Vandring i Nynäshamn – 5 fina vandringsleder

Inte lång från Stockholm ligger Nynäshamn och hit kan du ta dig med pendeltåget. Nynäshamn ligger fint vid havet och här finns flera leder att vandra. Både kortare turer och längre heldagsvandringar.

Här går delar av Sörmlandsleden som är en populär vandringsled. Ett annat populärt ställe att vandra på är annars i Käringboda naturreservat, mer om det och andra leder kan du läsa om i inlägget.

Bästa vandringslederna i Nynäshamn är vandring i Käringboda naturreservat, Muskan runt, vandra på Torö, Järflotta runt och Hälsans stig.

1. Käringboda naturreservat

fin vandring i nynäshamn
Längd: 7-22km
Svårighetsgrad: Lätt/medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ett populärt ställe att besöka i Nynäshamn är naturreservatet Käringboda. Här får du uppleva både bad, solklippor, utsikt och vildmark.

I naturreservatet kan du välja på olika leder i olika längd. Vill du uppleva hela reservatet ska du vandra rundslingan Käringboda runt som är cirka 22km och klassas som en medelsvår vandring.

Vill du göra en kortare vandring i området ska du ta dig till den norra delen av Käringboda. Här finns en led som är ungefär 7km. Missa inte utsikten över Svartfjärden som du kan se från Vinsberget.

Förutom fina vandringsleder finns även badplats, torrdass och tältplats. Tänk på att du endast får tälta på anvisad tältplats i området och inte tälta fritt.

2. Muskan Runt

Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Muskan runt är en rundslinga som ligger vid Sörmlandsleden. Det är en lättvandrad led som är 8,5km och går runt hela sjön. Rundslingan ligger längs etapp 5:2.

Du startar lättast från badstranden som ligger vid den södra delen av Muskan. Längs leden finns ett vindskydd med eldplats. Det finns också andra fina platser att stanna på för en paus och intag av medtagen matsäck om du vill.

Du kan ta dig hit med kollektivtrafiken eller ta bilen, parkering finns i närheten.

3. Vandra på Torö

Längd: Vet ej
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

På Torö ligger naturreservatet Ören. Här finns en större rundslinga som går runt halvön och två mindre stigar som korsar naturreservatet.

Stora delar av leden runt Ören går längs den fina stenstranden på Torö och är lättvandrad. Exakt hur lång rundslingan är vet vi tyvärr inte. Besöker du Örens naturreservat får du tälta i enstaka dygn och dass finns i området.

OBS! Tänk på att det är eldningsförbud här.

4. Järflotta runt

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Järflotta är ett annat fint naturreservat som ligger i Nynäshamn. Här finns många sandstränder och naturen består av mycket sand, grus, hällmarker och tallskog.

Här kan du vandra Järflotta runt som är en kortare vandring på nästa 5km som tar runt 1-2 timmar att gå.

Vill du tälta är det tillåtet att göra det i max 2 dygn, det finns även torrdass och badplats. Vill du bara besöka området över dagen ska du ta med dig badkläder och matsäck på turen.

5. Hälsans stig

Längd: 4-6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Precis som på många andra orter i Sverige finns Hälsans stig även i Nynäshamns kommun och här finns två stycken. I Nynäshamn är stigen 6km och i Ösmo är den 4km.

Hälsans stig är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden för att få ut fler svenskar att röra på sig och få frisk luft. Båda är lättvandrad och alla kan ta sig fram här. Du kan starta vart du vill, det finns inget start eller mål.

Vid varje kilometer du går passerar du en skylt. Hälsans stig i Nynäshamn ligger centralt och du kommer passera flera fina platser här. Även i Ösmo ligger stigen centralt.

Varför vi rekommenderar att vandra i Nynäshamn

Vi gillar att det är lätt att sig till de olika vandringslederna med antingen bil eller kollektivtrafiken. Det är bra leder som är tydligt markerad och det finns både korta vandringar och längre så det finns något för alla.

Möjlighet att övernatt finns i vindskydd eller i tält. På sommaren finns chans att bada från vissa leder så ta med dig badkläder och en god matsäck eller fika.

Ett ställe vi gillar lite extra i Nynäshamn som vi rekommendera är att vandra i Käringboda naturreservat.

Läs mer: Vandring och vandringsleder i Stockholms skärgård

bra vandring i nynäshamn

Vanliga frågor

Vilken vandring får man inte missa i Nynäshamn?

Missa inte att vandra i Käringboda naturreservat. Där är det riktigt fint och en varierad natur och nära till vatten.

Kan man tälta längs med lederna?

Ja, så länge inget annat anges på platsen. På vissa ställen kan det vara tältförbud som i naturreservat, kolla upp det innan. Om du tältar tänk på att följa allemansrättens regler, inte störa och förstöra.

När är bästa perioden att vandra i Nynäshamn?

Sommaren är helt klart den finsate perioden att vandra på i Nynäshamn. Annars går det att vandra här året runt men som bäst är det mellan mars och oktober.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Inte vad vi vet eller har sett. Det bästa är att alltid ta med sig mycket vatten så du klarar dig en hel dag.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar