Vandring i Uddevalla – 9 fina vandringsleder

I Uddevalla hittar du en stor variation på vandring. Det finns vandringsleder som går kustnära med nära till hav och bad men också leder som går i mysig skogsmiljö med fina vyer och över myrmarker.

Flera naturreservat finns där det är många leder att välja på. Både lätta och mer utmanande leder. Vi berättar mer om de olika ställena i inlägget.

De bästa vandringslederna i Uddevalla är Strandpromenaden, Herrestadsfjällets naturrervat, Snäckskalstriangeln, Kuststigen, Bohusleden, Skarsjöleden, Tureslingan, vandra i Bredfjället och Salt till Sött.

1. Strandpromenaden

strandpromenaden i uddevalla
Strandpromenaden i Uddevalla.
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En populär sträcka att gå i Uddevalla är Strandpromenaden som är cirka 9km lång och går mellan Skalbankarna i östra Uddevalla genom centrum och bort till Lindesnäs.

Du kan starta från båda håll. Strandpromenaden kan också delas in i tre delar som kallas för stadsdelen, skogsdelen och stranddelen.

Det är lätt att ta sig fram här och det är tydligt markerat med skyltar så du vet vart du är och var du ska. Skyltarna ger också alternativ på andra vägar att gå.

Längs med promenaden kommer du även kunna läsa intressanta informationsskyltar som berättar om platsen du är på.

2. Herrestadsfjället

Längd: Varierad
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ett populärt vandringsområde dit många Uddevallabor gärna tar sig till för att vandra och njuta av naturen är Herrestadsfjällets naturreservat.

Herrestadsfjället bjuder på stor variation av naturen, bland annat myrmark, barrskog och små sjöar. Här finns flera kortare rundslingor att gå i varierad längd. Stigarna går mest på skogsstig men kan vara kuperad på vissa ställen.

I naturreservatet finns övernattningsstugor, rast- och eldplatser.

3. Snäckskalstriangeln

Längd: 16km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Snäckskalstriangel är en vandring som tar dig till tre ställen i Uddevalla där snäckskalsbankar har hittats, det är i Kuröd, Ramseröd och Älje Porsen. Det är en 16km lång vandring som går på asfalt, grusstigar och skogsstigar.

Just skalgruset som ligger i marken har gett dessa områden en speciell flora med höga naturvärden. Och är därför naturreservat Ramseröd, Kuröd och Bäveån.

Leden har tydlig markering av beiga färg och snäckskalstriangelns symbol som är en vit snäcka över en svart triangel. Till leden kan du ta dig med cykel, buss eller bil.

4. Kuststigen

Längd: 2-19,5km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår/svår
Ledmarkeringar: Ja

Kuststigen är olika vandringsleder och rundslingor som går längs med kusten. Många av kuststigens etapper passerar Uddevallas olika naturreservat.

Totalt finns det 42 etapper som variera mellan 2-19,5km, det finns både lättvandrade leder och mer utmanande leder att välja på.

Vill du läsa mer om varje etapp av Kuststigen kan du göra det på west Sweden trails hemsida.

5. Bohusleden

Längd: 370km
Svårighetsgrad: Medel/Svår
Ledmarkeringar: Ja

Bohusleden går genom Uddevalla kommun och har totalt 27 etapper och är 370km lång. Etapp 12, 13 och 14 är de som ligger kring Uddevalla. De vandringarna är mellan 12-13km.

Vindskydd, rast- och eldplatser finns längs lederna om du vill pausa eller övernatta. Leden går i en varierad terräng som för det mesta är lättvandrad men kan vara lite svår på vissa håll. Viss höjdskillnad kan förekomma.

Du kommer passera naturreservat och en varierad natur, möjlighet till bad finns också.

6. Skarsjöleden

Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Öster om Ljungsekil kan du gå Skarsjöleden som är en rundslinga runt Stora skarsjön. Det är en vandring på cirka 8,5km. Terrängen varierar och går på skogsstig, grus och klippor. Vissa upplever leden svår eftersom den är väldigt kuperad.

Det är en perfekt dagstur att göra och du kommer gå förbi flera fina platser att stanna på för att ta en paus och njuta av naturen eller äta medtagen matsäck. Möjlighet till bad finns så glöm inte badkläder.

Rundslingan är tydligt markerad med röd färg. Kommer du hit med bil kan du parkera antingen vid vattenverket som ligger på den södra delen av leden eller så kan du parkera uppe på motionsspåren vid Norra Fjället.

7. Tureslingan

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En ny vandringsled i Uddevalla är Tureslingan som är en rundslinga på 2km. Leden tar dig från bostadsområdet Tureborg, förbi Tureborgens ruiner och sen till Ture dalarnas naturreservat.

Det tar ungefär 45 minuter att gå Tureslingan om du inte stanna något på vägen. Stigen är ganska kuperad och går på skogsstig, klippor och grus.

Följ de röda färgmarkeringarna för att hitta rätt. Hit kan du cykla, ta bil eller åka den lokala bussen. Åker du buss ska du ta buss 5 och gå av vid hållplatsen Dalgången.

8. Vandra i Bredfjället

Längd: Varierad
Svårighetsgrad: Lätt/Medel
Ledmarkeringar: Ja

Nästan 2mil söder om Uddevalla i Ljungskile ligger naturreservatet Bredfjället. Här får du njuta av en omväxlande och fin natur av myrmarker, barrskog och flera sjöar.

Här finns det vandringsleder som tar dig runt i området med varierad längd.

Förutom fina vandringsleder bjuds du även på vacker utsikt över Ljunskile. Här går också Bohusleden igenom som är märkt med orange färgmarkering.

9. Salt till Sött

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sött till Salt är en rundslinga på 6km som tar dig från Ljungskilevikens strand som är salt till Skarsjön som är sött. Eftersom det är en rundslinga kan du starta där du vill.

Tips! Gör en avstickare från leden för att kika upp på Silverfallet.

Salt till sött är en del av Kuststigen och du följer Kuststigens logga eller de blå färgmarkeringarna. Enklast är att starta från centralstationen i Ljunskileviken och dit kan du ta dig med cykel, bil eller buss.

Varför vi rekommenderar att vandra i Uddevalla

Det bästa med att vandra i Uddevalla är att det är så varierat. Du kan välja att gå kustnära eller varför inte vandra i skogsnatur med vildmarkskänsla.

Här finns det något för alla smaker och även vandringslederna variera och passar både barnfamiljer och den mer erfarne som vill ha mer utmaning.

Gott om rastplatser finns och tydligt markerade leder. Här kan du vandra året runt men det är som finast på sommaren tycker vi.

Glöm inte att packa ner badkläder och matsäck när du ger dig ut på Uddevallas vandringsleder!

Läs mer: Fina och spännande vandringsleder i Bohuslän

Vanliga frågor

När är den bästa perioden för vandring i Uddevalla?

Sommaren tycker vi är den bästa perioden att vandra på här. Men vill du ha det lite lugnare ärr hösten väldigt vacker och rofylld här.

Finns vindskydd att övernatta i längs lederna?

Ja, det finns längs med vissa vandringsleder som ligger i Uddevalla.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Kuststigen och att besöka naturreservatet Herrestadsfjället för att gå någon av rundslingorna som finns där.

Finns det någon led som passar att gå med barn?

Ja, det finns flera stycken leder du kan gå med barn. Du kan gå delar av Strandpromenaden, vandra i Herrestadsfjället eller gå en kortare etapp på Kuststigen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar