Vandring i Leksand – 11 grymt fina vandringsleder

I Leksand gömmer det sig en hel del fina vandringsleder som går i alla typer av terräng. Det går upp på berg, över öppna landskap, i skog och i gamla fäbobyar. Och här finns det vandringsleder som passar för alla, barnfamiljen eller för den som söker lite mer utmaning.

Här i Leksand kan du vandra på 11 olika vandringsleder som går i varierad terräng. Vissa är kortare och mer lätta att vandra än andra som är mer utmanande. De vandringsleder du inte får missa när du är i Leksand är Siljansleden, Fjällberget, Fäbodrunda, Asaklitt och Tibble-Ullvi. Många av stigarna går på gamla fäbostigar.

1. Siljansleden

Längd: 340km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Siljansleden är en populär led att vandra i Dalarna och är 34 mil lång och går i blandad terräng. Här får du gå upp för branta stigningar, kuperad skogsterräng och på fina fäbovägar. På den här leden får du uppleva allt.

Tälta längs med leden eller sov i någon av raststugorna som finns. Det finns även gott om vindskydd och eldplatser längs med leden. Siljansleden går förbi bland annat Leksand, Mora och Rättvik.

2. Alviken runt

alviken runt
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig 1mil utanför Leksand så kommer du till vandringsleden Alviken runt. Här får du uppleva en stor variation på både naturen och leden, du kommer blanda annat att gå genom naturreservatet Storön.

För att gå hela Alviken runt så behöver du ro över sjön. Det finns roddbåtar tillgängliga där du behöver att dig över. Alviken runt är en fin vandringsled med vacker natur och fin utsikt.

3. Dalkarlsvägen

dalkarlsvägen
Längd: 32km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Dalkarlsvägen är en delsträcka som startar i Leksand och som går till Bjursås. Dalkarlsvägen använde dalafolket sig av för att ta sig till Stockholm för att arbeta under 1500-talet. Leden är totalt en vandring på 40 mil till Stockholm.

Under vandringen till Bjursås så kommer du att gå mesta dels på skogsstigar men också längs med byar. Sträckan till Bjursås är cirka 3 mil lång att gå, leden startar vid Leksand Noret.

4. Fjällberget

fjällberget leksand
Längd: 4,5km-9km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Fjällberget är Leksands högsta berg och ett naturreservat, vill du uppleva vildmarksnatur och verkligen känna att du kommer från stan och in i lugnet så är det hit du ska ta dig. Här kan du antingen välja att gå en led som är 4,5km eller en längre på 9km.

Vandringsleden går i skog och på myrmark. Det kan vara jobbigt att gå upp för på vissa ställen. För att komma till Fjällberget behöver du åka ungefär 3 mil utanför Leksand stad, parkera vid Vådsjön där leden börjar.

5. Gryssenrundan

gryssenrundan
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Nästan 3 mil utanför Leksand ligger Gryssenrundan, precis vid skogsbilvägen ligger sjön Gryssen. Här får du parkera vid vägen då det inte finns någon riktig parkering.

En liten bit in på stigen ligger en ”slogbod” det är en typ av vindskydd som främst förekommer i Dalarna, intill den finns även en grillplats du kan använda.

Även här på Gryssenrundan får du uppleva känslan av att vara i vildmarken. Vandringsleden går i en blandad terräng på skogsstigar som kan vara både rotiga och steniga. Längs med leden kommer du att passera ytterligare ett vindskydd (slagbod) där det även finns en grillplats. Vandringsleden är 4km långa.

6. Limsjön runt

vandra limsjön runt
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Limsjön är en fågelsjö som ligger i Leksands centrum där vandringsleden går runt sjön som är 7km. Det här är en lätt vandradled som går på grusväg och passar därför för alla att vandra den.

Ta dig upp i fågeltornet som finns här intill sjön och spana på fågellivet om du vill. Vandringsleden startar vid Leksands Noret.

7. Fäbodrundan

fäbodrundan leksand
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Du kan välja att gå Fäborundan på 6km eller ta en genväg och gå en runda på 4km. Fäbodrundan starta cirka 2 mil utanför Leksand.

Här går du på gamla fäbostigar och tittar du nog kan du se rester av husgrunder och rostade föremål som kommer från en tid flera 100 år tillbaka. Du kan läsa om dessa byggnader och stigar längs med vandringsleden. Terrängen är varierad men mesta dels lätta att gå.

8. Gruvvandringen

fina leder i leksand
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du historia och se saker från förr så ska du gå Gruvvandringen som ligger en bit utanför Leksand. Vandringen är 5km lång och här får du se rester av en gruvverksamhet som fanns här på 1800-talet. Här bröts det järnmalm och koppar.

Leden är mesta dels lätt att vandra och går i kuperad terräng. Vandringsleden startar vid Solberga där fiskdammarna är.

9. Källan-Asaklitt

vandringsleder i leksand
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig till Källan och parkera där följer du ledmarkeringarna till Asaklitt. Källan är ett område med fina motionsspår och där är det lätt att ta sig fram men när du kommit från motionsspåret och är påväg upp mot Asaklitt blir det lite jobbigare, en brant stigning väntar och lite mer ojämnt underlag att gå på.

Väl uppe på Asaklitt kommer du få en fin utsikt som är värld att kämpa för. Leden är runt 15km lång så ta me dig en god matsäck eller fika och ät den på toppen när du njuter av den fina utsikten.

10. Skinnaråsen-Kägelberget

skinnaråsen
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden är 4km lång och går genom en välbevarad föbomiljö, Skinnaråsen. Med sina 496 meter över havet så är Skinnaråsberget Leksands högsta och är kan du njuta av en vacker utsikt.

Leden fortsätter in i Kägelbergets naturreservat där du vandrar i skogsterräng, var uppmärksam då det är flera stigar som korsar varandra här, det är lätt att gå fel. Vandringsleden startar vid Skinnaråsens fäbod.

11. Tibble-Ullvi

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringsleden Tibble-Ullvi rundan startar vid kulturhusparkeringen och är 14km lång. Det här är en vandringsled som har allt och som är väldigt populär. Här går du i gammelskog, på fäbostigar och upp på berg för en härlig utsikt.

Ta med en matsäck och njut av den i vårsolen uppe på berget. Att gå Tibble-Ullvi rundan blir en mysig heldagsutflykt.

Varför gillar vi att vandra i Leksand?

Leksand är en idyll och har verkligen allt som man föreställer sig att Dalarna är. En jättemysig liten stad som bjuder på fina vandringsleder som är lättillgängliga från stan. Men också många leder utanför stan där du vandrar i gammelskog och på naturreservat som påminner om vildmarken.

Speciellt fint är det runt Siljan och Siljansleden är en favorit att vandra. Men även de små kortare lederna är värda ett besök. En annan sak vi gillar med vandringslederna i Leksand är att alla kan vandra på någon av lederna som finns här.

dalarna
sjö dalarna

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer