand ligger Gryssenrundan, precis vid skogsbilvägen ligger sjön Gryssen. Här får du parkera vid vägen eftersom det inte finns någon riktig parkering.

En liten bit in på stigen ligger en ”slogbod” det är en typ av vindskydd som främst förekommer i Dalarna, intill den finns även en grillplats du kan använda.

Även här på Gryssenrundan får du uppleva känslan av att vara i vildmarken. Vandringsleden går i en blandad terräng på skogsstigar som kan vara både rotiga och steniga.

Längs med leden kommer du att passera ytterligare ett vindskydd (slogbod) där det även finns en grillplats.

7. Limsjön runt

vandra limsjön runt
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Limsjön är en fågelsjö som ligger i Leksands centrum där vandringsleden går runt sjön som är 7km. Det här är en lättvandrad led som går på grusväg och passar därför alla att vandra.

Ta dig upp i fågeltornet som finns här intill sjön och spana på fågellivet om du vill. Vandringsleden startar vid Leksands Noret.

8. Fäbodrundan

fäbodrundan leksand
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Du kan välja att gå Fäborundan på 6km eller ta en genväg och gå en runda på 4km. Fäbodrundan startar cirka 2 mil utanför Leksand.

Här går du på gamla fäbostigar och tittar du nog kan du se rester av husgrunder och rostade föremål som kommer från en tid flera 100 år tillbaka.

Du kan läsa om dessa byggnader och stigar längs med vandringsleden. Terrängen är varierad men mesta dels lätta att gå.

9. Gruvvandringen

fina leder i leksand
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du historia och se saker från förr ska du gå Gruvvandringen som ligger en bit utanför Leksand.

Vandringen är 5km och här får du se rester av en gruvverksamhet som fanns här på 1800-talet. Här bröts det järnmalm och koppar.

Leden är mestadels lätt att vandra och går i en kuperad terräng. Vandringsleden startar vid Solberga där fiskdammarna är.

10. Källan-Asaklitt

vandringsleder i leksand
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig till Källan och parkera, där följer du ledmarkeringarna till Asaklitt. Källan är ett område med fina motionsspår och där är det lätt att ta sig fram.

När du kommit från motionsspåret och är påväg upp mot Asaklitt blir det lite jobbigare, en brant stigning väntar och lite mer ojämnt underlag att gå på.

Väl uppe på Asaklitt kommer du få en fin utsikt som är värld att kämpa för. Leden är runt 15km lång så ta med dig en god matsäck eller fika och ät den på toppen när du njuter av den fina utsikten.

11. Skinnaråsen-Kägelberget

skinnaråsen
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden är 4km lång och går genom en välbevarad föbomiljö, Skinnaråsen. Med sina 496 meter över havet är Skinnaråsberget Leksands högsta och här kan du njuta av vacker utsikt.

Leden fortsätter in i Kägelbergets naturreservat där du vandrar i skogsterräng. Var uppmärksam när du vandrar här eftersom flera stigar korsar varandra vilket gör det lätt att gå fel. Vandringsleden startar vid Skinnaråsens fäbod.

12. Tibble-Ullvi

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringsleden Tibble-Ullvi rundan startar vid kulturhusparkeringen och är 14km lång. Det här är en vandringsled som har allt och som är väldigt populär. Här går du i gammelskog, på fäbostigar och upp på berg för en härlig utsikt.

Ta med en matsäck och njut av den i vårsolen uppe på berget. Att gå Tibble-Ullvi rundan blir en mysig heldagsutflykt.

Varför vi gillar att vandra i Leksand

Leksand är en idyll och har verkligen allt som man föreställer sig att Dalarna är. En jättemysig liten stad som bjuder på fina vandringsleder som är lättillgängliga från stan. Men också många leder utanför stan där du vandrar i gammelskog och på naturreservat som påminner om vildmarken.

Speciellt fint är det runt Siljan och Siljansleden är en favorit att vandra. Men även de små kortare lederna är värda ett besök. En annan sak vi gillar med vandringslederna i Leksand är att alla kan vandra på någon av lederna som finns här.

Läs om mer vandring i närheten av Leksand: Fina vandringsleder i Tällberg

dalarna
sjö dalarna

Vanliga frågor om vandring i Leksand

Vilken vandringsled får man inte missa i Leksand?

Siljansleden är en klassiker att vandra när du besöker Leksand. Vill ha turer som du kan vandra över dagen får du inte missa att vandra Fjällberget eller Tibble-Ullvi rundan. Annars är Solvändan lätt att nå från Leksands centrum.

Hur lång är Siljansleden?

Hela Siljansleden är 34mil och är en svensk signaturled som går förbi Rättvik, Boda, Furudal, Fryksås, Orsa, Mora och Gesunda.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar